Amikor a bevásárlókocsik átveszik az uralmat a lépcsőház felett

Bevásárlókocsik a lépcsőházban? Miért? Hogy kerültek oda? Kicsit sem szokványos eset vagy gyakoribb mint elsőre gondolnánk?

bevasarlokocsi_lepcsohaz_bosszanto_tarsashaz_problema_visszatolni.jpg

A társasházak világában megannyi furcsaság történhet és történik is. Most egy érdekes esetet feltáró olvasói levél érkezett az elektronikus postafiókomba. Természetesen a személyiségi jogok védelmében a levélírójának nevét és címét nem közöljük. (A képek nem az olvasói levéllel érkeztek.)

"Szervusz Házmestermedve!

Már többször láttam az oldaladon, hogy olvasói levelek is megjelentek. Most én is szeretném leírni a mi lépcsőházunk esetét, ha érdemesnek tartod oszd meg ezt is nyugodtan. A társasháztól amiben lakom, öt percnyi sétára három nagyobb bolt is található. Bár a boltok sok éve ott állnak csak az utóbbi egy évben jelent meg a probléma történetesen, hogy tele van a lépcsőházunk bevásárlókocsikkal. Nem tudom, hogy ki és mikor hordja be őket a mi lépcsőházunkba, de rengeteg van belőlük. Kezdetben a földszinten a lépcső alatti kis területen volt egy, de aztán szépen elkezdtek szaporodni. Az elsőben természetesen nincs érme, a többi meg bele van tolva, így bárki is hagyja őket itt egyetlen fillérjébe se kerül. Optimistán abban reménykedtem, hogy egyszeri esetről van szó, amikor megláttam a bevásárlókocsit mondjuk költözés vagy különösen nehéz bevásárolnivaló miatt, de úgy tűnik rákapott az illető, hogy így hordja haza a csomagjait. Hogy miért nem viszi vissza, amikor megint a boltba megy? Nem tudom. Csak tippelni tudnék, hogy elfelejti vagy nem akarja, hogy meglássák odafelé menet esetleg a trehánysága lehet az oka.

Igazából nincs jelentősége, de az utóbbi hetekben már a földszinten kívül az emeleteken is találkoztam magányosan kóborló kocsikkal (természetesen ezek is 100-as nélküliek), többek között a mi emeletünk is. De egyszer arra is volt példa, hogy amikor hívtam a liftet csak egy magányosan utazó bevásárlókocsi jött fel vele, feltételezem oda lökte be dolga végeztével valamelyik lakó. Még másfél órával később, amikor visszaértem is a liftben ácsorgott. Azon kívül, hogy nagyon bosszantó így közlekedni a házban attól félek, hogy előbb-utóbb valamelyik bolt megelégeli, hogy rendre eltűnnek a bevásárlókocsijai és a társasházon fogja elverni a port, ha megtalálják őket. De én azt sem értem, hogy a felfogadott takarónő miért nem csinál velük valamit. Talán nem az ő dolga, de hogy így nem tud rendesen takarítani se az fix. A közös képviselőnek már többször jeleztem, de ezidáig nem történt semmi.

Az elején még azt hittem, hogy valaki a egészségügyi állapota miatt kénytelen hazatolni a kocsit, de ez nem magyarázat a halmozásra és az így generált problémára, így már az ismeretlen iránt érzett megértésem is elpárolgott. Nem tudom ki csinálja (talán a többi lakó beletörődött és csatlakozott?!) de nagyon nem érzem így helyesnek. Félek a következményektől."

bevasarlokocsi_lepcsohaz_bosszanto_tarsashaz_problema_visszatolni_3.jpg

Első körben mindig örülök a visszatérő olvasóknak, főleg azoknak, akik megtisztelnek a bizalmukkal és levelet írnak nekem. Be kell vallanom a levél érkezése után, de még a közzététele előtt bizalmasan kicsit utánakérdeztem a problémának és megdöbbenésemre több ismerős, több lépcsőházból jelzett hasonló szellem bevásárlókocsis jelenséget, de ott csak egy-egy darabról volt szó.

Ki kellene deríteni, hogy ki hagyja sorsukra a bevásárlókocsikat. A kocsikat természetesen minél előbb vissza kell juttatni a jogos tulajdonusoknak. A nyilvánvaló okokon túlmenően, azért is, mert ez a fajta akadály bizony tűzvédelmi és mentési szempontból is komoly gond, ráadásul balesetveszélyes is. 

Számomra a levélben megírtak nemcsak azért elszomorítóak, hogy vannak olyan társasházban lakók, akik ennyire nem figyelnek oda a környezetükre és így a többi lakónak okozott kellemetlenségre sem, hanem azért is elkeseredtem, hogy a kolléga eddig nem próbálta meg rendezni a helyzetet. Reméljük kissé megkésve, de hamarosan érkezik az illetékes közös képviselő segítsége, emellett nem szabad elmenni.

bevasarlokocsi_lepcsohaz_bosszanto_tarsashaz_problema_visszatolni_2.jpg

Ezt a témát feltétlen fel kellene vetni a következő közgyűlésen és megértetni a lakókkal a következmények súlyosságát, de mivel legnagyobb bánatomra nem mindenki jár el közgyűlésre egy figyelem felhívó lépcsőházi üzenet és/vagy postaládákba dobott levél is kellene a társasházban lakóknak a témával kapcsolatban.

Kívánom, hogy hamarosan normalizálódjon a helyzet! Bárki okozta is a kényelmetlen túlzsúfoltságot a jövőben remélem mellőzni fogja azt.

Ha neked is van egy érdekes társasházi történetedet vagy valami szokatlant tapasztalsz a ti lépcsőházatokban, ragadj billentyűzetet és írj nekem olvasói levelet te is! Mondtam már, hogy imádok levelet kapni a medve olvasóktól?! :) Egész biztos.

Ha társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

21 komment
2020-01-13 14:12:23 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr3415407026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haXXor 2020.01.14. 08:19:56

Nem egyszerubb jelezni a harom boltnak h mizu? :D Kb 10 perc melo, azok meg kijonnek es elviszik. Problem solved.

Samott 2020.01.14. 09:40:12

"Még másfél órával később, amikor visszaértem is a liftben ácsorgott." - miert hagytad egyaltalan a liftben? Levelet irsz, de arra keptelen vagy hogy legalabb a haz ele kitold? Hidd el el fog tunni onnan, ra se kell irnod, hogy "ne vidd el" :)

Muhammad Balfas 2020.01.14. 09:55:37

Nagy az Isten állatkertje..Majd más visszaviszi helyette.Ez az embertípus így gondolkodik.A levélírónak indítványoznia kellene,hogy a társasház szabályi között konkrét tiltás legyen erre az esetre..

Muhammad Balfas 2020.01.14. 10:01:30

@haXXor: Miért nem szól az,aki így halmozza a bevásárlókocsikat a társasházban? Élj úgy,hogy ne rabold mások idejét,ha nem muszáj..

Muhammad Balfas 2020.01.14. 10:07:02

@Samott: Hát sőt továbbmegyek.Miért nem tolta vissza rögtön a kedves lusta,trehány lakótárs helyett az üzletbe..?

Zorci 2020.01.14. 10:19:36

Ooh nyugalom kérem!:)
Panelban lakom,itt nehézkes lenne feltolni a lépcsőházba,mivel a liftig is van egy lépcső,így nálunk nincs ilyen probléma:)
Ellenben a ház előtt és mögött a parkban a bevásárlókocsik teljes palettája,ki milyen színt és méretet parancsol...:)
Én még retro csávó vagyok,cipelem haza a tele vágott szatyrokat...

Muhammad Balfas 2020.01.14. 10:35:22

@Zorci: Gondolom időnként a Spar, Tesco ,Aldi stb.munkatársai szedik össze őket társadalmi munkában, amíg tele nem lesz nekik is a tökük az egésszel és húznak el melózni Ausztriába, Németországba..

Rolph Meyer 2020.01.14. 11:26:00

Kamera a lépcsőházban? Nálunk rendszeresen elloptak biciklit, cserepes virágot, bevizeltek a sarokba, betörtek a pincébe, amig fel nem szereltem a földszinti ajtónk fölé egy (kamu) kamerát. Volt több lakó aki hőbörgött, mondtam nekik hogy már ez felettébb gyanús, mire hőbörgés és lopás-vizelés megszünt.

Zirowe 2020.01.14. 13:25:20

"Félek a következményektől."

Te jó ég..

Ha támadják Gréczy Zsoltot meghoszabítjuk Bicskéig 2020.01.14. 14:10:26

@Rolph Meyer: Az pofatlansag, hogy mar vizelni sem lehet a lepcsohazban. Tutti azonnal szolnek valamelyik sorosfele civilszervezetnek, hogy pereljek be az ilyen fasisztakat.

peter3374 2020.01.14. 18:55:52

Azert ez is tipikis panelproli mentalitas.... utban vannak neki a kocsik, de inkabb leveleket irkal mintsem megfogna es kitolna oket a haz ele....

lutria 2020.01.14. 19:12:26

Nálunk az ilyen elszabadult bevásárlókocsik még csak a kapuig merészkednek a 30 méterre lévő SPAR-ból de már így is órákig maradnak...
Viszont van egy olyan érdekesség hogy 1 olyan kitűnő állapotú "Demszky karó" helyi változata jelent meg már vagy 2 éve a házfalhoz támasztva amiből a legközelebbi 3-400+méterre van-érdekelne vajon hogy a fenébe került ide?Az is érdekes hogy rendszeresen járnak erre felé közteresek meg a kerületi karbantartók stb.és még senkinek nem jutott eszébe hogy vajon mit keres itt és vissza kellene vinni a társai közé...

Májkűl Dzsexon 2020.01.14. 19:20:38

Meg kellenne szuntetni a bevasarlokocsikat., mert tobb gondot okoznak mint amit megoldanak. A sok elkenyelmesedett idiota, teljesen ertelmetlenul foglalja az aruhazak polcai kozti szuk helyeket, es akadalyozak a vasarlokat. Lepni nem lehet a sok baromtol aki mar egy doboz gyufat is csak 1 kobmeteres kocsival tud szallitani. Menjen a francba aki kepes ket zsomle miatt kocsival baszodni az uzletben.

Helyszíni zsemle 2020.01.14. 19:25:10

Azt nem értem, hogy az üzlet miért nem jelenti fel az ilyeneket, hiszen ez lopás. Meglehetősen könnyű lenne elkapni az ilyeneket, amikor eltolják a kocsit a bolttól.

majd értesítjük 2020.01.14. 20:15:06

Komolyan átérzem ezt a hatalmas problémát, tényleg, vajon mi lesz veled, ha a boltok rájönnek, hogy a ti házatokban vannak a szarjaik..?
Ajánlom a Tesco titok című könyvet olvasgatásra, abban megtalálható a megoldás.
Egyébként meg A4-es ország vagyunk, talán nem okozna túl nagy kihívást egy lépcsőházakban szokásos szellemi nívót tükröző cetli kiragasztása.
Mondjuk "E! Ne hagymán itten a cígelős talicskájidat vagy felgyútalak a gecibe! Gonnok."
Ezzel két legyet lehet ütni egy csapásra:
1. eljut az üzenet a címzetthez
2. a közös képviselő is kénytelen lesz foglalkozni a problémával, akkor is ha nem akar :>

zuulululu 2020.01.14. 20:21:58

@Helyszíni zsemle: Dehogy lopas, 100 Ft-ert meg lehet oket venni.

peter3374 2020.01.14. 22:44:04

@Samott: mert tipikus panelproli aki az ablakeretet kivulrol mar nem festeti le, mert az mar a kozos kepviselo dolga....

ubu1a 2020.01.15. 01:14:13

Meg kéne próbálni ezt a házon belül rendezni. Sok esetben segítség, ha a közeli boltból fel lehet tolni a kocsit és otthon kipakolni. Ismerek ilyet, de ott a lakók normálisak és kipakolás után visszaviszik. Nem tartják meg és nem hagyják a kocsit magára. A boltban is jó fejek: tudják és nem szólnak érte. Félő, hogy ha a boltot is bevonják a balhéba, akkor azok is rosszul járnak, akik korrektül intézik a dolgot.

Muhammad Balfas 2020.01.15. 11:16:14

@peter3374: Sztem az a "tipikus panelproli", aki hazatolja a bevásárlókocsit és ott hagyja a ház előtt..

Timár Lénárd 2020.01.18. 22:19:00

Komolytalanra forditva a szot: Szerintem kezdjunk menekulni... Nem lattott gazdatlan hogömboket is valahol?
discworld.fandom.com/wiki/Reaper_Man

Reactor 2020.08.11. 22:01:02

Úgy tudom, a bevásárlókocsik elvitele a parkolóból már lopásnak minősül. Ilyenkor hol vannak a vevőtérben nagy mellénnyel grasszáló szekusok amúgy? Merthogy a parkoló is be van kamerázva ám.
süti beállítások módosítása