Stip-stop a lépcsőházi lift a miénk!

Egy költözés szinte mindig megterhelő, fárasztó, bosszantó és kellemetlen. Ez akkor is így van, ha nem te költözöl, hanem a szomszédok sajátítják ki a liftet félnapokra, meggátolva téged abban, hogy a kimerítő munka után rendben hazaérhess a saját lakásodba.

Apropó a szomszédok miért nem bírnak a költözésed alatt lift nélkül boldogulni, miért pont akkor hívják el folyton?  Most ezt a lift körüli problémát igyekszünk elsimítani és mindkét fél számára könnyebbé tenni néhány jótanáccsal.

koltozes_panelba.jpg

Adott a szituáció, amikor a társasházból ki vagy éppen be költözés közben a összezördülnek a lakók, hogy ki használhatja a liftet. Ilyen esetben leggyakrabban csak a morgolódás megy, de sajnos az sem ritka, hogy az ordítozásig fajul a dolog és parázs vita alakul ki a lift körül.

Valószínűleg a veszekedő felek egyike sem gondol bele abba, hogyha ráhagynák a másikra a lift használatot, sokkal gyorsabban rájuk kerülne a sor, mintha tovább lassítanák a folyamatot felesleges vitatkozással.

Próbáljunk meg egy kis rendet tenni ebben a szituációban, hogy, kinek, mikor mit lenne jó tennie vagy épp nem tennie annak érdekében, hogy minél kevesebb kényelmetlenség alakuljon ki a lift lefoglalása körül.

A költözködők oldaláról

A költözés az esetek legnagyobb százalékában nem egy váratlan dolog, lehet és kell is rá előre készülni, hogy minden simán menjen azon a bizonyos pakolós napon. Ezek közé a feladatok közé tartozik, hogy legalább 2-3 nappal előbb illik kiírni a társasház faliújságára (vagy a liftbe felragasztva), hogy melyik nap várható a költözés, és minél pontosabb tól-ig időintervallumot is jó lenne megadni.

Ha kiírjátok, hogy pl. 9-11-ig várható a bútor pakolás, akkor a társasház többi lakója számíthat a lift terheltségére, ha szükséges át tudja szervezni egy picit a napját, hiszen a babával másik időpontban is le tudnak menni sétálni a friss levegőre, nem szükséges a babakocsival pont akkor fel-le liftezni.

A költözéshez próbáljatok meg egy kevésbé zsúfolt időpontot választani! Ne akarjatok 7-8 között vagy 4-6 között liftezni, mert a legtöbben ilyenkor mászkálnak a lépcsőházban. Azt remélem le se kell írni, hogy az általános együttélési szabályoknak eleget téve, ne is hajnali 2-kor vagy éjjel 11-kor próbálkozzatok! 9-től egészen délután 2-3-ig tiétek a terep, valószínűleg úgyis szabit kellett kivennetek, így ráadásul a költöztetők dugóban ácsorgását sem kell majd térítenetek!

tanacsok_koltozeshez.jpg

Használjátok ki a lift teherbírását (nyilván észszerű és szabálytisztelő keretek között) és ne egyesével utaztassátok a dobozokat! Ha van teherszállításra fenntartott plusz hátsó része a társasházi liftnek, akkor a költözés előtt legyen gondotok arra, hogy szerezzétek meg a kulcsot, akár a takarító/gondnok hölgytől, akár a közös képviselőtől.

Ha valakinek muszáj használni a liftet a bútorhordásotok közben, akkor addig a lakásajtótól a liftajtóig vagy a földszinten a liftajtótól a költöztető autóig pakoljatok, vagy szálljatok be a lakó mellé csak egy vagy két dobozzal! Persze ez egy remek alkalom arra is, hogy a liftbe be nem férő franciaágy keretével elinduljatok a lépcsőn. Igazából így annyira minimális időkiesésetek lesz (ha lesz egyáltalán), hogy ezért kár lenne összeszólalkozni bárkivel is.

Ha olyan szerencsés vagy, hogy sok haver jött segíteni és csak az első pár emeletről van szó, akkor nyugodtan ragadjanak meg néhány könnyebb pakkot, dobozt vagy szobanövényt a cimborák és induljanak neki a lépcsőnek is, ezáltal még hamarabb fogtok végezni (és kevesebb kell a hivatalos költöztetők óradíjára kifizetnetek).

boxes-2624231_960_720.jpg

Előfordulhat, hogy 10-15 percre valami fennakadás miatt nem kell használnotok a liftet a költözéshez. Ilyenkor minden esetben vegyétek el a kitámasztókat a lift ajtóból és engedjétek útjára, hogyha valaki más szeretné használni a liftből, akkor megtehesse.

Természetesen, amikor az utolsó páfrány is szerencsésen felkerült a teherautóra vagy éppen gond nélkül túljutott az új lakás küszöbén, illik gyorsan ránézni a lépcsőházra és liftre! Az esetlegesen a költözéskor elpotyogtatott celux maradványokat és egyéb szemeteket fel kell söpörni vagy összeszedni, a költözésre vonatkozó kiírást pedig ki kell dobni

A társasház több lakójának oldaláról

Előbb-utóbb mindenki fog élete során költözködni, így legjobb empátiával fordulni a kényelmetlenséget okozó költözés felé. Lehetőségeidhez mérten minimalizáld a lift használatot abban a rövid időben! Hidd el ők is szeretnének minél előbb végezni, nem azért tart nekik eddig a bútor rámolás, mert nincs jobb dolguk, vagy mert élveznék a helyzetet.

Ha egy mód van rá, akkor ne pont abban a 2-3 órában akarj felmenni a lakásodba lifttel meló után, majd leszaladni a szemközti boltba és hazavinni a bevásárlást naná, hogy lifttel. Ja és a kutyát is meg kell gyorsan sétáltatni majd hazavinni és a szemét is fent maradt az előbbi körökben, így azzal is liftezni kell egy kört. Ezek mind nagyon fontosak, de egy kicsit el lehet tolni őket különösen, ha előre jelezték a szomszédok a költözés pontos időpontját.

koltoztetes_tanacs_tipp_trukk_tarsashaz_egyszeruen_gyorsan.jpg

Ha egészségügyi állapotod nem engedi, hogy a költözés alatt a lépcsőt használd, de mégis muszáj fel vagy le jutnod, akkor használd a liftet, de gyorsan és célirányosan. Sajnos volt már rá példa, hogy Julcsi néni és Marcsi néni pont akkor futott össze és tartva a liftajtót, amikor egyikük kiszállt, gondolták még el csacsognak pár percet. A beszélgetésnek semmi akadálya, de a liftet ilyenkor illik útjára bocsátani (mondjuk a hétköznapokban is szerencsésebb így eljárni).

Nagyon izgalmas esemény lehet, ha új szomszéd költözik a házba, de nem a hűtő cipelésének időpontja a legszerencsésebb választás egy alapos kifaggatásra. Lesz még időtök megismerkedni bőven, ezért igazán nem szükséges 3-4-szer is "véletlenül" együtt lifteznetek a költözés alatt. :)

Szomorú eset, de hallottunk már olyanról is, hogy valaki szándékosan elakasztotta/elrontotta liftet egy meghirdetett költözés előtt, csak, hogy ne tudják használni a pakoláshoz. Nem szeretnénk senkit sem minősíteni, de maradjunk annyiban, hogy ne legyen ilyen.

A lényeg az, hogy mindkét fél sokat tehet azért, hogy egy költözés rendben menjen és minél kevesebb veszekedés legyen a lift használata miatt. Legyetek megértők egymással, segítsétek a folyamatot azzal, hogy szükségtelenül nem stoppoljátok a liftet!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2019-06-19 15:14:02 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr814901960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Venesz 2019.06.30. 09:49:12

Laktam liftes házban, ahol egy beköltözés során (túlterhelés miatt) elrontották a liftet. És az új lakó azt mondta: Ha nem tetszik, el is lehet költözni. Szép antré volt.

S György András 2019.08.19. 21:45:20

...
Hivatásos gkv-ként 10 éven át voltam tehertaxis.
.
T Ö R V É N Y

volt a részemről:
1.
A fülke kipakolása pillanatától ELENGEDTEM a liftet, vigye
elsőbbséggel a ház lakossága (igénye szerint), s az adódó hívhatóságot
kihasználva jött az újabb költöztető be- és kipakolásom, újabb
azonnali elengedéssel...
2.
Soha nem terheltem túl a liftet.
3.
A liftajtók végállás-kapcsolóihoz értve civil szempontból
életveszélyesnek tűnő megoldásokkal nyertem centiket (ami egy ágykeret
esetében ippeg a beférhetőséget jelentette) mondjuk 6-8-10 emelet föl-
le- cipekedése helyett...
4.
Beszéljünk egy baromságról..:
"...A személylifttel a teherszállítás tilos..." (meg hasonló ostoba
tace-pao-k...)
.
- Ezek a kötekedő emberkék szintén lifttel költöztek (mert a tróger
emeletezéséért tízezrekkel nő a munkadíj)...
- A nagyeszű házvezetőség (például egy tetőszigetelés-cserénél)
becsukja a szemét, ha a ház munkálataihoz TONNÁKAT szállít a
kivitelező, lifttel...
~~~
Így aztán a tíz év alatt egyetlenegyszer sem rontottam el liftet,
egyetlen vitát sem generáltam, mert a profi tróger jelszavai:
.
- MINDIG a lakónak van elsőbbsége..!
- Köszönettel tartozom minden lakó röpke (egy be-és-ki-rakodási) türelméért...
.
ai:
Főtaxi
"Teher Hetvennyolcas"
süti beállítások módosítása