9 tipp a szomszédban folyton ugató kutya esetére

"Társasházi kutyás illemszabályok" cikkünk olvasása után kért segítséget Aszterik, aki igazi Házmestermedvének való bajban van, mert a szomszédságában nem egy, hanem egyből két folyton ugató kutya is lakik. Nézzük, mit tehet, ha nem akar beleőrülni, de költözni sincs kedve!

ugato_szomszed_kutya.jpg

Medve létemre nem tudok kibújni a bundámból és elsősorban olyan megoldásokat tanácsolnék, amik win-win alapúak, hogy mindenkinek jó legyen a jövőben. Neked, a szomszédnak, de még a jelenleg kissé bosszantó blökinek is!

1. Társasházban soha nem lesz néma csend!

Nagyon kellemetlen, amikor az ember a saját lakásában sem tud nyugodtan pihenni. Ennek ellenére, nem szabad elfelejteni, hogy társasházban vagy alapvetően bármilyen közösségben lakni nemcsak előnyökkel, hanem sajnos bizonyos fokú kényelmetlenséggel is jár.

Aki nem bírja a legkisebb zavaró tényezőt sem, annak marad a barlang, de hidd el, ott a magányos hegytetőn, a barlang mélyén meg túl nagy a csend, a magány és az elszigeteltség. Már próbáltam, elvégre medve volnék! Biztos neked is van olyan szokásod, ami meg a többi lakót bosszantja. Szóval elsősorban türelem, megértés, alkalmazkodás! Nem erre számítottál? Bocs!

hangos_a_szomszed_kutya_4.jpg

2. Beszélj a szomszéddal!

Csengess be a szomszédhoz és mondd el neki, mi a gond! Előfordulhat, hogy nem is tudja, hogy a kutya ugat, amíg nincs otthon, így meglepetésként érné, egy "mit képzelsz..." kirohanás. Sokkal nyitottabb lesz a szomszéd, hogy megoldjátok a helyzetet, ha emberi hangon és megértően, először érdeklődően fordulsz felé, és őszintén, illedelmesen, de határozottan feltárod neki a tényeket.

3. Hívd segítségül a lakóközösség erejét!

Ha egyedül kevés voltál a probléma megoldásához, és a szomszéd nem vett komolyan, akkor fordulj a többi lakóhoz! Kérdezd meg a szomszéd Kati nénit meg Béla bácsit, hogy őket is zavarja-e a kutya folyamatos ugatása. Ha többen is azt mondják, hogy nem, akkor lehet, benned van a hiba és kicsit érzékenyebb vagy az átlagnál (vagy csak te vagy otthon napközben, amikor a kutya meg egyedül). Ha ők is egyetértenek veled, akkor beszéljetek újra együtt a kutya gazdijával, akár a közgyűlés keretein belül is.

hangos_a_szomszed_kutya_3.jpg

4. Mutasd meg a gazdinak, min kellene változtatnia!

Jelezted egyszer, de kutyába se vett?

Válassz a naptáradban két hetet, amikor minden egyes alkalommal, amikor túlzásba viszi a kutyája a csaholást, átmész hozzá. Persze nem arra gondolok, hogy rögtön az első vakkantásnál törd rá az ajtót a feletted lakóra, nem! De amikor indokolt, akkor ne tétlenkedj! Hidd el, néhány éjszakai pizsamás átcsöngetés után, ő is át fogja érezni a helyzetedet, mert akkor már neki is ki kell kelnie a meleg ágyacskájából, akkor is, ha egyébként őt a kutya nem zavarja a szundikálásban.

5. Ajánld fel a segítségedet!

Itt jön az igazi bajnoki megoldás. Ha te egyébként szeretsz a szabadban futni, vagy a parkban sétálni, akkor ajánld fel a szomszédnak, hogy bizonyos időközönként elviszed a kutyáját lefárasztani. Ismered a kutyások nagy mondását, igaz? - "A fáradt kutya a jó kutya (és mellesleg a csendes is)."

Szerinted is mindig van békés megoldás vagy hülyeségeket beszélek és ne brummogjak annyit? Nyomj egy lájkot vagy kommentelj!

Te is sportosabb leszel ettől a megoldástól, ráadásul a jó levegőn megspórolhatod a konditerem költségeit. Az már csak hab lesz a tortán, hogy szép lassan valószínűleg a szívedhez fog nőni a kis csaholó szőrgombóc, így te is több mindent el fogsz neki nézni, ebben egészen biztos vagyok! :)

hangos_a_szomszed_kutya_2.jpg

6. Kérjetek segítséget!

Az is lehetséges, hogy a kutya nem unatkozik, hanem szeparációs szorongásban szenved. Elképzelhető, hogy a gazdái nem tanították meg neki, hogy nem kell pánikolni, amikor pl. egyedül marad otthon. Ennek megtanítására rengetegféle módszer létezik. Azonban ha egyedül nem boldogultok, akkor fel kellene kérni egy kutyaoktatót, hogy foglalkozzon kicsit a blökivel. Lehet, hogy néhány alkalom után teljesen megszűnik a probléma. Ennek költségeit természetesen a szomszédnak illene állnia, de ha nem akarja, lehet hogy neked is megér néhány ezer forintot a dolog. Nem?

hangos_kutya_szomszed.jpg

7. Lepd meg a kutyát egy hosszan rágcsálható finomsággal!

Közeledik a húsvét, vegyél az unatkozó négylábúnak egy kis csócsálni való apróságot! Amíg  a kutya az ajándékán rágódik, neked sem kell a problémán rágódnod, mert csend lesz. A gazdi szemében nagyot fogsz nőni, a kutya boldog lesz, te meg nyugodtan pihensz egy ideig. Arra figyelj, hogy ne labdát vagy kötelet válassz, mert azzal a rágcsáláson kívül mást is lehet játszani, és a végén a játék hevében nagyobb lesz a ricsaj, mint előtte!

8. A nyugalomért mindent

Valószínűleg senki nem akar a szomszédok miatt plusz költségekbe bonyolódni felújításkor, de néha szükségszerű és mindenkinek így lesz a legjobb. Hangszigeteld a lakásod! Ha panelról van szó, akkor érdemes szakemberhez fordulni, hogy biztos hatékony legyen a végeredmény és bár teljesen nem lesz néma csend, de nagyban tompíthatja a kutyaugatást.

hangos_a_szomszed_kutya_5.jpg

9. Birtokvédelmi eljárás - biztos a legjobb megoldás?

Medveolvasónk említette és mi is szoktuk javasolni, mint végső megoldást, a birtokvédelmi eljárást. Én annyit fűznék ehhez hozzá, hogy biztos, hogy a hivatalos háborúskodás után is szeretnél abban a lépcsőházban lakni? Gondolj bele, ha neked adnak igazat, ha a szomszédnak, utána együtt kell élnetek, és valószínűleg naponta találkozni is fogtok.

Költözés

Senki nem akarja ezt hallani, de van, amikor nem tehetsz mást, mint összecsomagolsz és tovább állsz! Nagyon kellemetlen és nagyon dühítő, hogy a szomszéd miatt kell meglépned, ezt megértem. Viszont, ha a fenti ötletek közül nálatok egy sem vált be, akkor nincs más hátra, mint előre!

Remélem, hogy a fenti tanácsok segítenek elsimítani a helyzetet a kutyás szomszéddal. Bár nehéz ilyenkor tudomásul venni, de nem a kutya tehet a helyzetről. Próbáljátok meg - amíg csak lehet - barátságos stílusban rendezni a kialakult ügyet, ha pedig nem megy, akkor is!  

Ha pedig nálatok pont közösképviselet-váltás van, akkor hadd ajánljam, khm, MAGAM. Itt tesztelheted a saját képviseleted, hogy mennyire jók, itt pedig olvashatsz rólunk. Küldj egy mailt, hogy szívesen látnál magatoknál, a többi már az én dolgom! ;)

ui.: Jelentkezz majd, hogy jutottatok-e valamire! 

36 komment
2018-03-15 19:54:18 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1913733618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2018.03.17. 13:08:21

Kedves Medve! Még pihenhettél volna egy kicsit, mielőtt ezt összehoztad. Az milyen már, hogy „Szóval elsősorban türelem, megértés, alkalmazkodás!”. Ez komoly tanács? Mit tegyünk a szomszéd ugató kutyája ellen? Tűrjük!
„Előfordulhat, hogy nem is tudja, hogy a kutya ugat, amíg nincs otthon”. „minden egyes alkalommal, amikor túlzásba viszi a kutyája a csaholást, átmész hozzá.”. Ezt ugyan két külön pontnak szántad, de azért mókás. Ugat a kutya, mert nincs otthon a gazda, menj át, a kutya majd ajtót nyit, és megbeszéled vele a dolgot.
És a képtelenségek: „ajánld fel a szomszédnak, hogy bizonyos időközönként elviszed a kutyáját lefárasztani.”. Te rábíznád a kutyádat valakire, akiről tudod, hogy ráadásul baja van a kutyáddal? És, ha valami baleset történik, mész a börtönbe, mert ki hiszi el, hogy nem direkt veszélyeztetted az ebet? „vegyél az unatkozó négylábúnak egy kis csócsálni való apróságot!„. Ez ugyanaz. Ha az eb összeszed valamit az utcán az ajándékozás környékén, akkor biztos, hogy kitör a szomszédháború, mert te leszel az első számú gyanusított, hiába vagy ártatlan. Szóval ezt azért gondold át!

trázsom 2018.03.17. 13:21:28

Nálunk pont van egy ilyen helyzet.
A felettünk lakó albérlők kutyája vonyít, ugat egész nap. A lakás tulajdonosának többször lett szólva, az albérlőivel próbáltam már szót érteni. A bérlők szerint a kutya nem ugat, de mikor megmutattam a sokadik video felvételt arról, hogy zeng az egész lépcsőház, csak legyintettek. Azóta már fenyegetőznek is, hogy feljelentenek zaklatásért, pedig csak próbálok velük szót érteni, igaz, hogy amikor meglátom őket mindig jelzem, hogy gond van a kutyával. De tényleg próbálok normálisan viselkedni velük, és kommunikálni, de lehetetlen. Jelzem, hogy az albérlő hölgy faszija cigány, aki össze-vissza hazudozik. Nem, nem azért mert cigány, hanem mert ilyen ember. Összeférhetetlen. Pár alkalommal már rámmozdult, nekiállt feszíteni, hogy akkor játsszuk le. 60 kg az egész ember, én meg 110. Nem is értem, hogy mi baja van, mert mondom, teljesen normálisan szólok hozzájuk. Köszönök és kérek. Most ott tartunk, hogy a társasház ügyvéddel íratott levelet a lakás tulajdonosának, hogy vegye rá a bérlőit a normális együttélésre. Korábban folyamatos bulik is voltak, ezek mára már alábbhagytak, de a kutya továbbra is gond. Már ott tartunk, hogy költözni fogunk, mert sajnos előbb-utóbb nem fogok majd jóképet vágni ehhez a nyilvánvaló és szemérmetlen köcsögséghez.

Kelly és a szexi dög 2018.03.17. 13:34:20

A társasház jogi kategória

házmestermedve 2018.03.17. 14:26:30

@élhetetlen: A pihenés még nyilván rám fér, de tudod... annyira összevissza vannak ezek az évszakok mostanság! :D Bocsi, ha valami nem volt egyértelmű, de akkor itt helyesbítek kicsit: a két mondat nemcsak két külön pont, hanem két külön eset is. Az egyik arra vonatkozik, ha az adott kutya akkor (is) ugat, amikor a gazdi nincs otthon, a másik pedig arra, amikor a gazdival együtt töltött idő alatt (is) ugat. Mindkettő kellemetlen tud lenni és mindkettőnél át kell menni a szomszédhoz.. de valóban, akkor logikus, amikor ő is otthon van, mi is úgy gondoljuk! :P :)

Pont azt próbáljuk meg átadni, hogy semmiképp ne borulj ki és ne add a szomszéd tudtára első x körben, hogy igazából már a hajadat téped a kutyától, ha nem szóltál neki heteken, hónapokon keresztül (sőt, csípd el az elején a problémát). Ha még türelmesen, kedvesen ajánlod fel a segítségedet és legfőképpen őszintén, akkor nem lesz rossz érzése neki sem, és mindenekelőtt, természetesen ! ezt csak akkor ajánld fel, ha tényleg szívesen segítesz (és egyébként a kutyával nincs bajod, ugye? ezt taglaljuk, hisz szegény semmiről nem tehet)! Ez nagyon fontos! Ellenkező esetben eszedbe se jusson!

Újra átgondoltam a tanácsodra, de saját tapasztalat, hogy ezek a tippek jól működnek és továbbra is teljes medveszívvel javaslom neked is, hogy próbáld ki hasonló helyzetben. De csakis nagy szeretettel! Ahogy én is segíteni próbálok!

