Hihetetlen társasházak: Zöldellő toronyház

 Az emberek különbözőképpen képzelik el álmaik otthonát. Valaki egy magányos szigeten vagy épp az erdő mélyén a lényeg, hogy a természet lágy ölén legyen, valaki pedig egy pezsgő nagyváros közepén. Mi lenne ha azt mondanám, hogy többé nem kell választanod a kettő közül? Fedezzük fel együtt a zöldellő társasházak csodálatos világát!

bosco_verticale_olaszorszag_milano_nevezettessegei_mit_nezzek_meg_zold_epulet_novenyes_tarsashaz_modern_epiteszet.jpg

A hihetetlen társasházak sorozatunk mostani cikkében egy igazi követendő példát, egy építészeti remekművet,  tetszetős és bolygó tudatos társasházat fogunk bemutatni. Ismerkedj meg a Bosco Verticale épületével!

Bár a vérünk nem igazolná, de a tágabb családom néhány tagja hamarosan Milánóba utazik pár napra egy kis elkésett nyaralásra. Ezúton is jó nyaralást kívánok nekik, nekünk pedig egy kis érdekes olvasást! Elnézést a kitérőért, de innen jutott eszembe, hogy a Bosco Verticale nevű épület is pont ott található és már nagyon régóta szerettem volna nektek bemutatni, mert én csorgatom utána a nyálam már egy ideje és ha nem is személyesen, de most mi is meglátogatjuk ezt a helyi nevezetességet.

olasz_nevezetteseg_modern_epiteszet_zol_epulet_novenyes_tarsashaz_hihetlen_tarsashaz_milano_7.jpg

Mi is az a Bosco Verticale?

A Bosco Verticale azaz a függőleges erdő elnevezésű épület igyekezett a természetet és a városi lakhatást összekapcsolni és egész jól sikerült is neki. Milánón belül a Porta Nuova Isola területén található ez az bio-építészeti alkotás.

bosco_verticale_olaszorszag_milano_nevezettessegei_mit_nezzek_meg_zold_epulet_novenyes_tarsashaz_modern_epiteszet_2.jpg

Miben áll a csodája?

Maga a Bosco Verticale egy két toronyból álló épületegyüttes. A torony D néven ismert része 85 méter magas, míg a torony E 116 méteres. Előbbiben 19 utóbbiban pedig 27 emelet található, összes 113 lakásnak adnak otthont.

Ám az igazi különlegessége a páratlan növényvilágában mutatkozik meg. 23 különböző fajta, de szám szerint 800 darab fa valamint 94 különböző típusú 5000 cserje és 10000-15000 egyéb kisebb pl. talajtakaró növény is gazdagítja az épületet. Az előzetes számítok alapján minden egyes az épületben lakó emberre jut kb. 2 fa, 8 bokor és 40 egyéb növény.

olasz_nevezetteseg_modern_epiteszet_zol_epulet_novenyes_tarsashaz_hihetlen_tarsashaz_milano_5.jpg

A világ első ilyen típusú épülete. Azóta szerencsére egyre több nagyváros veszi át a példáját és húz fel hasonló zöld falú, és minél több fát és bokrot magába foglaló toronyépületet. Nemzetközi szinten is elismerték, hiszen 2014-ben Nemzetközi Toronyház Díjat (International Highrise Award (IHP)) illetve CTBUH’s “2015 Best Tall Building Worldwide” díját is bezsebelte több másik között.

Miért jó egy ilyen épület?

Nevezhetjük felhívásnak vagy előrelátásnak is a koncepciót, hiszen a tervezők célja sok más mellett az is volt, hogy megmutassák, hogy a horizontális, betondzsungeles városi terjeszkedésen túl is van jövő.

A növények nagy mértékben segítik az épület természetes árnyékolását az a hőháztartását is. A sajátságos mikroklímán túlmenően a zajterhelés ellen is ideális védelmet nyújt a benne élőknek.

olasz_nevezetteseg_modern_epiteszet_zol_epulet_novenyes_tarsashaz_hihetlen_tarsashaz_milano_16.jpg

Ennek az épületnek az oxigéntermelése és légtisztító hatása is figyelemre méltó, ám ahhoz sajnos kevés, hogy az egész város modernkori betegségét önmagában orvosolni tudja. A városi ökoszisztémára is jó hatással van. Bár az érték nyilván csak becsült, de feltehetőleg 1600 madár és lepke otthonává vált a Bosco Verticale.

