Amikor több közös költséget fizet az albérlő...

Az biztos, hogy igencsak kellemetlen érzés rájönni, hogy bérlőként jóval több közös költséget fizetsz, mint a többi veled egy lépcsőházban lakó személy. Záporoznak a kérdések, de merre érdemes elindulni?

kozos_koltseg_alberlet_szerzodes_atveres_tipp_titok_lakhatasi_dij.jpg

Bérlőként (vagy ahogy helytelenül elterjedt szinonimaként a köznyelvben albérlőként) szembesülhetünk azzal a roppant kínos dologgal, hogy több közös költséget fizetünk, mint a szomszédaink. Mi lehet ennek az oka? Ki segíthet? Merre érdemes indulni egy ilyen ügyben?

A válaszokat most egyik medve olvasónk problémáján keresztül fogjuk feltárni, aki ebben a témában kérte a segítségünket, mert az gyanítja, hogy a bérbeadójának túl vastagon fog az a bizonyos tolla. Természetesen a személyazonossága védelme érdekében a valós nevét nem közöljük.

"...Van egy albérletem ahol 10.000 Ft kér a főbérlő a közös ktg-ért. A szomszédoktól úgy tudom, hogy ez a 28 nm-es lakasoknál csak 7500 Ft, tehát gyanítom hogy a főberlő sokat kér. Szeretném leellenőrizni, hogy így van-e, de a közös kepviselő nem segít! Kérdésem tehát, hogy a közös képviselő felém tartozik- e tájékoztatással, vagy csak a föberlő felé?

Köszönettel: Anna"

Mindenek előtt köszönöm a bizalmat, hogy Anna hozzánk fordult. Bár egészen konkrét kérdése volt az ügyben, én mégis egy picit visszább lépnék néhány gondolat erejéig, ha megengeditek.

Hiszek az emberek medvék közti kommunikáció erejében és fontosságában. Nem célravezető egyből a jogokkal és kötelességekkel kezdeni egy problémás helyzetet, mert az gyakran csak indulatokat vált ki és a maradék együttműködési hajlandóság is elillan ilyenkor a másik félből.

Beszélj a szomszédokkal!

Első körben azt tanácsolom Annának, hogy beszéljen újra a szomszédjával, akitől az információ származik, mert van rá esély, hogy rosszul emlékszik és hirtelen a tavalyi díjat mondta vagy félreértésről van szó. Példának okáért, lehet, hogy Gizi néni a hatodikon tényleg ezrekkel kevesebbet fizet, de lehet, hogy azt a fontos tényt, már nem tette hozzá, hogy azért mert neki kisebb is a lakása. Márpedig a közös költség számításba sok helyen nem elhanyagolható adat, hogy kinek hány négyzetméteres a lakása. Az viszont igaz, hogy 28 négyzetméternél azért nehéz kisebb lakást találni, de nem lehetetlen.

Ha nem a négyzetméteres miatt, akkor viszont az is elfordulhat, hogy Gizi néni egyedül lakik, ti meg öten a haverokkal, így vannak olyan tételek a közös költség számításon belül, amik megemelhetik végösszeget pl. szemétdíj, ami több társasházban a háztartásban élők számával szokás számolni.

A biztonság kedvéért még mindig érdemes becsengetni egy másik szomszédhoz is. Na jó, ha összefuttok a postaládáknál az is tökéletes alkalom egy ilyen kérdés felrakásához, hogy mennyi is az annyi. Ha a második szomszéd is ugyan azt az összeget mondja, mint az első, akkor az már valóban gyanakvásra adhat okot.

kozos_koltseg_alberlet_szerzodes_atveres_tipp_titok_lakhatasi_dij2.jpg

Mit mond a bérbeadó?

Ilyen helyzetben a következő lépés, hogy hívd fel azt a személy, akitől bérbe vetted a lakást! Ezzel elkezdődik köztetek egy kommunikáció, ami már fél siker. Kérdezd meg, hogy pontosan milyen tételekből is áll a közös költség, hátha kiderül egy apróság, ami eddig nem szúrt szemet!

Ok, túl vagy a főbérlővel folytatott egyeztetésen. Adná magát, hogy a következő tárcsázandó szám a közös képviselőé legyen..

Mit árulhat el a közös képviselő?

Itt kanyarodunk vissza Anna leveléhez, aki szeretett volna információkat megtudni a közös képviselőtől. Valóban ő (is) a pontos összeg tudója. Igen ám, de törvényileg a közös képviselő a tulajdonos felé ad információkat. Mindenki másnak csak a tulajdonos tudtával és beleegyezésével adhat. Ez most lehet, hogy nem túl szimpatikus, de ha belegondolsz biztos te se örülnél, ha a te lakásodról és költségeidről bárkit, aki csak érdeklődik, felvilágosítanának a tudtod nélkül. Na ugye! 

Adna engedélyt a közös képviselőnek a tulajdonos az adatok közlésére? Nem túl valószínű. Ha meg akarná mondani a pontos összeget megmondaná és megmutatná a befizetések összegét is korábbról.

Érdemes átlapozni a bérleti szerződést is!

Bérleti szerződés

A bérelt lakás körüli ügyes-bajok témákban mindig jó támpont a bérleti szerződés. Ugye azt mondani se kell, hogy mindig írjatok szerződést, és alaposan nézzétek át, hogy mit is írtok alá! Benne volt tételesen, hogy mennyi a közös költség vagy csak általánosságban volt róla szó?

Anna a levelezünk egy későbbi szakaszában a következő sorokat írta még az esetéhez kapcsolódóan: "Amit sikerült megtudom, hogy kérhet eltérő összeget a Bérbeadó, de azt rögzíteni kell a szerződésben. Ha ez nincs meg akkor nem helyesen jár el." Bár a szerződésbe beírható az eltérő összeg, de a gyakorlatban a beszedni kívánt összeget, inkább a bérleti díjhoz szokták hozzácsapni, nem a közös költséghez.

kozos_koltseg_alberlet_szerzodes_atveres_tipp_titok_lakhatasi_dij3.jpg

Hogyan tovább?

Két járható út kínálkozik. Első eset, hogy rossz szájízzel maradsz a bérleménybe és éled tovább az életedet, mintha a szomszéd nem szólta volna el magát. Ne feledkezz meg róla, hogy neked az első perctől ennyi volt a közös költséged és egészen addig, amíg nem tudtad meg, hogy lehetne kevesebb is, neked ez az összeg elfogadható volt.

A második opció, hogy felmondod a szerződést és tovább állsz, mint ahogy Anna tette. Mielőtt azonban kirúgnád magad alól a széket mérlegeld, hogy megéri azért a pár ezer forintért elölről kezdeni az egész lakás vadászatot és költözködést? (Lehet, hogy a válasz így is igen lesz.) Végérvényesen elvesztette a bizalmadat a bérbeadó és látni se akarod többet?

Mások ingatlanát kibérelni bizony egy komoly téma, megannyi buktatóval, nehézséggel és sajnos ezen a piacon sem csak "jó tündér keresztanyák" vannak jelen. Ha most költöznél és szeretnéd megúszni, hogy átverjenek, akkor ajánlom figyelmedbe a témában írt korábbi írásunkat!

Ha pedig neked is van egy érdekes történeted a társasházi élet sava-borsáról, akkor ragadj tollat és írj nekünk!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2020-05-19 11:00:31 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4815664434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

232323 2020.05.19. 21:31:28

Szarni rá, lehúzás van mindenütt... hát végy revansot te is valakin.

Dreistein001 2020.05.19. 22:31:47

Teljesen jogos a magasabb közösköltség az albérlőktől.
Két okból kifolyólag:
1. A bérlők nem úgy tekintenek a társasházra és azok közös területeire, mint pl. a tulajdonosok. Nem tekintik sajátjuknak, nem vigyáznak rá - tisztelet a kevés kivételnek.
2. Egy bérbeadásra vásárolt lakásnál sokkal több a költözések száma, mint a saját tulajdonúnál. A bérlők jönnek-mennek van ahol elég sűrűn, és a költözéskor igencsak előfordulhat egy-egy "baleset": levert vakolat a lépcsőházban, kitört üveg a bejárati ajtón, stb.
Mindkét esetben a társasaháznak többletköltsége keletkezik, mert ezeket a károkat helyre kell állítani. Ezekre a kiadásokra pedig elő kell teremteni az anyagiakat, és nyilvánvaló, hogy azokkal fizetteti ezt meg a társasház, akik miatt keletkezett: a bérbeadókkal, és rajtuk keresztül pedig a bérlőkkel.
Szó sincs itt lehúzásról. Ez egyszerűen csak kártérítés..

apro_marosan_petergabor 2020.05.20. 00:20:57

Se albérlő, se főbérlő nincsen.
Jó lenne már megtanulni.
Kitől bérel a főbérlő? Senkitől, mert tulajdonos.
És az "albérlő"? A tulajdonostól. Mi tehát ő? Bérlő.
Ha már ez egy "szak" blog.

kger 2020.05.20. 00:30:55

A probléma, hogy a közös költség ebben az esetben a jogcím és nem "egyszerűen csak kártérítés". - ami egy önálló jogcím.

A közös költség mértéke egyébként a társasház alapító okiratában rögzítve van - iny-nyilvántartásból kikérhető - amennyiben a bérbeadó a bérlőt ennek kapcsán tévedésbe ejti az a részéről szerződésszegés (értékhatár felett a csalás bűncselekményének alapos gyanújával megspékelve).

apro_marosan_petergabor 2020.05.20. 00:34:06

@apro_marosan_petergabor:
- Amúgy valóban, a közös képviselő csak a tulajdonos felé tartozik ilyen jellegű információval
- A bérlő azt a közös költséget kell fizesse a bérbeadónak, amiben megegyeztek közös költség címen
- Ha rájön,hogy ez magasabb, mint amit a bérbeadó fizet - és ez zavarja, leléphet, megint csak szerződésáltal szabályozott alapon
(kényelmetlenség)
- A bérbeadó
Bukik annyi bérleti díjat, amíg nincsen új bérlője. Ha ezért a kis összegért ez megéri neki...
(Magára vessen)

netrunner71 2020.05.20. 08:28:08

@kger: A társasházi alapító okirat sok mindent tartalmaz, de a közös költségről nem rendelkezik.
A mértékéről pedig pláne nem.

2003. évi CXXXIII. törvény 13. §9 szerint a közösség szerveit, azok hatáskörét, jogait és kötelezettségeit, a közös költség viselésének szabályait a közösség szervezeti-működési szabályzatában kell megállapítani.

Tehát az SzMSz-ben rögzíthetik a felosztás szabályait, miszerint az tulajdoni hányad szerint vagy négyzetméter alapján történjen.
A mértékét pedig a minden év május 30-ig kötelezően megtartott közgyűlésen határozza meg a közösség, ekkor döntenek az év gazdasági tervéről, miszerint mennyi legyen a közös költség (és még sok minden másról), amit majd az előbb említett módon osztanak el.

A társasházak adatai, pénzügyi helyzete, beszámolói 2020 január 1 után ingatlan-nyilvántartási hatósághoz kötelezően benyújtott adatok alapján ellenőrizhetők.

A posztolt eset bár érdekes, de könnyen védhető az ingatlan tulajdonosa részéről. Egyszerűen módosítja a szerződést, és nem közös költségként jelöli meg az említett összeget.

De az is előfordulhat, hogy a közgyűlés megszavazott egy olyan kitételt, hogy a bérbe adott lakások közös költsége magasabb a tulajdonosi felhasználóknál, - erre egyre több példa van - a már fentebb említett nagyobb igénybevétel miatt ami nagyobb elhasználódást is jelent a közös területekre vonatkozóan.
Ezt persze, szintén a szervezeti és működési szabályzatban kell rögzíteni.
Ha így van, akkor maradhat a közös költség kitétel a szerződésben.

A hozzászólásod második része, miszerint "amennyiben a bérbeadó a bérlőt ennek kapcsán tévedésbe ejti az a részéről szerződésszegés (értékhatár felett a csalás bűncselekményének alapos gyanújával megspékelve). " - bár nem vagyok jogász - erősen sántít. De erről talán valaki pontosabban beszél, ha akar.

Zirowe 2020.05.20. 08:47:15

"Bérlőként (vagy ahogy helytelenül elterjedt szinonimaként a köznyelvben albérlőként) szembesülhetünk azzal a roppant kínos dologgal, hogy több közös költséget fizetünk, mint a szomszédaink. Mi lehet ennek az oka? Ki segíthet? Merre érdemes indulni egy ilyen ügyben?"

Annyit kell fizetnie, amennyi a szerződésben van rögzítve.
Ha meg kimaradt, hogy a kifizetési bizonylat kell, akkor így járt.
Kéri a módosítást vagy felmond, de mennyire alja már ez a bizalmatlankodás meg nyomozósdi.

Azt csinálja szerződéskötés előtt, nem pedig utána.
süti beállítások módosítása