És persze várjuk egyéb, kipróbált ötleteidet! <3

élhetetlen 2018.03.17. 15:09:27

@házmestermedve: Kedves Medve! Zavar van az erőben! Elkezdtem válaszolni, jó hosszan arra a kommentre , amiben ez a kérdés szerepelt, csak közben eltűnt, amire válaszolni akartam. Így nem játszom. Mindegy, mostmár elküldöm neked, ha már legépeltem.
„Neked, hogyan sikerült rendezni?”. Ó, nekem zseniálisan. Úgy összeveszett velem az öcsém, hogy reggel köszönés nélkül mentek el. Na, itt tanulság nem lesz! Balaton, a szemben levő telken új szomszéd, új, kétszintes villa. Mivel a felső szinten a korlát is üvegből van, ezért gondolom, az nyílászárók is hangszigeteltek, és gondolom légkondi. Gyönyörű kutya (nem tudom a fajtát), nap közben, amig vannak körülötte, egy hang sincs. Éjszaka lefekszenek, a kutyát kint hagyják a kertben, na, most egy sün, a sün már régen elment, de a kutya felhúzza úgy magát, hogy egy órán keresztül ugat. Félóra szünet, aztán újabb roham, a gazda meg nem hallja. Szólni nem könnyű, mert berendezkedtek a nyugodt nyaralásra, csengő nincs, két méteres sövény van. Tavaly egyszer sikerült beszélni a tulajjal, de minden maradt a régiben. Idén nyáron egy hisztisebb éjszaka után (már kimentem beszélgetni a kutyával, de nem segített, és később egy pár is pampogott az utcán, hogy na, holnap…, mert ez már sok, tehát lehet, hogy kaptam külső támodatást), sikerült elcsípnem őket, kértem, vigyék be éjszakára a nappaliba, ott legalább nem mászkálnak más állatok. Két éjszaka rend, harmadik éjszaka kinn a kutya, de csak két vakkantás volt, úgy nézett ki, rendeződik a helyzet. Lejött az öcsém a feleségével, és a kutyájával. Este mondom, hogy hozzák be a kutyát, mert az nem megy, hogy én a szomszédot piszkálom a kutya miatt, és közben a miénk ugat. Nem hozza be, az ő kutyája nem ugat. (nem hozza be, mert reggel a kutya előbb ébred, zizeg, kopog a körme a kövön, de hát az ő kutyája, viselje el). Éjjel kettőkor vakkant a szomszéd, a miénk válaszol, a másik újra, a miénk újra. Felkeltettem az öcsémet, hogy hozza be a kutyát. Hatalmas hiszti, akkor ő most rögtön hazamegy, erről a felesége lebeszélte, de reggel köszönés nélkül elhúztak. De a szomszéd kutyája (nem tudom, mit csináltak szegénnyel, mert azóta sem beszéltünk, lehet, hogy valami fegyelmező nyakörv) azóta sem ugatott éjszaka.
Vissza a cikkre. Nem mindegy, hogy ki viszi el sétálni a kutyát, a „láttam felnőni” fiatal, vagy valaki, akinek éppen baja van vele. És nem kell magyarázni a két külön esetet, csak pikírt voltam egy kicsit.

Boar. 2018.03.17. 15:15:31

Nesze semmi, fogd meg jól...

Herbert Putzenschramm 2018.03.17. 15:22:12

ez a nap vicce, hogy a szomszéd kutyáját én vigyem le sétálni, kaját ne vegyek még neki? ja de, az a következő pont, anyám borogass.

ebből 1 pontnak van értelme: valóban először oda kell menni és szólni a lakónak személyesen, nem egyből a közgyűlést ráuszítani.

de hogy én költözzek el, mert a szomszéd nem bírja elnémítani a saját kutyáját? pláne akkor ha én tulajdonos vagyok, a kutyások meg csak bérlők. azért nehogy már a farok csóválja a kutyát...

dukeekud 2018.03.17. 16:46:03

"Költözés

Senki nem akarja ezt hallani, de van, amikor nem tehetsz mást, mint összecsomagolsz és "

Ez meg csak nem is lenne keptelenseg, de akkor meg ott van a lakas ertekcsokkenese. Egy ilyen lakast mindenkeppen csak alacsonyabb aron lehet eladni, mert amugy ki akarna egy elhetetlen lakasba koltozni.(legfeljebb ha siket embereket sikerul talalnia) Szoval vagy benyeli az ember azt a par millio veszteseget, vagy pedig bepereli a szomszedot az ertekcsokkenes megteritese miatt.

Venesz 2018.03.17. 16:59:18

Azért az már mindennek a teteje, hogy ha valaki miatt nem lehet nyugodtan élni, akkor legyünk udvariasak, segítőkészek, megértőek, vagy ha ez nem jön össze, akkor költözzünk el.
Lássuk be, hogy a kutyások döntő többsége - pláne aki lakásban tartja a kedvencét - önző, és neki csak a kutyája számít, az ember nem.
Megfordult a világ, az embereknek kell igazodni az állatokhoz. És az állatok gazdáihoz.

Rébusz 2018.03.17. 17:03:25

Egy-két kivételtől eltekintve tényleg képtelen tanácsok. Magyarországon is be kellene vezetni a kutyaadót, hogy tényleg csak azoknak legyen kutyájuk, akik nagyon akarnak és foglalkoznak is velük. A lakásban ugató kutyának baja van, szerintem innen indul ki az egész. És ezt a bajt nem a pihenni nem tudó szomszédnak kellene orvosolnia. Én is ismerek egy ilyen családot, ha elmennek otthonról, a kutya órákon keresztül sír. Ez állatkínzás és a többi lakó idegeire megy. A vége ott is költözés lett az egyik szomszéd részéről. De ezt még véletlenül sem nevezném a probléma megoldásának. Minden maradt a régiben, a szerencsétlen szomszéd meg dobhatta ki a százezreket, milliókat az ablakon egy új lakásért, pedig nem is költözött volna. Az új lakó meg hallgathatja majd a kutya ugatását...Az egyik válaszolónak írnám, ahol a kutya felettük van, hogy ez csendháborítás kategória. A tulaj után lehet érdeklődni az adóhivatalnál..., de egy jegyzőtől érkező levél is hatást tehet. A lakástulajdonosok felette állnak az albérlőknek, úgyhogy az albérlők jobban teszik, ha elmennek. Nem gondolnám, hogy verekedni kellene egy lakásba bezárt ugató kutya miatt. Hivatalos úton is eredményt lehet elérni.

Angéla Fekete 2018.03.17. 18:27:02

A gyerekesek rosszabbak, mikor a drágaságok fél nap hisztiznek (minden egyes napon) vagy este tízkor még random visít a purdé, pedig 5-9 évesen már elvileg intelligensebbek egy kutyánál. Legalább ilyen jó, mikor a huszonéves csődörke a bölcsész diploma örömére lakást kap apucitól és zeng a ház nappal az üvöltő zenétől, este/éjjel meg a friss barátnő alakításától. Szóval le lehet szállni a kutyákról, az emberek rosszabbak.

Netuddki. 2018.03.17. 18:46:24

Költözés? Aztán, ahova költözöl, 1 év múlva ugyanaz lesz? Megint költözöl?

Cicaszemű 2018.03.17. 19:12:02

dukeekud
2018.03.17. 16:46:03

Nálad a pont..

Cicaszemű 2018.03.17. 19:13:06

@Venesz: Megbolondult a világ és azt hiszik, a liberalizmusban van a jövő.....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.17. 19:15:15

"mi is szoktuk javasolni, mint végső megoldást, a birtokvédelmi eljárást. Én annyit fűznék ehhez hozzá, hogy biztos, hogy a hivatalos háborúskodás után is szeretnél abban a lépcsőházban lakni? Gondolj bele, ha neked adnak igazat, ha a szomszédnak, utána együtt kell élnetek, és valószínűleg naponta találkozni is fogtok."

Miért, birtokvédelmi eljárás nélkül nem találkoznak naponta?

Cicaszemű 2018.03.17. 19:15:54

dukeekud
2018.03.17. 16:46:03

Na ebben is van valami... :(

room_101 2018.03.17. 19:21:22

Nem kell ilyen konfliktushoz kutya sem. Nagybátyám aludt vendégként egy éjszaka a lakásunkban. Mivel szeretjük a nagy, egybenyitott tereket, és csak a párommal ketten laktunk (még gyerek előtt), nem voltak ajtók a helyiségek között, csak a dupla ajtók helyei.
Mivel nagybátyám falusi, tipikus koránkelő, feleségem pedig tipikus későn kelő és egyben rossz alvó, előre megbeszéltük, hogy reggel sokáig alszunk, csak csendesen, lábujjhegyen, satöbbi.
Ennek ellenére hajnalban szöszmötölés, járkálás, zizegős zacskóban hosszan, többszöri kotorászás, konyhai eszközök halk, de azért határozottan hallható csörömpölése, fiókok huzogatása ébresztett.
A párom reggeli közben ugyan nem szólt egy rossz szót sem, de kialvatlanságát nem titkolva olyan szemekkel nézett a vendégre, hogy azóta - több éve - sem vagyunk beszélő viszonyban egymással.

