Haláleset a társasházban

Nincs is annál szomorúbb, mint amikor egy közeli hozzátartozónkat veszítjük el, de sajnos ez elkerülhetetlen. Most egy kicsit azzal foglalkozunk a rokonok és a szomszédok szemszögéből, hogy miket szokás tenni a haláleset bekövetkezése után, ha az egy társasházban történt.

halaleset_a_tarsashazban.jpg

Az ember életében az egyik legfájdalmasabb időszak, amikor egy szerettét elveszíti. Azonban a gyász megrendítő fájdalmában, még a hivatalos és egyéb ügyeket is intézni kell valamelyik közeli hozzátartozónak, bármennyire is megterhelő ez a feladat.

Abban az esetben, ha az elhunyt személy társasházban lakott szokás értesíteni a vele egy lépcsőházban élő szomszédokat is. Ha csupán nagyon rövid ideje költözött a házba és nem ismert még senkit, akkor természetesen ettől eltekinthetünk, de minden más esetben illendő szokás tájékoztatni a szomszédokat is.

Ha tudunk róla, hogy különösen jó viszonyt, szoros barátságot ápolt a társasházban egy másik ott élővel, akkor hozzá nyugodtan csengessünk be és szóban értesítsük a szomorú hírről, hogy ne mástól kelljen meghallania, hogy például a 20 éve legjobb barátnője eltávozott. A közvetlen szomszédokkal is így illik eljárni.

A beszélgetés során megkérhetjük az egyik szomszédot arra, hogy ürítse a postaládát, amennyiben ez nem áll módunkban, hiszen több mint valószínű, hogy fel fogja ajánlani a segítségét a terhek enyhítésében. 

vegrendelet_keszites.jpg

Ha nincs információnk róla, hogy szorosabb kapcsolatokat ápolt volna az elhunyt a szomszédokkal, akkor a lépcsőházban elegendő egy gyászjelentés kifüggesztése. Ebben szokás az eltávozott nevét, korát, halálának időpontját, ha volt akkor a hosszú betegségét megemlíteni, illetve a temetés és ha lesz, akkor a mise idejét és helyét megírni. Ezeken kívül természetesen a legfeljebb egy szál virággal leróható kegyeletet és a részvétnyilvánítás mellőzését is lehet kérni, amennyiben a családnak ez a kívánsága.

A társasházban kifüggesztett gyászjelentés abban térhet el a hagyományos gyászjelentéstől, hogy amennyiben a hozzátartozók szeretnék beleírhatják, hogy melyik lakásban lakott az elhunyt. Sajnos hallottunk már olyan esetről, hogy a rokonok azért mellőzték a szomszédok értesítését, mert attól tartottak, hogy az így üresen maradt lakást esetleg rossz szándékú emberek kihasználnák és megpróbálnának betörni.

gyaszjelentes_a_lepcsohazban.jpg

Amennyiben a rokonok ettől tartanának, akkor több módon is védekezhetnek ellene anélkül, hogy a szomszédok értesítését teljes mértékben mellőznék. Az egyik, hogy nem írják ki a lakás pontos adatait a gyászjelentésben, illetve, hogy nem teljes nevén (ahogy a bejárati ajtóra is ki van írva) tüntetik fel a gyászjelentésben az elhunytat pl. Minta Jánosné, hanem csupán annyit, hogy "szeretett Gizi nénink". Ha ezek nem szimpatikusak még mindig dönthet úgy a család, hogy bár értesítik a lakókat, de csak a haláleset bekövetkezését követő néhány hét múlva, mire a lakás további sorsa rendeződni látszik.

A szomszédok részéről ha haláleset történik a társasházban, illendő megjelenni a temetésen és leróni a kegyeletet egy szál virággal és a jelenlétükkel. Ha a társasházi lakók összefognak és egy közös koszorút csináltatnak az is szép gesztus. Ha az utóbbi mellett döntene a lakóközösség, akkor a koszorú intézését és a temetésre való eljuttatását nyugodtan bízzák a házban lakó legjobb barátra, de kérés esetén a közös képviselő is biztos eleget fog tenni ennek a szomorú kötelezettségnek.

