Hogyan távolítsuk el a fenyőfát tűlevelek nélkül az otthonunkból?

Elmúlt a karácsony és lassan nekiállunk eltenni a díszeket és dekorációkat. Itt az ideje, hogy a fenyőfa is távozzon a lakásból. Ennyi idő után már rengeteg tűlevelétől megszabadult már, és jó lenne ha a maradékot nem a lépcsőházban szórná szét. Lássuk hányféleképp viheted ki a lakásból a fenyőfát!

karacsonyfa_kidobas_gyujtopont.jpg

Minden megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai is, így ezeket is feltüntettem az egyes módszerek bemutatása után. Bizonyára mindenkinek megvan a maga technikája, de annál, hogy megfogod a fát és végigvontatod az egész lépcsőházon, hogy utána óráig kelljen takarítani a társasházban a maradék tűleveleket és ágakat, szinte minden jobb. Mert az ugye mindeninek alapvető, hogy a rendes medvék nem hagyják hátra a saját mocskukat, hanem feltakarítanak maguk után.

Lássuk az évek alatt én milyen módszerekkel találkoztam. Ha neked más is eszedbe jut, akkor a cikk végén szívesen veszem, ha megírod a te karácsonyfa mentesítő eljárásod leírását. :)

Zuhanás

Bár elsőre furcsa és ijesztő lehet kétségtelen megvannak a maga előnyei ennek a technikának is. A fenyőfát az ablakon keresztül egyszerűen ki kell dobni.

Igen ám, de nem szabad csak úgy körültekintés nélkül! Ehhez a módszerhez feltétlen több emberre van szükség! Az egyik lemegy a ház elé is meggyőződik róla, hogy senki nem tartózkodik a közelben, nincs veszélyben sem ember, sem autó. Ezen kívül megbizonyosodik afelől, hogy a fa nem fog zuhanás közben fennakadni egy fában vagy másban. Majd jelez a lakásban a társának, hogy jöhet a fa. Miután a fát szó szerint kidobtátok az ablakon, mindenképp takarítsátok fel a ház melletti területet is, ahová esett, mert a landolástól tuti minden tele lesz szeméttel.

04.gif

Előnyei:

  • A lépcsőházat nem kell felsöpörni utána.
  • A leggyorsabb megoldás.

Hátrányai:

  • Több emberes a feladat.
  • Hatalmas odafigyelést kíván.
  • A járdát egy széles sugarú körben fel kell takarítani és a nappali is úszni fog a tűlevélben.
  • Nem olyan egyszerű felemelni a fát az ablakig mint gondolnád.
  • Nagy valószínűséggel össze fog szurkálni, mint egy harcikedvű sündisznó.

Húzd ki a probléma méreg tüskéjét

Talán az egyik egyszerűbb módszer, ha leterítesz a földre egy (a fánál is nagyobb) mezőgazdasági fekete fóliát, és rádöntöd a karácsonyfát. Ilyen fóliát mezőgazdasági boltokban, temetők melletti kisboltokban, vagy takarófólia néven barkácsáruházban is tudsz vásárolni pár száz forinttért.

Ezután már nem lesz más dolgod, mint megfogni a fólia két sarkát és magad után vontatva kihúzni a fát a liftig, onnan pedig a kijelölt gyűjtőhelyig. Ha van segítő kéz a közelben, akkor még egyszerűbb, hiszen együtt már fel is tudjátok emelni, és lift hiányában a lépcsővel is meg tudtok birkózni anélkül, hogy mindent beborítanátok tüske szőnyeggel.

06.gif

Előnyei:

  • Legkevésbé munkaigényes megoldás.

Hátrányai:

  • Takarófóliát kell szerezni hozzá.
  • Ha gyenge a fólia minősége vagy fennakad valamiben a fólia húzás közben, akkor ugyan olyan koszos lesz minden, mint nélküle és lehet takarítani.
  • Ha nincs lift a házban, vagy félemeletnyi lépcsősor ennek ellenére van a földszinten, akkor csak két emberrel működik a dolog.

Hullazsákos módszer

A korábbi pontban szereplő módszerhez hasonlóan itt is szükség lesz egy fóliára. Ebben az esetben azonban, nemcsak rá kell fektetni a fát, hanem körbe kell tekerni a fenyőt a fóliával végül pedig madzaggal körbekötözni. A módszer bár jóval több időt igényel, az esély a tűlevelek elpotyogtatására jóval kisebb. Ráadásul a szomszédok arcát látva jóval viccesebb, ahogy egy hullára hasonlító csomagot cipelsz a válladon fütyörészve.

A zsákot természetesen nem szabad a gyűjtőhelyen hagyni, így a nagy gonddal becsomagolt fádat, a gyűjtőhelyre érkezés után bizony le kell vetkőztetned. Ezt ne felejtsd el!

Ha pedig a család karácsonyra háztartási nagy gépet kapott és még megvan a doboza, akkor abba dobd bele a díszektől lecsupaszított karácsonyfát és már mehetsz is a legközelebbi gyűjtőpont felé vele.

fc8e7nphsnfwz5h_large.jpg

Előnyei:

  • Vicces és kreatív.
  • Így potyog el a legkevesebb szemét.

Hátrányai:

  • Sokat kell vele bíbelődni.
  • Ehhez is kell fólia és madzag is.

Kopaszítás

Ha idén olyan terebélyes fát sikerült választani, hogy alig tudtad bevinni a bejárati ajtón, pedig akkor még össze is volt hálózva, akkor komoly gondban lehetsz a kifelé úttal. A sok húzás-vonás nemcsak tűlevelek millióit fogja maga után vonni, de könnyen megsérülhet az ajtókeret fényezése, vagy összeszurkálhatod a kezed.

De van megoldás! A fenyőfa legszélesebb pontjain kicsit gallyazd le a fát, de ha van hozzá türelmed az összes ágát is levághatod. Persze ehhez kellenek megfelelő eszközök meg egy nagy méretű és masszív anyagból készült kukás zsák, amibe a az ágak landolnak majd. Az előbbi esetben érdemes kombinálni a fóliás megoldásokkal, a teljes legallyazásnál viszont lecsupaszított törzset már könnyű lesz levinni a lakásból.

Előnyei:

  • Egyedül a nappali egy kis része lesz tűleveles, de nagy valószínűséggel már a díszek leszedésénél is az lesz, szóval egy kosszal megoldható.
  • Túlméretes fákhoz ideális.

Hátrányai:

  • Sokat kell vele vacakolni.
  • Könnyen megsérülhet a kezed.

Azoknak a sorstársaknak pedig, akik műfenyőt választottak az ünnepekre csak annyit tudunk mondani, hogy kitartást ahhoz, hogy különösebb idegeskedés nélkül vissza tudják csomagolni a fát a lehetetlenül kicsi dobozába.

Legegyszerűbb dolga most azoknak van, akik földlabdás fát vásároltak, mert szimplán ki kell tenni az erkélyre és reménykedni benne, hogy a nagy hőmérséklet különbség ellenére megmarad és még évekig fogja boldogan díszíteni az erkélyt.

Mielőtt azonban nekiállnál elvinni a lakásból a fenyőfát, járj körbe a környéketeken és keresd meg a hozzátok legközelebb eső kijelölt fenyőfagyűjtő helyet, mert a fával a hátad mögött már sokkal bosszantóbb lesz kutatni utána.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2019-01-06 13:00:13 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr6114540538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2019.01.07. 09:40:37

ablak előtt áll a fa. zuhanós módszert használjuk. ablak alatt minimális gyalogosforgalom, zöldterület (így a földet éréskor lepotyogó tüskékkel sincs dolog)

több opciónál írod, hogy a tüske szúr. megoldás az 500 forintos munkáskesztyű, vagy háztartási gumikesztyű ami minimálisra csökkenti a szúrások számát.

_B_ 2019.01.07. 13:41:24

nordmann fenyőnek nem szúr a tüskéje. cserébe nincs jó illata sem :(
Én a zuhanós módszert alkalmazom, "hátra" néz az ablak, ahol csak zöld van, senki nem jár arra. Nem küldök le senkit, csak 2x körülnézek. Egyszer mielőtt kiemelem a fát, meg másodszor mielőtt elengedem, nehogy valami kósza állatot agyoncsapjon.

GöTi 2019.01.07. 16:34:35

Legallyazós módszerhez jól jön egy nagyobbacska műanyag kőműves láda, mert általában elférnek benne az ágak.

élhetetlen 2019.01.07. 17:18:55

A nyolcadikról már nem választási lehetőség a ledobás (befordulhat, beverhet egy erkélyajtót). Nagy fekete kukás zsák, aztán metszem, amig bírja a metszőolló. Ha mázlim van, befér a törzs az ágak mellé, ha nem akkor két zsák. Talán tizes csomagban kapható, jó pár évig elég.

élhetetlen 2019.01.07. 17:22:23

@_B_: „nordmann fenyőnek nem szúr a tüskéje. cserébe nincs jó illata sem”. Viszont gyönyörű tud lenni. És, ha nem rugdossa az ember, akkor sokáig tud gyönyörű lenni. Volt, hogy csak január végén bontottam le. (Igaz, vizes talpam van, tehát kap nedvességet is).

2019.01.22. 14:58:01

Nem földszinti lakás esetében egyáltalán hogyan merülhet fel az ablakon kidobás? Messze nem olyan kiszámítható, mint ahogy azt a lakótelepi suttyók elképzelik, ha körültekintően jársz el, akkor is eltalálhatsz valakit vagy valamit. És ezt egy blogban ajánlgatni? Na, ez az igazi suttyóság..
süti beállítások módosítása