Társasházi etikett a covid idejére

A 2020 a covid éve, sajnos. Sokat kell tennünk azért, hogy magunkat, szeretteinket és a körülöttünk élő idegeneket is megóvjuk. Ebben a cikkben most arról lesz szó, hogy mit illik és kell betartani, ha valaki társasházban lakik.

covid_korona_virus_tarsashaz_szabaly_lepcsohaz_lakok.jpg

A korona vírus megbetegedések száma egyre nő, szigorításokat vezetnek be nemcsak hazánkban, hanem más országokban is. A feszültség és türelmetlenség nő, a fegyelem meg lanyhulni látszik, ami nem jó, nagyon nem.

Otthon és mégis maszkban!

Őszintén örülök neki, hogy sokan az otthonuknak tekintik már a társasházi lépcsőházat is, így is van rendjén, de. És ez egy nagy de, a lépcsőházban még ugyan úgy hordani kell a maszkot, mint az utcán és a boltokban,munkahelyen. Tudom a legtöbben szenvedünk tőle, alig várjuk, hogy letépjük az arcunkról, amikor haza érkezünk, de azt a néhány métert és pár percet, már mindenkinek ki kell bírni, míg belülről magára csukja a saját lakásának ajtaját.

covid_korona_virus_tarsashaz_szabaly_lepcsohaz_lakok_3.jpg

Stop a lépcsőházi gyülekezéseknek!

Üdvözítő, hogy a nagyobb társasházakban is van az embereknek arra igénye, hogy ne csak elmenjenek egymás mellett, hanem beszélgessenek egymással. Attól, hogy a lépcsőház földszintén és nem az utcán csoportosulnak a lakók, attól az még továbbra is kerülendő! Sajnos ez az év nem kedvez a kapcsolattartásnak, de aki akarja megoldhatja pl. a virtuális téren keresztüli érintkezéssel. Ha valaki a kora miatt nem szívesen beszélget neten keresztül másokkal, akkor fel kell eleveníteni a régi hagyományokat és kézzel írt levelet írni és bedobni a hiányolt szomszéd postaládájába.

A liftben egyedül a legjobb!

Egészséges időszakban nyilvánvalóan úgy logikus és takarékos, ha többen utazunk a liftben. Most azonban ez botorság. Csak a saját háztartásodban élőkkel utazz egy liftben! Nincs kivétel, nincs csak a Gizike néni az emeletről, csak a Béla bácsi a 4.-ről. A liftek picik és két ember számára is szorosan kell egymás mellett állni, ami a covid idején kimondottan veszélyes. Ha más már van a liftben, amikor kinyílik előtted az ajtó, akkor várd meg a "következőt", ha melléd szállnának be, akkor udvariasan, de határozottan kérd meg őket, hogy ne tegyék!

covid_korona_virus_tarsashaz_szabaly_lepcsohaz_lakok_2.jpg

Megfogni? Csak ha nagyon muszáj!

Az emberben nem is tudatosul igazán, hogy mennyi mindent összetapogat a lépcsőházban egy átlagos napon. Kinyitja a lépcsőház bejárati ajtaját (és ha igazán jól nevelt, akkor vissza is csukja, bekíséri az ajtót záródás közben), felkapcsolja a világítást, hívja és irányítja gombokkal a liftet esetleg nekidől a falnak vagy megkapaszkodik a lépcsőkorlátban. Puszta kézzel csak akkor érj hozzá bármihez, ha nagyon muszáj és csak akkor tényleg nincs nálad egy kesztyű, zsebkendő, de még ezekben a helyzetekben is inkább könyökkel kattintsd fel a kapcsolónál a villanyt! Egy nagyobb lépcsőháznál akár öt percenként jöhet-mehet valaki a földszinten és bármennyire igyekszik is a takarítónő lehetetlen minden érintés után lefertőtleníteni a felületeket, így a legtöbbet te magad teheted a kockázat csökkentése érdekében.

covid_korona_virus_tarsashaz_szabaly_lepcsohaz_lakok_1.jpg

Ne add tovább!

Ha erős a gyanúd vagy már teszt is bizonyítja, hogy te is elkaptad a fertőzést, akkor tartsd be felelősen a házi karantént, akár önkéntes, akár hatóságilag elrendelt! Természetesen ilyenkor a saját lakásod falai között kell tartózkodnod, kérlek ne ülj ki a lépcsőházba "levegőzni" és ne érintkezz a szomszédokkal és ne menj le ötvenszer ellenőrizni a postaládát se unalmadban. Gondolj arra, hogy te mit éreznél, ha az idős szeretteid vagy a gyerekeid közvetlen közelében mászkálna egy még aktívan fertőző ember, aki ráadásul tudja is magáról, hogy az.

 +1 Segíts te is!

Bármennyiszer takarít is a takarónő a társasházatokban vagy bárki is a soros a heti takarításban, nem árt, ha te is gyakrabban, alaposabban és többet takarítasz még ha az igazságérzeted azt is súgja, hogy ez (akkor) nem a te dolgod. A te saját érdeked is ezt kívánja, plusz 10-15 perc felsöpörni és felmosni az emeleten. Nem nagy dolog, de jóleső érzés lesz és sokan hálásak lesznek az igyekezetedért.

Legyetek körültekintőek és óvatosak, most az empátia és az odafigyelés az egyik legfontosabb!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2020-11-24 19:37:04 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr3916299604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NemNick 2020.11.25. 08:00:40

Ez az egyedül a liftben gyakorlatban simán betarthatatlan - mindenki munkába akar menni reggel, pl. - hatázottan vagy sem.
Ami biszont meglepett - ha már a lift - hogy nem írtatok arról, hogy a liftben akkor is viselni kellene a maszkot, ha éppen egyedül vagy ott.
Hogy miért?
Mert amikort távozol, a vírusaid nem mennek sehova veled, maradnak a liftben.

mojoking77 2020.11.25. 08:19:20

@NemNick: Pontosan ezt szerettem volna én is kifejteni. Mi a jobb? Ha két ember maszkban áll egymástól a lehető legtávolabb, vagy ha beszáll valaki a liftbe, aki előtt két perccel szállt ki a COVID fertőzött pizzafutár, aki -mivel egyedül volt- természetesen nem viselt maszkot a liftben, és hát mert köhögnie kellett, köhögött. Ha valaki annyira fél a szomszédaitól, menjen gyalog, lépcsőzzön, legalább kardiózik egy kicsit. Szeretném amúgy hallani az udvarias de határozott kérést, hogy ne tegyék. Valószínűleg kevésbé udvariasan válaszolnék, hogy hova menjen. Természetesen itt nem az idős, beteg és nehezen mozgó lakótársakra gondolok.

megvagyhadnagy 2020.11.25. 08:41:51

Hát....egy normális élettér ott kezdődik, hogy 700 m2 telek...körbe min. 2 méteres kerítés, de a legjobb, ha nincs szomszéd. Probléma megoldva. A társasházi létnek nem a covid a legnagyobb gondja.

Privateer 2020.11.25. 08:52:30

"kézzel írt levelet írni és bedobni a hiányolt szomszéd postaládájába"
Ezt a baromságot. Mi van ha tünetmentes szuperfertőző vagyok? Akkor máris megfertőzöm az öreg Ica nénit, és kész vége. Ica néniről meg tudja az egész ház, hogy halálosan retteg a kovidtól. Vagy lehetőleg ne köpjed, prüszköld le a levelet, és küld tovább a virnyákot. Hát ezt be nem tartod az tuti. Hacsak a levelet nem teszed félre legalább 7-10 napra, hogy az esetleges vírus lekerüljön róla.

kéki béla 2020.11.25. 09:44:05

Ez a poszt úgy baromság, ahogy van.

Közlekedő tömegközlekedő 2020.11.25. 09:45:57

@Privateer: Írd Ica néni borítékjára, hogy erről most ne nyalogassa le a bélyeget. Bőrön át meg max a gombát kapja el.

Közlekedő tömegközlekedő 2020.11.25. 09:48:45

@kéki béla: Pláne, hogy a Covid-nak tulajdonított elhullás eddig egy gyenge szezonális influenza felét hozza. Cserébe elmaradt az influenza eddig.

Közlekedő tömegközlekedő 2020.11.25. 09:53:01

@Privateer: Az emberek egy darabig szuperhősök akarnak lenni. Oszt ha nem jön össze, legalább szuperfertőzők. De valószínűbb, hogy jelentéktelen szürke senkik maradnak

Privateer 2020.11.25. 10:00:23

@Közlekedő tömegközlekedő: Kis fekete humor. Miért ne? Valahogy teríteni kell az LSD-s vagy bika dizájnerdrogos bélyegeket. :)

232323 2020.11.25. 10:27:52

ki a fszomnak kepzeli magat barki h ne szalljak be a kva liftbe? ha akar kiszall de en beszallok

CyberPunK 2020.11.25. 10:37:17

@232323: kemény vagy Csoki. Babetta hogy bírja a reggeli fagyokat?

erol 2020.11.25. 10:45:44

@megvagyhadnagy: "700 m2 telek" minek? kapálni?

kéki béla 2020.11.25. 11:07:01

@Közlekedő tömegközlekedő: azért ez többszörösen is múlt idő. Eddig valóban ez volt itthon a helyzet, de a friss ksh adatok alapján igen durva növekednésnek indult októberrel kezdve a halálozások száma.
Más kérdés, hogy ebből mennyi a valódi covid halott és hány olyan halott van, akik nem jutottak megfelelő ellátáshoz és azért haltak meg (lásd kiürített kórházak, elvezényelt szakorvosok és hasonlók)

kéki béla 2020.11.25. 11:09:00

@NemNick: apropó maszk... Több ilyen jelenetet láttam mostanában: maszkban sétál a pógár, rájön a kühügés, tüsszögés, lekapja a maszkot, elintézi a fuldoklást, maszk vissza és megy tovább...

Sir Gombóc 2020.11.25. 12:03:22

Nincs általános maszkviselési kötelezettség az utcán, ez önkormányzati hatáskör. Nálunk csak a forgalmasabb helyeken kell viselni. Lépcsőházban is csak ha előírják.

Tatai Katalin 2020.11.25. 12:16:06

@erol: nem rossz dolog, nekem is ekkora van, csak gyümölcsfákkal van tele, - mindenféle fajta terem - szomszéd alig-alig, gyakorlatilag biotyukok népesitik be az egészet, igaz reggel 3 órától következetesen kukorékolnak, mindezt városban,

Tatai Katalin 2020.11.25. 12:19:41

tényleg Covid ellen a legjobb, ahol lakom, l5o m-es utcahosszal, az egész utcában három ház, nem is látjuk egymást hónapokon keresztül, mindenkinek 2-3 méteres keritéssel, nekem vastag müemléki kőfallal, szó szerint az utca felett 5-6 m-el, na ez covid biztos, az egyik szomszéd német, évente l x-látni, az is sok belőle, na itt ha valaki meghal, azt sem veszi észre senki sem.

blaubner 2020.11.25. 12:37:10

@Közlekedő tömegközlekedő: magyarországon évente átlagosan 2-5 ezer ember hal meg szezonális influenzához köthető okokból. sajnos a covid jelenleg 4 ezer fölött jár, és ennek a nagy részét az elmúlt két hónapban hozta.

Közlekedő tömegközlekedő 2020.11.25. 13:13:18

@kéki béla: És mennyi közüle az olyan halott, aki már előtte is halott volt, mert 88 éves és 4 súlyos alap betegsége volt.

Közlekedő tömegközlekedő 2020.11.25. 13:16:01

@blaubner: Korábban erről évi 5-7,000 jelent meg "gyenge" szezonban. És influenza esetén kevesebb a kórházi eset, meg a lélegeztető gé igény. Akkor melyik a veszélyesebb? Szerintem az, ahol a kórházig sem jut el.
Le kellene szállni arról a polkorrekt körhintáról, hogy soha senki, semmiben nem halhat meg 98 évesen sem, mert az a politika dolga, hogy mindenkit megmentsen.

Patreides · patreides.blog.hu 2020.11.25. 13:31:25

"...bármennyire igyekszik is a takarítónő...",
"Bármennyiszer takarít is a takarónő..."

Mi ez a durva szexizmus, emberek?
A mi "takarítónőnk" pl. két méter magas, százhúsz kilós, és Józsinak hívják. :)

Patreides · patreides.blog.hu 2020.11.25. 13:34:17

@kéki béla: "maszkban sétál a pógár, rájön a kühügés, tüsszögés, lekapja a maszkot, elintézi a fuldoklást, maszk vissza és megy tovább..."

Én ugyanezt láttam élelmiszerboltban.
Az embernél ostobább állat nincsen. (Persze, nagyszerűbb sincs, de az kevésbé életveszélyes.)

Patreides · patreides.blog.hu 2020.11.25. 13:37:23

@Közlekedő tömegközlekedő: "Le kellene szállni arról a polkorrekt körhintáról, hogy soha senki, semmiben nem halhat meg 98 évesen sem, mert az a politika dolga, hogy mindenkit megmentsen."

De azért a teljesen egészséges negyveneseket, ötveneseket talán érdemes lenne meggyógyítani, nem?
Ha azokat, akik betöltik a hatvanat, kötelezően le is lököd a Tajgetoszról.

Közlekedő tömegközlekedő 2020.11.25. 13:40:57

@Patreides: Erről beszélek pl. okostojás. Szerinted ez miben halt meg baszod??? A túlélhető Covid melletti két akut halálos cuccal?

A KORONAVÍRUS LEGFIATALABB ÁLDOZATA TEGNAP EGY 21 ÉVES NŐ VOLT, ALAPBETEGSÉGEI KÖZÖTT PERFORÁLT VAKBÉLGYULLADÁST ÉS HASHÁRTYAGYULLADÁST JELÖLTEK MEG.

Fülig José 2020.11.25. 13:45:36

@Közlekedő tömegközlekedő: na majd jól mingyá ki leszel tiltva meg elzavarva meg minden! csodálom is hogy a maszkosörjöngős-einsatzgruppék még nincsenek itt.
na lássuk: védjük a nyuggereket, mi? tavasszal csak a kriptaszökevények bóklásztak, tudom, mert az ablakom az 1etlen főutcára néz, ezek ott tipegtek szép libasorban a bótba. mindenki otthon rettegett (kivéve aki nem) gazdaság off, nyuggerek hullanak. nahát, ez hogy lehet...?
na a bót: ha pl. egy áruda napi vevőköre 100 paraszt és ezek 7 - 19h között teszik tiszteletüket akkor kéremszépen ha csak 9-12 között hagyom nyitva a bótot akkor csökken a tömeg benne vagy nőlik?! köszönöm, következő kérdés..
most a nyomorultaknak csinált a törpenapcsi külön "vásárlási sávot" amikor csak őnaccságáék mehetnek boltolni, senki más, de! múmiáék akármikor is mehetnek, ha szükségét érzik...naná hogy mennek is hát tökfaszán megvédtük megin ezeket kéremszépen.
még annyit, hogy szeptember óta bohóckodtok ezekkel a maszkokkal, a járvány meg köszi, de gyorsuló ütemben terjed (állítólag...MINDMEGHALUNK!) hát pont ennyit ér a pelus a szátok előtt. de ez sem tűnik fel olyan sok emberkének.
a következő kammer válság mi lesz? kisbolygó - becsapódás? gyíkemberek támadása? vagy elapad minden víz? esetleg felroban a nap...?

Patreides · patreides.blog.hu 2020.11.25. 13:46:10

@Közlekedő tömegközlekedő: "Cserébe elmaradt az influenza eddig."

Ami amúgy január előtt soha nem indul be igazán. Úgyhogy ez még nem lefutott kérdés.
Bár az, hogy most többen oltakoznak (Cili néni szavai szerint), ez tovább gyengítheti az esetleges influenzajárványt.

Patreides · patreides.blog.hu 2020.11.25. 13:47:16

@Közlekedő tömegközlekedő: "Erről beszélek pl. okostojás."

Kitört a kultúra?

Fülig José 2020.11.25. 13:49:26

@Közlekedő tömegközlekedő: "A KORONAVÍRUS LEGFIATALABB ÁLDOZATA TEGNAP EGY 21 ÉVES NŐ VOLT, ALAPBETEGSÉGEI KÖZÖTT PERFORÁLT VAKBÉLGYULLADÁST ÉS HASHÁRTYAGYULLADÁST JELÖLTEK MEG."
te prosti srácokat olvasol?
csalódtam.
:-)

Patreides · patreides.blog.hu 2020.11.25. 13:51:14

Böröndi Tamásnak milyen alapbetegsége volt?
A családja szerint semmilyen, és három hét alatt vitte el a Covid-19.
Unokatestvérem ötvenéves, egészséges volt, sportos, vitorlázott, meg minden, és két hétig volt intenzíven kétoldali tüdőgyulladással, folyamatosan fuldokolva, oxigémaszkkal.
Meggyógyult, úgy, ahogy, de még mindig gondoltokoz neki a sima séta is.

Közlekedő tömegközlekedő 2020.11.25. 13:52:21

@Fülig José: Index. Tudom. De pont ez volt előttem (elnézést).

Patreides · patreides.blog.hu 2020.11.25. 13:56:07

"ALAPBETEGSÉGEI KÖZÖTT PERFORÁLT VAKBÉLGYULLADÁST"

A legjobb, hogy amikor már semmit mást nem találnak, beíják alapbetegségnek a tüdőgyulladást, meg szívizomgyulladást, meg ilyeneket.
Amiket amúgy a koronavírus simán okoz.
Majd beszarnak sokszor, de még így is van, hogy oda kell írniuk, hogy nem volt ismert alapbetegség... vagy kikerülik a dolgot azzal, hogy "adatok feltöltés alatt".
Orosz rulett, van, aki simán megússza nyolcvanévesen is, és van, akit egészséges negyvenesként is elvisz (ritkábban, persze).
Ez a legijesztőbb, hogy te sem tudhatod... genetikai lottó.

Közlekedő tömegközlekedő 2020.11.25. 13:56:19

@Fülig José: Viszont erre a versenyzőre büszek vagyok. Úgy tudott Covidban megpusztulni, hogy már halott volt előtte is 2x. Ehhez Chuck Norris is kevés lenne.

Tatai Katalin 2020.11.25. 14:33:55

ha nagyon keresünk, s keereshetünk is, szinte mindenkinek van valamiféle problémája 2o felett, ami jelzi, hogy kb. 2o-4o-6o év mulva mibe is hal bele, tökéletesen egészséges ember nemigen létezik, aki keres talál cimmel, orvos rokon mondta, hogy ha az utcán megy és odafigyel, ránéz valakire, s megmondja hogy mi lesz a baja /pl.cukor betegség bőrszin alapján/

Patreides · patreides.blog.hu 2020.11.25. 14:42:34

Panelban a lift mellett amúgy a szellőzőrendszer is érdekes kérdés.
Ha egy lakásban koronavírusos van, a szellőző vajon szétviszi-e a fertőző levegőt a többi lakásba is?

NemNick 2020.11.25. 14:56:47

@kéki béla: ILyenen már én is dühöngtem egy sort... De a maszk drága, vigyázni kell rá...

Patreides · patreides.blog.hu 2020.11.25. 15:11:03

@NemNick:

Egyébként párszor még a sima "egyszer használatos" sebészi maszk is beáztatható domesztosos, flóraszeptes vízbe (egy-két óra), utána szappanosba (újabb egy-két óra), majd alaposan, többször, jól ki kell öblíteni tiszta vízzel, felitatni, megszárítani, és újra használható.
Ugyanígy a fehér fp2-es masz is.

A legjobban persze a házi textil maszk mosható, de az meg kevéssé véd, csak ha többrétegű, többféle jól szűrő textilből rakták össze. (Állítólag az segít, ha egy papírzsebkendő réteget rak a használója belülre minden alkalommal, mert az fura módon jobban szűr.)

Sir Gombóc 2020.11.25. 15:31:30

@Közlekedő tömegközlekedő: a perforált vakbélbe és a hashártya gyulladásba sem szokás belehalni. Tudom, mert nekem is volt. Ebben az esetben a covid biztosan nem segítette a beteg esélyeit.

Sir Gombóc 2020.11.25. 15:37:11

@Patreides: elvileg nem, mert egyirányú az áramlás a lakásból kifelé. Viszont a szellőzőbe szabálytalanul bekötött szagelszívók felboríthatják ezt az áramlást.

Közlekedő tömegközlekedő 2020.11.25. 15:40:09

@Sir Gombóc: Vagy a perforált vakbél a Covid gyógyulás esélyeit.
De lényeg, hogy atyáskodó kormányunk megmondja, hogy éljünk.

Sir Gombóc 2020.11.25. 15:49:47

@Közlekedő tömegközlekedő: teljesen mindegy, a kettő együtt nem szerencsés kombináció. Önmagában egyik sem sétagalopp.

Billy Hill 2020.11.25. 16:11:00

@Patreides: "Panelban a lift mellett amúgy a szellőzőrendszer is érdekes kérdés." Hát igen, én pl. mindig a fürdőszobában tudtam megmondani szag alapján, hogy mit főz a szomszéd, az volt a "news room". :-)

NemNick 2020.11.25. 16:24:37

@Patreides: Ez tényleg érdekes kérdés

Patreides · patreides.blog.hu 2020.11.25. 16:33:16

@Sir Gombóc: Azt tudom, hogy elvileg nem, de a gyakorlatban ott, ahol érezni azt, ha a felső vagy alsó szomszéd cigarettára gyújt, ott lehet, hogy a vírus is megjelenhet.
A szellőző a víz-csatorna csöveket tartalmazó közös részen van, a csövek mellett hézagok lehetnek az emeleteket elválasztó részeken, és a konyhákba, fürdőszobákba való bevezetéseknél is.
Így a szellőző mellett magában az aknában is lehet légáramlás, és sok helyen van is.
Ez is bekavarhat a szellőzőkbe bekötött szagelszívók mellett.
Már tavasszal is felmerült bennem ez a kérdés, de akkor inkább kórházakban, idősotthonokban voltak fertőzöttek. Most viszont bárhol lehetnek, vannak is, így ismét rágja az agyamat a kérdés, lehet, hogy a szellőző vírust is terjeszt az épületekben?

NemNick 2020.11.25. 16:40:51

@Patreides: Jó, ezek tudvalévő dolgok, de köszi.

Viszont mondom Neked a trúvájt: a legegyszerűbb úgy fertőtleníteni a maszkot - ez nem tisztítás, csak fertőtlenítés - hogy elektromos rizsfőzőbe teszed.

Tényleg jó - nyilván nem ellenőriztem laborban a csíramentességet, megtették viszont mások - működőképes, én ezt használom.

Légkeveréses fritőz is OK (nekem ott 80 fokra, a legalacsonyabbra, kellett állítani).

Patreides · patreides.blog.hu 2020.11.25. 16:58:51

@NemNick:
Attól tartok, hogy ilyen alacsony hőfokon nem lesz a maszk igazán steril. Maga a vírus talán 90°C-ot is kibír, ha rövid ideig éri. A hőmérséklet mellett az időtartam is lényeges tényező.
Nyilván előbb-utóbb magára hagyva persze kiszárad és elpusztul ez a vírus, de az egészségügyi sterilizálás azért nem 80-100°C-on történik. (Bár régebben, otthoni körülmények között az injekciós eszközöket forró-zubogó vízben - kellő ideig - főzték ki, a semminél azért ez is sokkal jobb volt.)

"1. Mi a sterilizálás?
Csíramentesítés, a mikroorganizmusok minden formáját elpusztítjuk az eljárás során.
2. Mi a fertőtlenítés?
Mikroorganizmusok számát csökkentjük olyan mértékben, hogy a jelenlévők ne
tudjanak fertőzést okozni.
3. Hőlégsterilizátor sterilizálási paramétere?
180°C-on 1 óra, 160°C-on 2 óra, 140°C-on 3 óra.
4. Autokláv sterilizálási paramétere?
+ 1 atm túlnyomáson, 121°C-on, 20-30 perc vagy 134°C-on +2 atm túlnyomáson 10
perc." (Semmelweis.hu)

Patreides · patreides.blog.hu 2020.11.25. 17:01:26

Liftek kezelőgombjait, kaputelefont, kilincseket, lépcsőkorlátot azért ésszerűbb fertőtlenítőszerrel letisztítani, mint hővel sterilizálni, kifőzni. :)

Sir Gombóc 2020.11.25. 17:17:22

@Patreides: erre azt mondanám, hogy szélsőséges esetben előfordulhat. De a szagmolekulák jóval kisebbek a vírusoknál, amelyek meg önmagukban nem lebegnek a levegőben, hanem valamihez tapadnak (nyálcseppek, páracseppek), amelyek átjutása már sokkal nehezebb. Szerintem.

Patreides · patreides.blog.hu 2020.11.25. 17:22:30

@Sir Gombóc: Remélhetőleg, mert egy FP2-es maszkban a cigarettafüstöt simán érzem az utcán, még jobban is, mert minden mást letompít egyébként.

kéki béla 2020.11.25. 17:41:24

@Patreides: cseppfertőzéssel terjed. Ha a takony-/nyálcseppek átjutnának a szellőzőn, akkor lenne erre esély. A cigifüst meg a panel hézagain megy át, más kategória, ritka ha a szellőzőn is átjut.

Patreides · patreides.blog.hu 2020.11.25. 17:50:29

@kéki béla:

" Ezen vírusok emberről emberre történő terjedése direkt vagy indirekt kontaktus, légúti nyálcseppek (>5 µm), illetve aeroszolok (≤5 µm) útján történhet. "

NemNick 2020.11.25. 18:53:50

@Patreides: Hát, ne tarts tőle.

(És bocs, de jól használtam a fogalmakat. Nem véletlenül.)

Itt, remélem, érthetően magyarázzák.
youtu.be/U7rD35vj-nc

Azért nem szüttyögök az Általad ajánlott mosogatással, mert az meg roncsolja az anyagszerkezetet, rontja a szűrő hatásfokát. Második után már érezhetően. Itt ilyet nem tapasztaltam.

Almandin 2020.11.25. 20:24:58

@Patreides: Az is jó stratégia, hogy ezek megfogása után az ember befújja a kezét kézfertőtlenítővel. Valamint fertőtlenítő törlőkendők használata is javasolt. Ezekkel menet közben is meg lehet törölni a kilincseket, fogantyúkat.
A lifthasználat valóban kockázatos, mert a liftek alig szellőznek. Ezért jó földszinten lakni, nek lekk lépcsőzni. Aki bírja, jobb, ha mellőzi a liftet járvány idején.

232323 2020.11.25. 22:38:13

@homlokához asztalt szorít: ha jon a lift beszallok. ha ures ha nem. mellem is beszalhat aki akar.. de ki is.. nem marasztalom.

232323 2020.11.25. 22:41:11

@232323: es a liftemben termeszetesen nem maszkparadezok. de nem vetetem le massal ha o hordani akarja. de en nem fogom, mert csak a migrosban meg a dennerben kotelezo.

Patreides · patreides.blog.hu 2020.11.26. 00:26:54

@232323: "es a liftemben termeszetesen nem maszkparadezok"

Imádkozzon, aki mellettem áll, hogy ne kapja el tőled a vírust.

"de nem vetetem le massal ha o hordani akarja"

Ez dícséretes, nagyon szép tőled. Hiszen közé is lövethetnél...

"de en nem fogom, mert csak a migrosban meg a dennerben kotelezo"

Vagyis: védje meg a többieket az Úr, én szarok rájuk.
Ha pár csimpánzt bezárnának egy liftbe, egy idő után szét is tépnék egymást, szóval nincs ezzel semmi baj, mi jobbak vagyunk, fejlett társas lények, nem gyilkoljuk le ott azonnal egymást - pedig megtehetnénk. De mégsem tesszük, mert uralkodunk magunkon.
A vírust ugyan átadjuk az öreg mamának, meg bárkinek, kezdjen vele, amit akar, az már nem a mi dolgunk, de vessen magára, mit császkál erre, a temetők meg üresek...
Értem én.

kaktusz20 2020.11.26. 18:17:01

1. A lépcsőház nem közterület, rendelet nem írja elő a maszkviselést.
2. A házmester nem írhatja elő a maszkviselést, csak ha a tulajdonosok többsége egyet ért vele.
3. Ez a nagyonhülye vigyen fel egy nagybevásárlást a negyedikre maszkban.
4. A 3. pontot gyakorolja naponta négyszer, legalább nem ér rá baromságokat írni.

Reactor 2020.11.29. 20:49:32

Semmit nem ér a párezres hülye maszk a vírus ellen. Semmit. Maskara, annyi. Ugyanolyan értelmetlen lépés, mint a kijárási tilalom, vagy a nyitvatartás korlátozása. Mert a vírus este nyolcig biztosan alszik, és persze szigorúan betartja a nyitvatartási időt...!
Az is említésre méltó körülmény, hogy a kormány a 10 éves regnálása alatt gyakorlatilag szétverte az egészségügyet. Egyszer csak jön egy középsúlyos vírus keletről, kapkodnak fűhöz-fához. Az adófizetők pénze meg áll a stadionokban, belgrádi vasútban, Paks II-ben, Lölőke és a klientúra zsebében. Anno amikor megjelent a SARS (fun fact: ezt ugyanúgy koronavírus okozza!), semmiféle hasonló doomzday-próféciacirkusz nem volt sehol, pedig a SARS is velünk maradt másfél évig.

@kéki béla: Ha megnézed, az áldozatok döntő többsége vagy nagyon idős volt, vagy nagyon legyengült immunrendszerű, vagy szimultán 4-5 más krónikus nyavalya is versenyzett bennük, melyikük szakítja át a célszalagot. Egyszerűbb és kifizetődőbb egy ilyen időszakban ráhúzni a vizes lepedőt a "vájröszre". Szóval az úgynevezett halálos áldozatokból nyugodtan köbgyököt lehet vonni, többször is.

@Közlekedő tömegközlekedő: Egyetértek. A hashártyagyulladás már önmagában olyan, hogy 48 órán belül helyből kivégezheti az embert, ha késik a gyors, szakszerű ellátás. Gyakran nem is ez öli meg a beteget, hanem mondjuk a következményes szepszis, vagy a keringés összeomlása. De segond, írjuk a "vájrösz" számlájára, jól fog mutatni a statisztika a riogatáshoz.

@Fülig José: Látod, mindig kell valami mumus...az eddigiek sajna nem váltak be. Szivacsos agysorvadás, SARS, sertéspestis, H1N1, madárinfluenza, egyik se hozta el az áhított apokalipszist. Na majd talán ez...
Rambógyerekek vagyunk mi, túlélünk mindent...

@Patreides: A kérdés amúgy jogos. A szellőzőrendszer csak arra jó egy panelban, hogyha egy lakásban 100%-ig büdös van, akkor a többi lakásban is minimum 20%-ig büdös kell hogy legyen? Vagy maga a szellőző büdös? Ez kitűnő feladat lenne a rejtélyeket megoldó Hardy-fiúknak.

Közlekedő tömegközlekedő 2020.11.30. 10:01:46

@Reactor: Mint a mai ifjú 18 ÉVES A MEGFIATALABB HULLA, btw, volt egy leukémiája.
Kíváncsi vagyok hogy ha valakin átmegy a vonat, de a kezében van egy covid miatti karantén papír, ő is covid hulla lesz-e. Esetleg a megjegyzésben: "Alapbetegsége az élettel nem összeegyeztethető traumás sérülés: AKA a feje a testétől több mint 2 méter távolságban volt fellelhető"

Lorrh 2020.11.30. 11:47:55

@Reactor: Mindegyik kormány verte szét az egészségügyet már kádár óta. Csak most jutott oda egy fiatal, nyelveket beszélő orvos generáció, hogy a szabad költözés és munkavállalás jogával élve kimenjen nyugatra.
Kádár alatt is a disszidáltak, de nem ilyen gigantikus mértékben mint most.
Ezt a mostani exodust egyedül orbán bűnének felróni butaság.

kéki béla 2020.12.02. 13:25:01

@Lorrh: ennyien, egyszerre, az bizony a fideszes söpredék bűne. Nem kellett volna a jogállamból jogfosztott államot csinálni, sokan maradtak volna a kivándorlók közül.
süti beállítások módosítása