Lakást venni vagy bérelni?

Nézzük rá egy kicsit a háttérben húzódó döntést befolyásoló tényezőkre, mielőtt letennéd a voksod az lakást venni vagy bérelni mellett!

lakasvasarlas_lakas_berles_berlemeny_dontes_tanacs_melyik_eri_meg_jobban_melyiket_valasszam.jpg

Sokszor emlegetett dilemma (különösen így az egyetemi ponthatárok és a vándorlásnak induló fiatal felnőttek időszakában), amiről a legtöbb embernek megvan a maga sarkalatos véleménye. A neten számtalan cikk foglalkozik a témával, amik jó része olyan szárazra sikerült a szakmázó fejtegetésektől, hogy ember legyen a talpán, aki laikusként követni tudja a különféle kimutatásokat, statisztikákat és számadásokat. Ráadásul olyan életidegen példákkal lehet találkozni egy némelyikben, hogy a medve szőre is felborzolódik, amikor az alap példa úgy indul, hogy vegyünk egy három gyerekes családot, akinek van azonnal mozgósítható 30-40 millió forintos megtakarítása zsebben stb. stb. Szerintem akinek ennyi "nélkülözhető" tőkéje van annak valószínűleg komoly elképzelése volt eddig is, hogy pontosan mire is szeretné fordítani és meg merem kockáztatni, hogy otthonosan mozog a befektetési témák között is.

Hát mi most megpróbáljuk kicsit másképp megközelíteni a venni vagy bérelni kérdést, inkább érzelmi oldalról és a személyiséged, életmódod felé tolni a figyelmedet, mert az anyagi oldalt nálunk jóval hozzáértőbbek annyi helyen levezették már...

lakasvasarlas_lakas_berles_berlemeny_dontes_tanacs_melyik_eri_meg_jobban_melyiket_valasszam_6.jpg

Vegyünk egy olyan alap esetet, amikor van némi megtakarításod és van lehetőséged szabad akaratodból eldönteni, hogy melyik irányba indulsz a lakás bérlés vagy az otthon vásárlás felé. A némi megtakarítás összege elég széles skálán mozoghat, mert nem mindegy, hogy egy falusi, 50 éves, 50 négyzetméteres otthon megvásárlása a cél, vagy egy főváros, új építésű, 100 négyzetméteres. Maradjunk annyiban, hogy neked annyid van amekkora összeggel már foglakoztat a kérdés, hiszen valószínűleg ezért olvasod ezt a cikket. Mielőtt komolyabban belemerülnél a témába mérd fel reálisan, hogy tényleg nyitott-e számodra mindkét opció vagy csak eltúloztad  a lehetőségeidet!

Sokan nem azért laknak (al)bérletben, mert azt találják jobbnak a két opció közül, hanem mert sajnos nem látnak reményt arra, hogy valaha is összegyűjtenek annyi pénzt, hogy elindulhassanak a másik úton és a távoli jövőben akár banki hitellel, de saját otthonra tegyenek szert. Ez nagyon szomorú és teljes medve szívünkkel együttérzünk, de sajnos nekik megpróbálni élvezni a bérelt lakás előnyeit és kihasználni a számukra nyitott lehetőségeket, de ez a cikk most nem nekik szól.

Az én házam, az én váram

A saját lakás vásárlása melletti érvek következnek.

Sokan lebecsülik azt az tényezőt, és nem fogadják el valódi érvnek, hogy a saját otthon hosszútávú jóérzéssel és büszkeséggel tölti el az embert, amit egy bérlemény nem adhat meg. Lehet, hogy kicsi, nem az elit negyedben van, lehet, hogy még sok mindent fel lehetne újítani rajta, de a TIÉD.

A saját lakás bizonyos fajta magad ura vagy érzéssel társul. Te dönthetsz arról, hogy felfúrod-e azt a polcot a falra, vagy hogy szeretnél-e pink fürdőszobát, esetleg új bejárati ajtót. Ha bérelnéd, akkor a lakás tulajdonosa ezekbe mind beleszólhat, sőt az előzetes engedélye kell hozzá.

giphydb.gif

Ehhez a ponthoz kapcsolódik szorosan, hogyha jobb életkörülményeket szeretnél, akkor nem más vagyonát növeled pl. a szúnyoghálók és a redőnyök beszereltetésével, festéssel stb. hanem a sajátodat.

A szomszédok nem fognak a fejed fölött panaszkodni a főbérlőnek, hogy szombat este átugrottak a haverok igaz csak 10-ig, de a ők már arról panaszkodnak, hogy hajnali 4-ig féktelen buli volt. A jogtalan rágalmak és az ezért járó lakásból való sürgős kirúgás kimarad az életedből. (Ettől függetlenül nem tehetsz meg bármit, tessék szem előtt tartani, hogy közösségben élsz, legyen béke a szomszédokkal.)

A hitel törlesztőd valószínűleg hasonló nagyságrendű lesz, mint egy bérleti díj kiperkálása, de nem fog eltűnni a semmibe. Sok-sok év múlva lesz egy kuckód, ami csak a tiéd, és amit majd ráhagyhatsz a gyerekeidre, unokáidra, hogy nekik már könnyebb legyen az életük.

Ha hirtelen valami miatt nagyon megszorulsz anyagilag lesz egy nagyobb értéktárgyad, amit vészhelyzetben pénzé tehetsz. Ez egy kis biztonságérzetet adhat.

lakasvasarlas_lakas_berles_berlemeny_dontes_tanacs_melyik_eri_meg_jobban_melyiket_valasszam_2.jpg

Mint szinte mindennek az életben a saját lakásnak is megvannak a maga sötét oldalai, pillantsunk bele ezekbe is.

Az én lakásom, az én bajom

Lakást vásárolni nemcsak komoly pénzügyi döntés, de idegőrlő és hosszas folyamat, még bérelni akár negyed óra alatt is lehet, ha mázlival és erős kompromisszum készséggel áldott meg a sors. Bezzeg eladó lakás hirdetéseket böngészni, házakat megtekinteni, életre szóló felelős döntéseket hozni, bankba futkosni... (főleg ha hitel is játszik, mert akkor ne is számíts sima egy szabadnappal megúszható ügyintézésre.) Van erre elég időd és szabadságod vagy jelenleg totál reménytelen a helyzet?

Vállalnod kell a kockázatokat, amik hozzátartoznak a lakásodhoz pl. új építésű vásárlása esetén vajon tényleg a megállapodásnak megfelelően befejezi a kivitelező a társasházat vagy futhatsz a pénzed után, esetleg kikapsz olyan szomszédokat, hogy szíved szerint egy héten belül elköltöznél, de nem igazán tudsz.

Ha nem akarod totál leélni, akkor bizonyos időközönként fejleszteni, átalakítani, felújítani szükséges a lakást, ez mind idő, pénz, energia, döntések sorozata. Készen állsz rá?

Bérelt lakásba is besüt a nap, avagy ott is lehet szép és jó az élet

Vannak tagadhatatlan előnye egy lakásbérlésnek, amiken hajlamosak vagyunk átlépni.

Mobilis vagy. Ha nem sikerült az egyetem és inkább abbahagyod, ha másik város(rész)ben kapsz munkát seperc alatt közelebb költözhetsz. Nem kell órákat töltened a reggeli és délutáni utazgatással, hacsak te ezt nem vállalod önként.

lakasvasarlas_lakas_berles_berlemeny_dontes_tanacs_melyik_eri_meg_jobban_melyiket_valasszam_3.jpg

Rugalmasan alakíthatod a lakás paramétereit. Na nem arra gondolok, hogy varázsütésre eggyel több szoba lesz a mostani bérleményedbe, hanem hogyha:

  • több szoba kell keresel
  • ha olcsóbb kell, mert spórolnál átköltözöl másikba
  • ha most jobban állsz anyagilag mint féléve, akkor vadászhatsz egy picit komfortosabb kéglit

Nincs gondod a lakás ügyes bajos dolgaira. Sok lakást kiadó már ragaszkodik hozzá, hogy ő fizesse a számlákat és neked csak havonta oda kell adnod egy összegben a rezsire valót. Nincs postára rohangálás, nincs szolgáltatókkal balhézás és nem te izzadsz a közgyűléseken se.

Ha képlékeny/ még nem alakult ki a hosszútávú jövőképed, akkor a lakás bérlés jobb választás lehet mint a vásárlás. Ha néhány hónapra kimész külföldre szerencsét próbálni, akkor anyuéknál/barátoknál otthagyod a minimális cókmókod és addig sem fizetsz fölöslegesen ehhez a lakáshoz tartozó kiadásokat.

A lakás bérlésnek is megvannak saját bonyodalmai, amitől sokan menekülnének. Vegyük át ezeket is.

A bérelt lakással járó szenvedések

Jelenleg komoly versengés megy egy-egy valamilyen szempontból jó lakásért a piacon, így nem könnyű ideálisat találni, főleg kifizethető áron. A legkisebb mértékben sem vagy alkupozícióban, mert rögtön három másik leendő bérlő toporog a küszöbön. 

lakasvasarlas_lakas_berles_berlemeny_dontes_tanacs_melyik_eri_meg_jobban_melyiket_valasszam_4.jpg

Vannak olyan tényezők, amikkel elképesztően nehéz lakáshoz jutni. Szeretnél kutyát, macskát, aligátort, bálnát otthonra? Majd a kiadó megmondja, hogy lehet-e! Úton a gyerkőc vagy esetleg már meg is született? Emiatt a lakások 70%-ától máris elestél, mert nagyon kevesen adják ki a lakásukat babásoknak vagy kis gyerekes családoknak. (Ennek az ellenállásnak is megvan a komoly oka, ami a törvényekben és a bérlők kirakásának lehetőségében keresendő, de ennek a fejtegetése nem tartozik a cikk jelenlegi témájához.)

A bérelt lakással egy új személy fog költözni és jelentős mértékben beleszólni az életedbe, aki megkeserítheti azt, olyan lehet, mint egy szigorú óvó néni. Bezony ez a személy az, akitől bérelni fogod a lakást. Beleszól, hogy mit csinálhatsz vagy nem csinálhatsz az "otthonodban", folyton betoppan majd, jobban esetben havonta előre megbeszélve, rosszabb esetben rendszeresebben és bejelentés nélkül.

