Hangszigetelés, avagy a tojásosdobozok legendája

Zavar a szomszéd horkolása? Nem érdekel Teri néni perlekedése a Kossuth rádióval? Eleged van abból, hogy Pistike döngő rohangálására ébredsz minden hajnalban? Megértjük. Nincs is szebb, mint egy nyugalmas otthon. De elég a boldogsághoz a nagyi összes tojásos dobozát elszedni? Hitek és tévhitek, meg persze néhány tipp hangszigeteléssel kapcsolatban.

hangos_szomszed_ellen_hangszigeteles.jpg

Ha nem félméter vastagságú, XVIII. századi műemlék épületben élsz, jó eséllyel valami zaj csak-csak beszűrődik hozzád is. Persze nyilván ez nem baj, hiszen ki akarna egy hermetikusan lezárt süketszobában élni? De azért van az, amit az ember nem szívesen hallgat. Például Klárika első próbálkozásait a hegedűvel. Vagy a non-stop túl hangosan üzekedő szomszéd párt. Mi ilyenkor a teendő? Segítünk!

A tojásosdoboz legenda

Aki járt már lepattantabb próbateremben, láthatott már tojástartóval borított falfelületet. A nép hangja alapján egyébként érdekesen megoszlanak a vélemények ennek hatékonyságáról. Alapvetően azonban elmondható, hogy gyenge minőségű válaszfalak esetén csak halottnak a csók effektussal bírnak. Bár csinosan kidekorálva végül is design értékkel bírhat egy-egy ilyen kompozíció. A dobozok gyűjtése helyett, vagy akár mellett azonban praktikusabb más anyagok felé fordulni…

Ó, azok a porladó nikecell táblák!

Az új hűtő, lapos tv és egyéb kütyük csomagolásából jól ismert fehér habanyag már eggyel jobban felveszi a harcot az ártalmas zajokkal. Ráadásul elképesztően jó hőszigetelő is. Bár a nikecell fal sem tökéletes megoldás, talán mégiscsak jobb befektetés a vadászata, mint a tojásdoboznak. Itt ajánlanánk még jó szívvel a kőzetgyapotot, mint hang- és hőszigetelésre alkalmas anyagot.

A betoldás művészete

hangszigeteles_betoldas.jpg

A képen egy független akusztikai előtét fal látható. Vagyis egy átlagos fal, amit utólag szépen felturbóztak. A szakember bevonása ilyen felújítás esetén szerencsés lehet, hiszen gipszkartonos ismeretek mindenképp szükségesek a kivitelezéshez. Az sem elhanyagolható szempont, hogy jó eséllyel nemcsak “szűz” falat kell majd szigetelnünk, hanem konnektorral, ablakkal, ajtóval, vagy akár beépített bútorral tarkított részeket is.

Testhang vs. léghang

Nyilván mindenki jártas a két fogalom közti különbségben. Hiába, kötelező felsős tanagyag hangulatot áraszt a két kifejezés. Ha mégsem, akkor eláruljuk, hogy amennyiben “közvetlenül a levegővel határos a hangforrás rezgő felülete (pl. zene, beszéd, rádió, stb.), akkor léghangokról [...] beszélünk.” Ezen felül “tipikus testhangok az épületakusztikában: ajtócsapódás, elhaladó villamos, közvetlenül a födémre helyezett centrifuga, épületgépészeti berendezések, vízvezetékek, emberi járkálás okozta zajok.” (Forrás) Csak a miheztartás végett.

hangos_szomszed.jpg

Azok az átkozott, jól működő nyílászárók!

Érdekes tény, hogy a műanyag nyílászárók elterjedése óta zavaróbbá váltak az addig kevésbé érzékelt zajok is. Ennek egyszerű oka, hogy a lakásban tapasztalható alapzaj mára 20 dB alá is tud süllyedni. Ennek hála a szomszéd matatása sokkal jobban áthallatszik, vagyis inkább úgy mondhatnánk, hirtelen észrevehetőbb, mint a korábbi, öregebb típusú ablakkeretek idején. Erre megoldásként vagy vissza kell tetetni a rengeteg pénzért leselejtezett verziót, vagy alapzajt kell keltenünk a lakásban. Nyilván létezik ilyen telefonos applikáció, vagy egy 10 órás “Házi zörejek” youtube videó.

Mi a helyzet a födémmel?

Szomorú hírünk, hogy a szakértő szerint födémet jól hangszigetelni csak építéskor lehet. Úgyhogy az utólagos kozmetikázás itt már csak árnyalhatja a helyzetet. Esetleg vehetünk a felsőszomszédnak pár puha papucsot. Ennek ellenére az álmennyezet beépíttetése nem feleslegesen kidobott pénz. De ha egy sztep-bajnok él felettünk és eredendően nem túl masszív a födém, akkor nincs nagyon más lehetőségünk, mint felvenni vele a ritmust.

Ez nem fog tetszeni…

Minden lakásvásárló és bérlő személy számára ajánljuk, hogy az akusztikai viszonyokkal még időben ismerkedjen meg. Merjünk rámenősek lenni és nyaggatni a tulajt/ingatlanost, hogy este, főműsoridőben és/vagy reggel is megnézhessük a vágyott otthont. Mert a megelőzés még mindig jobb módszer, mint az utólagos őrjöngés. A zajosabb lakásokat pedig hagyjuk meg azoknak, akiket szerencsésen nem érdekel ilyesmi.

hangszigeteles_hazilag.jpg

Végül tehát úgy tudnánk összegezni a témával kapcsolatos ismereteinket, hogy a nyugodt élet megteremtéséhez szükséges feltételek, bár bárki számára adottak, ebben a kérdésben sem árt szakemberhez fordulni probléma esetén. Persze támogatunk minden önmegvalósító és főként újrahasznosításon alapuló megoldást. De ha nagy a baj zaj, hívjuk bátran a segítséget!  

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!
1 komment
2016-04-21 15:16:00 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr948651330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hubertusz 2016.05.06. 11:57:32

Nem szép dolog az álszakmai felelőtlen vakítás!
Ezzel csak Erzsikét és Kiss bácsit lehet hülyíteni, bár ők is valódi segítségre vágynának! Mint már előttem megírták, sajnos a cikket nem hozzáértő írta. Így nyugodtan értekezhetett volna a szívkatéterezésről is akár.
Javítani kellene a cikket, mert a téma mindig aktuális, igénybe véve gyakorló akusztikus szakértő tanácsait és segítségét!
süti beállítások módosítása