Árnyékot jelentő alternatívák az erkélyre

Nyakunkon a forró, perzselő nyár. Lássuk hát milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre, ha árnyékra szeretnénk cserélni az erkélyre betűző napsugarakat.

napellenzo_arnyekolas_erkely_hoseg_nyar_megoldas_fuggony_3.jpg

A kibírhatatlan hőség, a kánikula a strandon még csak-csak elviselhető (sőt egyeseknek élvezetes), de a saját erkélyünkön, már köszönjük, de nem kérnénk belőle. Most olyan eszközöket és módszereket gyűjtöttünk össze, amik segítenek a betűző napsugarakat távol tartani.

Mindegyik eszköznek megvannak a maga szépségei és vitathatatlan előnyei, de sajnos számolnunk kell kellemetlenségekkel is.

Ferde napernyő

Dönthető, buktatható vagy ferde. Ezek a jelzők mind ugyan arra a típusú napernyőre vonatkoznak. A lényege, hogy a napernyőt tartó szár nem (csak) egyenes, hanem oldal irányba elhajló a felső része. Lehet fixen döntött vagy általad válaszható állású is.

dontheto_ferde_torott_napernyo.jpg

Csábító, hiszen az erkélyre pont ideális lenne, ráadásul viszonylag olcsó, de sajnos a szél ennek a fajtának is nagy ellensége, ami egy magasabban lévő erkélyek szinte garantált velejárója.

Persze a hagyományos napernyővel is lehet tenni egy próbát, de az még a ferde napernyőnél is több problémát fog okozni. Külön kihívás lesz a beállítása és a rögzítése.

Napellenző

A legegyszerűbb modelleket, már a legtöbb barkácsáruházban be lehet szerezni, de vannak kimondottan erre szakosodott cégek is. Az árral egyetemben a minőség is nagyon széles skálán mozog. Házilag beszerelni sem épp életbiztosítás, szóval hagyd inkább a profikra. Ezer meg egy fajtáját gyártják a napellenzőknek, így számos extra közül válogathatsz, ilyet például árnyéktoldatos előrész vagy motoros be-, és kihúzás. Léteznek olyan speciális anyagból készült napellenzők, amik vízlepergető hatásúak és ennek is köszönhetően "öntisztítók".

Ne feledd, csak az magas UV védelemmel ellátott napellenzők alatt garantált, hogy nem fogsz leégni a beszűrődő szórt fény miatt!

napellenzo_arnyekolas_erkely_hoseg_nyar_megoldas.jpg
Esős, viharos idő előtt azonban érdemes mindet behúzni, mert a rossz időjárás kárt tehet benne, éppen ezért ha neked is napellenződ van, jobb ha mindig naprakész vagy a várható időjárásból. További kellemetlenség, hogy a szeles időben előszeretettel nyikorog a napellenzők jelentős része.

Beépített erkély

Az időjárás viszontagságaitól remek védelmet jelent a beépített erkély. Ebben az esetben a lakás kihasználható négyzetméterei is megnőnek, hiszen dolgozószobát, raktárat stb. is kialakíthatsz a korábbi nyitott erkélyeden.  Ez a megoldás kétségtelenül a legköltségesebb az itt felsoroltak közül, de több pozitív tulajdonsággal is rendelkezik.

ff5da9b8ec0df9957db30f047d11e7d7.jpg
Sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy ezek a beépített erkélyek könnyen és gyorsan felmelegszenek, és még az enyhet adó szellő sem járja át, de hála a falaknak a légkondi már ezt a helyiséget is lehűtheti. A beépített erkély újonnan keletkezett ablak felületeire pedig bambusz rolót, redőnyt vagy alumínium reluxát is rakathatsz.

+1 Függöny

Emlékszem sok-sok éve jártam egy olyan panellakás erkélyén, ahol függönyfal volt kialakítva, igaz ezzel a megoldással azóta se találkoztam. Úgy kell elképzelni, hogy megvolt a sín a függöny csipeszeinek/karikáinak az eggyel feljebb lévő erkély alján. A korláton alul pedig futott egy sor karika, ami a függöny anyagába volt belevarrva és így nem tudta elfújni a szél a függöny alját sem.

napellenzo_arnyekolas_erkely_hoseg_nyar_megoldas_fuggony.jpg

Amikor nagyon sütött a nap egyszerűen kihúzták a függönyt, amikor meg viharosabbra fordult az idő, akkor meg oldalt elkötötték az egyébként alul-felül rögzített függöny anyagot, majd jó időben megint csak kihúzták megszáradni. Az egyetlen problémát a vastag, strapabíró anyagból készült függöny tisztítása okozhatta, de a mai modern anyagokkal már ez is orvosolható.

Nálatok milyen árnyékolás technikai módszerek váltak be a leginkább? Hogy sikerült elviselhető szintre csökkenteni a forróságot és a betűző napsugarakat? Írd meg tapasztalataidat kommentben!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

A képek az alábbi oldalakról származnak: 1,2,3, 4

komment
2020-06-22 10:29:38 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8715812748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyorgy Nagy 2020.06.24. 14:30:40

A Fortunalamellánál minden árnyékoló megtalálható.www.fortunalamella.hu
süti beállítások módosítása