Hihetetlen házak: Goose Creek Tower

Az embereket sok minden motiválhat arra, hogy bővítsék az otthonukat, de többségében ezeket a bővítések megállnak egy bizonyos határnál. Nem így történt ez a Goose Creek Tower esetében, amiről a mostani cikk fog szólni.

goose_creek_tower.jpg

Az alaszkai Talkeetna városában élt egy Philip Weidner nevű lakos. Az erdő közepén álló házat mindennél jobban szerette, na jó talán a kilátást még jobban. Igen ám, de ahogy nőttek a fák a háza körül nem látott el olyan messzire a csodás tájon, mint szeretett volna ezért úgy döntött, hogy épít egy további szintet a házára, hogy elérje a mesés kilátást, ami a célja volt. A szóban forgó úr, amint elérte a második emeletet rájött, hogy mehetne tovább is, majd még tovább és még tovább. Így kezdődött minden...

dr_seuss_haz_5.jpg

Az ember azt hinné, hogy ilyen sok emeletnyi házban egész biztos több család lakik, de az az igazság, hogy 15-17 emeletnyi épület, nem társasház, csupán egyetlen család otthonának készült.

A háza most már nem csak helyi, hanem világhírű népszerűségnek örvend, amit bár eredetileg Goose Creek Towernek neveztek, a köznyelv csak Dr. Seuss házaként emlegeti, jogilag azonban sehogy nem köthető az íróhoz az épület. Dr. Seuss egy zseniális és az egyik legsikeresebb gyerekkönyv író volt, aki maga illusztrálta a könyveit. A művei igazi klasszikusnak számítanak az angol nyelvterületeken, de hazánkban is ismerjük néhány karakterét: Horton, Grincs, Lorax.

Az író nagy rajongóinak nem kell magyarázni, hogy miért is kötik össze a nevével az épületet, a többiek pedig csodálják meg a házat anélkül, hogy a becenevével törődnének. A tulajdonos a házára csak "Poem to the Skyként" (vers az égbolthoz)  hivatkozott. 

dr_seuss_haz_1.png

Na de térjünk vissza arra, hogy mitől is ilyen különleges ez a családi ház. Weidner otthona addig folytatta a versenyt a gyors ütemben növő fákkal, míg végül 185 láb azaz 56 méter magas lett! Itt is csupán azért kellett megállni, mert 200 lábtól azaz nem egészen 61 métertől már szövetségi légtérbe esne a legfelső emelet.

Egyik szint követte a másikat, míg végül egy lenyűgöző, ám kissé humoros családi otthon lett belőle, ahonnan jó időben 360 fokos kilátás nyílik nemcsak az erdőre, hanem a közelben található hegyre és az északi fényekre is. Hozzávetőleg 483 kilométerre is el lehet látni a tetejéből, amit nem sok ház tudhat magáénak a földön. Az egyes szintek egyre kisebb alapterülettel rendelkeznek és többségében nem lépcsővel, hanem létrán lehet megközelíteni őket. Igazából nem is csak szintekről beszélhetünk, hanem ház a házon megvalósításról.

dr_seuss_haz_4.jpg

Philip Weidner háza évtizedekig épült, mert ő maga ügyvédként kereste a kenyérét és ez sok időre elvonta hobbi ház magasító tevékenységétől. A ház alsó (pár) emeletét a családjának lakóotthonnak szánta a lelkes építő, de a többi emelet berendezéséről vagy jövőbeli felhasználásáról szóló tervekről szinte semmit sem tudni. Az alagsorban egyébként egy titkos alagút vezet egy pánik szobába.

dr_seuss_haz_10.jpg

Az ingatlan a mai napig magántulajdonban van, amit nem nyitottak meg a nagyközönség előtt, így a belsejéről nagyon keveset lehet tudni. De a helyi turizmus legnagyobb örömére légijárművel pazar látványosságnak számít az egyébként is szemkápráztató vidéken.

Ennek a nem mindennapi lakóépületnek a meséje reméljük még nem ért véget és egyszer majd teljes pompájában, berendezve láthatják majd az oda látogatók, de az is lehet, hogy meg kell elégednünk a külső nyújtotta emlékezetes látvánnyal.

A hihetetlen (társas)házak sorozatunk korábbi otthonai mind felkeltették a tisztelettel vegyes kíváncsiságukat a külsejükkel, a berendezésükkel vagy más egyedi vonásukkal.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2020-11-12 19:41:31 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr616283500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása