Ki fizesse a közös költséget a bérlő vagy a tulaj?

Ha valaki albérletet keres gyakran szembesül azzal a ténnyel, hogy a közös költség is szerepel a rezsi elemi között, mint számára kötelezően fizetendő tétel. Jól van egy így?! Kinek is kellene ezt fizetni a tulajnak vagy a bérlőnek?

tarsashaz_kozos_koltseg_alberlet_berlo_alberlo_tulaj_tulajdonos_kinek_kell_fizetni_boritonak_is.jpg

Megfelelő albérletet találni bizony továbbra sem könnyű feladat. Miután megtaláltad az ideális lakást még mindig ott lóg a levegőben az rengeteg megbeszélni és leegyeztetni való a tulajdonossal, hogy tisztán lássa az ember, hogy mi várhat a pénzéért és a jogok mellett milyen kötelezettségek fogják terhelni a jövőben. Az egyik gyakran vitába fulladó ilyen megbeszélésre váró tétel a közös költség fizetése.

Egyesek kardoskodnak amellett, hogy minden körülmények között a tulajdonos problémája, míg mások vérre menő szócsatákat képesek vívni pont az ellenkezőéért, hogy az albérlőnek kell fizetnie. Kinek az oldalán van az igazság? Tényleg fekete vagy fehér a kép vagy ennél árnyaltabb a téma? Most ezt fogjuk kivesézni!

Az elsődleges támpont természetesen a törvény betűje. A közös költségre vonatkozó rész az ingatlan tulajdonosát jelölik ki, tehát ő a felelős a közös költség megfizetésért, ám ebben az alapesetben nincs szó a lakás kiadásáról pusztán pl. a haszonélvezeti joggal rendelkező személy és a tulajdon között tesz igazságot a rendelkezés.

Marad tehát az előre megegyezés. Itt hangsúlyoznám az előre szót, mert sokkal könnyebb még a lakás kivétele előtt egyezségre jutni a feleknek, mint utólag olyan szavakkal vagdalkozni mint, hogy "ez alapvető, evidens, vagy ki gondolta volna, hogy nem erre gondol ő is". Tessék kimondani és megvitatni és akkor tuti nincs félreértés és kellemetlenség a közös költség fizetéséből! Azt ugye mondani se kell, hogy csak az a fix, ami bérleti szerződésbe van foglalva, mert "a szó elszáll(hat), de az írás megmarad", így bármiben is egyeztettek meg végül, az legyen tintával rögzítve.

melyik_a_legjobb_lakasbiztositas.jpg

"Jó, jó megegyezünk, le is írjuk, de mégis kinek kellene fizetni?"

Nem állítom, hogy ahány ház annyiféle közös költség, de az tény, hogy nagy eltérések vannak közös költség és közös költség között, már pedig ahhoz, hogy igazságot tegyünk a közös költséget kell darabokra szednünk.

  • A közös költség magába foglalja például a lépcsőház takarítási díját, lift és világítás árát és a szemét díját stb. akkor az a rész vitán felül a bérlőt terheli. Gondolom ezzel még nincs gondja senkinek. Sok közös költségben egyébként ez egy nagyon nagy része az egésznek.
  • A közös költség gyakori eleme még az előtakarékossági rész, amikor a társasház lakói azért fizetnek minden hónapban egy picivel többet, hogy a jövőben megvalósít(has)sanak egy nagyobb beruházást. Ezt természetesen  a mostani bérlőre ráterhelni kevésbé lenne méltányos cselekedett.
  • Ha a múltban elvégzett "panel program, társasház felújítási díj" is szerepel a közös költségben az már vitatható. Mert bár hosszú távon a lakás tulajdonosának kedvező, mert az ingatlan értéke is nőtt ezáltal, de lényegében a minőségibb, jobban szigetelő műanyag nyílászárók miatt a bérlőnek lesz kevesebb a fűtésszámlája. Ugyan ez vonatkozik a külső szigetelés meglétére is, hiszen a nyári kánikulában a bent lakó fog kevésbé szenvedni a hőségtől.

tarsashaz_kozos_koltseg_alberlet_berlo_alberlo_tulaj_tulajdonos_kinek_kell_fizetni.jpg

A fenti listából jól látszik, hogy vannak olyan tételek, amik sokkal inkább a bérlőt terhelik, mint a tulajdonost és fordítva, de vannak nem egyértelmű tételek is, mert mindketten hasznos húznak az adott részből. Tehát a közös költség kérdése sokkal inkább szürke, mint fekete vagy fehér.

Ha szeretnétek a teljesen igazságos közös költség fizetés mellett maradni, akkor tudjátok meg, hogy nálatok mit tartalmaz majd osszátok fel, hogy melyik részt kinek kell majd fizetni a jövőben. Az adott társasház közös képviselője tud felvilágítást adni, hogy az adott ingatlan esetében hogyan tevődik össze a közös költség és milyen elemekből áll.

Mert az élet nem habos torta...

Ezek voltak a logikus érvek egyik és másik oldal fizetési kötelezettsége mellett, de a kegyetlen valóság az, hogyha a lakás kiadója azt mondja, hogy márpedig a bérlő fogja fizetni a teljes közös költséget, akkor természetesen morogni mindenkinek joga van, hogy így nem fair, meg úgy nem igazságos, de ha ő eldöntötte, akkor két opció maradt a bérlőnek. Vagy kiveszi ennek ellenére a lakást és örül, hogy pontot tehet egy ilyen fontos kérdés végére vagy tovább vadászik az ingatlanpiacon és reménykedik, hogy talál egy hasonlóan jó ingatlant, ahol másképp vélekedik a lakás tulajdonosa.

Gyakran lehet találkozni azzal a jelenséggel is, hogy a bár a közös költség fizetését nem hárítja át bérleti szerződésben az ingatlan tulajdonosa a bérlőkre annak a teljes árával megemeli a bérleti díjat. Lényegében más címszóval, de végül mégis a bérlő fogja fizetni, maximum a szájíz lesz egy kicsit más, hogy mire is adunk ki annyi pénzt.

Mielőtt felháborodva kirúgod magad alól a széket az egyeztetés alatt gondolod végig, hogy tényleg megéri-e ezért a havi pár ezer forintért elszalasztani ezt a remek otthont vagy leendő becsületes bérlőt.

Sajnos vagy nem, de egyenlőre az a helyzet, hogy igazán jó (hogy milyen szempontból az most mellékes) bérleményt találni nagyon nehéz, mert több tucatnyi jelentkező akad rá és a tulajdonos van abban a kiváltságos helyzetben, hogy válogasson a leendő bérlők között ezt jó fejben tartani.

A közös költséget tehát lényegében bármelyik fél fizetheti a lényeg az, hogy még a legelején tisztázzátok, hogy melyikőtök fogja fizetni.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

9 komment
2020-01-08 18:58:18 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8615399424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apro_marosan_petergabor 2020.01.08. 23:46:42

1. ha már "szakcikk" - nincs albérlet. Lakásbérlet, bérlő, tulajdonos, bérlakás ezek a mai fogalmak, a fő, társ és albérlet "szerencsés" eltűnése óta (kb. 1995).
2. Hogy mit fizet a bérlő az teljesen megegyezés kérdése - de a szokás, a költségeket a bérlő fizeti:
- Közös költség
- rezsi (villany, gáz, víz)
- bérleti díj
- szolgáltatások (net, TV stb.)
Ha nem így lenne, akkor a bérleti díj jóval kevesebb lenne a bérbeadó felé, másrészt "mozgó" lenne,
a KK + bérleti díj, pedig fix összeg, a megegyezés 1-2 éves tartamára.

bkkzol 2020.01.09. 02:21:16

Szerintem nem "vita tárgya" a közös költség fizetése, be kell építeni a bérleti díjba. Ha nem felel meg akkor nem kötik meg a bérleti szerződést, de nem vita tárgya.

mam0ka 2020.01.09. 16:36:52

Közös költség lehet rendkívüli is. Ez nagyobb összeg szokott lenni. Szerintem érdemes erre is kitérni a szerződésben.

ébrenjáró 2020.01.09. 17:42:11

Elképesztő, hogy rengeteg ember ilyen buta legyen, sőt még cikket is írnak erről a kardinális kérdésről , hogy az albérlőnek kell-e fizetnie a közös költséget.
NEM TELJESEN MINDEGY???? Ha azt mondják, hogy nem a bérlőnek kell, akkor a tulaj annyival magasabb áron adja ki a lakást.
Mivel a közös költség az egy fix költség, nem mindegy, hogy minek nevezzük??? Az a rezsi részeként szerepel vagy annyival magasabb a lakbér?

Itt semmi másról nincs szó, mint arról, hogy a tulajdonos akar egy bizonyos összeget kapni a lakásért havonta, a bérlő pedig maximum egy bizonyos összeget akar fizetni. Ebben az árban kell megállapodni, hogy annak egy részét közös költségnek nevezik-e vagy nincs közös költség fizetés, de annyival magasabb a lakbér, az teljesen mindegy.

kolompar lole 1116 2020.01.09. 20:02:55

Ha rálőcsölik a bérlőre, akkor jó megoldás hasonlóan övön alul visszatámadni, és a bérlet lejárta előtt elkezdeni nemfizetni, a kauciót felélni (mire kilakoltatnák a bérlőt, úgyis pont letelik), aztán fizetheti a tulaj utólag ha akarja. Kölcsönkenyér visszajár...

kolompar lole 1116 2020.01.09. 20:05:01

@ébrenjáró: A tulaj akkor is magasabb áron adja ki, csak még plusszban fizetheted ki mellé mégegyszer. Nem mindegy. Főleg ha annak tudatában perkáltál kauciót hogy ki fogsz jönni a pénzedből, aztán váratlanul bukkan fel egy rejtett költség. Ami a párezer helyett inkább pár 10 ezer.

ébrenjáró 2020.01.09. 20:29:08

@kolompar lole 1116: De nem érted?? De nincs rejtett költség!! Nyilván megbeszéled a tulajjal, hogy ennyi a bérleti díj és a rezsiben benne van a közös költség, ami ennyi, plusz a fogyasztás az órák alapján. Tudod előre, hogy mennyi lesz. Ha a lakbér a közös költséggel együtt túl sok, akkor nem veszed ki annyiért és kész. Nincs olyan, hogy később derül ki, hogy te fizeted a közös költséget és hogy az mennyi.
Teljesen értelmetlen, amit írsz. Mi az, hogy "a tulaj akkor is magasabb áron adja ki és még fizetheted a közös költséget is" De hát ezt előre tudod!!! Ha úgy jobban esik alelkednek, képzeld azt, hogy annyival magasabb a lakbér és nem kell közös költséget fizetned. Teljesen mindegy, hogy nevezzük, az a kérdés, hogy annyiért megéri-e neked.
Az a tapasztalatom, hogy mind kiadói mind bérlői oldalon rengeteg mérhetetlenül buta ember van és úgy látszik tényleg.

Yoss 2020.01.10. 10:41:32

Ez vihar a biliben, semmi más. Már meghirdetés előtt belekalkulálom a bérleti díjba és a bérlőtől külön nem kérem, így még jó fej is leszek. Ennyi. Nem kell erre ráparázni.

Yoss 2020.01.10. 10:45:08

@kolompar lole 1116: Ha nem tetszik, vegyél magadnak lakást és akkor nem leszel rászorulva gonosz bérbeadókra. Esetleg utazz ki nyugatra és bérelj ott kecót. Na akkor majd rájössz, hogy mennyi a "reális" bérleti díja egy lakásnak. Egyébként ez a hozzáállásod a tipikus magyar, - nekem minden jár, minimum ingyen, de inkább még fizessenek is - hozzáállás.
süti beállítások módosítása