Kérdések, amiket lakásvásárlás előtt érdemes feltenni a tulajdonosnak

Lakásvásárlás előtt állsz, és a hatalmas kínálattól már azt sem tudod hová kapd a fejed? Mindig elfelejtesz valamire rákérdezni vagy attól félsz, hogy valami fontos nem jut az eszedbe, amikor lakásnézőbe indulsz? Most összeírtuk azokat a kérdéseket, amiket feltétlen szegezz neki a tulajdonosnak!

lakas_vasarlasi_tippek_trukkok.jpg

Ha éppen a első ingatlanodat vásárolnád, akkor biztos jól fog jönni egy kis mankó, amire támaszkodhatsz, hogy mikre érdemes kitérni szóban, miközben a lakást járjátok körbe-körbe.

Amikor belépsz egy meghirdetett lakás ajtaján előfordulhat, hogy olyan apróságok terelik el a figyelmedet, mint a tisztaság kérdése vagy hogy mennyire van rend, esetleg a pirosra festett hálószoba fal. Próbáld meg kizárólag azokat a dolgokat tanulmányozni, amik akkor is ott maradnak, ha a mostani lakók kiköltöznek vagy nagyobb anyagi ráfordítást igényelne a cseréjük!

Fókuszálj inkább azokra a tényezőkre, amik alapján érdemes eldöntened, hogy az a lakás lesz-e álmaid otthona vagy tovább kell keresgélned!

giphydb.gif

Az egyik legfontosabb kérdések, mindig  a lakásra vonatkozóak

A lakás hirdetések változó mennyiségben tartalmaznak valóban hasznos információt az ingatlan adottságairól, így a számodra fontos tényezőkre érdemes rá is kérdezni, mielőtt azt kérdeznéd, hogy hol írd alá az adás-vételi szerződést.

  • Egyedi fűtésű a lakás?
  • Az elektromos vezetékek cseréje megtörtént már? Mikor?
  • Milyen fekvésű a lakás (különösen a nappali)?
  • Mennyi a közös költség, és az tartalmazza-e pl. a szemétdíjat?
  • Tartozik-e a lakáshoz saját kocsibeálló az udvarban?
  • Közös vagy saját tároló jár az ingatlanhoz, hol van és mekkora?

+ Tipp

Igaz ez nem kérdés, de ne csak az ablakok minőségét és a szúnyogháló valamint redőny meglétét ellenőrizd, hanem azt is, hogy melyik állítható bukóra, mennyire záródnak könnyen és mire néznek a nyílászárók.

A társasházzal kapcsolatos kérdések

Sokan szeretnek inkább magára a lakásra koncentrálni, pedig hosszútávon a társasház problémái a te problémáid is lesznek, szóval tegyél fel a társasházra vonatkozóan is pár kérdést.

  • Mikori építésű a társasház?
  • Mi volt az utolsó nagy felújítás a házban és mikor történt?
  • Megtörtént már a külső hőszigetelés, radiátor és az ablakok cseréje a lépcsőházban?
  • Milyen gyakran van gond a lifttel?
  • Van megbízott takarónő a házban, vagy heti forgásban a lakók takarítanak?
  • Van működő szemétledobó a társasházban?

elado_tarsashazi_lakas_kerdesek_otletek_mire_figyelj.jpg

  • Ha van olyan szolgáltató pl. internet akihez ragaszkodsz, kérdezd meg, hogy ebben az épületben elérhető-e? (Ha a lakás gazdája nem tudja később hívd fel a szolgáltatót is.)
  • Kényes kérdés, de a rágcsálókra és a bogarakra, továbbá a megelőzésük érdekében tett lépésekre is kérdezz rá! Pl. van-e kitéve csapdák, előfizetett-e a ház rendszeres rovarirtásra stb.
  • Ha van a társasházhoz tartozó konditerem, uszoda vagy szauna az hogyan vehető igénybe?

Ne feledkezz meg a szomszédokról sem!

Sajnos a szomszédait nem válogathatja meg az ember, de azért informálódni róluk lakásvásárlás előtt nagyon is lehet, és hidd el jó dolog élni ezzel a lehetőséggel.

  • Laknak kutyák a házban? Milyen fajták és hányan vannak? (Ha kutyás vagy azért, ha nem akkor meg azért, lehet ez hasznos info.)
  • Kik laknak a közvetlen szomszédságban? Mennyi idősek? (Feletted, alattad, és melletted is, egyiket se enged átugrani!)
  • Előfordult már, hogy a felső szomszéd eláztatta a lakást?

+ Tipp

Bármelyik emeleten néztél is lakást, sétálj végig a lépcsőházon fentről lefelé menet, és figyeld meg, hogy mennyire rendezett és tiszta a lépcsőház!

Néhány információt a városrészről is begyűjthetsz

Ha számodra ismeretlen a környék, akkor feltehetsz néhány tapogatózó kérdést ezzel kapcsolatban is. Nyilván az a legjobb, ha idővel majd magad deríted fel, de azért rákérdezhetsz néhány részletre.

  • Melyik a legközelebbi buszmegálló és ott milyen járatok állnak meg?
  • Innen reggelente kb. mennyi idő eljutni kocsival egy bizonyos helyre? (Olyat népszerű úticélt válassz, amit valószínűleg a lakás tulajdonosa maga is érinteni szokott munkába menet.)
  • Mennyire nehéz parkolni a környéken és hol érdemes próbálkozni?

ingatlanpiac.jpg

Átadás, anyagiak és formaságok témaköre

Senki nem szeret ezekről a témákról beszélgetni pedig lakásvásárláskor szükséges. Vegyél egy mély levegőt és vitassátok meg a piszkos anyagikat is, de mielőtt alkudni kezdenél térjetek ki más kulcskérdésekre is.

  • Van valamilyen teher az ingatlanon? Ha igen, milyen jellegű, mennyi? Át akarja adni neked vagy adás-vétel előtt/ közben kifizeti ő maga?
  • Hajlandó megvárni a tulajdonos a hiteligénylés és felvétel procedúráját vagy azonnal készpénzt szeretne a lakásáért?
  • Mikorra tudna legkorábban kiköltözni a lakásból?

lakasvasarlas_okosan.jpg

Lakást nem mindennap vásárol az ember, így különösen fontos, hogy ne maradjanak ki a legfontosabb kérdések egyetlen potenciálisan befutó ingatlan esetében sem. Minden társasházi ingatlan más és más, de a fenti általános kérdések segítenek átfogóbb képet kapni a kiszemelt lakásról.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

34 komment
2019-04-04 21:29:47 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr3814738479

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ingatlant vásárolsz? Ezeknek járj utána mindenképpen 2019.12.16. 10:49:08

Az ingatlan vásárlása nem egyszerű feladat, rengeteg időt elvesz az embertől, valamint nagy felelősséggel is jár. Éppen ezért ingatlan vásárlása előtt érdemes néhány dolognak utána járni, hogy biztos legyen az adásvétel. Van-e valamilyen teher az ingat…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csssc 2019.04.05. 14:10:02

Ekkora baromságot! miért kellene az eladónak tudni a tömbben lakó kutyák számát, meg az alatta fölötte, mellette lakó szomszédok korát, stb...miért kellene a válaszokat a vevőnek elhinni? ...mi van, ha az eladó "rögtönzi" a válaszokat - felelősségre úgysem vonható, ha érdekli a vevőt nézzen utána!

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2019.04.05. 14:28:18

A vásárlók igen nagy része örül annak, ha az önerejük fedezi a hitelfelvételhez szükséges összeget a lassan 25 milliós használt lakások korában (konkrétan ilyen áron hirdetik a külvárosi 50nm2-s paneleket Budapesten), nemhogy azon fog sopánkodni lakásvásárlásnál, hogy a hangosan ugat a hárommal alatta lévő kutya, vagy hogy hol a buszmegálló.
Ha meg szar környéken akar olcsó lakást venni, akkor teljesen értelmetlen a kérdések nagy része, mert nem ok nélkül olcsóbb egy lakás most a többinél.

GöTi 2019.04.05. 15:49:42

" a külső hőszigetelés" hány cm vastag? - mert nagyszerű politikusaink támogattak a többiek pénzéből 5-8 centiméterest is!

"Közös vagy saját tároló jár az ingatlanhoz, hol van és mekkora?" a vételár kifizetéséig kiüríti, vagy számottevő kedvezményt ad a takarításáért? A kifizetés után semmire nem tarthat igényt!

Merre néz a nappali? - nézz ki az ablakon vazze!

Buchhalter 2019.04.05. 15:51:03

@gergo: vagy kivár és nem veszi meg.Ha már egy életre eladósodsz akkor azért normális közegben élnél, nem? Szóval minimum 5 mila a belépő egy tré panelhez.Igaz , Angyalföldön új építésű 50 nm 35 millióról indul és a kocsi beálló + 3 millió. Ha most adják át az már 45 millió + kocsibeálló 3,5 millió. Több ismerősöm most jegeli az ingatlan vásárlást (nincs elegendő önrésze stb ).

Májkül 2019.04.05. 15:56:01

@csssc: ".miért kellene a válaszokat a vevőnek elhinni?"
Nem kell! Az ingatlan adás-vételhez bizalmon is kell a vevô és az eladó között. Ha az eladó a feltett kérdésekre elkezd kamuzni, mellébeszélni, terelni stb., az egy normális ember fejében megkondítja a vészharangot, mert azt jelzi, hogy ott valami nincs rendben. Keressünk inkább másik eladó lakást.

ze11 2019.04.05. 16:03:10

"Van-e szemétledobó" - Ha van, akkor tervezi-e a lakóközösség lezárni? Merthogy a szemétledobóval (tapasztalat) sokkal több gond van (eldugul, büdös, zajos, rovaroknak utat enged a kukatárolóból fölfelé, stb.), mint amennyi haszna van. Nálunk megszüntették, azóta a liftek melletti kutrica bérelhető raktárként funkcionál. Naponta egyszer minimum lemegy az ember a földszintig legalább (postaláda), úgyhogy nagy gondot nem okoz a ledobó hiánya - csak arra kell rászokni, hogy a hulladékot zacsizva kell eljuttatni a közös kukákig.

Bafana 2019.04.05. 16:14:51

@GöTi: "Merre néz a nappali? - nézz ki az ablakon vazze!" Jóóóó! Amikor telefonon felhívom és kérdezek a lakással kapcsolatban, közben kinézek a zablakon...
@csssc: Azért kell tudni a kutyák számát, mert nem mindenki szereti a kutyaugatást és uram bocsá' magát a kutyákat sem...

Pécsi bölcsész 2019.04.05. 16:22:50

@gergo: pont ezért lényeg. azt a keservesen megtakarított önészt ne kelljen már kutyaugatás közt élveznem!

csssc 2019.04.05. 16:25:22

@Májkül: ilyen hülye kérdésekre eladóként nem kezdenék el kamuzni! elhajtanám a kukacoskodó vevőt a.......

csssc 2019.04.05. 16:29:12

@Bafana: azért ha akarja számolja össze, ne tőlem eladótól várja, hogy katalógust állítsak össze neki a bolhafészkekről, ami aztán az első tavasszal számszerűleg úgyis megduplázódhat....

Bafana 2019.04.05. 16:35:02

@csssc: Értem. Szóval a vevő tábort ver egy napra a lakás elé és hallgatózik/figyel, hogy honnan, mely kutya ugat/viszik le sz@rni. Én inkább kérdezek, maradok ilyen begyepesedett.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2019.04.05. 17:23:03

@Pécsi bölcsész: ha szegény vagy és évekig tart összerakni az önrészt, akkor muszáj kompromisszumot kötni. Megveszed kutyaugatással együtt, elmész utána a jegyzőhöz, majd kérsz birtokvédelmet, vagy közgyűlésen határozatot hoztak a kutyatartásról. Kis munkával gyorsan el lehet tüntetni a zavaró kutyát.

Persze egyszerűbb nem megvenni emiatt egy amúgy jó lakást és fizetni havi 150e forintot albérletre.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2019.04.05. 17:25:22

@Buchhalter: persze, lehet várni is, a következő válságra, ahol bezuhanhat a lakások ára.
Addig albérlet vagy kisszoba anyuéknál..

szamaritánus 2019.04.05. 18:06:02

a legfontosabb kerdesek:
-van-e cigany a hazban?
-van-e cigany a kornyeken?

minden mas ezutan jon.

Mclaurin 2019.04.05. 19:25:21

Azért ez viszi a prímet jó kis állás lehet:" Van megbízott takarónő a házban"?

Pierr Kardán 2019.04.05. 20:00:11

@Bafana: Ha valaki telefonon érdeklődne a lakás után, amit hirdetek és ezeket az agyment kérdéseket tenné fel, akkor elhajtanám a vérvörös naplementébe.

Vegye már a fáradtságot és tolja oda a seggét, oszt nézze meg amire kíváncsi.

Egyébként engem a kutyáknál sokkan jobban zavarnak a visongó kölykök, ugyanúgy odabrunyálnak a falhoz és még oldalba se rughatom őket, mert kiszáll a gyermekvédelem :-((

fda 2019.04.05. 21:12:12

Ezt értelmi fogyatékos grafomán írta értelmi fogyatékos vásárlóknak?

infrablue 2019.04.05. 21:14:52

Hogy az említett kérdések kinek milyen hülyén hangzanak, az egy dolog. De pl. azt nagyon fontos megkérdezni, hogy ki van bejelentve lakcímkártyával a lakásba. Az én eladóm vagy nem tudott egy illegál bejelentettről, vagy hazudott. Bejelentkezni egy címre vadidegenként ugyanis gyerekjáték. (A bejelentkezési űrlapot alá lehet hamisítani, és az okmányiroda szerint "nem vagyunk írásszakértők". A szállásadónak nem kell jelen lenni a bejelentkezéskor) Jöttek is a különböző levelek, felszólítások az ismeretlennek az én címemre. Letiltani, kijelentkeztetni külön procedúra.

bontottcsirke 2019.04.06. 08:27:16

@csssc: Mert valaki kurvára nem kíváncsi a kutyavinnyogásra.

bontottcsirke 2019.04.06. 08:34:03

Na, akkor elmondom; tulajdonosi lap másolatának lekérése, homlokzat ha nincs szigetelve kuka, közös képviseletet meginterjúvolni, naponta többször visszamenni, leülni egy pad elé a házban kibontani egy kólát/sört, kicsit hallgatózni, vajon üvöltenek -e a szomszédok, vinnyog-e a kutya, van-e cigány. Háztömb körül megnézni mekkora a szemét, van-e lepukkant német prémium dízelfos. Milyen autókkal parkolnak? Sok a pár éves suzuki, egyéb átlagos állapotban levő népautó vagy dízel kisbuszok okosba embertől? Kamera van? Hegedűtanár? Gyanús felújítás? Mekkora a forgalom? És amit a blogíró is helyesen megfogalmazott; Milyenek a szomszédok (főleg ha nem legfelül laksz) Milyen a tájolás? Mivel fűtenek?

2019.04.06. 09:04:26

és mennyire hallani a többi lakót - persze erre nem lesz érdemi válasz
viszont furcsa, hogy egy 10-20mFt-s lakást "próba" nélkül megvesz az ember, míg egy 500eFt-s autóba beleülhet, hogy kipróbálja vásárlás előtt

Alternatív 2019.04.06. 11:10:25

Közös képviselőtől tájékozódni:
- Hány lakó van, aki tartozik a háznak, mennyivel? Elindítják-e a behajtást, vagy töketlenkednek?
- Milyen felújítási, fejlesztési munkák vannak betervezve, és mennyi pénz van a társasház számláján?

Érdemes rákérdezi a lakók összetételére is, egy helyen például kiderült, hogy a tetőt kellene megcsináltatni, de a zömmel nyugdíjas lakóknak sose lesz rá pénze...

És persze az alapkérdés: van-e tartozása az eladónak a társasház felé? (Van olyan, amit a mindenkori tulajdonostól hajtanak be...)

2019.04.06. 12:27:58

@ze11: "...csak arra kell rászokni, hogy a hulladékot zacsizva kell eljuttatni a közös kukákig."
Arra is rá lehet szokni, hogy zacsizva dobd le a szemétledobón.

klinikavezető 2019.04.06. 18:19:30

@Alternatív:
Nem árt ha tudod, a közös képviselő még az eladónak sem mondhatja meg, hogy hány lakó van, aki tartozik a háznak és mennyivel. A behajtásról vagy töketlenkedésről a közös képviselő ismét nem fog mondani semmit,mert nincs semmilyen jogviszonyban a vevőjelölttel, ráadásul a saját tevékenységének esetleges hiányosságait sem fogja elmondani.
A felújítási fejlesztési munkákról is az eladót lehet megkérdezni, mert ezekről a közgyűlés dönt. Az meg végképp belső ügy hogy mennyi pénz van a társasház számláján,s az összeg amúgy is semmitmondó, mert lehet hogy ma van rajta 5 millió, de holnap már csak 2, mert közben ki kellett fizetni a gázszámlát meg a villanyszámlát.
Az eladó tartozása is buta kérdés ,mert a közös képviselő nem válaszolhat rá(adatvédelmi törvény), ráadásul az adásvételi szerződésben (általában a vevő ügyvédje) kiköti az ingatlan hitel-,per-,és tehermentességét is.
A mindenkori tulajdonos a saját tartozásaiért felel, s nem az eladó terheit viseli.

Bafana 2019.04.07. 08:37:28

@Pierr Kardán: Nem sok lakást adtál el/vettél, azt látom. Minek menjen valaki mondjuk Békásmegyerről Kispestre, ha telefonon is meg lehet tudni fontos infókat a lakásról? Most őszintén! Mért jó az, ha valaki a helyszinen esik pofára egy olyan ténytől, amit telefonon is meg lehetett volna tudni. Tényleg nem értem a logikádat.

ze11 2019.04.07. 21:44:07

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: Zacsiban ledobva is képes elakadni, és ez nem oldja meg a bűzt (mire leér, szétszakad...), a zajt meg a konténertárolóból felfelé haladó nem kívánatos rovarokat.
Nálunk rengeteg probléma volt a ledobókkal, a lakóközösség meglépte a ledobósdi megszüntetését, és kimutatható megtakarítást jelent azóta is.

ze11 2019.04.07. 21:45:19

@klinikavezető: Ezeket az adatokat a közgyűlésre kiadott anyag jellemzően tartalmazza, azt célszerű lehet elkérni az eladótól.

klinikavezető 2019.04.09. 20:33:43

@ze11: olvasd el figyelmesen, mit írt alternatív. Azokat az adatokat a közgyűlésre kiadott anyag jellemzően nem tartalmazza,csak a fejlesztési elképzeléseket. Abban egyetértünk, hogy érdemes elkérni,hátha talál benne valamit a vevőjelölt....

ze11 2019.04.09. 21:29:31

@klinikavezető: Ha nincs benne, hogy mire, mennyit fordított a lakóközösség, illetve hogy mire mennyit tervez (költségvetés), meg hogy milyen a th. anyagi helyzete (bankbetétek, megtakarítások, hitelek, kintlévőségek), akkor az baj - hiszen ekkor a tulajdonosok sem tudják meg, hogy mi az ábra.
Nálunk tételesen ott van minden, ahogy az is, h ogy melyik tulajdonostárs mennyivel tartozik, illetve hogy áll az adott ügy (jelzálog, kényszerértékesítés, stb.).
Mivel a tartozást felhalmozók felé fennálló követelést a lakásukra terheltetni kgy.-i határozattal lehet (kgy.-i határozatot követően járhat el a közös képviselet ezügyben), így erről mindenképp kell a kgy.-re kiadott anyagban előterjesztésnek szerepelni - tényszerű számadatokkal.

klinikavezető 2019.04.10. 17:46:18

ze11
Te is olvasd el, mit írt alternatív.Ne keverd már össze az előző évről készített beszámolót,ami most 2018 december 31.-i állapotot tükröz, azzal az időponttal, amikor alternatív a közös képviselőt javasolja faggatni.Ez egyébként törvénytelen,mert nincs jogviszonyban a vevőjelölt a társasházzal. Vevőjelölt valóban elkérheti az eladótól a közgyűlésre összeállított anyagot.
Azért mert nálatok nem tud olvasni és törvényt értelmezni a közös képviselő, és hülyeségeket csinál, az nem érv ebben az esetben. A törvény tételesen kimondja, hogy az adott évben a közös költség előírásokat és befizetéseket lehet közölni.
A számvizsgáló bizottság (akiket köt a titoktartás) láthatja azt a táblázatot,ami először a nyitó egyenlegeket( tartozást illetve túlfizetést ) tartalmazza,majd az előírásokat, és a befizetéseket,ÉS A ZÁRÓ EGYENLEGEKET.A tulajdonosok ebből a két középső oszlopot láthatják az SZVB tagok meg elmondják, hogy ellenőrizték tételesen a tulajdonosi folyószámlákat, az azokat összesítő fent említett táblázatot.
Ennek alapján a tulajdonosok év eleji tartozásának és túlfizetésének egyenlege volt például 1,2 millió forint tartozás, az év végére ez 800 ezer forintra csökkent. Év elején 8 tulajdonos tartozott, év végén már csak pld 5.
Nagy összegű kártérítést fizethet nálatok a ház és a közös képviselő,mert a tulajdonos tartozása személyes adat.és ti mint tulajdonostársak nem vagytok a szomszéd adatkezelői. Az SZVB kikérdezheti a közös képviselőt,hogy mit tett a 8 adós 5- re faragásának érdekében és majd elmondják a közgyűlésen ha úgy látják, hogy nem tett meg mindent a közös képviselő.(Meg a közös képviselő is elmondja hogy kiküldött 22 felszólítást ebből 16 esetben ismételt, s a végén fizetési meghagyást kezdeményezett 8 esetben,amiből 5 lett végrehajtva mert a többiek fizettek.

A tartozás felhalmozók felé normális helyeken nem úgy járnak el,amint leírtad.
A társasházi törvény (2003.évi CXXXIII tv) szerint,idézem:
"31. § A közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke a hátralékos tulajdonostárs külön tulajdonának és a hozzá tartozó közös tulajdoni hányadának jelzáloggal való megterhelését – a közgyűlés összehívása nélkül – akkor rendelheti el, ha erre őt a szervezeti-működési szabályzat felhatalmazza."
AZAZ EGYSZER a szervezeti és működési szabályzatban ezt a jogot megadjátok és egyben kötelességévé teszitek a közös képviselőnek, s azután nem kell minden egyes esetben közgyűlést összehívni,és csámcsogni a szerencsétlenen.

Reactor 2020.03.26. 20:57:24

- MIlyen érzés egy Excel-táblázatban lakni?
- Itt is van önkéntes társadalomrendész, aki minden szarba beleüti az orrát?
- A lakók zenei ízlése a hardtechnó-tektonik páros, vagy a pokolban felvett brutálmetál felé konvergál?
- Vannak csótányok?
- Milyen gyakran rossz a lift?
- Szokott csöves aludni a lépcsőfordulóban?
- A rántotthúst a lépcsőházban főzik?
- A parkolóban mindenkinek megvan a "bérelt helye" vajon? Azért cipőzték meg a kocsimat?
- Hány lépésre van a felső szomszéd ágya a hűtőtől?
- Gyárilag dobnak betonkockát a WC lefolyóba, ami aztán a könyökökben mindig forog kicsit a lehúzásnál?
- A szellőző csak arra jó, hogy ha egy lakásban 100%-ig büdös van akkor a többiben is legyen kb. 20%-ig?
- Ki csavargatja állandóan a lépcsőházi automata ajtólassítót a két végletre?
- A lépcsőházi világítás nappal miért világít állandóan, éjjel miért nem lehet felkapcsolni?

@ze11: Semmi értelme a szemétledobót lezárni. Aki kultúráltan képes volt használni, azzal jól ki lesz baszva, a sudribunkó tahó parasztok pedig ezentúl az ablakon át fogják kikúrni a szemetüket az utcára. Tehát gyakorlatilag adtunk a szarnak egy jó nagy pofont.

ze11 2020.03.26. 22:50:00

@Reactor: Érdekes, nálunk ezek szerint normális emberek élnek,mert évek óta le van zárva, sőt el van bontva a szemétledobó - és nem az előkertben, hanem a konténerekben "landol" a hulladék, szépen bezacsizva. Az, hogy ezzel elég sokat meg lehet spórolni (rendszeres fertőtlenítése, havonta legalább egy dugulás elhárítása, stb.), az csak hab a tortán.

Reactor 2020.03.26. 23:05:47

@ze11: Szerencsés környéken élsz, meg kell becsülni az ilyet. Sajnos nagy általánosságban ez nem elmondható. Igaz, ahol van lichthof a lépcsőházak között, a lakók inkább oda hajigálják a szemetüket, az úgyis vakudvar, senki nem jár ott, senkit nem érdekel, és amúgyis évtizedes galambszar borítja az alját, pár zacskó rothadó szemét már nem sokat oszt vagy szoroz...
Lényeg az, hogy ahol a lakóközösségben a kultúráltak aránya 2% alatti, ott nincs értelme lezárni a szemétledobót, mert minden csak rosszabb lesz. És hidd el, az még a jobbik eset, ha használja is a szemétledobót - sokhelyütt hiába van beépítve, a büdös tahó prolija csakazért is kivágja az ablakon át az utcára a szemetét. Felháborodnak tőle a többiek? Zene füleinek. Mintha hájjal kenegetnék, úgy hat rá a sok szidalom és megbotránkozás.
süti beállítások módosítása