Segítség bútorraktár lett a lépcsőházunkból!

Nálatok is úgy kell átverekedni magad a lépcsőházban a sok holmin keresztül a liftig? A régi szekrény, a törött lámpa, a kiselejtezett kanapé stb. állja el az utad mindennap úgy, hogy ezek közül egyik se a tiéd? Nem vagy egyedül ezzel a problémával, sajnos.

tarsashaz_butor_lom_lepcsohaz_problema.jpg

Az együttélés, a sok és eltérő gondolkodású szomszéd jelenléte bizony súrlódásokat okoz a legjobb lépcsőházakban is. A türelem, a megértés bizony fontos erények, amiket kell is gyakorolni a társasházban élő medvéknek is, de mikor van az a pont, amikor a békés meglét iránti vágy a fentiekkel karöltve szabira akar menni és cselekedni, változtatni kell, mert a mostani helyzet tarthatatlan?

Az idei év egyik első szomorú hangulatú levele megérkezett a postaládánkban, amiben Magdi (természetesen személyazonosságát védendően valódi nevét megváltoztattuk) írt nekünk saját lépcsőházukról. A levél majdnem egészét lent olvashatod:

"Üdv Házmestermedve!

Remélem neked jól kezdődik az új év. Én jelenleg az újévi fogadalmaim egyik pontját szeretném teljesíteni azzal, hogy megírom ezt a pár sort, mert elhatároztam, hogy idén rendet teremtek az életem több területén is... Az otthonomban már meg is kezdtem a folyamatot, de most nem erről akarok mesélni, ígérem rátérek a lényegre. A társasházban ahol lakom rengeteg bútor felhalmozódott a lépcsőházban. Reggelente már úgy érzem, hogy kész akadálypályán kell átverekednem magam mire elérem a lépcsőt/liftet. Sajnos nemcsak a mi emeletünkön pakoltak ki mindenféle cuccot a lakók, hanem gyakorlatilag a teljes lépcsőház minden fordulójában szekrények, kondi eszközök, matracok és régi TV-k vannak kirakva... Olyan az egész mint egy zsibvásár, tele használhatatlan, régi vacakokkal, amik évek óta ott porosodnak a sarokban felejtve. Van olyan is, amit használnak, például a bicikliket, de akkor is zavaró ez a mennyiségű lom a lépcsőházban. Mit tehetnék? Tudsz mondani valami megoldást? 

Üdv: Magdi"

Kezdhetném úgy a válaszomat, hogy "Keddes Magdi! Köszönöm, hogy megírtad nekem ezt a levelet és dicséretesnek tartom, hogy próbálod jobbítani/szebbé varázsolni a lakókörnyezeted", de ezt már megírtam Magdinak válaszban. :)

Mi a gond a lépcsőházi tárolással?

A lépcsőházban tárolt holmikkal több probléma is van. (Nyilván nem arról van szó, amikor fested az előszobát és 4 órára kitetted a cipősszekrényt a legtávolabbi sarokba.) Az egyik a tűzvédelmi előírások jó eséllyel történő megsértése, ami nemcsak anyagi vonzattal járhat a társasház lakóira nézve, de egy esetleges tűzesetkor komolyabb baj is származhat az ilyen fajta közlekedő elfoglalásokkal.

Arról nem is beszélve, hogy nem esztétikus egy ilyen raktárszerű környezetben lakni hosszútávon.

A harmadik pont valószínűleg Magdit kevésbé aggasztja, de a lépcsőházban tárolt holmiknak bizony könnyebben lába kél. Ha több minden is tartósan lakhelyet kap a lépcsőházban az bizony a hajléktalanoknak és a mások holmiját eltulajdonító embereknek is egyaránt vonzó, ez viszont már a lépcsőház agyonzsúfolásában vétlen szomszédokra is hatással van.

tarsashaz_butor_lom_lepcsohaz_problema_1.jpg

Mit lehet tenni?

A jó hír, hogy a teendő kézenfekvő a rossz hír, hogy ehhez általában egyetlen társasházi lakó nem tudja egyedül megoldani, de természetesen elindítani a lépcsőház visszafoglalásért folytatott küzdelmet pont elég egy ember is. A már összegyűlt holmikat el kell távolítani a lépcsőházból, lehetőleg minél előbb. Ha lehet tudni, hogy melyik szomszédhoz melyik holmi tartozik, érdemes udvariasan megkérni az illetőt, hogy oldja meg máshol, másképp a feleslegessé vált bútorainak a tárolását.

A közös és saját tárolók pont arra lettek kitalálva, hogy a lakásban nem szívesen tárolt eszközöket, ide lehessen elpakolni. Persze ezek hamar megtelnek és akkor szokott megkezdődni a lépcsőházi területfoglalósdi. A közös tárolóhelyiségek évek alatt felgyűlt kupacait is érdemes átválogatni időről-időre és így helyet csinálni a még nem kidobásra ítélt felszereléseknek. 

Érdemes a közös képviselővel összefogva postaládás és/vagy lépcsőházi kifüggesztés útján tájékoztatni a lakókat, hogy x. idő áll rendelkezésre, hogy mindenki a saját tárgyait elvigye a lépcsőház területéről.

lombtalanitas_regi_butor.jpg

A lakók dönthetnek arról, hogy a lépcsőházban és/vagy a közös tárolókban felgyűlt felesleges hulladéktól lomtalanítás szervezésével. Egy ilyenkor használt konténer ház elé rendelésével tehetik a lakók hatékonyabbá a folyamatot, ami egy rövid ideig áll rendelkezésre a kijelölt helyén, majd a megfelelő helyre elszállítja a lomokat a konténert biztosító cég. Ebben az esetben is különösen fontos a közös döntés és az időben történő és alapos tájékoztatás.

A fenti megoldás másik verziója, amikor a társasház bérel egy költöztető autót és néhány óra alatt felpakolják a kiselejtezett bútorokat és elszállítják a megfelelő hulladékgazdálkodási helyre. Ebben az esetben azonban tudni kell, hogy mikor, ki és mit pakolhat és hová lehet szállítani az így összegyűlt holmikat.

Sajnos az utóbbi két esetben a kollektív teherviselés és a mindenki fizeti anyagilag néhány ember által generált problémát esetről van szó, de a végeredmény és a tűzvédelmi szabályok áthágásáért járó büntetés elkerülése meggyőzheti a lakókat, hogy meghozzák az ehhez szükséges áldozatot.

Remélem sikerül záros határidőn belül orvosolni a problémát és hamarosan egy rendezett és élhető társasházba térhet haza Magdi is. Ne feledjétek a lépcsőház is az otthonotok része, vigyázzatok rá és tartsátok tisztán és rendben!

Ha nálatok is történt valami érdekes társasházi esemény vagy probléma merült fel a lépcsőházban, amit szívesen megosztanál másokkal, ragadj virtuális tollat és írj nekünk e-mailt!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2021-01-13 10:43:03 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8416384412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása