9 ok, amiért télen érdemes belépned az ingatlanpiacra!

Bár sokak szerint télen pang az ingatlanpiac, de a következő hetekben se vedd ki a kedvencek közül az ingatlanos oldalakat. Bizony több előnye is van annak, ha ilyenkor cserélsz otthont. 

2019_ingatlanpiac.jpg

Mindenki a lehető legtöbbet szeretné kihozni a helyzetből, akár eladni, akár venni szeretne egy lakást.

Kezdjük az érem azon oldalával, amikor valaki eladni szeretne.

Hirdetőknek

Újévi elhatározások

Az év utolsó napján legtöbben számot vetünk az életükkel, és arról álmodozunk, hogyan lehetne még tökéletesebb. Eszünkbe jutnak a régi elhatározások, szívesen halogatott sorsfordító események például a költözés. Ameddig csak lehet tologatjuk, de van az a pont, amikor már muszáj megemberelni magunkat és cselekedni. A megvalósítatlan célkitűzések újra napirendre kerülnek szilveszter után. 

Én csak nézelődöm

Ez a mondat ismerős lehet a boltból, gyakran használom én is. De valahogy mindig addig-addig nézelődöm ameddig, azon nem kezdtem gondolkodni, hogy kártyával vagy készpénzzel fizessek a pénztárnál. Gondolom nem vagyok ezzel egyedül. Hiába a nézelődőkből lesznek a vásárlók.

Tudom a lakás az egy ici-picivel nagyobb tétel, de ott is így kezdődik a folyamat. A gondolat csírájánál nincs veszélyesebb, mert ha egyszer szöget üt a fejében valakinek valami, akkor beindul a lavina. Szóval meglát a nézelődő egy hirdetést és eszébe jut, hogy már egy éve úgy él a család a jelenlegi lakásban, mint a Sün Balázsék, hogy valaki folyton kiszorul a küszöbre, annyira nem férnek el. Aztán éjjel csak eszébe jut a látott hirdetés, csak nem tudja kiverni a fejéből, és összerántja a családot és elmennek csak megnézni. Innen indultunk az elején emlékszel?

2kyit0p.jpg

A kevesebb néha több (esélyt rejt)

A téli időszakban kevesebb ingatlan hirdetéssel találkozhatsz,-különösen a családi házakra igaz ez-, ilyenkor kicsit ül a piac, ha szabad ilyet mondani. A családi házak nagy előnye jó időben a saját kert, ahol lehet pancsolni, kertészkedni, a fák árnyékában olvasgatni vagy játszani a gyerekekkel, házi kedvencekkel.

De ebből télen csak hóval borított, hideg és kopár síkság marad. Lapátolni kell a havat a járdáról, a terasz bútorai elsüllyesztésre kerülnek így kihasználatlan lesz a hely, a szabadtéri sütögetés kellékei is okafogyottá válnak. Ez a prózai oka annak, hogy az emberek többsége nem lát megvalósuló álmot ilyenkor a kinézett házban. Ez magával vonzza, hogy csak néhányan tartanak ki, és frissítik a nyáron feladott hirdetést. Ennek a helyzetnek azonban van egy nagy előnye is.

Kevesebb eladásra kínáló hirdetés között nagyobb figyelem irányul a te hirdetésedre! Hiszen mikor olvassák át többen a a te soraidat, ha csak 20-an hirdettek hasonlót, vagy ha 200 másik mellett bújik meg? Egy ilyen lehetőséget kár lenne veszni hagyni! Főleg ha így te lehetsz az egyetlen, aki az adott környéken hirdet. Sokan hamarabb választanak környéket és utcát, mint lakást, ezt ne feledd!

Ismerd a tulajdonod

Ha a házad legfőbb ékessége a nappali közepén álló sötétzöld kandalló vagy kályha, akkor különösen előnyös télen meghirdeti az ingatlant. Nincs annál hangulatosabb mint egy kandallóban pattogó tűz, ami körül a csemeték sertepertélnek és pillecukrot sütnek. Ugyan ez a szoba egy sötét, hideg  és helyfoglaló monstrum lakhelyévé fog változni nyáron. Őszintén te melyiket képpel tudnál beleszeretni a saját nappalidba? Na látod én szóltam, hogy jó télen ingatlant hirdetni. ;)

giphy_4.gif

Előtérben a társasházi lakások

Az előző pontban kiveséztük, hogy miért kevesebb az ingatlanpiacon a kertes házak kínálata télen. Ez azt jelenti, hogy nagyobb figyelem fordul a társasházi lakások felé. Fiatal pároknak, egyetemistáknak, időseknek ideális választás egy panellakás, ami egész évben kényelmesen megtekinthető. Nem kell nyakig sárosan, hóesésben átmászni az udvaron ahhoz, hogy vess egy pillantást a házra, a teraszra és a garázsra is. A közlekedés is ideálisabb sok esetben a családi házakhoz képest. Valószínűleg ez is közrejátszik abban, azok akik még vacillálnak a családi ház és a társasházi lakás között, ilyenkor nagyobb eséllyel választanak egy kis meleg kuckót a város közepén.

Míg régen kész rémálomnak tekintették az emberek a távfűtést, mára azonban áldássá változott, azokban a házakban, ahol a korszerűsítés megtörtént. Gazdaságos és szabályozható lett ez a fűtési forma, és kifizethetővé vált a komfortos meleg. Nagy előny, a családi házzal szemben, és télen bizony ez egy kulcskérdés.

20160927-share-stm.jpg

Most lássuk, hogy mi a helyzet azokkal, akik épp venni szeretnének.

Érdeklődőknek

Jobb alkupozíció

Télen kevesebben keresnek új otthont. Ennek több okai is van pl. a tanév közepén nem szeretnek új életet kezdeni a családosok, melegebb/szárazabb időben kellemesebb a költözködés, a fűtési szezonnal járó kellemetlenségeket nem szeretik átvenni az emberek. Hogy szavamat ne feledjem, egy a lényeg, hogy a kevesebb érdeklődő jut egy lakásra. Ebből következően jobb alkupozícióba kerülsz, ha ebben az időszakban keresgélsz.

20171128-share-stm.jpg

Van idő megfontolt döntést hozni

A mai napig emlékszem, hogy néhány éve, amikor a mostani lakásomat keresgéltem, akkor egyik délelőtt megláttam egy nagyon szimpatikus kéglit. Haza mentem, átgondoltam, délután visszahívtam a tulajt, hogy mikor tudnám lefoglalózni, mert szeretném megvenni. Erre közölte, hogy elkéstem, mert utánam jött egy pár és farzsebből kirántották a kellő összeget a foglalóhoz, így nem lehet az enyém. Bármilyen hihetetlen egy hét alatt kétszer történt meg velem szinte szóról-szóra ugyan ez, így az én szemeben sokat számít, hogy van egy fél szusszanásnyi idő a döntés előtt, ami télen a kevesebb érdeklődő miatt nagyobb valószínűséggel rendelkezésemre áll(na).

Lehull a lepel a téli titkokról

Nyáron a legtöbb út könnyen járható, de nem árt vetni rá egy pillantást a tél beköszöntével is. Hiába forog kacsalábon a kinézett álom kuckó, ha télen arra nem jár hókotró és járhatatlan az összes út már 2 centis hó után is. Hasonló a helyzet a fűtéssel is, nyáron könnyű azt mondani, hogy ez az egy szem kályha kifűti az egész házat gond nélkül akár 28 fokra is.

Télen hamar kiderül a turpisság, hogy bizony a szigetelésre és a fűtés korszerűsítésére is bőven kell költeni. Valószínűleg a közvilágítás, tömegközlekedés hiánya vagy szerény minősége is jobban szembetűnő egy 20 perces átfagyás után a buszmegállóban fagyoskodva.

giphy.gif

Ha tavasszal költöznél...

Ha nálad hitel felvételére is szükség van az új otthon kifizetéséhez, akkor biztos tudod, hogy azt elintézni nem két perc lesz. Gyakran hosszú hetekig tolódik miatta az adás-vétel és a költözés dátuma is. Sok a hivatalos tennivaló és a végére úgy fogod érezni, hogy az életed nem áll másból mint dokumentációk és banki sorszámok hadából. Ha tavasszal költözni szeretnél akkor egy elvesztegetni való perced sincs, ébredj fel a téli álomból és feküdj rá a lakás keresésre!

Új év, új élet. Az újrakezdéshez kiváló lehetőségeket rejt egy új otthon. Ha szerencsés vagy és már most a tettek mezejére lépsz, a húsvétot akár már az álmaid lakásában ünnepelheted!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2019-01-14 10:22:42 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr7414550736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása