Névtelen hős vagy piszkos tolvaj ez a gondnok? Szavazz!

Újabb megfilmesítendő sztori jutott medvefülembe, és nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre, hogy hőstettként vagy egyszerű lopásként értelmezhető-e az, amit egy belvárosi társasház gondnoka tett.

gondnok.png

Mit csinált a gondnok?

A sztori röviden az, hogy a ház egyik lakójánál leszerelték a villanyórát. A lakó bajba került, 200 ezer feletti közüzemi tartozást halmozott fel és a villanyóra volt az első, amit elvittek. Ekkor a gondnok megsajnálta és a folyosóról a társasház villanyhálózatából lekötött neki áramot.

Névtelen hős vagy piszkos tolvaj a gondnok?

A medvének is van ám a barna bundája alatt dobogó szív és pontosan tudja, hogy mindenki kerülhet bajba. Ezt egy váratlan betegségtől kezdve tényleg bármi kiválthatja, nem csak az önhiba.

Házmestermedve hisz abban, hogy az elesetteken nem átlépni kell, hanem segíteni őket. Ha nem is azért, mert ettől egy kicsit jobb embernek medvének érezhetjük magunkat, akkor azért, mert az átlépett problémák nem tűnnek el, hanem csak egyre nagyobbak lesznek. A háttérben híznak mindaddig, mígnem ránk szakadnak.

Igazából a kevésbé szociális érzetű erdőlakónak is érdekében állhat, hogy a problémák ne eszkalálódjanak, hiszen azok mindig visszaütnek.

Akkor miért baj, hogy a gondnok adott áramot?

Röviden: mert az nem az övé. Elhiszem, hogy elég oldscool vagyok, de úgy gondolom, hogy jótékonykodni csak sajáttal lehet. Mert csak afölött rendelkezhetek én. A közöset még a legjobb szándékkal sincs jogom támogatásként kiadni. Semmilyen esetben.

Ez egy újabb tökéletes példája annak, amikor az ember összekeveri a közöst a sajátjával. Mindezt persze (és tényleg elhiszem) jóindulattal.

Ha szerinted sem dönthet csak úgy önhatalmúan egy ilyen ügyben egy gondnok, és Házmestermedvével értesz egyet, akkor nyomj egy lájkot. Jó, hogy köztünk vagy!

Mit tehetett volna akkor érte a gondnok?

Nem kell sokat gondolkodni, nekem azonnal kettő is eszembe jut:

  1. Adjon a sajátjából. A gondnok is a házban lakik, így lehetősége van kisegíteni a bajba jutott lakót. Mindezt úgy, hogyha kell, akkor egy jó hosszú hosszabbítót kihúz a lakása és a lakó közé. Ez egy igazán szép tett lenne!
  2. Ha a házéból akar adni, akkor beszél a lakókkal. Simán lehet, hogy nem csak patás ördögök élnek a házban és maguk is segítenének. A házban 38 lakás van. Ha a bajba jutott lakónak mondjuk 10 ezer forint a havi villanyszámlája, akkor azt ha a többiek összedobják, az lakásonként 270 forint (havonta).

Ha a jószívű gondnok körbemegy, elmeséli a gondot és elmondja, hogyha kisegítik a szomszédot, akkor ez lakásonként 270 forintba kerül, lehet, hogy támogató fülekre talál.

DE, ha valaki nem akarja támogatni (teljesen mindegy, hogy miért nem) akkor annak a terhére neki nincs joga. Őt nem ezért fizetik. Ez egy határozott álláspont a Házmestermedve részéről.

Te mit gondolsz? Felülírja az elesettség azt, hogy valaki a másik pénzéből segítsen? Őszintén! Nem harap a medve!

Kommentben is szívesen olvasom, ha jobban kifejtenéd az álláspontod. Ha viszont Házmestermedvével értesz egyet, akkor itt olvashatsz még róla, hogy ő hogyan képzeli el egy ház tényleg normális kezelését.

2 komment
2017-04-09 18:50:49 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr7312406269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2017.04.10. 15:40:57

Jó nagy görénység ez.

Rebuska 2017.04.10. 19:40:45

Suttyomban meglopni a lakókat, még a legszebb cél érdekében is tilos. Én a magaméból
adtam volna, vagy adnék.
Ugyanis nem lennék vevő a sok visszautasításra, a megszorult kritizálására és a kioktatásra, amit nekem szánnának az érdeklődés/szervezkedés kapcsán.
Ebben az országban nagyon sok jó ember van, odafigyelő, jólelkű, nagyvonalú (legalábbis ezt gondolják magukról)... egészen addig, amíg nem kell benyúlni a zsebükbe, vagy a kamrájukba 10 deka kekszért.
süti beállítások módosítása