Környezetvédelem a társasházban

Nemcsak a saját háztartásunk falai között figyelhetünk oda a környezetvédelemre. Tágítsuk egy kicsit a kört és vizsgáljuk meg, mi mindent tehetünk társasházban élőként.

fold_napja_tarsashaz_kornyezettudatos_kornyezetvedelem.jpg

Április 22: a Föld Napja. Persze az a legjobb, ha az év 365 napján környezettudatos életmódot folytatunk, de ez a nap kiváló lehetőség arra, hogy újra és újra átvegyük, hogy mit teszünk a környezetünkért és hol tudnánk még egy kicsit fejlődni ezen a téren. Igen mi magán emberek, mi apró hangyák az univerzum végtelenjében, a mi kis tetteink is sokat számítanak, mert ahogy a bölcs mondás is tartja, minden tenger cseppekből áll.

Már nem tudnám megmondani, hogy kitől hallottam sok éve azt a gondolatot, hogy igazából ezeket nem a bolygónkért tesszük, mert a bolygó az emberiség előtt és valószínűleg utána is meglesz. Mi azért kell, hogy védjük a környezetet, hogy az emberek által lakható hely maradhasson...Egyszerűbb ezt megmenteni, mint új lakható planétát találni és átköltözni, ezen érdemes elgondolkodni.

Ebben a cikkben most olyan elsőre picike cselekedeteket veszünk végig, amiket egy társasházban élő személy tehet a környezetéért.

fold_napja_tarsashaz_kornyezettudatos_kornyezetvedelem_3.jpg

Nem kérünk szórólapot!

Sok postaládáról lehet ismerős ez a felirat. A mai modern világba nincs szükség arra, hogy teletömjék a postaládánkat napi 5-10 különféle reklámanyaggal, amitől aztán a saját postánk már be se fér. Akit érdekel egy-egy bolt aktuális akciója úgyis jár az adott boltba és elvehet egy reklámújságot, ha ragaszkodik a nyomtatott formához, vagy még jobb ha neten keress rá az akciókra.

Ha már kényszerűséget éreznek a cégek az ilyesfajta reklámozásra is, akkor is bőven elég 2-3 nyomtatott példány/ lépcsőház, amit a nettel még nem teljesen megbarátkozott lépcsőházi idősek átlapozhatnak. A legtöbb lépcsőházban ráadásul van közös szórólap tároló rekesz, ami gyorsítja a terjesztők munkáját is, win-win szituáció.

Minél többen tesszük ki a reklám stop matricát a postaládára, hosszútávon annál kevesebb ilyen jellegű hulladék keletkezik, mert nem lesz rá szükség.

Tényleg lifttel akarsz menni?

Nyilván ha két gyerkőccel, kis motorral, babakocsival és három hétre elegendő bevásárlással másznál épp a 4. emeletre, akkor nem kérdés, hogy vedd igénybe a liftet. De és itt jön a de, ha nincs csomagod és egészséges vagy, még testmozgásnak is kiváló, ha fel vagy épp lefelé sétálsz.

Az első két emelet lépcsős teljesítése erősen ajánlott lift nélkül is, felette pedig már egy képzeletbeli vállveregetés is jár, ha rászoksz a lift megléte ellenére is. Azt ugye mondani se kell, hogy egészségednek is milyen jót tenne ez a picike változtatás és még az alakodon is hamar meglátszik majd az eredménye.

Ezzel sokat spórolhatsz a lépcsőháznak is, és bizony a bolygónknak is nagyon jót tenne, ha minél többen és többször lépcsőznénk a lift helyett.

fold_napja_tarsashaz_kornyezettudatos_kornyezetvedelem_2.jpg

Villany kapcsolgatás

Alapvető tétel, hogy fényes nappal nem kapcsolgatjuk a villanyt a lépcsőházban unalmunkban sem, amíg a liftre várakozunk. Bár sajnos előfordul, hogy néhányan ezzel ütik el az idejüket vagy egyszerűen nem figyelnek oda arra, hogy a biciklitárolóba lekattintsák maguk mögött a világítást, amikor elhagyják a helyiséget.

Ha hajlamos vagy te is hasonló pótcselekvésekre vagy figyelmetlen vagy ha villanyról van szó, akkor fogadd meg a Föld Napja alkalmából, hogy ezentúl ezekre különösen ügyelni fogsz! Menni fog!

fold_napja_tarsashaz_kornyezettudatos_kornyezetvedelem_4.jpg

Szelektív hulladékgyűjtés

Kifogásból bizony lehet ezer is pl. messze van a gyűjtőkonténer, nincs hely a lakásban gyűjteni, macerás stb. Szelektíven hulladékot gyűjteni otthon viszont egy életmód, ami nap mint nap jó érzéssel tölt el és joggal lehetsz büszke magadra. Hálás lesz érte a Föld még akkor is ha közvetlenül nem is köszi meg neked, példát mutathatsz a többi embernek pl. a gyerekeidnek is és mivel kevesebb szemét keletkezik a társasházi kukákban, ezért elegendő egy kisebb kuka is. Pénzt is segítesz megtakarítani a lakóknak és még a kommunális hulladékedényeket sem kell annyiszor kihurcolni az utcára.

Ablak nyitogatás

A lépcsőházi ablak nyitva és csukva háborúról már írtunk egy külön cikket korábban, de itt is meg kell említeni, hogy fűtés szezonba ne nyissuk ki az ablakot reggel azzal a jelmondattal, hogy majd bevágja a huzat vagy egy unatkozó másik lakó. Az ablakon kiengedett meleg bizony komoly erőforrásokat emészt fel lényegében a semmire. Hasonló a helyzet a lépcsőház bejárati ajtajával is, de ott egyéb tényezők miatt is érdemes odafigyelni az ajtó bezáródására.

fold_napja_tarsashaz_kornyezettudatos_kornyezetvedelem_5.jpg

Azt mondod ezek minimális apróságok? Kérdem én, akkor az azon való veszekedés helyett, hogy van-e hatása a globális nagy képre vagy nincs, miért nem tesszük meg, ha tényleg annyira elenyészőnek tartjuk ezeket a lépéseket?! Mert nem hivatkozhatunk egyszerre arra, hogy túl kicsi cselekedet meg túl nagy teher a hétköznapokban. :)

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2020-04-22 12:11:48 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4815631078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása