14+1 film, amit látnod kell a járvány alatt

A filmnézés remek időtöltés és szerencsére otthon is lehet csinálni. Adja magát, hogy most a korona vírusos időszakban is ehhez a szabadidős tevékenységhez forduljunk. Összeszedtük azokat a remek filmipari műveket, amik valamiért a mostani helyzetben különösen megérintik az embert.

film_filmajanlo_jarvany_karanten_virus.jpg

Ebben a szokatlan helyzetben jólesik a filmek vigasztaló és szórakoztató világa felé fordulni. A most következő filmek egy-egy tényezőjével most még inkább azonosulni tudunk, ami segíthet abban, hogy jobban viseljük a jelenlegi körülményeket.

Most pedig jöjjön a várva várt filmajánló lista, amiben egy rövid kedvcsináló után az előzetes videóit is betettük.

Kis helyre bezárva

Minél több időt töltünk minél kisebb helyen, annál nehezebben viseljük a bezártságot. A most következő filmek egyre kisebb helyre szorítják az embereket, akik ezt próbálják kétségbeesve megoldani és tágítani az (élet)terüket.

A falu (The Village, 2004)

Ezen a területen kívülre menni tilos. Szigorúan tilos. Megvannak a legendák, amik magyarázatul szolgálnak, de vajon az igazságot is fedik? Mi van a képzeletbeli határon túl? A film félelmetes, de megéri kivárni a végét. Csak annyit mondok, hogy lesz fordulat a filmben.

A harminchármak (The 33, 2015)

Igaz történet alapján készült szívbemarkoló alkotás. A bányászok kemény és veszélyes életébe nyerhetünk bepillantást, ezen belül is egy kiemelt tragédia eseményeibe.

Forráskód (Source Code, 2011)

Ebben a filmben egy vonaton találjuk magunkat, ami gyorsan robog a megsemmisülése felé, rengeteg ember halálát okozva. Csupán néhány perc áll a rendelkezésre a katasztrófa elkerülésére, az viszont újra és újra, így van remény a sikerre. De vajon milyen áron és hogy lehetséges ez? És miért került fel erre a listára? Jake Gyllenhaal zseniális alakításából megtudhatod!

Az öldöklő angyal (El ángel exterminador ,1962)

Jelen filmajánló listánk nagy öregéről van szó. Igen, fekete-fehér film, mégis érdemes megnézni. Egy társaságról szól, akik egy összejövetel után felébredve azt tapasztalják, hogy nem tudnak a küszöbön kívülre lépni.

el-angel-exterminador-de-luis-bunuel-fiesta-.jpeg

12 dühös ember (12 angry men, 1957 és 1997 )

A film arról szól, hogy egy gyilkossággal vádolt fiú halálbüntetéséről kell dönteni a 12 esküdnek. Órákra össze vannak zárva egy fullasztóan meleg terembe, hogy kimondják a végső döntést, bűnös vagy ártatlan a vádlott. A legtöbben csak túl lennének rajta és a gyors szabadulás érdekében inkább elítélnék, de akad egy, aki szerint nem is olyan kerek a történet. 

Nem tudok objektív lenni, ha erről a filmről van szó ezt bocsássátok meg nekem. Az egyik kedvenc filmem. Sok film esetében könnyű megmondani, hogy az eredeti (jelen esetben a fekete fehér) vagy a feldolgozás (ebben az esetben szintén szépkorúnak számító alkotás) lett a jobb. Mindkettő zseniális nézzétek meg őket!

Élve eltemetve (Buried, 2010)

Ennél kisebb helyen aligha forgattak filmet. Ebben a thrillerben egy férfit (Ryan Reynolds) követhetünk nyomon, aki arra ébred, hogy élve eltemették egy koporsóba néhány eszköz kíséretében. A mozgástere meglehetősen szűkös, a film mégsem unalmas egy percig sem. Klausztrofóbiásoknak csak óvatosan a megtekintéssel!

A burok (The host, 2013)

Egy idegen, (de gyönyörű) faj megszállja a bolygónkat és az emberek testét használják saját lakhelyül. Az eredeti lélek ezért eltűnik, de nem így történik ez a főszereplő lány esetében, aki ellenáll és így két idegen öntudat szorul egyetlen testbe. Ki lesz az irányító és ki lesz a néma rab? Kis akcióval fűszerezett, drámai vonalakat pengető romantikus, amit kalandfilm kategóriába soroltak.

(Majdnem) egyedül a világ ellen

Sokunkban hasonló gondolatok keringhetnek most. Az erő azonban bennünk lakozik. Bíz magadban, meg tudod csinálni! Egyedül félelmetes, de sok rejtett képességet is kihoz az emberből, ha csak magára számíthat.

Mentőexpedíció (The Martian, 2015)

Egy űrhajós túlélésért folytatott küzdelmét követhetjük nyomon, aki egy balszerencse folytán teljesen egyedül marad a Marson. Vajon, hogyan veszi fel a kapcsolatot az emberekkel a Földön? Honnan lesz elegendő élelme és mivel szórakoztatja magát? Mindez kiderül a filmből.

Pánikszoba (Panic room, 2002)

Betörtek a házba és az idegen férfiaknak fegyverük is van. Gyorsan felkapni a cukorbeteg gyereket és irány a pánikszoba védett zuga! Igen ám, de a bűnözőknek pont abból a szobából kell valami, nektek meg a lakásból kell az inzulin a kislánynak. Ki lesz az agyafúrtabb és kapja meg végül, amit akar? Akárhogy is mindent be kell vetni, mert az idő ketyeg, így az eszközökben nem lesz válogatás.

Hold (Moon, 2009)

Mit tennél ha egyedül dolgoznál a holdon és egyszer csak belebotlanál egy emberbe, aki ráadásul szakasztott olyan mint te? Mit éreznél? De főleg mit tennél?

Utazók (Passengers, 2016)

Hol is lehetne magányosabb az ember, mint az űrben. Főszereplőnk egy űrhajón van, ami olyan sok évtizedig utazik, hogy az embereket hibernálni kellett, hogy élve elérhessék úticéljukat. Ám az ő készüléke meghibásodott és felébredt és egy nagyon komoly erkölcsi dilemmával találja szemben magát. Ha tudod, hogy itt fogod leélni az életed és nincs esély a visszaalvásra vajon felébresztenél valaki mást is, hogy legyen társaságod vagy vállalnád az életre szóló magányt?

Félelem a külvilágtól

Az ellenség odakint van. Nem biztonságos kitenni a lábad a lakásból. Lássuk mi mindennel kellett szembeszállni a filmvásznon hőseinknek.

Egy lélegzetnyire (Dans la brume, 2018)

Mi ez a titokzatos köd, ami a városra szállt? Mérgező? Terjed? Meddig tart egyáltalán? Ilyen és más hasonló kérdésekre keresik a választ a film szereplői, akiknek ráadásul van egy további nagy gondjuk. A családban él egy gyerek, aki speciális betegsége miatt egy világtól teljesen elszigetelt kis tartályban él az otthonuk falain belül, de a tartály működtetéséhez akkumulátorra is szükség van. Fogy az idő, fogy a levegő és a lehetőségek is...

Az esemény (The happening, 2008)

Láthatatlan ellenség leselkedik az emberiségre. Kezdetben csak megállnak egy helyben, majd furcsán kezdenek beszélni az emberek, majd öngyilkosságot követnek el a lehető leggyorsabban és nagyon kreatív módokon. Mi történik? Mi okozza? Miért csak bizonyos csoportokat, embereket támad a rejtélyes, de halálos járvány? Egy pár szempontjából követjük az eseményeket, akik próbálnak túlélni és villámgyorsan tanulni az életben maradás érdekében. Vége van már a veszélynek vagy még mindig sincs?!

A hold fia (The Dark Side of the Sun, 1988)

Brad Pitt korai, de fantasztikus filmjeinek egyike ez a dráma. Egy fiú életének egy rövid időszakáról szól, aki napallergiában szenved, így teljesen besötétített szobában kénytelen üldögélni és csak teljes testet takaró ruhában merészkedhet ki időnként a külvilágba motorozni. Nagyon szeretne napra menni, megmelengeti az arcát a nap sugaraival. Szerelem, dráma, némi vidámság és betekintés egy súlyos betegség színfalai mögé, ezt kínálja a nézőknek ez a film.

71uphbzv6al_sy445.jpg

 +1 Fertőzés (Contagion , 2011)

Csak amolyan pluszként merem erre a filmajánló listára feltenni ezt a járvánnyal foglalkozó filmet, mert a csapból is ez folyik mostanában. Nem véletlenül, hiszen számos párhuzamot vélhetünk felfedezni a mostani koronavírus és a filmbeli betegség kapcsán. Jól átgondold, érdekes és félelmetes film arról, hogy mi történik, ha elszabadul egy betegség a világban.

Meglehetősen széles merítésűre sikerült ez a filmajánló lista, de mindnek van olyan kisebb-nagyobb mozzanata, ami emlékeztethet minket a mostani vírusos, otthon ülős időkre. Hála az eltérő stílusoknak és témáknak biztos találsz olyat, amit még nem láttál (vagy nagyon régen) és szívesen megnéznéd egy tál popcorn kíséretében. Kellemes filmnézést!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2020-04-24 10:21:21 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8115628686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása