Hihetetlen társasházak: VM ház

A hihetetlen társasházak sorozatunk most következő részében a VM házzal fogunk megismerkedni. Elsőre furcsa külső designjával nem biztos, hogy mindenki szimpátiáját elnyeri, de az átfontolt tervezői elképzeléseknek hála, a végén mégis szerethető épületet eredményező megoldások kivívják a csodálatunkat.

vm_haz_hihetetlen_tarsashazak_a_nagyvilagbol_kulonleges_epuletek_haromszog_erkely_dania_latnivaloi.jpg

A VM házként emlegetett épület Koppenhágában található.Ez a 25000 négyzetméteres társasház együttes több nagy cég és híres építész összefogásának az eredményeképp született meg.

vm_haz_dania_latnivaloi_kulonleges_epuletek_hihetetlen_tarsashazak_16.JPG

Nevét a két épület alakjáról kapta, nevezetesen a V és az M formájú tömbökről, melyeket 2004 illetve 2005-ben adták át. Összesen 230 lakás található a társasházban.

(Nagyobb méretért katt. a képre!)

vm_haz_hihetetlen_tarsashazak_a_nagyvilagbol_kulonleges_epuletek_haromszog_erkely_dania_latnivaloi_3.jpg

Már magukban a fenti a számok is rendkívüliek, de a ház adatai közül külön figyelmet követel magának az a tény, hogy 80 különböző, többségében több szintes kialakítású lakás kapott otthon, ezek között a falak között. Ennek köszönhetően jó eséllyel mindenki megtalálja benne a maga számításait, ha lakás keresésről van szó.

Kicsit tetriszesnek tűnhet a lakások egymás mellé helyezése, de nem kis munka lehetett úgy megtervezni az otthonokat, hogy egymáshoz is megfelelően igazodjanak, ugyanakkor belsejükkel a lakók igényeit is tökéletesen kielégíthessék.

(Ha kíváncsi vagy, hogyan festenek ezek a társasházi lakások kattints a képre és lapozd végig a fénykép galériát!)

De még mindig nem érkeztünk el arra a pontra, ami miatt bekerülhetett ebbe a válogatásba a VM ház. A tervezők hihetetlen erőfeszítéseket tettek, hogy a benapozás, a kilátás és a magánélet védelme, minél jobb mértékben megvalósulhasson. A fenti három kritérium érdekében esett a választás a V és az M betűre hasonlító épület alakzatokra, illetve az épület megálmodói játszottak az épület magasságaival is. Ezen kívül az épületek szintjei is el vannak tolva egymáshoz képest, hogy a szomszédos épületben élőknek ne kelljen reggelente kávésbögrét szorongatva átintegetni egymásnak, valami kötelező reggeli üdvözlő szertartás részeként.

vm_haz_hihetetlen_tarsashazak_a_nagyvilagbol_kulonleges_epuletek_haromszog_erkely_dania_latnivaloi_2.jpg

Szintén a hármas fő szempontot hívatott erősíteni, hogy az épület déli felén, ahol egy park is található, látványos háromszög alakú erkélyek kerültek kialakításra, minta háromszög alakú nachos falatkák állnak ki a homlokzatból.

(Emlékszel még? Katt. a képre! :) )

Nem tudom mások hogy vannak vele, de szívesen megnéznék néhány ilyen kialakítású erkélyt a saját szemmel is és elbeszélgetnék a lakókkal is, hogy vajon ők praktikusnak vagy egyáltalán normálisan berendezhetőnek találják-e őket, akár a hagyományos kocka erkélyekkel összehasonlítva.

Azonban az épületet megkerülve olyan szög egyenes levágott oldalfallal találhatja szemben magát a nézelődő, ami inkább hasonlít egy ementáli sajt késsel elvágott szeletéhez a rengeteg, nagy méretű üvegfelületnek hála.

Mindenki döntse el maga, hogy szerinte mennyire szerencsés az ekkora üvegfelület a társasházi lakások oldalfalán, de érdemes megfigyelni, hogy utolsó képen jól látszódó belátás a járdáról csak  a lakók egy részét zavarja és bújik függöny mögé, a többiek kevésbé szemérmesek.

Ha hihetünk a leírásnak, akkor minden lakás északra dupla magasságot kapott, és széles, panorámás kilátást délre. Az épület közepén átmenő folyosók rövidek és mindkét végükön természetes fény világítja meg őket. Ez mondjuk szuperül hangzik.

vm_haz_hihetetlen_tarsashazak_a_nagyvilagbol_kulonleges_epuletek_haromszog_erkely_dania_latnivaloi_folyo_kialakitas.jpg

Ha valaki abba a szerencsés helyzetbe kerül, hogy Koppenhága felé fújja a sors szele, akkor feltétlen vessen erre a társasházi épületre egy pillantást, függetlenül attól, hogy az útikönyvek mekkora jelentőséget tulajdonítanak neki.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2019-06-28 13:38:08 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8214916328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása