Az új építésű társasházak veszélyei

Vajon milyen veszélyekkel kell számolni, ha új építésű lakás vásárlás kerül a terítékre, mert az biztos, hogy nem csak móka és kacagás a célig vezető út!

uj_epitesu_ujepitesu_tarsashaz_vasarlas_ingatlanpiac_tipp_veszely_tudnivalo.jpg

Az új építésű társasházak nem véletlenül népszerűek, hiszen számos előnnyel rendelkeznek, amik megkülönböztetik őket a többi ingatlanpiacon kapható alternatív otthonól. Azonban sajnos nem fenékig tejfel ez a lakhatási forma sem, lássuk mikre érdemes készülni, ha valakit vonz az új építésű társasházi lakások világa.

Végeláthatatlan utánajárás

Soha senki nem állította, hogy lakást venni egyszerű, de az új építésű társasházi lakások esetében, ha valaki tényleg mindenre szeretne felkészülni bizony könnyen maga alá temetheti a sok elintéznivaló és a megannyi dokumentáció. Itt érdemes olyan tényezőkre is odafigyelni, amik csak részben merülnek fel egy panel vagy családiház esetében. 

A képlet bár csábítóan letisztultnak tűnik, hiszen csak alá kell firkantani a szerződést és átadni a kért összeget, és már ölbe tett kézzel várhatjuk is, hogy kinőjön a földből álmaink otthona, amit birtokba vehetünk. Csak sajnos a valóság az, hogy az orrunk alá dugott papír minden egyes mondatát külön mérlegelni kell és még jobb, ha egy általunk fogadott ügyvéd is ránéz (nemcsak aki fogalmazta a sablont a mások oldalról), nehogy nagyon kellemetlen meglepetés érjen minket, amikor a kulcsokért tartanánk a kezünket.

uj_epitesu_ujepitesu_tarsashaz_vasarlas_ingatlanpiac_tipp_veszely_tudnivalo_2.jpg

Csak, hogy feldobjak néhány labdát, amit le kell játszani a befektetés előtt: van-e jogerős építési engedély, a kivitelezővel minden rendben van-e, milyen az alapító okirat, előszerződés vs. végleges szerződés amit elénk tettek, foglaló vagy előleg szerepel-e a papírokon, mikor és milyen feltételekkel lehet birtokba venni az ingatlant, mikor lesz hivatalosan is a mi tulajdonunk a lakás (nem pedig osztatlan közöstulajdon a többi lakóval az egész épület), mi történik ha késik a kivitelezés, mennyi pénzt és mikor kell átadni, tényleg az utolsó villanykapcsolóig tisztázott a lakás milyensége stb. stb.

Lesz lakás és ha igen milyen?

Kicsit már a korábbi példákon keresztül kóstolgattuk ezt a témát, de megérdemel egy külön bekezdést. Ha a papírok a vevő érdekeinek is megfelelnek, akkor még mindig érdemes néhány dolognak utána járni. A fogadott ügyvéden kívül egy műszaki ellenőr, víz;-gáz valamint fűtésszerelő és egy értékbecslő szakavatott szeme és tudása is hasznosnak bizonyulhat.

Nyilvánvalóan messzemenőkig nem minden új építésű társasháznál akadnak építési és átadási gondok, de biztos a kedves olvasó is tud mondani legalább egy elhíresült hazai példát a "problémás" fajtából.

Az emberek különböző területen tehetségesek vagy épp gyengén teljesítők, míg valaki nem érti a matek szépségét, más a kémiát magasztalja, a harmadik pedig nem tud (megfelelően) tervrajzot olvasni. Azért tettem zárójelbe a megfelelően szót, mert bár több-kevesebb magyarázat után szinte mindenki "látja a lakást a papír mögött" mégis előfordul, hogy nem tudja elképzelni, hogy az mit is jelent a valóságban. Hiába van odaírva, hogy 1 méter magasan lesz az ablakkönyöklője a nappaliban vagy 3,6 méter széles lesz a konyha, egyszerűen nem tudja berendezni és bejárni fejben az ingatlant. Nagyon zavaró lehet, ha a végén kiderül, hogy mégsem fér el a család az étkezőben, vagy a fürdő túl kicsi a wc meg túl nagy lett a lakók igényeihez.

giphy23.gif

Itt nem lehet körbejárni, megtapogatni, lemérni a dolgokat mint egy már készen lévő lakásnál, így ha te is fejjel lefelé szoktad fogni a tervrajzokat, akkor mérlegeld, hogy jó választás lehet-e számodra az új építésű otthon.

Van időd?

Sokan nem szentelnek kellő figyelmet az idő tényezőre, amikor az új építésű lakások kínálatát kezdik böngészni, pedig ez egy újabb kulcsfontosságú paraméter. A jelen adatok alapján most úgy tűnik, hogy 9 hónap múlva kész lesz a lakás kulcsrakészen, de... És itt jön a de szócska, mi van ha...Mi van ha csúszik az átadás?

giphy3.gif

Hol fogtok lakni addig is? Maradhattok a mostani helyeteken legyen az saját lakás vagy albérlet vagy újat kell keresni? Utóbbi pénz, idő, energia és plusz nyüg. Tudjátok fizetni a jelenlegi vagy a köztes lakásotokat vagy ki van centizve a költségvetésetek? Milyen nehézséggel fog járni az esetleges halasztott költözés?

Különösen fontosak ezek a kérdések, ha babával bővül a család vagy ha másik városba mennétek és meg kell oldani az ingázást vagy az albérletet. Ne vegyétek félvállról!

Zsákbamacska szomszédok

Bizonyos mértékben minden költözéskor lutri, hogy milyen szomszédai lesznek az embernek kivéve, ha jobbról-balról (az utca túloldaláról) a szűk család telkei közé tér haza az ember, de ez azért ritka kiváltság. Az új építésű társasházak esetében azonban arra sincs lehetőség, hogy egy üveg itókával és doboz bonbonnal átkopogjon a leendő tulaj és bemutatkozás keretében felmérje a szomszédokat. A jó szomszéd aranyat ér, a rossz pedig....nos hát azt mindenki sejti.

giphy.gif

Hatalmas rizikófaktora ez az új építésű lakásoknak annak ellenére, hogy rendkívül fontos. Alig akad kivétel, ahol nincs legalább egy problémás személy a lépcsőházban, de nagyon nem mindegy, hogy ő a közvetlen hálószobafal szomszédunk vagy csak évente találkozunk vele a közgyűlésen és ott keseríti meg az életünket.

Az új építésű lakások kontra listáját még lehet bővíteni, de én most ezeket emeltem ki a sorból. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezeknek a típusú otthonoknak nincsenek pozitív oldalai, sőt 100% hogy akad éppen elég belőlük. Én csak arra kérek mindenkit, hogy mérlegelje a lehetőségeket, hogy a felelős döntése nyomán pont olyan álomotthona legyen, mint amilyet szeretett volna.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

23 komment
2020-02-28 17:31:55 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr5915495906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóhegy049 2020.03.01. 00:06:55

Ez nem az egyszeri hülyéknek való lakásválasztás, az tény, de egy lepukkant sem mindig lesz egy álom, sőt az tud ám az igazi pénznyelő lenni. Aki újban gondolkodik, az ismerje meg a kivitelezőt és mindjárt nem lesz meglepi, ennyi...

SzenteCsabba 2020.03.01. 03:44:47

"Zsákbamacska szomszédok"

Ennel misem egyszerubb. Meg kell venni korbe a szomszed telkeket lakasokat, es akkor senki nem lesz aki kozvetlenul zavarna.
Mikor panelban laktunk mi az egesz lepcsohazat, megvettuk, igy nem volt gond a szomszedokkal.

body_andras 2020.03.01. 08:05:40

Vedd meg az újépítésű hiperszuper lakást, aminek még az alapköve sincs letéve. Aztán 3 év múlva, amikor a téglafal, födémek, hőhídszigetelések már nagyjából állnak, birtokbaadás előtt kérik fizess 25%-kal többet mert drágultak azok a sóher melósok. Nem muszáj kifizetned de addig is te vagy az építkezés 0% kamatú hitelezője, várd meg amíg más megveszi drágán aztán visszakapod inflációval csökkent értékű pénzedet. Jobb esetben ugyanabban az albiban élsz ahol addig, köszi Álomlakópark egy élmény volt :)

erkölcsi hulla 2020.03.01. 08:48:40

@body_andras: Meg is èrdemli minden szarmagyar barom, aki tervről vett lakást, majd rinyált hogy a kivitelező nincs kèsz az ígèrt időre...a baromja meg addigra eladta a lakását mert nyilván mindenèt ráköltötte a bizonytalanra.

erkölcsi hulla 2020.03.01. 08:52:04

@body_andras: Ès jól tudják, hogy ki fogod fizetni azt a 25%-ot mert mèg így is bőven piaci ár alatt kapod.
A lakásiparban sokszorosan bukik ki a sóher gecisèg, mindkèt oldalról.

Hegge Balázs 2020.03.01. 09:00:39

A legnagyobb probléma, hogy nincs egy szakmai testület aki felügyelné szigorú szakmai szempontok szerint, hogy ki melyik cég építhet társasházat, lakóházat. Gyakorlatilag embercsempészjóska, uzsorásgázsi, dílerfecó, aki tisztára akarja mosni a mocskos pénzét holnaptól lehet társasházépítő. Aztán készülnek a minőségileg ótvar szörnyszülött örök problémás lakások.

body_andras 2020.03.01. 09:34:14

@erkölcsi hulla: Ebben egyetértünk, csak kész dolgot szabad megvenni. Amúgy a vevői sóherségben nem lennék meggyőződve, inkább csak a hülyeségében - iszonyú drága, négyzetméterenként milliós árak vannak ezekben a csodapalotákban, miközben a beruházó kb 200 ezres költséggel kezdi építeni. Aztán amikor kezdik lenyúlni az alulfizetett melósokat, akkor jön az áremelés.

anyadmajma 2020.03.01. 09:57:19

Aki építőiparban előre fizet, az meg is érdemli. Először a mutatvány, aztán a kockacukor.
A másik része meg ez a szarrágó sznobság, hogy a szar ótvar panel, bezzeg az új ház az mennyivel jobb 2-3x annyiért. Ja, amiben nem 30, hanem jó eséllyel 100-600 lakás van, és minden gipszkartonból összegányolva, aminek még annyi szigetelése sincs, mint egy panelbetonnak. És ezeket kéne sajnálni?:D

Hegge Balázs 2020.03.01. 13:31:14

@anyadmajma: Nem a gipszkartonnal van a gond hiszen lehet abból jó hangszigetelő falat is csinálni, csak akkor nem lesz költséghatékony a projekt.

kicsigee 2020.03.01. 13:41:06

Üdv Mindenkinek!

Attól még, hogy valami új építésű nem jelenti azt, hogy csak rossz lehet. Mondom ezt úgy, hogy laktam már panelban, társasházi téglaházban (egyébként ez volt a legszarabb még a panelnél is) most egy új építésűben vagyok. Viszont most előjöttek olyan problémák amik eddig nem voltak. A lift jelzőhangja baromi hangos és behallatszik a lakásokba. A Közös Képviselő szerint nem lehet kiiktatni vagy lejjeb venni a lift hangját mert az a vakoknak és gyengénlátoknak kell, mi meg hallgatjuk. A lépcsőházi tűzzárő ajtók hangosan csapodnak. Lehet-e ajtóbehúzót rakni rá? A KK. szerint lehet csak baromi drága, valami spéci behúzó kell hozzá, így ez is lekerült a napirendről. Esetleg valakinek van valami ötlete?

Új építésű lakásoknál a műszaki átadás után még akár 3-4-5 hónapig is eltarthat a használatbavételi engedély kiadása. Ha valaki lakást bérel addig az számoljon evvel is.

Visceroid 2020.03.01. 14:18:22

@SzenteCsabba: " Meg kell venni korbe a szomszed telkeket lakasokat, es akkor senki nem lesz aki kozvetlenul zavarna. "

Ha van annyi pénzed, akkor miért társasházban laksz? Kertes ház akkor már egyszerűbb. A kerttel meg bajlódjon a kertész.

bontottcsirke 2020.03.01. 14:38:27

@sóhegy049: Úgy-úgy. A házgyárit lehet toldozi-foltozni, sosem lesz normális. Ipari szemétből épült szükséglakások, szükségemberekkel. Reggel hétkor húsklopfolás, ordítozás, cigi-pia. Horror lakásfelújítási költségek, mindent ellopó közös képviselők.

Amióta nincs válság azt vettem észre, hogy még komoly pénzért sem kapsz normális ingatlant, úgyhogy én is kivárok szépen.

bontottcsirke 2020.03.01. 14:46:13

@erkölcsi hulla: igen és utána sajnáltatja magát. Furcsa, de normális embereket sem lehet lebeszélni erről a hülye szokásról.

Pöff 2020.03.01. 17:07:16

Magyarországon az építőipar egy vicc...a lakhatási kultúra meg vicc.
Elég csak összehasonlítani egy nyugati kertvárost egy vidéki kisváros arculatával.

pff a miénk igénytelen összevissza egymás faszán hátán lakás és építkezés csimbarraszója.
A házak 50%-át azonnal el kellene túrni mert 50-10 éves repedezett szarok, ótvar kinézet.

Pöff 2020.03.01. 17:13:38

@anyadmajma: új építésnél nem is kapsz másképp, a vállalkozónak nincs pénze (muhahha lol) Mondjuk tudok olyanról aki ennek ellenére is csődbe ment és felkötötte magát...aztán az alvállalkozója is.
Most a város szégyenfoltja a 1/4 kész háztömb...a levegő lakás tulajok meg mehetnek ahova akarnak.

Felújításnál lehet esetleg visszatartani, hogy amíg nincs megcsinálva addig nincs az illető kifizetve.
Döbbenet, de abban a pillanatban hogy oda adod a pénz hogy csináljon meg valamit...mutatod a gesztust hogy ne a pénzen múljon...olyan ótvar munkát csinálnak hogy a pofád leszakad.

Nancsibacsi 2020.03.01. 17:15:17

@body_andras: "csak kész dolgot szabad megvenni"
Tök igazad van - de ezzel nagyjából ki is zártad az új építésű lakást/házat, mivel azt mindenki csak tervként veszi. Nem gondolod tán, hogy az építő a saját pénzét kockáztatja, ha a tiédet is felhasználhatja a banki hitelhez, tőkeként?

Amúgy az új építésű lakás az kb annyira racionális döntés, mint egy BMW vagy Mercedes - semennyire. Prémium lakás, prémium felárért, és prémium utólagos költségekkel, és azt a buktát, hogy 10 év múlva egy új építésű már nem új építésű - hiszen nem felel meg a 10 év múlva életben lévő szabványoknak. Vagyis az a fura helyzet áll fenn, hogy egy új építésű lakás ára eleinte csökken, és majd 20 éves korában áll ugyanolyan folyamatosan növekvő pályára, amilyenen a használtak állnak.

AlexAston 2020.03.01. 18:26:55

És a sok hülyének köszönhetjük a lakás ár emelkedést, mert kifizetik, ha bele is a magas árakat/albérleteket.
Meg persze az airdbd, vagy mi a túró a másik.

rozsomák 2020.03.01. 20:25:31

"Zsákbamacska szomszédok"

Ehehe... :)

Mert, ha egy használt lakást veszel egy régi társasházban, akkor aztán az eladó erkölcsi bizonyítványt prezentál a szomszédokról. :) :)
És pont az az eladó, akinek elemi érdeke, hogy a szomszédjait a lehető legjobb színben tüntesse fel, hisz így is növelheti a lakása vonzerejét..

Vagy esetleg hetekig magánnyomozót alkalmazol a potenciális szomszédokat lecsekkolni ? :)

Szóval ez a pontod elég gyenge... :)
Hagyjuk ezt a "jaj,kik lesznek a szomszédaim" dumát..

A másik két pont is több sebből vérzik.... látszik, hogy olyan ingatlanos vagy, aki a már meglevővel akar seftelni, az újak piacára nem tudod betenni a lábad... ezért utálod az újakat.

igazi hős 2020.03.01. 21:08:29

@rozsomák: Ha elmész a kiszemelt lakás környékére, már a parkoló autókból is elég komoly következtetést tudsz levonni a lakókról. Ha bemész a házba, láthatsz olyan liftet/lépcsőházat, amitől egyből megfordulsz. A terveken a zöldfelületek minősége sem látszik (hiszen még kész sincs), egy létező helyen látod, hogy szép, karbantartott rész vagy kiégett fű van a házak között. A Havannán is látsz a panelek aljában kis virágoskerteket, valószínűleg jobb véleményed lesz a lakókról, mint ahol cigicsikk és sörös doboz "díszíti" a panelek alját.

rozsomák 2020.03.01. 21:53:14

@igazi hős: És te az ott parkoló 35 autóból egyből megállapítod, hogy ki a szomszéd lakásban élő.... :)

Te tényleg egy igazi hős vagy.... :) :)
(vagy csak egy kis ostoba ? :) )

2020.03.02. 14:37:20

@Nancsibacsi:
Túlpörgött ingatlanpiac esetében tényleg nem tudsz máshogy újépítésűt venni, de akkor végképp irracionális az újépítésű, máskor viszont nem mindig sikerül az összeset eladnia a kivitelezőnek, illetve mindig akad a piacon néhány éves, köznyelvben még mindig újépítésűnek mondott, ha valaki ilyenre vágyik.

2020.03.02. 14:46:25

@rozsomák:
A konkrét szomszédodat nem. De vannak környékek, és most nem kell extrém, hős utca szintre gondolni, kimondottan jóhírűnek mondott környékek is beletartoznak ebbe, ahová azért nem költöznék, mert a környezetében tapasztaltak alapján következtetek az ottani átlag lakóra. Nem mert egy kört tettem arrafelé, hanem mert sokszor jártam arra. Egy új lakóparknál átadás előtt ez még nem alakult ki.

A jelenlegi lakhelyem környékén van egy lakópark, most adják át az utolsó ütemeket, az elsők még a válság előtt épültek. Nos, az első ütemekben átadottakról már nagyon sokat lehet tudni, ki lehet nyomozni, hogy mely ütemekben mik voltak a legnagyobb gondok (pl. túl vékony falak), nagyjából a környék lakói is elég jól besorolhatóak. És bizony bőven akadnak eladó használt lakások. Miért lenne érdemesebb inkább zsákbamacskát venni, ráadásul drágábban, mint a meglévőkből választani. Nyilván ha mindenki így gondolkodna, sosem épülnének fel az újak, úgyhogy csak örülni tudok, hogy van aki önként előfinanszírozza a lakásépítést, de nem én akarok lenni az a balek.
süti beállítások módosítása