A panellakások 5 elpusztíthatatlan szobanövénye

A címet azért nem kell kihívásnak venni, mert nincs az az élőlény, amit szánt szándékkal ne lehetne jobb létre szenderíteni. Lehet, hogy a legenda szerint a csótány túléli az atomrobbanást is, de neki is van gyenge pontja, egy erőteljes fejbe kólintás a cipőtalppal például megteszi. Hogy szavamat ne feledjem, most a legellenállóbb szobanövényekről lesz szó, igazi túlélőkről, akik bátran ajánlhatók a kezdőknek is, mégis nagyon mutatósak.

panellakasok_5_elpuszithatatlan_szobanovenye.jpg

Zöld imádó medveként nem vagyok hajlandó műanyagból, nejlonból, papírból és még ki tudja miből készült utánzatokat tartani. Nekem igazi kell, így minden évszakban veszek néhány újabb halálra ítélt áldozatot és kitartóan próbálkozom! Azt gondolhatnád - ha ennyi növényt veszek -, kész dzsungel van itthon, de a valóság az, hogy néhány strapabíró egyeden kívül, a többség minden próbálkozásom ellenére is feladja egy idő után. Pedig kész gyűjteményem van növénytápokból, különböző pH-jú virágföldekből és permetszerekből, a megüresedett kaspókról már nem is beszélve.

Sajnos olyan növénygyilkos hírében állok, hogy a barátaim még a műnövényekért is aggódnának, ha hozzám kerülnének. Most olyan növényeket fogok listázni, amik jó része még nálam is vidáman él, adva némi reményt a növényre ácsingózó lelkemnek. Ha ismerős a helyzet neked is, akkor tarts velem!

Nem ismered még Házmestermedvét? Ha dögösnek tartod, hogy ezen a blogon jó tanácsokkal, ötletekkel látja el lakóit, akkor hívd meg a házadhoz közös képviselőnek, vagy teszteld a sajátodat, hogy ő jól csinálja-e a házkezelést.

Az aranyat érő anyósnyelv

Mondhatnád, hogy jól kezdődik ez a cikk is, de hidd el, nem olyan rémes a helyzet, mint gondolnád! Hivatalosan Sansevieria néven találod meg, rengetegféle változata ismert: a trifasciata például a sárga szélű gyakori darab elnevezése. A nagyon hosszú, hegyes leveleiről kapta a hétköznapi nyelvben használt vicces nevét, ami miatt talán nem is ajánlanám anyósnak ajándékba, nehogy magára vegye! Hacsak... :)

a_panellakasok_5_elpusztithatatlan_szobanovenye_3.jpg

Levelei függőlegesen nőnek, és elérhetik a 120 centiméteres magasságot is. Igazi óriásnak számít a maga kategóriájában.

Nagyon kitartó növény, mondhatni elpusztíthatatlan. A kínaiak szerint az anyósnyelv vonzza a sárkányokat. Nem kell aggódni, a szerencsehozó fajtájukat! A gazdi szinte bármilyen bénázásával megküzd, és a legjobb benne, hogy még szóvá sem teszi!

Vigyázat! Mérgező növény, lenyelése esetén hasmenést és hányást okozhat, így kisgyerekek és házi kedvencek mellett nem javasolt!

Az anyósnyelv 5+1 jó tulajdonsága

  • Éjszaka is oxigént termel, ellentétben a legtöbb szobanövénnyel, így hasznos dísze lehet a hálószobádnak is.
  • A betegségek és kártevők legtöbbször nagy ívben elkerülik. Őt se szeretheti mindenki! 
  • A NASA kutatásai szerint a mérgező vegyületek (pl. triklór-etilén, formaldehid, benzol) csökkentésében is élen jár, szóval növény formában tényleg egy kincs.
  • Átlagos szobai hőmérsékleten is jól érzi magát, és a napos, világos, de félárnyékos helyeken is megél. A panelokra jellemző száraz levegőt is jól viseli, és az öntözést sem kell túlzásba vinni az esetében. Tápozni elég nyáron, akkor is ritkán.
  • Szaporítása többféle módon is történhet. Virágot ritkán hoz, de akkor fürtökben és rendkívül illatosat.
  • Több helyen állítják, hogy mesterséges fényben is képes fotoszintetizálni. Ügyes! :)

ZZ pálma - az agglegények kedvence

Ha az anyósnyelvvel kezdünk, folytassuk a ZZ pálmával, amit hivatalosan Zamioculcas zamiifolia néven keress! Kissé gúnyosnak hangzó becézését - (agg)legénypálma -  azért kapta, mert egy nő nélküli férfi odúban is képes életben maradni. Bocs, srácok! Ugye, nincs harag? :)

panel_novenyek.jpg

A világosabb és sötétebb helyeken is megél, de utóbbi esetben a levelei is sötétebb zöld színűek lesznek, viszont a tűző napsütést nem kedveli.

Tápozást nem igényel, és öntözni is csak ritkán kell, csak akkor, ha már kiszáradt a földje. Valószínűleg mutatós külseje és strapabíró mivolta miatt találkozhatunk egyre több középületben, plázában és bankban is vele.

Egész évben hozza az újabbnál-újabb hajtásokat, amik közül a nagyobbak elhajolnak oldalra, így terebélyesedésre hajlamos. Kedveli a szűk cserepet, így átültetését halogasd nyugodtan, ameddig csak lehet!

Így születhet új ZZ pálma, egy letört szárból

Nálam például ő a legöregebb növény (már évek óta megvan) és gyönyörű. Amikor átültettem, letört néhány kisebb szár, amit sajnáltam kidobni, így hirtelen ötlettől vezérelve bedugtam egy földdel teli cserépbe. Hónapokig gondoztam, de semmi változás nem történt... nem is száradt el, de nem is fejlődött. Aztán megtört a jég, és elkezdett új szárakat hozni, azóta is él és virul. A mosolygós kaspóban lakik az én fiatalabb növénykém. Csudiszép, ugye? :)

Pálmaliliom - az igazi túlélő

Más néven yukka vagy jukka néven is emlegetik, bár én itthon csak elefántormánynak hívom, a törzse miatt, mert engem arra emlékeztet.

a_panellakasok_5_elpusztithatatlan_szobanovenye_1.jpg

Az óriás jukka törzse csupasz és a tetején kisebb csoportokban hegyes, hosszú levelek nőnek. Annak érdekében, hogy még dekoratívabb legyen, a boltokban gyakran különböző magasságú törzzsel rendelkező növényeket árulnak egy cserépben. Mérete elérheti a 2 métert is. Igénytelen növény, a rendszertelen öntözést is túléli, mivel a törzsében képes tárolni a nedvességet. Télen a havi egy locsolás is elegendő.

Fénykedvelő növény, így igyekezz számára napos sarkot biztosítani. Mindenkinek van valami gyengéje. Én mondtam!

A kisebb növényeket elég két évente átültetni. Amikor a növény mérete miatt már gondot okoz az átültetés, a felszíni talajréteg cseréje elégséges.

Télen egy hűvösebb hely az ideális számára. Erről én nem tudtam, de a sors fintora, hogy pont az erkélyajtó mellé került, amikor hazahoztam. Sokáig semmi gondja nem volt, de amint átraktam a szoba másik sarkába, télen sárgulni és száradni kezdtek a levelei, ami minden jel szerint ezért történt.

A jukka meg is támadhat, ne hagyd magad!

Vigyázz, amikor tisztítod őkelmét, mert a vékonyabb levelek széle bizony könnyen elvághatja a kezedet. Tapasztalat, úgyhogy higgy nekem!

Szobafikusz - a levélóriás

Ficus elastica a hivatalos megszólítása. Tejszerű nedve bár mérgező, mégis nagyon hasznos, mert őshazájában gumit készítenek belőle, a magas kaucsuktartalma miatt. 20-30 centiméteresre megnövő, bőrszerű leveleiről könnyen felismerhető.

a_panellakasok_5_elpusztithatatlan_szobanovenye_2_1.jpg

Gyönyörű levelei akkor mutatják meg valódi szépségüket, ha időnként letörlőd a port a leveleiről. Gyerekkoromban mindig sörbe mártott vattakoronggal mostuk le, mert attól különösen szépen csillogott minden egyes levele. Tudom, sajnálod rá, de ennyit igazán megérdemel, neked is örömet fog okozni ránézni, szóval adj neki is egy kortyot! 

Természetes élőhelyén magassága elérheti a 30 métert is, de a panelek fogságában is nő évente kb. 40 centimétert, így gyorsan eléri a maga 2-4 méterével a plafont. Kezdő kertészeknek ideális szobanövény. A tarka levelű változat a világosabb helyet szereti, míg a sötétzöld színű a félárnyékban is otthonosan növekszik.

Az öntözést ennél a stramm növénykénél sem kell túlzásba vinni. Vigyázz, mert ennek a fikusznak van egy gyenge pontja: a huzatra nagyon kényes, így elhelyezésekkor ezt vedd figyelembe!

Aloe vera - a házi gyógyító

A vastag, húsos levelei szélét tüskék szegélyezik, amitől közelről nézve egy horrorfilm csápos szörnyetege is lehetne, de ő nem bánt! Sőt, konkrétan gyógyít!

a_panellakasok_5_elpusztithatatlan_szobanovenye_1_1.jpg

Törpe fajtájának levelei 2-3 centiméteresek, de nagyobb változatánál több mint egyméteres magasságra is számíthatsz! Tök jó fej, mert egyértelmű jeleket küld, ha túllocsolod: levelei puhává válnak és képes szomorúságában kifordulni a földből.

Télen elég kéthetente a közelébe menned az öntözőkannával, viszont a meleg és világos helyet szereti, úgyhogy keress neki egy ennek megfelelő sarkot (oké, lehet nem sarok is)!

a átültetnéd, akkor általános virágföldhöz feltétlen keverj egy adag homokot vagy sódert, fele-fele arányban, mert ebben a közegben érzi otthonosan magát. Ideális feltételek mellett akár a 10 éves kort is megélheti.

Mire jó az aloe vera?

Ha letöröd a levelét, akkor meglátod a belül található, kocsonyára hasonlító nedvet: ebből készülnek az aloés gyógykészítmények. Ha kisebb konyhai égést szenvedsz, lehorzsoltad a kezedet vagy megcsípett egy bogár, akkor egy kanállal kapard ki a levél belsejét, és hűs nedvével kend be a sérülésedet.

A növényt nem kell félteni, ha letörsz belőle egy darabot, önmagát is meggyógyítja, és lezárja a "sebet" egy gumis réteggel. Okos, mi? :)

Sokan a növény gyógyító részét belsőleg is alkalmazzák, de ebbe nem mennék bele, és nem is merlek biztatni, hogy kísérletezz vele otthon. Ne felejtsd el, hogy a növény gyógyító része csak 4-5 éves kora után fejlődik ki rendesen, így a fiatalabb növénykédet soha ne használd fel!

Ezek után, remélem, hogy neked is lesz néhány igazi sikertörténeted a szobanövények tekintetében. Szívből kívánom, hogy a lakásod zöldbe boruljon, és ne a szoba sarkában jelentkező penésztől, hanem a szebbnél-szebb növényektől! Ha kiegészítenéd a kis listámat, bátran kommentelj, medveszívünk repesve várja a segítségedet!

Ha pedig nálatok pont közösképviselet-váltás van, akkor hadd ajánljam, khm, MAGAM. Itt tesztelheted a saját képviseleted, hogy mennyire jók, itt pedig olvashatsz rólunk. Küldj egy mailt, hogy szívesen látnál magatoknál, a többi már az én dolgom! ;)

komment
2018-02-22 19:47:05 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr9013594701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem_vagyok_dj 2018.02.23. 09:48:17

Én még hozzátenném a sárkányfa becenévre hallgató DRACAENA MARGINATA-t ami hasonló mint a yukka csak vékonyabb a törzse és a levelei is keskenyek, viszont pálmaföldbe ültetve mérsékelt öntözéssel világos de nem közvetlen napfényes helyen tök jól elvan.
Illetve szerintem a vitorlavirággal is bátran lehet kísérletezni, mert bár nagyon vízkedvelő növény (kb. kirohasztani esélytelen) de igen dekoratív, és hasznos is, jó légtisztító, és ha ügyesek vagyunk virágzik is. Jelzi ha már szomjas, mert akkor lekókadnak a levelei, de egy kiadós öntözéstől teljesen magához tér. Száraz levegőjű helyen érdemes permetezni a leveleit különben megbarnulnak a végei. Elvan árnyékosabb helyen is, a tűző napot ő sem szereti, úgyhogy ha az ablak már tele van, de kéne még növény, ezt lehet bentebb is tartani :)
Illetve a harmadik ami szintén alkalmazkodó darab az a csüngő csokrosinda. Ez az a bokorféle ami hosszú szárakon nevelgeti utódait, szaporításhoz csak le kell őket vágni és elültetni. Elég strapabíró, alkalmazkodó darab, az irodánkban egész erdő van belőle, haza is vittem egyet, az először elkezdte lehullajtani a leveleit, már majdnem kidobtam, de most hoz új hajtásokat szóval mégis úgy tűnik túléli :) (A konyhában van egy árnyékos helyen)

ComLo 2018.02.24. 03:58:44

ÉLetem első jelentős részét azzal töltöttem, hogy otthon kerülgettük a lakásban mindenhol fellelhető anyám virágait - vagy ahogy apámmal hívtuk a gazokat.

Aztán pár éve kiköltöztem DK Ázsiába, és fanyar vigyorral tapasztaltam hogy itt ezek a növények (lásd: anyósnyelv) tényleg az útszéli gaz kategóriába tartoznak :-D .

Liping 2018.02.24. 04:31:01

Szobai futóka. Igénytelenebb növény nem nagyon akad. Minimális gondozás mellett is látványosan él és növekszik.

(Délkelet-Ázsiában ez is kvázi gaz, s méteres leveleket hoz.)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.02.24. 05:08:14

Könnyezőpálma: embertelenül nagyra nő. Karózni kell, gyakran felborul, de gyönyörű levéltömeget ad.
Szerencsebambusz cserépben (ez is sárkányfa): a szárak magasra nőnek, amiket aztán ki lehet gyökereztetni, darabolni, hajtatni. Amelyik ág elkezd felnyurgulni, az vázában folytathatja az életét, aztán gyökereztetés után mehet vissza a többi mellé a cserépbe, vagy maradhat a vázában, amíg csak lehet. A cserépben lévők a föld alatt is képeznek oldalhajtásokat. Ez az első növényem, de még mindig megvan, tizenhárom éves.

Hivatásos Beszólóművész 2018.02.24. 06:02:08

Panelben 3 élőlény tud megélni:
- németjuhász kutya
- csótány
- panelsuttyó

Ezekből 2 szeret is ott élni.

2018.02.24. 08:31:59

@ComLo: ó igen, én is Ázsiában élek és itt mindenhol felbukkan az a rohadt anyósnyelv. Mondtam is a barátnőmnek, hogy ez a növény Magyarországon panel lépcsőházakban és iskolai folyosókon cserepekben senyved és a szememben a legprolibb növény és magyarul az anyós nyelvéről elnevezni valamit az nem egy hízelgő dolog. Aztán ahányszor látunk anyósnyelvet az út mentén, mindig direkt elkezdem újra ezt az anyósnyelv dolgot magyarázni, mire ő leint, hogy már ezerszer hallotta :) Erre megjegyzem, hogy biztos már kezdek szenilis lenni.

Side note: ha valaki nem csak szép, de hasznos növényt akar nevelni, akkor egy pár tő kannabiszt gondozzon otthon. Ha fél a magas villanyszámlától, akkor kubai badargombát neveljen, az elvan kevés fény mellett is. Én gyerekkoromban gyűlöltem a szobanövényeinket, a pozsgásokat, karácsonyi kaktuszt, egyéb kaktuszokat, fikuszokat, filodenronokat, diffenbachiát, yuccát, vízipálmát. Soha többet szobanövényt! Kivéve a kannabisz és varázsgomba. Azoknak van értelme. Esetleg erkélyre paradicsom, paprika. Azok se csúnyábbak, mint az anyósnyelv.

2018.02.24. 08:42:32

@Liping: ó, volt a konyhánkban ilyen szobai futóka is. Azt is rühellem.
Az a baj ezekkel a szobanövényekkel, hogy a legtöbbjük mérgező. Szinte mind. Mégis szabad őket tartani. A kannabisz nem mérgező, mégis tilos tartani. Az egésznek semmi értelme.

Vasöntőfi Karott 2018.02.24. 09:06:56

Se a zámia, se a fikusz nem barátok a lakásommal. De a dracéna, és a zöldike szeretik. Jól bírja még a vadkakaó, ill. a legvilágosabb ablakban legnagyobb meglepetésemre az orchidea. Ezekből a zöldike vízigényes, a többi kevéssel is beéri. Az említett könnyezőpálma is bírná, de annak hely kell.

Taxman 2018.02.24. 09:32:19

A yucca elmehet a búsba! Én már többször próbálkoztam vele, de mind meghalt :-(

Infamous 2018.02.24. 09:37:25

Zöldike aka Csokros Csüngőcske: mindent kibír, tisztítja a levegőt és még faszán is néz ki.

gurigapapa 2018.02.24. 09:42:58

Bár nem panelban lakom, de nagy zöld növény rajongó vagyok :-) Amit bátran ajánlok még kezdőknek, akik meg vannak győződve arról, hogy bármit ki tudnak pusztítani:

Zöldike: igénytelen, szép, könnyű szaporítani. Mindegy hová teszem, elvan, mint a befőtt.
Fatsia: az a jó benne, hogy nagyon gyorsan nő, gyors sikerélményt ad kezdő "növényzőknek".
Gyompálma: végtelenül igénytelen
Schefflera: ezzel sincs sok probléma

Azért jó amúgy zöld növényeket tartani, mert egyrészt feldobják a lakást - jobban mint valami jellegtelen boltban vett falikép vagy ilyesmi - másrészt érezhetően tisztítják a szoba levegőjét. És nem vesznek el semmi időt - én kb. hetente egyszer meglöttyentem őket egy kis vízzel, mégis remekül elvannak.

Virágzók közül a korallvirágot ajánlom, mert azzal sincs sok probléma, illetve nálam nagyon jól elvan két Guzmania is.

PiszkosFreddy 2018.02.24. 09:53:52

Nálam a Nyílvirág ((Syngonium podophyllum) ) a nyerő : hihetetlen életerő van benne, ha kap elég vízet, van úgy, hogy egy héten két új levél is nőtt rajta, jól szaporítható.
A cikkben említett öt növényt is kedvelem, talán a Szobafikusz,és az Aloe Vera a kedvencem.
Érdekes,hogy az olcsóbb (1.499 Ft-os) Orchideák milyen szépen virágoznak a panelban.

PiszkosFreddy 2018.02.24. 10:09:27

....a Nyílvirág a gyors fejlődés mellett szinte bebokrosodik, a lakáson kívül már az irodámban is szaporítom.
Látványban,egzotikumban egyértelműen az orchidea a nyerő, de igénytelensége,és életereje miatt az anyósnyelv ami tényleg mindenkinek ajánlható,és mindent túlél.
Anyámnál az Aloe vera télen egy méteres száron kivirágzott....hihetetlen látvány volt.

Lavinia Pinkerton 2018.02.24. 10:17:01

Fikuszban már nagyon jó vagyok. Vágnom kell, hogy ki ne nőjék a lakást, mert három fává nőtt, kettő meg bokorrá.
A lényeg, hogy nyáron naponta kapnak és sok vizet és napos helyen tartom,
különben fölkopaszodik,
télen meg bírják a gyenge fényt is, de kopogós szárazon kell tartani őket, mondjuk hetente-kéthetente egy kis víz, de semmi tocsogás,
különben fölkopaszodik.
Melegre-hidegre-szélre nem érzékenyek, csak ezt az esős évszak-száraz évszak dolgot veszik nagyon komolyan.

Liping 2018.02.24. 10:17:24

@karandash: én kifejezetten szerettem a futókát.

Ami a másik felét illeti, a szobanövényeket jellemzően nem szívük/fogyasztjuk el, úgyhogy akár mérgezhetnek is. :P

2018.02.24. 10:57:08

@Liping: egyik rokonom az egészségügyben dolgozott, rendszeresen vittek be hozzajuk gyerekeket fájdalmas hólyagos, fekélyes sebekkel a szájukon, kezeiken, arcukon, mert megkóstolták egyik-másik szobanövényt.
Ha egy gyerek megrágja a kannabiszt, akkor semmi baja nem lesz, hisz szájon át nem hat, hacsak nem készítik el megfelelően sütibe (zsírban oldják a THC-t).

Liping 2018.02.24. 12:58:57

@karandash: ez engem inkább a gyerekvállalás ellen buzdít, mintsem a futóka száműzésére. :)

(Hozzáteszem, világéletemben voltak - feltehetően jelentős mértékben mérgező - zöldek otthon, de kisgyerekként sem volt bennem késztetés, hogy belakmározzak belőlük.)

Jottó 2018.02.24. 13:28:04

aloe vera nekünk árnyékban van és hűvös helyen, mégis gyönyörű, tényleg semmit nem kell vele csinálni
kúszóka (cissus) is csak nő, mintha húznák, pedig szegényt csak felraktuk a szekrény tetejére, meg meglocsoljuk egy héten egyszer

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.02.24. 16:31:07

Azt a sörrel való lemosást semmiképpen nem javaslom. Rászárad a levélre, eltömi a pórusokat, nem tud a növény lélegezni. Tiszta vizes törlés, esetleg zuhannyal lemosás a kádban.

élhetetlen 2018.02.24. 16:43:42

@Gyalogrépa: Könnyezőpálma, és mikor a frászt hozza rád! Még az előző lakásomban, úgy 2,5 méter magas volt, és éjjel kettőkor hatalmas csattanással földhöz vágta magát. Tényleg a szívbaj. Másnap aztán kikötöttem a karnishoz. Egyébként én komolyan hiszek benne, hogy „lelkük” van, éreznek, hangulatokat is. Az a lakás kissé eldzsungelesedett, volt egy méterem belátni a tv-hez, és fél méterem bemenni a hálófülkébe, egy csavart pálma mellett. Valami baja lett velem, és mivel pucéran alszom, így úgy néztem ki, mint aki macskákkal verekedett. Elmentem mellette, és megkarmolt. Én is begurultam, és mondtam neki, ha nem hagyja abba, elajándékozom. Abbahagyta. Persze, az ismerősök hülyének néztek a sztorival, de, mikor a barátnőm férje tv-t szerelt, és szekrénysor, és nem jön ki a madzag, nem megy be a madzag, és morgott, még a pálma is elkezdte tépni oldalról minden mozdulatnál. Mondtam, beszélje meg a növénnyel, hogy nem őt macerálja, csak ezt meg kell csinálni. Furán nézett rám, de beadta a derekát, „megbeszélték”, és nyugodtan dolgozhatott tovább. Visszavonta, hogy hülyének gondolt. És a záró szitu, ez a pálma itt, az új lakásban növögetett tovább, és elérte a 270-es plafont, és elfoglalt 4 nm-t. Most tényleg elajándékozom. Kicsinosítottam, lemostam sörrel a leveleit, feljött a srác megnézni, jó, négy nap múlva viszik, egy másik kolléga segít. Picinyem rájött, hogy valami galádságra készülök, és bár addig stabilan függőlegesen állt, másnap eldobta magát, összetörte a fél éve vett drága cserepét, beterítette a nappalit. (Az a hiszti jutott róla eszembe, mint mikor Diana hercegnő úgy akart öngyilkos lenni, hogy beleugrott egy üvegajtós szekrénybe). Telefon a srácoknak, hogy most, azonnal. Persze vettem le kölyköt róla, növöget, mert kell nekem a gond.

élhetetlen 2018.02.24. 16:59:52

@Liping: Szobai futóka az, amit én foltos szívlevélként ismerek?. Az egy jó növény, az ágyam feletti fal van tele vele, hosszában, keresztben, átlósan. Időnként benő az ágyamba hol felülről, hogy az ágy alatt átnőve alulról. Viszont úgy tíz évente megadja magát, és ledobja minden levelét. Akkor jön a „leszerelés” és újra indítás.

élhetetlen 2018.02.24. 17:18:42

@Waka: „Azt a sörrel való lemosást semmiképpen nem javaslom. Rászárad a levélre, eltömi a pórusokat”. Nem tudom, csak negyven éve mosom ezzel a növényeimet. A sör majdnem olyan híg, mint a víz, a sörbe mártott vattával áthúzom a felületet, nem marad ott annyi, hogy kérget képezzen, és eltömítse a pórusokat. Egyszer követtem el az a hibát, hogy boltban vettem „levélfényt”, na, az lyukat égetett a könnyező pálma levelén. A sörrel még nem volt problémám, és a növényeimnek sem. (Miért nem nekem írtad, amit nekem írtál?)

élhetetlen 2018.02.24. 17:36:07

@Waka: Bocs, valamit benézhettem, te előbb írtál a sör ellen, mint én a sörről. Van ilyen.

Pepejoe 2018.02.24. 17:59:09

Grapefruit, citrom meg mandarin magot ültettünk, simán piacról vett gyümülcsből, a grape most karcolja a plafont, a vele egy cserépben lévő ikermandarin (1 magból 2 mandarin jött ki, tehát össz. 3-an vannak egy cserépben) is olyan 2 méter, a citromok 70 centisek, nagyon jól érzik magukat a radiátoron és mellette. Mindannyian 5-6 hetes hullámokban csinálnak új leveleket, az idősebb levelek férfiujjvégtől csuklóig-méretűek.
Nagyon be tudnak durranni ha pár napig nap éri őket, a grapenak most nézünk olcsó 50L környéki tetszetős fadézsát mert mindent kinő, most 4 éves körüli.

2018.02.24. 22:52:45

@karandash: Állítólag kanadai genetikusok az áttörés határán vannak egy növényfajtával, ami nyáron lsd-bogyókat, télen pedig extasyt virágzik.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.02.25. 06:00:34

@élhetetlen: Nekünk párszor virágtartóról repült le, ugyancsak éjjel. Nem sokra rá kapott egy akkora cserepet, amit élete végéig be kell, hogy osszon. Így pár évre rá minimum harminc kiló a a drágám :) Elfelejtettem mondani: ha jól érzi magát, nyilván könnyezik a parkettára, de ez csak hab a tortán.

SarahConnor 2018.02.26. 18:44:44

Az egyetlen növény, amit valószínűleg ha akarnék se tudnék elpusztítani, az valóban az agglegénypálma. Nyugodtan el lehet felejteni egész télre, vagy elutazni a Balatonra két hétre, semmi baja nem lesz. :)
süti beállítások módosítása