Minden amit a nullás igazolásról tudni érdemes

Ingatlan adás-vétel esetén rengeteg mindenre oda kell figyelni, mi ezek közül most a nullás igazolás jelentőségével fogunk foglalkozni és elmeséljük mit érdemes tudni róla.
nullas_igazolas_kozos_koltseg_tartozas_hatralek_lakas_vetel_tudnivalo_tipp_dokumentumok_hitel.jpg

Végre megtaláltad a kínálatból a tökéletes lakást? Az ilyenkor szokásos procedúra a legjobb úton halad, hogy hamarosan a saját kezedben foghasd álmaid otthonának a kulcsát? Mielőtt azonban ennyire előre szaladnánk térjünk ki egy fontos papírra.

Mi is ez az igazolás?

A közös költség hátralék igazolást hétköznapi néven nullás igazolásként is szokták emlegetni. Ez a legtöbbször csak egy oldalból álló dokumentum meglehetősen sok kellemetlenségtől tudja megkímélni az ingatlan vásárlókat, így érdemes észben tartani, nehogy elfelejtődjön.

 A nullás igazolás egy olyan nyilatkozat, amiben a közös képviselő kijelenti, hogy az adott ingatlannal kapcsolatban nincs vagy épp pont, hogy van közös költség hátralék.(Utóbbi esetben a konkrét összeg is kiderül.)

A nullás igazolás tartalmazza az időszakot, amire vonatkozóan nyilatkozik a közös képviselő, hogy mekkora a fennálló tartozás (legjobb esetben 0 Ft innen is kapta a becenevét) illetve a nyilatkozat kiállításának dátumát, a közös képviselő aláírását (pecsétet hogyha van) és természetesen az ingatlan pontos paraméterét, amelyik lakásról szól a dokumentum.

Hogy lehet hozzájutni egy ilyenhez?

A közös költség hátralék igazolást a közös képviselőtől tudod beszerezni. Mivel a nullás igazolást egyetlen törvény sem írja elő, tehát nem kötelező ingatlan adás-vételnél, így neked kell fejben tartani, hogy egy ilyen papírra is szükséged van.

A közös képviselő tehát nem automatikusan fog egy ilyen papírt kiállítani, ha adás-vétel történik a társasházban, hanem nektek kell kérni erre. Az igazolást a mindenkori tulajdonos kérheti. Adatvédelmi szempontok miatt másnak nem adható ki, így ha vásárlás előtt állsz, akkor jelezd írásban az eladó tulajdonos felé, hogy kérsz tőle egy ilyen nullás igazolást legkésőbb a szerződéskötés időpontjáig.

A társasházi törvény azonban előírja, hogy kérés esetén a közös képviselőnek kötelessége kiállítani, nem tagadhatja meg ezt a kérést. A nullás igazolásban szereplő információk helyességéért a közös képviselő tartozik felelősséggel.

nullas_igazolas_kozos_koltseg_tartozas_hatralek_lakas_vetel_tudnivalo_tipp_dokumentumok_hitel_3.jpg

Az igazsághoz hozzá tartozik, ha valaki banki hitelt is szeretne bevonni a lakásvételbe, ne lepődjön meg, ha a bank előír ilyen igazolást a beadásra váró különféle iratok között.

 A közös költség hátralék igazolás kiállításáért nem kell a közös képviselőnek külön fizetni, így ezzel legalább anyagilag nem kell számolni.

Mi történhet akkor, ha nincs nullás igazolás?

A közös költség hátralék igazolás megléte garantálja, hogy nem kell váratlan problémákkal szembesülnöd a költözés után, mint például, hogy kiderüljön, hogy az előző tulajdonos hónapok vagy még rosszabb esetben évek óta, nem fizette a közös költséget.

nullas_igazolas_kozos_koltseg_tartozas_hatralek_lakas_vetel_tudnivalo_tipp_dokumentumok_hitel_1.jpg

Megannyi cikk született a témában az interneten is, hogy mennyire problémás egy közös költség hátralékos ügy végére pontot tenni. A társasházi SZMSZ-ben van, hogy a tartozást felhalmozó tulajdonost nevezik meg felelősnek, míg másol az aktuális tulajdonostól követelik a hiány befizetését.

Az adás-vételi szerződésben a per-, teher- és igénymentes mondat a közös költségre is vonatkozik, ha ennek ellenére fennáll a közös költség tartozás, akkor az eladó félrevezető magatartást folytat és valótlanságot állít, így jogilag számonkérhető. Másik részről azonban a vevő is okolható, ha nincs nullás igazolás a birtokában, mert nem járt utána kellő gondossággal, hogy mit is vesz meg.

Olyan esetekről is hallani, ahol az új tulajdonosnak kellett kiegyenlíteni a tartozást, de neki lehetősége nyílt peres úton a korábbi tulajdonostól, a hátralék felhalmozójától, követelni az összeget. Sajnos ezek az eljárások meglehetősen lassúak,idő és költség rablók, így érdemes őket elkerülni ha egy mód van rá.

Ameddig nem születik egységes szabályozás arról, hogy pontosan kitől hajtható be a közös költség tartozás és az eljárás nem lesz villámgyors, addig mindenkinek erősen ajánljuk, hogy kérjen egy nullás igazolást, hogy elébe menjen a problémáknak.

 nullas_igazolas_kozos_koltseg_tartozas_hatralek_lakas_vetel_tudnivalo_tipp_dokumentumok_hitel_2.jpg

A fenti sorok is szépen tükrözik, hogy nullás igazolást beszerezni fontos dolog és nem érdemes az új otthon mámorában megfeledkezni erről a kicsi, de annál jelentőségteljesebb apróságról.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

16 komment
2020-08-17 07:54:03 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr9715739938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apro_marosan_petergabor 2020.08.18. 07:03:35

Igen, ez valóban fontos.
Sok pénzt veszíthetsz, rengeteget járhatsz utána (míg elintézed az átírásokat a közműveknél, tartozással a hónod alatt), s sok kellemetlenséged lehet, csúnyán néznek rád mint tartozóra...-
Valójában, ha ügyvéded jó, ezt kitapossa az eladóból, s a szerződésben meghivatkozza.

metal · http://electric.blog.hu 2020.08.18. 11:11:42

Egy normális világba fel sem szabadna merülnie, hogy az új tulajdonosnak bármi felelőssége legyen a régi tartozására.

2020.08.18. 11:29:52

ha nincs nullás igazolás, majd lesz hullás igazolás

Májkül 2020.08.18. 12:13:01

Sajnos sem a jogi szabályozás, sem a bírói gyakorlat nem egyértelmű, hogy a régi vagy az új tulaj felel az ingatlannal kapcsolatos közös-költség tartozásért. Hiszen a régi tulajdonos halmozta fel, de az új tulajdonos az ingatlant minden terhével vásárolta meg és neki kell helytállnia érte. Társasházi ingatlan vásárlása során, nem csak az ingatlan közösköltség kimutatását kell elkérni a közösképviselőtől (a bonyodalmak elkerülése végett), de érdemes az utolsó éves társasházi beszámolót is megnézni, hiszen ki akar egy olyan társasházban tulajdont szerezni, ahol üres a kassza, mert senki nem fizet, a kintlevőségek pedig nincsenek behajtva.

Hülye aki elolvassa! 2020.08.18. 12:16:04

@apro_marosan_petergabor: a közmű sima ügy. Az átadás - átvételi jegyzőkönyvben szereplő óraállásig az előző tulajdonost üldözik.

Reggie 2020.08.18. 13:40:47

@Hülye aki elolvassa!: Ja, csak amig uldozik, addig nem szolgaltatnak az uj tulajdonosnak se.

Pierr Kardán 2020.08.18. 14:24:10

Ha az eladó az adásvételi szerződésben nyilatkozott arról, hogy az általa eladott ingatlan teher, per és igénymentes, viszont ha kiderül, hogy mégsem így van, akkor egy biztosan bukóban végződő pernek néz elébe.

muv 2020.08.18. 14:47:43

@metal: egy normalis vilagban a tartozast felhalmozo tulajdonos el sem adhatna a lakast!

AlexAston 2020.08.18. 15:50:10

Jobb helyeken pár hónap után ráterhelik a lakásra a tartozást, így eladáskor a vételár egy részét előbb a társasház kapja csak meg.
Bár pontosan nem tudom, hogy van ez az ügymenet.
És az Elmű és egyéb szolgáltatókat is mind le kell kérni, meg szerződésben az aktuális óra állást felvenni, hogy csak onnantól feleljen érte az új tulaj.

Fánkevő Fáncsi 2020.08.18. 15:52:05

@Májkül: Már hogyne lenne egyértelmű. Azért mert nem ismered a jogszabályokat az nem jelenti, hogy nincsenek is. Legalább arról viszont tudnod kéne, hogy a közüzemi tartozásokat a lakásra lehet terhelni, hogy népiesen mondjam. A terhelt lakás kinek a problémája vajon ? Hát a mindenkori tulajé. Tehát a közüzemi tartozások kinek a problémái ?
De más irányból is meg lehet közelíteni. Meg nem fizetett, víz, gáz, villany esetén, a szolgáltató korlátozza, vagy kikapcsolja a szolgáltatást.
www.drv.hu/-/uj-ingatlan-vasarlasa-eseten-tajekozodjon-a-kozuzemi-dijtartozasrol?inheritRedirect=true
Te ugyan perelheted az eredeti tulajt, hiszen az ő neve állt szerződésben, de addig nem lesz villanyod, vized amíg be nem fizeted a tartozást. A közös költségért, pedig az ingatlan mindenkori tulajdonosainak kell helyt állni, méghozzá egyetemlegesen. Tehát, ha akár csak 1% a tulajdonrészed, és nem is laksz ott, hanem mondjuk a rokonod lakik a lakásban 99% tulajdonrésszel, te akkor is felelsz akár az egész 100% elmaradt közös költségért. Persze a 99%-ot aztán perelheted a rokonodon, de a végrehajtó bármelyikötöktől behajthatja a teljes követelést (ha mondjuk a másikon éppen nem tudja)

rednek 2020.08.18. 16:40:06

Mi a fenének görcsölni a nullás igazoláson. Ha tartozás van az ingatlanon az nem véletlen, feltehetőleg azért adja el a lakást a tulaj mert le van égve. Nem nullás igazolás kell, hanem a tartozások igazolása és pontos rögzítése, amivel csökkentendő a vételár összege. Ha ezt a szerződésben rögzítik, meg azt is hogy az új tulaj átvállalja a befizetést, semmi gond. Úgyis intézni kell az átírásokat egyúttal meg lehet oldani a tartozások rendezését.
Persze óvatosan jegyzem meg, hogy egy 50 milliós lakásnál 30 eft tartozáson én nem akadnék fel ha a lakás tetszik, jó helyen van, és minél előbb be szeretnék költözni. Legfeljebb akkor ha hülyének akartak nézni és nem tájékoztattak róla.

nincs1agy 2020.08.18. 18:54:26

@rednek: Akkor van a gond, ha azt állítja az eladó, hogy nincs tartozás az ingatlanon, és közbe meg mégis..

muv 2020.08.18. 20:27:40

@Fánkevő Fáncsi: " terhelt lakás kinek a problémája vajon ? Hát a mindenkori tulajé. "
Te nem tudod, mi az, hogy "terhelt lakas". az ugyanis az elado problemaja. merthogy amig terhelt, addig nem tudja eladni. nem jegyzi be a foldhivatal az adasvetelit.

"A közös költségért, pedig az ingatlan mindenkori tulajdonosainak kell helyt állni, méghozzá egyetemlegesen."
ez igy biztos, hogy hamis. gondolj bele: eladsz egy lakast tartozas nelkul, majd egy ev mulva be akarjak rajtad hajtani az elmaradt kozos koltseget? helyesen: az aktualis tulajdonosnak kell helytallni. hogy egyetemlegesen-e? abban sem vagyok biztos. sot! a tulajdonosok ugyanis a tulajdon reszaranyaban fizetik a kozos koltseget. ha egy lakas mondjuk 200 tizezred, es ket tulajdonosa van, akkro azok 100-100 tizezred tulajdonreszesek, es ebben az aranyban kell fizetniuk is. kizartnak tartom az egyetemlegesseget ebben az esetben.

szoval erosen ugy tunik, hogy nem toled kell jogi tanacsot kerni. ;-)

pom 2022.10.09. 17:03:00

Üdv! A nullás igazolásban az is benne van, hogy ha a tulaj el van maradva a társasház rá eső fejűjítási költségeivel? Köszönöm.

Yvonne Barré Duron 2022.11.06. 07:54:22

@pom: benne van a neveben: akkor van igazolas, ha nincs tartozas

adatvedelmi kerdes: semmi kozod az elado tartozasahoz, azt neki onkent illene bevallani, mig nem lepsz tulajdonba, az szemelyes adatnak tekintheto
viszont ha tulajdonba leptel, siman kovetelhetik toled, visszamenoleg, evekre

Yvonne Barré Duron 2022.11.06. 07:55:24

@pom: ertsd ugy, hogy a kozos kepviselo nem mondhatja meg neked, van e tartozas
süti beállítások módosítása