Lehet, hogy a fehérnemű méretedet nem kérdezik meg, de azon kívül teljes átvilágítás várható, ha lakást szeretnél bérelni. Jó, lehet, hogy a korábbi mondat egy kicsit túlzás, de vadidegen emberek fognak faggatni arról, hogy cigizel-e, milyen gyakran bulizol, van-e barátnőd, akarsz-e kutyát, milyen az állásod és mennyit keresel (igazolást is szoktak kérni) stb. El tudod ezt viselni? El akarod viselni?

Idegenek elvárják a szabálykövető, rendezett életmódot és szankcionálják az ígéretek be nem tartását. Utálod, ha idegenek az orrodra koppintanak, hogy "rossz" fiú voltál? Nincs sunyiban cigizés, balhé a szomszédokkal vagy szakítás miatti hamarabb kiköltözés, mert kaució bebukás vagy lakásból való kirúgás lesz a vége.

giphydd.gif

Égeted a pénzed. Ezt szokták mondani, amikor valaki bérleti díjat fizet, hiszen azért a x összegért hosszú távon semmit nem kapsz cserébe, csak a jelenben lesz hasznod belőle. Akárhány évig, akárhány forintot költesz is lakhatásra nem lesz soha saját lakásod belőle.

Gondolkodj el rajta:

Mielőtt letennéd a voksodat az a lakást venni vagy bérelni kérdésben mérlegeld alaposan, hogy anyagilag neked melyik éri meg jobban, mit tudnál tenni ha bérlést választod és a pénzt inkább másra használod fel vagy, hogy tudod-e vállalni a hitel törlesztő részletét előreláthatólag hosszú távon is.

Áll mögötted egy szeretető család, aki anyagilag vagy felelősség vállalással (hitel kezesség) tud segíteni a saját otthon megteremtésében? Szeretnéd igénybe venni az ő segítségüket vagy inkább önállóan boldogulnál?

Mint a fenti cikkből is kitűnik, hogy a címben is elhangzó kérdés jóval bonyolultabb mintsem, hogy más emberek életébe kéretlenül beleszóljunk, mert nem csak és kizárólag az lehet a jó döntés, amit mi annak látunk. Tartsuk tiszteletben, hogy mindenkinek egyedi érvei és élethelyzete van, amit nem feltétlen vegyünk észre teljes mértékben kívülről.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

3 komment
2019-08-01 15:26:49 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4614990050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nancsibacsi 2019.08.02. 13:51:37

Azért az látszik hogy a lakásbérlés mellett elég kevés pozitívumot sikerült felhozni, és azok is részben véleményesek. Pl.:
Mobilitás: a lakást is el lehet adni, és bérleményt is küzdelmes keresni. Nyilván a lakás eladással/vétellel több macera van, de azért a bérlés se könnyű.
Nem kell a számlákat fizet: csoportos beszedési megbízás, és kész.
Elköltözöl külföldre: eladod és kész.
Szóval nem igazán áll meg egyik sem.

Az tény, hogy a lakás vásárlás nagyon rövid időre nem éri meg. De egy egyetemi tanulmány az már olyan időtartam, amire simán megéri lakást venni. Azt kell inkább megnézni, hogy a vásárlás-használat-eladás ciklusban mit nyersz, és mit buksz, és ennek mennyi az egyenlege:
- Hitel kamat/kezelési költség.
+ Ingatlanpiac hosszú távú emelkedése
+ /- Ingatlanpiac rövid távú ingatozása
+ Megspórolt bérleti díj
- Felújítás költségének meg nem térülő része
Az látszik, hogy ez rövid távon bukó lesz. A felújítás azonnali költség - ha veszel egy 30 milliós lakást, és ráköltesz 3 milliót, akkor rögtön buksz 1.5-öt, mert 31.5-nél nem fog többet érni. A megspórolt bérleti díj ezt lehet hogy csak 1-1.5 év alatt kompoenzálja. Rövid távon nem fogod érezni az ingatlanpiac folyamaos, hosszútávú emelkedését, mert az kvázi infláció követő - csak a rövid távú ingadozást fogod észlelni, ami viszont pár év alatt több 10 százalékos hullámvasút is lehet. A hitel kamat része a törlesztő időszak elején sok, később már fillérek. Szóval minden az időtartamon múlik. Egy ingatlanpiaci hullám kb 5-10 év, de ne felejtsük el, hogy a hullámhegy után jövő hullámvölgy sose olyan mély, mint az előző volt. Max fele olyan mély lehet. Most egy 3 szobás szép panel 30 MFt, ami 5 éve 15 MFt volt. Lehet hogy lesz ez kevesebb, de 23MFt alá már soha többé nem fog menni.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.08.03. 19:46:13

ahhoz kepest hogy nem a penzugyi reszet akarta boncolgatni a poszter, a poszt nagy resze arrol szol.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.08.03. 19:48:08

a maradeknak a nagy resze pedig minimum vitathato.
süti beállítások módosítása