Olyan esetről is hallottunk már, hogy a társasházban egy kijelölt lépcsőházi részen mécseseket gyújtottak és virágokat helyeztek el az elhunyt tiszteletére. Amennyiben a társasházi lakók emellett döntenének nagyon fontos, hogy inkább ledes mécseseket használjanak és fokozottan ügyeljenek a tűzvédelemre, nehogy még nagyobb tragédia történjen.

vegrendelet_3.jpg

Sokak számára a fenti információk valószínűleg nyilvánvalóak, de a gyász miatt érzett fájdalom hatására előfordulhat, hogy erről a látszólag apróságnak tűnő teendőről, mint a szomszédok értesítése megfeledkezik a gyászoló család, vagy szerencsére még nincs tapasztalatuk és hirtelen nem tudják, mit hogyan kellene tenni.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2019-04-13 16:47:27 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr7314762214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WhatHappenned 2019.04.13. 17:47:41

Jó írás lett nagyon, gratulálok! :)
Én most kezdtem a blogomat, az írást, ha érdekel valakit akkor szívesen látom az oldalamon! :) Örömmel veszek minden kritkát. Szép napot! :)

gézssé 2019.04.14. 14:17:46

Sajnos vannak olyan esetek is, amikor a család szűk családi körben kívánja eltemetni az elhunytat. Ezt a közösségnek illik tudomásul venni. Van még mit tanulni egy közösségnek tapintat terén. :(

Dikusz 2019.04.14. 16:59:30

A mi társasházunkban az a szokás, amikor valaki meghal,hogy kiteszik a házra a fekete zászlót. A bejáratnál a hirdetőtáblára szokták kitenni a gyászjelentést, ez szerintem éppen elég.
Eddig minden gyászjelentésen rajta volt annak a neve, aki meghalt a temetés, és a gyászmise idejének megjelölésével együtt.
A társasház minden esetben küldött koszorút/virágcsokrot a lakóközösség nevében.

dohányzó majmok országa (törölt) 2019.04.14. 19:27:02

Tanulság: ha nem akarsz haláleset a házban, nem az ún. "házmestermedvével" intézed a társasház ügyeit.
Jut eszembe, házmestermedve: miért nem nyilvános az elérhetőséged, a céged neve, adószám, telefonszám stb. ha már itt reklámozod magad,ű
Talán titok? Vajas a füled töve?

dohányzó majmok országa (törölt) 2019.04.14. 19:31:20

Úgy gondolom, hogy valamit rejtegetsz, ha nem nyilvános az elérhetőséged. Akkor milyen alapon oktatsz társasházi ügyeket, ha nem győződhetünk meg arról, hogy nem csalsz, mint a nevüket el nem titkoló közös képviselők?

házmestermedve 2019.04.15. 20:26:17

@dohányzó majmok országa: Sajnálom, ha nem találtad meg a nyilvános elérhetőségünket, a mi hibánk, hogy nem megfelelően tüntettük fel az e-mail címünket, azonban itt (és facebookon is) bármikor elérsz minket: hello@hazmestermedve.hu . Amennyiben szeretnéd, ha mi kezelnénk a házadat, egy telefonos elérhetőség után napokon belül felhívunk és felvesszük veled közvetlenül a kapcsolatot és ahogy tudunk, ki is megy hozzátok Főmedve személyesen, felmérni a ház problémáit, helyzetét. Szomorú, ha rossz tapasztalatod volt már más közös képviselőkkel, hogy a csalást hozod fel és szívesen meggyőznélek róla, hogy vannak tisztességes társasházkezelő cégek (nemcsak Házmestermedve). Szeretettel várjuk megkeresésedet, ha tudunk bármiben segíteni. Köszi, hogy itt vagy és olvasol minket!
süti beállítások módosítása