"Idegen áll a nappalimban!"

Mit szólnál hozzá, ha sötétedés után az íróasztalodnál kortyolgatott kávédból arra néznél fel, hogy egy vadidegen áll a nappalid közepén? Mit lehet ilyenkor tenni vagy mondani? És vajon mit keres ott? Igaz történettel készültünk!

betores_csalad_atveres_tarsashaz_valos_tortenet_eset.jpg

Sokan egészen addig nagyon lazán kezeljük a biztonságunkat érintő kérdéseket, amíg nem történik valami a közelünkben, ismerősünkkel. Tanulságos lesz ez a most bemutatásra kerülő eset, hogy vigyázzunk jobban magunkra, a lakásunkra és az értéktárgyainkra.

Egyik közeli barátom, nevezzük most Palinak (a valódi neve nem ez természetesen), aki panellakásban lakik mesélte ezt a számomra igencsak meghökkentő esetet, ami vele történt a közelmúltban. Azt gondoltam, hogy van olyan különleges és érdekes, hogy veletek is megosszam.

A barátom párkapcsolatban él, de a szóban forgó eset kapcsán ez inkább csak háttér információ, akárcsak az, hogy van egy kutyája, aki bár cseppet sem agresszív, de veszélyhelyzetben készenlétbe helyezi magát, hogy bármikor a családja védelmére keljen, ha szükségessé válik.

Beszélgetést indító esemény

Rátérve a konkrét esetre Pali otthon üldögélt a kutyájával békességben a nappaliban, az ajtótól távolabbi sarkában. Már késő délutánra járt, egy kávé fölött belemerült valamibe a laptop fölött, lábánál a csendben alvó kutyával. Eddig semmi rendkívüli nincs a történetbe, de bizonyos idő után, amikor épp felnézett a világító képernyőről egy vadidegen nő pislogott rá a nappali közepéről.

betores_csalad_atveres_tarsashaz_valos_tortenet_eset_1.jpg

Hirtelen nem is tudta, hogy mitévő legyen vagy mit mondjon és mire kitalálta volna, addigra a nő közbevágott és annyit mondott, hogy bocsánat tévedett (vagy eltévedt itt van egy kis bizonytalanság az elbeszélésben) és már indult a bejárati ajtó felé. Mire a barátom felocsúdott, már kívül is volt a lakásból és be is csukta maga után az ajtót. Egy gyors majd egy alaposabb ellenőrzés után nyilvánvalóvá vált, hogy nem tűnt el semmi a lakásból a hölggyel egyidőben.

Elgondolkodtató

Amikor elmesélte ezt a rövid történetet két különböző vonalon kezdtünk el rögtön beszélgetni többed magunkkal. Az egyik az volt, hogy számomra hihetetlen, hogy a mai világban valaki nem zárja a lakás ajtaját függetlenül attól, hogy otthon van vagy távol hazulról. Nekem alapvető, hogyha van kulcs, akkor használni is kell, aki a lakáshoz tartozik úgyis ki tudja nyitni a sajátjával, de úgy tűnik valaki nem tartja ezt ennyire jelentős cselekvésnek. (Talán majd ezután...)

A másik talán izgalmasabb kérdés, hogy vajon mi a magyarázat a fenti esetre. Mi járhatott a hölgy fejében, milyen szándékok vezették be egy idegen ember lakásába?

Két ötletünk volt az egyik szerint tévedésről lehetett szó, a hölgy elnézte a lakásajtót és "véletlen" került a nappaliba. Ez az elképzelés azért sántít, mert a hölgyet sem előtte, sem azóta nem látta a lépcsőházban vagy a liftben, márpedig lépcsőháznyit/háztömbnyit tévedni nem illuminált állapotban azért nehéz. Meg egyébként is, nem tűnt fel neki, hogy az előszoba és a hall (nálunk az előszoba és a nappali között még egy hall helyiség is van) nem ismerős? A berendezés, a design, a személyes tárgyak mind szokatlannak kellett, hogy hassanak, mégis métereket megtett befelé a lakásba, csendben.

A másik magyarázatunk ennél már ítélkezőbb (gonoszkásabb?), ami úgy szól, hogy egy későbbi betöréshez kereste a potenciális otthonokat. Ez a teória heves eszmecserét váltott ki a baráti közösségünkből, akikkel kibeszéltük, de el kell ismerni, hogy van benne valami. Hiszen a hölgy egészen addig hatolt be a lakás belsejébe egy szó nélkül, amíg le nem bukott és akkor sem mutatta, hogy zavarban lenne vagy meglepődne, pusztán csak elnézést kért és sebesen távozott.

Lehet, hogy ez a bevált, begyakorolt szöveg ilyenkor? Azt feltételezve, hogy egy hölggyel szemben a társasházak lakói nemtől függetlenül kevésbé ijednek meg vagy vállnak fenyegetővé. Vagy csak szerintünk "illet volna" bizonyos fokú kényelmetlenséget, meglepetést tükröznie a viselkedésének? 

Nem tudjuk a válaszokat csak tippelni tudunk és valószínűleg soha nem fog kiderülni. Az tény, hogy az eset óta eltelt idő alatt senki nem próbált meg betörni a lakásba (legalábbis nincs nyoma).

Nehéz megjósolni, hogy ki mit reagálna egy hasonló váratlan szituációra, de reméljük nem is kell megtudnunk. Viszont arra kíváncsiak vagyunk, hogy a kulcs használat milyen arányban jelenik meg az olvasók között, ha épp a négy fal között vannak otthon.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

37 komment
2020-07-31 19:10:14 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr5816097476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2020.08.01. 08:46:29

Általában zárni kell a bejárati ajtót, védelem a besurranó tolvajok ellen.

Első mohikán 2020.08.01. 17:11:29

Jó, ha tudják a betörők, hogyha otthon találják a házigazdát betörés közben, akkor az akár meg is ölheti őket bármilyen fegyvert használva és utána meg is úszhatja az emberölést? Ugyanis az otthonában megtámadottnak nem kötelessége pontosan felmérni a támadás közben a szituációt és azzal arányosan védekezni. Simán túlreagálhatja büntetlenül a helyzetet és akár egy csavarhúzóval ledöfheti a besurranó tolvajt. Elég arra hivatkoznia, hogy megijedt és életveszlmélyesnek ítélte meg a helyzetet.
Szóval kedves betörők, jól gondoljátok meg, hogy mit kockáztattok!

András Flórencz 2020.08.01. 17:15:37

A legtöbb (vagy sok) bejárati ajtón kívül nincs kilincs. Ennek csak az a hátránya, hogy néha kizárjuk magunkat.

metal · http://electric.blog.hu 2020.08.01. 17:27:51

Ha saját történtedet (vagy egy kitaláltat) át akarod tenni 3. személybe, akkor figyelj rá, hogy mindenhol át legyen téve (nálunk)!
Amúgy meg milyen kutya az, amitől simán bemegy egy idegen a lakásba? Nálunk akár alszik akár nem, ahogy hozzáért volna az ajtóhoz, már jelzett volna.

SarahConnor 2020.08.01. 17:42:10

Manapság már nem jelent gondot, ha otthon van a házigazda, erre is "szakosodnak" betörők. A fodrászom mesélte, hogy otthon volt, hallotta nyílni a bejáratit. Várta, hogy iskolából hazaérkező gyermeke fog felbukkanni az ajtó mögül, ami elválasztotta őt az előszobától, de nem jött, nem szólt senki. Így egy idő után kikiáltott, "te vagy az?" - erre nem jött válasz, csak ajtócsukódás. Erre a hölgy kiszaladt, feltépte az ajtót és éppen utolérte "hősünket", aki az előszobában lógó táskájából kihalászott pénztárcával loholt lefelé a lépcsőn. Az volt a mázlija, hogy kiabálására felfigyelt egy idős gondozottjával sétából épp hazatérő férfi ápoló, aki meglökte a betörőt. Az nekiesett a falnak, innentől már prioritást élvezett az, hogy elslisszoljon, így eldobta a sértetlen pénztárcát.

Az ajtót mindig be kell zárni, akkor is, ha otthon vagy. Punktum. Ma már ez nem akadály egy rutinos besurranótolvajnak. állítólag végigmennek a lépcsőházakon, és enyhe rátámaszkopdással tesztelik, melyik ajtó van nyitva. Ha nyitva van, lopni fog. És akkor még szerencsés vagy, ha csak ellop tőled valamit, és nem üt le/öl meg/erőszakol meg, stb.

Családi házakban is érdemes kertben tartózkodás idejére becsukni a bejáratit, az ablakokat, leengedni a redőnyöket a ház frontján.

Egyetemi lakótársaim voltak képesek nyitott lakásajtó mellett aludni, éjjel úgy jöttem haza a buliból, hogy se kulcs, se kapukód nem kellett, reggel jól le is kúrtam őket....
Hazaérve azonnal kulcsolás, aki jön, az használja a kulcsát, vagy csengessen. Ennyi.

SarahConnor 2020.08.01. 17:46:46

A történettel kapcsolatban azt furcsállom, hogy ha valóban besurrant a hölgy és rabláshoz mérte fel a terepet, akkor egy panellakásban nyilván gondolhatta, hogy nem mehet a végtelenségig úgy, hogy nem bukkan senkibe, hiszen nyitva volt az ajtó, ergo otthon van valaki. Nem? Mire számított? Persze nem ismerem a lakás alaprajzát, de ha "panel", akkor nem volt sok esélye arra, hogy észrevétlenül végigsurranjon úgy, hogy ne ütközzön a házigazdába.

Rejtélyes 2020.08.01. 17:48:16

Kivulre ne legyen semmi opcio a nyitasra kulcs kivetelevel es a "problema" meg van oldva. Kulcs meg legyen a medvenel :)

xtlight 2020.08.01. 17:53:48

Amióta az eszemet tudom, mindig is zártunk minden bejárati ajtót, akárhol is laktunk. Hazaérsz, kulccsal nyitsz, bemész, kulccsal zársz, alap. Ez valami hülye divat, hogy nem zárják magukra a házat, ha otthon vannak?

Bela Voltam 2020.08.01. 18:21:45

@Első mohikán: Jogszabalyi hivatkozast kerek. Szerintem ezt nem teheted meg otthon sem.

bontottcsirke 2020.08.01. 18:22:40

9*19mm taktikai lőszer megoldja ezeket a problémákat

2020.08.01. 18:45:46

azért is kell zárni mindig az ajtót, mert így egyértelmű, hogy ha bejött valaki, az rossz szándékú, nem kell mérlegelni

nem "eltévedt", nem "kér egy pohár vizet", nem "keresem ezt, és ezt", stb.

2020.08.01. 18:47:27

@szénáspop: családi háznál kertkaput, és lehet ez a lényeg

kirst 2020.08.01. 19:00:39

Ez a mai biztonsági ajtók furcsasága, hogy kívül kilincs van. Ha nem zárod be, bárki besétálhat. Nekünk csak kulcsal lehet bejönni. Elég fura lenne, ha valaki így besétálna. Kicsit Stephen Kinges...

nincs1agy 2020.08.01. 19:04:53

Először is előszedem a gumilövedékes Keserű pit bullomat, aztán elgondolkodom rajta, hogy hívjam e a rendőrséget, vagy csak kizavarjam a picsába egy figyelmeztető lövés után..

nincs1agy 2020.08.01. 19:07:33

Valszeg besurranó tolvaj volt. Repülős Gizi is ebben utazott..Többnyire nők csinálják, mert így lebukás esetén kisebb az esély a tulaj agresszív fellépésére

Bérgyilkos Bohóc 2020.08.01. 19:16:02

Ilyen eset velem is történt. Régi első emeleti panellakásunk, előszobájába belépett egy faszi, ugyanis véletlenül nyitva hagytam a bejárati ajtót (be volt hajtva, csak nem volt kilincsre zárva). Én épp arra jártam és pont elkaptam, ahogy bejött. Aztán amikor rákérdeztem, hogy mégis mi volt az elképzelése, akkor elkezdett magyarázni, hogy ő csak ki szeretett volna menni a lépcsőházból és azt hitte, hogy ott - mármint a mi ajtónk - a kijárat :D

Medgar 2020.08.01. 20:08:31

@Bela Voltam: 22. § (1) Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy
mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket
közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.
Netjogtár
6. oldal
Frissítve: 2020. július 31. 14:37
Hatály: 2020.VII.16. - 2020.IX.5.
Magyar joganyagok - 2012. évi C. törvény - a Büntető Törvénykönyvről
(2) A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének
kioltására is irányult volna, ha
a) azt személy ellen
aa) éjjel,
ab) fegyveresen,
ac) felfegyverkezve vagy
ad) csoportosan
követik el,
b) az a lakásba
ba) éjjel,
bb) fegyveresen,
bc) felfegyverkezve vagy
bd) csoportosan
történő jogtalan behatolás, vagy
c) az a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történő jogtalan
behatolás.
(3) Nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy
menthető felindulásból lépi túl.
(4) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.

teuer 2020.08.01. 20:37:54

Hi! Jó pár éve egy Pesti társasházban dolgoztam. A harmadikon egy alkoholista nő lakott, aki néha hajléktalanokat is vendégül látott. Egy betintázott éjszaka után ő is eltévesztette az emeletet, és befeküdt a második emeleti lakó mellé, az ágyba.
Láttam olyat is, hogy a kiscsaj a másodikon túl sok házibarátot tartott
Mikor az egyik megtudta, hogy több vas van a tűzben, bánatában irgalmatlanul berúgott, és egy partvis segítségével betörte a lakás összes, körfolyosóra néző ablakát Eggyel ő is eltévesztette az emeletet.

Severo 2020.08.01. 21:26:56

Mivel látta a nő, hogy nem lelkesedik a fickó, rájött, hogy hiába találta nyitva az ajtót, mégsem ő rendelte meg.
Megfejtés:
Escort lány volt, nem a házban lakott.

Gáz van! 2020.08.01. 21:27:48

Aztán cigány volt-e az a cigány?
Csak azért kérdem, mert ezek mindenhol próbálkoznak az ehhez hasonló, ajtót nyitva hagyó palimadarakra vadászva.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.08.01. 21:43:16

attol fugg, ha van idom a gumilovedekesbol kap, ha nincs a fokoscsakanyt allitom belé, vagy a bozotvagoval kap. ha az eloszobaban talalom, akkor porraloltoval utom le.
lehet valasztani.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2020.08.01. 21:57:42

Ezért zárod az ajtót, ha otthon vagy, akkor is. Egyszerű, és az ilyen belépésektől véd.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2020.08.01. 21:59:06

@xtlight: Kisvárosban, falun pl. nem szokták. Kutya se járkál. Nagyobb helyeken viszont alap.

takineni 2020.08.01. 21:59:11

Nem tudom hány éve, de napközben vmiért otthon voltam és hallom, hogy valaki próbálkozik a kilinccsel.
Kinyitottam az ajtót és egy nő és egy kislány állt ott, kérdztem mit akar, mondta xy t keresi.

Tényleg tudják, hogy ilyen helyzetben kisebb az esély az agresszióra, szegény kislány azt sem tudta miről van szó. Nekem is az ajtó becsukása után esett le az egész annyira megdöbbentő volt az egész.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2020.08.01. 22:00:11

Anyám az ablakot szokta nyitva hagyni, földszint, társasházban. Nem a Marco Polo mászik be rajta, hanem a lakók macskái :D

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.08.01. 22:01:26

Nálam több kutya van bent. Isten irgalmazzon annak aki bejön! Az ágyam mellett dobó lándzsa van kéznél. Javaslom mindenkinek! Értő kezekben nagyon hatásos. Az ablak zárva, hogy gázzal ne lehessen a kutyákat elaltatni. Az ajtó meg hevederzárral van felszerelve és zárom.

Wrex 2020.08.01. 23:18:49

Méghogy bezárni az ajtót? Hát micsoda áldozathibáztatás folyik itten, kéremszépen? Teljesen felesleges zárni az ajtót, hiszen aki oda jogtalanul bejön az bűnöző, azaz kizárólag ő tehet róla, a lakás tulajdonosa nem. Hogy attól még ki fogják rabolni? Az lényegtelen...

Sütemény1975 2020.08.02. 02:09:52

A hölgy a jövőből érkezett és pont oda dobta ki a gép. Ennyi. A legkézenfekvőbb válaszra nem gondoltok :)))

Első mohikán 2020.08.02. 03:04:58

@Bela Voltam: "Jogszabályi hivatkozast kerek".
Minek nézel engem, jogtár böngészőnek? Nem tisztem mások tudásbéli hianyosságait pótolni, nézz utana te, ha ennyire kivancsi vagy.
Es igen, megtehetem, par eve valtozott a törveny, a sajat otthonodban, plane ejszaka, gyerekekkel stb. nem vagy köteles merlegelni, hogy a támadás mennyire komoly, nekik ugorhatsz elvagni a torkukat, ha ijedtedben úgy ítéled meg, hogy veszelyben az életed, életetek. Az, hogy egy sima balfasz besurranó tolvaj volt, az az ő baja illetve kockazata.

Első mohikán 2020.08.02. 03:07:08

@nincs1agy: Figyelmeztető lövés? Minek? Meg megrongálod a berendezést. Kettőt testre, meg egyet lábra, aztan ossza be magának.
A rendőrt meg hanyagoljuk, szerintem a betörő sem ragaszkodna hozzá.

nyerafidesz 2020.08.02. 05:32:17

Jó kis történet, bár szerintem nem igaz. Ahol kutya van és az nem süket, ott nem lehetséges a fenti manőver.
De zárni kell, ez biztos.
Amúgy pedig a társasházakban jellemző, hogy egy felderítés után a levélszekrények ajtaján hagynak kis jeleket a későbbi betöréshez. Amennyiben valaki bármi nem oda való dolgot talál ezek ajtaján, azonnal távolítsa el.
Én egyszer megtettem, hogy ugyanolyan kék filccel megjelöltem egy küzdősportos lakás levélszekrényét a többi mellé. Olcsó poén lenne azt mondani, hogy leverte a betörőt, de sose tudtam meg, hogy történt e valami.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.08.02. 07:56:43

@Első mohikán: Figyelmeztető lövés azért kell, mert anélkül megbasznak. Az első golyó meg nem kormos, úgyhogy megállapítják ha egyből rálőttél. A katonaságnál őrszolgálatban az első amit megtanítanak.

AnnieC 2020.08.02. 09:26:06

Egyik költözésnél az új helyen pár lakásnak teljesen ugyanolyan ajtaja volt, az elején elnéztük, hogy melyik a mi ajtónk a folyosón és simán nyílt is az ajtó(kívül kilincses variáció) és akkor vettük észre, hogy valami nem stimmel, amikor már láttuk a lakás belsejét. Sűrű elnézések közepette visszacsuktuk az ajtót, szegény szomszéd bácsi meglepődött kicsit.

Egyszer később gázvezetékeket újítottak fel az épületben és az egyik munkás úgy gondolta, hogyha már nincs zárva az ajtóm a munkakezdés napján, akkor ő csak úgy bejön reggel, hogy megnézze, hogy le van-e szerelve a gázóra. Amikor már bent volt az ember, akkor köszönt, de én biztos, hogy nem mondtam neki, hogy bejöhet. Eléggé megilletődtem, még csak le se csesztem, hogy mégis hogy gondolta ezt.

Igyekszem mindig zárni az ajtót, de volt olyan az utóbbi időben, hogy este valahogy mégis kiment a fejemből, szerencsére éppen akkor senki nem akart bejönni.

Első mohikán 2020.08.03. 12:32:26

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Csakhogy ez az előírás az éles lőfegyverekre vonatkozik, a gumis pedig csak egy riasztópisztoly, amit bárki alanyi jogon, mindenféle vizsga és engedély nélkül vásárolhat. Nem vagyok köteles ismerni -és nem is kell- ezt a szabályt, ami ráadásul életszerűtlen és betarthatatlan egy önvédelemre használt gáz-riasztó fegyvernél. Jól is néznénk ki, ha valaki(k) rámtámad és előtte fel kellene szólítanom meg levegőbe lőnöm...
Szóval durr kettőt melkasra, a többit meg a végtagokra és utána kérdezek.

Csák Norisz kettévágott egy fotont. 2020.08.06. 02:30:29

"Már késő délutánra járt, egy kávé fölött belemerült valamibe a laptop fölött"

Eleg nyilvanvalo, hogy mi tortent. Pornot nezett a laptopon, es annyira beleelte magat, hogy azt hitte hogy mar ott is a no, akit a videon latott.

kergeboci 2020.08.15. 08:14:35

Mondjuk nalunk megesett, hogy vendeg jott a gyerekemhez. Felcsengetett, feljott, be is jott, keresett minket, azt hitte az erkelyen vagyunk, mert nem talalt senkit - mignem radobbent, hogy rossz emeleten van, es ez kurvara nem a mi lakasunk....
Szegeny gyerek, mire hozzank felert, ő maga szinte sokkot kapott attol, hogy veletlen bement egy vadidegen lakasba..... Azota is rohogunk, ha jon, es mondjuk a kaputelefonba, hogy de jol nezze meg az emeletet es a bejarati ajtot!!!
süti beállítások módosítása