Arra az apróságra is érdemes kitérni, hogy megjelenésével igazi dekorációs eleme Milánónak, hiszen évszaknak megfelelően változtatja arculatát, és turisztikai célponttá is vált.

olasz_nevezetteseg_modern_epiteszet_zol_epulet_novenyes_tarsashaz_hihetlen_tarsashaz_milano_1.jpg

Hogyan készült? Hogyan bírja az épület?

Bár az épületet 2009-ben már elkezdték építeni csak 2014 októberében adták át. Ha más nem is ez jól tükrözi, hogy bizony nem volt egy sétagalopp kivétezni és megalkotni ezt az épületet. Persze az anyagi terhei ennek az épületnek is jelentősek voltak, de apró érdekesség, hogy a növények telepítése csupán 5%-át tették ki az építészeti költségeknek.

Az átadás környékén sokan kíváncsisággal vegyes félelemmel és némi rosszindulattal fordultak az épület felé mondván, hogy nem fog sokáig tartani. Egyesek amiatt aggódtak, hogy a fák nem fogják bírni az erős szelet vagy a gyökereikkel tesznek majd kárt a társasházban, míg mások az épület teherviselése és a növények gyors kipusztulása miatt emeltek szót.

olasz_nevezetteseg_modern_epiteszet_zol_epulet_novenyes_tarsashaz_hihetlen_tarsashaz_milano_8.jpg

A tervezők, név szerint a Boeri Studio (Stefano Boeri, Gianandrea Barreca, Giovanni La Varra) azonban mindenre gondoltak és ennyi év után elmondható, hogy rácáfoltak a fent említett tömegekre, nemhiába dolgoztak együtt megannyi szakemberrel köztük botanikusokból és etológusokból álló csoportokkal.

A növényzetet nagy gonddal választották ki, és a leendő körülményekhez faiskolák segítségével szoktatták hozzá őket. A fákat az egyes erkélyek tájolásához választották ki és külön odafigyeltek arra, hogy milyen magasan található az adott erkély. A társasház lakónak feladata gondoskodni (helyesebben profikra bízni), hogy ápolják a növény dzsungelt és gondoskodjanak az öntözőrendszer zavartalan működéséről, amiért a zsebükbe kell nyúlniuk, de talán ez csekélyke ár azért, hogy egy ilyen épületben lehet az otthonuk.

olasz_nevezetteseg_modern_epiteszet_zol_epulet_novenyes_tarsashaz_hihetlen_tarsashaz_milano_11.jpg

A teljes varázslathoz azonban építészeti megoldások is hozzájárultak. A lakások nyári felmelegedése ellen speciális AGC üvegfelületeket használtak, amik bár a fényt beengedik a hőségnek útját állják. A tornyok központi vázán az eltérő méretű balkonok aszimmetrikusan kerültek kialakításra a hatékonyabb rendszer kiépítése és az élvezhetősség kedvéért. További érdekes tény az erkélyekkel kapcsolatban, hogy mindössze 28 cm vastag a faluk és 1,3 méter magas a balkonok pereme, mégis remekül tartják a rájuk bízott súlyt.

(Az erkély és növény gondozási kép galéria megnyitásához kattints a képre!)

Ha szeretnél itt lakni...

Arról sajnos nincs tudomásunk, hogy jelenleg lenne eladó ingatlan ebben a társasházban, de bérelni rövidebb-hosszabb időre lehetséges egy-egy az épületben található lakást. Ha felkeltette az érdeklődésedet többek között itt és itt tudsz részletesebben belemerülni a szállás foglalásba. 

Néhány kép a fent linkelt oldalakról, hogy hogyan is festene a reggeli ébredés ezek között a falak között:

Reméljük hamarosan már egyáltalán nem fog kuriózumnak számítani egy ilyen épület (hacsak azzal nem, hogy ez volt az első), mert gombamód elszaporodnak majd a bolygónkon. Én biztos imádnám. És te?

 A cikkben szereplő képek az alábbi oldalakról származnak. Innen, innen és innen.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2019-09-25 17:51:06 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr5915171202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igazi hős 2019.09.26. 11:25:02

"Ennek az épületnek az oxigéntermelése és légtisztító hatása is figyelemre méltó" Ennyi növényzet nem termel értelmes mennyiségű oxigént. (Egyszerű a matek, minden növény annyi CO2-t köt meg élete során, amennyi szenet magába épít. Egy-egy ilyen 3-4 méteresre megnövő teljes életében a törzs pár 10 kiló lesz és évente néhány kiló levelet hoz: ez eltörpül akár egyetlen ember oxigénszükséglete mellett, ami ~1 tonna/év.) Viszont a klimatizáló és légtisztító hatás valódi.
süti beállítások módosítása