2018.03.17. 19:25:28

Ami igazán jó tanács a posztból, hogy próbálj meg normálisan beszélni az illetővel. Mindegy, hogy mi a probléma, akár kutyája van, akár a zenét bömbölteti: első körben próbálkozzunk normális emberi hangnemben.
A másik dolog pedig tény: soha, sehol nem lesz síri csend. Esetleg majd csak a föld alatt...
Egy bizonyos fokig valóban alkalmazkodni kell - de ez vonatkozik mindenkire! Fiatalra, idősre, kutyásra, kutyátlanra...

Az viszont már meredek, hogy ha nem tudsz szót érteni a kutyás szomszéddal, akkor haverkodj vele össze annyira, hogy a végén még sétálni is elvidd az állatot...
Eleve: ha nem sikerül egymással szót érteni, akkor abból aligha lesz haverság...

Anno évtizedekig éltem panelban - elegem is lett belőle egy életre.
Őszintén szólva a mai napig azt vallom, hogy kutya lakásba NEM való. Mindig szerettem volna kutyát, de a józan ész azt diktálta, hogy lakásba NE. Így aztán csak viszonylag rövid ideje, már kertes házas (családos) emberként lett végül is kutyám. Azaz kutyáink.
De nem bántam meg. :)

Tisztában vagyok vele, hogy a kert önmagában nem elég (bár elég nagy területünk van): a kutyát nevelni és szocializálni kell. Így aztán naponta sétáltatjuk őket, ismernek más kutyákat, jártunk kutyaiskolába - a séta pedig mindig pórázzal és szájkosárral történik (mondjuk nem is zsebtigriseink vannak...). Az állatokért ugyanis én vagyok a felelős, plusz azt is tudomásul veszem, hogy nem mindenki szereti a kutyákat, sőt: akad, aki kifejezetten fél tőlük.

Sajnos elképesztő dolgokat láttam/látok a mai napig.
Az évtizedek alatt a legkülönbözőbb fajta "lakásos" kutyákhoz volt "szerencsém". A teljesség igénye nélkül: német juhászkutya, agár, vizsla, puli, bernáthegyi, rottweiler, dobermann. Agyrém.

@Angéla Fekete: Te a legrosszabb fajta kutyás vagy. Aki az állatát az emberek felé helyezi. Ha te egy gyerek és egy kutya közé egyenlőségjelet tudsz tenni (esetleg a gyereket még annyiba se veszed, mint az állatot)... mit mondjak: remélem nincs gyereked. Mondom ezt úgy, hogy kutyám is van (meg macskánk is), és gyerekem is.

"Szóval le lehet szállni a kutyákról, az emberek rosszabbak."
Én kérek elnézést!
Egy pszichiáter talán segíthetne. De sajnos nem biztos...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.17. 19:27:31

@room_101:

"azóta - több éve - sem vagyunk beszélő viszonyban egymással."

Biztos, hogy egy rossz éjszaka miatt megérte elrontani a jó rokoni viszonyt? A vendég láthatóan igyekezett csendes lenni, csak falusi emberként neki mást jelentett a csendesség, mint nektek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.17. 19:29:45

Nem is éjszaka, csak reggel.

Szerintem nem érte meg, de ti tudjátok.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.17. 19:32:01

@Venesz:

"Lássuk be, hogy a kutyások döntő többsége - pláne aki lakásban tartja a kedvencét - önző, és neki csak a kutyája számít, az ember nem."

Ezzel vitatkoznék. Ha VALÓBAN számítana neki a kutya, akkor nem tartaná olyan körülmények között, ahol a kutya sem érzi jól magát.

Persze értem, mit akarsz ezzel mondani.

a nemzet fogatlan provokátora 2018.03.17. 21:31:59

Van valami ultrahangos cucc,ami kelkemetlen az ebnek.Talán beválhat..

Mylady 2018.03.17. 21:55:25

Ahogy azt már többen leírták, ezek elég gáz tanácsok. Na mindegy.

Arra viszont kíváncsi vagyok, kinek mi a véleménye a nálunk kialakult helyzetről:
Közepes méretű társasház, előkerttel, csendes, nyugodt környéken. A ház előtt pad, oda ülnek ki délutánonként a házban lakó öregasszonyok. Nyilván zeng az egész környék a beszélgetésüktől. És odaszokott egy kutyás öregasszony egy másik házból. Kutyával együtt jön, kisméretű, élénk fajta, tudjátok, amelyik mindig ugrabugrál, folyton futkosna és mindig csahol. Öregasszony kutyasétáltatás címén odaül a padra, a kutyát a pad mellé parancsolja és trécsel. A kutya futkosna, játszana, de nem szabad. Folyamatosan ugat. Ez megy tavasztól őszig, minden egyes nap, napi 6-7(!)órán keresztül. Az abkakom alatt. Nem túlzok, rendszerint du 1-2 körül jön és este 7-8-ig ott ücsörög. Akkor is, ha senki más nincs a padnál, akkor is ott ül egyedül, a folyamatosan ugató kutyával órákon keresztül.
Nem tudom, mit tehetnék. Vettem ultrahangos kutyariasztót, meg valami sípot is, semmi hatása a kutyára.

És baromira sajnálom a kutyát, mert szegénynek kínszenvedés lehet, hogy mikor végre kijut a lakásból, nem szaladgálhat.

Ahoj- 2018.03.17. 22:03:29

Persze én költözzek el a hülye szomszéd méghülyébb kutyája miatt. Kutya nem városba és nem panelba való... Ha már tartják akkor a szomszéd alkalmazkodjon, szigetelje le ő a lakását.

Amúgy nálunk is volt ilyen probléma, remek kutyariasztókat lehet kapni, ha ugat megnyomod hosszan és mivel fajdalmat okoz neki így elkussol... Azóta alig ugat.

Mylady 2018.03.17. 22:16:34

@Ahoj-: tudsz adni erre az ultrahangos cuccra linket? Ami nekem van, az nem működik.

Arcade Macho 2018.03.17. 23:25:11

nekunk csaladi hazban ugatott a szomszed blokesz, szerencsere nem csak ezt az ejszakai vonitgatast muvelte hanem disznolkodott az 5. 10. szomszednal is, ok meg szoltak hogy mergezes lesz ebbol ha nem valtozik az alapfelallas, utana el is pateroltak a blokeszt

hozzatennem hogy igazsagtalan azokkal szemben akik csak ugy leengedik az engedelmes hazikedvencet az meg bezabalja a masiknak kitett merget, de hat elmeletileg a jo gazdi erre is megtanitja a kutyajat, hogy ne zabaljon mindenfelet

HABONYKOMMANDO 2018.03.18. 02:43:07

Nekem gyanus, hogy a hazmestermacko ur a CEU egyetemre jart, mert ez ugyan az a liberalis filozofia, mint amit epp az orszag is tapasztal .
Jonnek az arabok, rankrugjak az ajtot, es nekunk bocsanatot kerve kene eltakarodnunk az orszagunkbol, azonnal.
Tul hangos a szomszed kutyaja, akkor koltozzek el, de az a minimum hogy etesem, setaltasam, szorakoztasam, es akkor esetleg maradhatok meg egy darabig.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.18. 10:32:48

@HABONYKOMMANDO:

Ez a poszt tényleg elég gáz, de sajnos nem is alaptalan. A gyakorlat ui. azt mutatja, hogy a szomszéd zajongása ellen a lakónak gyakorlatilag semmi fegyvere nincs. Ha történik is valami, kijön a hatóság zajt mérni, és akkor kiderül, hogy a kutya által okozott zaj nem éri el a törvényben meghatározott mértéket. Rosszabbik esetben a kutya gazdája az ellenőrzés idejére - hiszen erről őt is értesítik - elviszi a kutyát vagy csak simán benyugtatózza.

Nouby 2018.03.19. 12:32:47

@Ahoj-: pls írd már meg mi ez.

aszterik 2018.03.20. 23:23:16

Kedves Medve! Igazán köszönöm, hogy külön posztot szántatok a kérdésemnek (és bocs-bocs, hogy csak most reagálok, pár napig offline voltam -- elutaztam kipihenni a szomszédok kutyáit ;)). Átfutottam a fenti kommenteket is.
Szóval a helyzet ugye az, hogy én már többször szóltam mindkét szomszédnak is (2-es tipp kipipálva), de nem voltak túl készségesek (pl. letagadták, h a kutyáik hajnalban is ugatnának, mondván, hogy biztos a másik kutyáját hallom), és írtam a közös képviselőnek is, aki írt az egyiküknek, de észrevehető javulást nem tapasztalok a kutyaugatás terén. A 3-as ponton még valóban dolgoznom kell, mert még nem kérdeztem meg minden lehetséges szomszédot, hogy őket zavarja-e az ugatás (az alsó alatti szomszéd bácsi mondjuk kb. 88 éves, és azt mondta, bár őt is zavarja, tűri az ugatást, mert ugye jobb a békesség, de hát neki mondjuk nem is kell dolgoznia, így gondolom, nem olyan életbevágó neki, hogy ki tudja magát aludni).
Ami a hangszigetelést és a kutyaoktató fogadását, ill. a kutyák (ugye fölöttünk is és alattunk is van egy-egy) általam való rendszeres edzését illeti, hát azt hiszem, itt egy picit túlzásba vittétek a kompromisszumkeresésre való buzdítást. Nem minden helyzet "fifty-fifty": ebben a helyzetben szerintem nem én vagyok a hunyó, hanem a szomszéd. Nem gondolom, hogy pusztán a mindennapi alvásom biztosítása (és ahhoz kapcsolódóan az egészségem + általában a munkaképességem) érdekében nekem, v. egyáltalán bárkinek ilyen mértékű anyagi és/vagy időbeli áldozatot kellene hoznia más szabálysértése miatt (mert lényegében mégis csak arról van szó, hogy a szomszédok nem az önkormányzati rendeletnek és a házirendnek megfelelően tartják az ebeiket, hiszen 1. zavarnak, 2. olyan időben (éjjel, kora reggel) is zavarnak, amikor amúgy sem volna szabad zajongani). A hangszigetelés elég kemény anyagi tétel, erre nekünk most nincs pénzünk (ráadásul szét kellene verni hozzá a lakást), a kutyaoktató fogadása max. egy alkalomra pár ezer Ft, de itt nyilván rendszeres foglalkozásról kellene hogy szó legyen. Az meg, hogy rendszeresen én vigyem el futtatni mindkét kutyát, hát... nincs valami sok időm. Nekem többek között azért nincs kutyám, mert nem tudnék annyi időt szakítani a vele való foglalkozásra, amennyit kellene. Én amúgy szoktam futni, tehát nem ördögtől való a gondolat :), de attól tartok, hogy a saját edzésem meg a szomszédok kutyáinak a lefárasztása nem biztos, h egy füst alatt elintézhető. Meg hát, végül is, a kutyatartás anyagi és időbeli meg egyéb felelősségeit a gazdának kellene viselnie.
Társasházban alkalmazkodni kell (amúgy nem jódolgomban lakom társasházban, hanem mert valahol lakni kell, és erre futotta), igen, csakhogy ez a szomszédokra is kellene hogy vonatkozzon: úgy kell kutyát tartani, hogy azzal ne zavarjanak másokat. Pláne az alvásukban. És úgy érzem, hogy a saját lakásomban a nyugodt alváshoz való jogom valami nagyon-nagyon alapvető jog kellene hogy legyen.
Persze a kérdésem eleve lehet, hogy kicsit reménytelen volt; valahol sejthettem, hogy nincs rá csodamegoldás. A 3-4-5. pontokat azért megfontolom, és hát az az igazság, hogy nem végső esetben vetem el a 9-est sem (bár egyáltalán nem folyamodnék könnyű szívvel ehhez a megoldáshoz) -- ahogy valaki írta feljebb, a társasház jogi kategória, és úgy sejtem, hogy az alvásom folyamatos háborgatása a házirend meg az önkormányzati rendelet folyamatos megsértésével jogsértés.
Mindenesetre, ha nem is értek veletek mindenben egyet, még egyszer nagyon köszönöm, hogy ilyen hosszú posztot szántatok a kérdésemnek!

aszterik 2018.03.20. 23:26:07

@aszterik:( jav.: "végső esetben nem vetem el a 9-est sem")

házmestermedve 2018.03.21. 21:00:18

@aszterik: Helló, újra itt! ;) Örülök, hogy el is olvastuk, úgy gondoltuk, hogy ez jár neked (ráadásul másnak is segítség lehet, de legalábbis inspiráló, hogy beszéljünk legalább róla), szóval MI KÖSZÖNJÜK!

Sajnálom, hogy a pontok fele messze áll tőled, de minden ellenérvedet el tudom fogadni és főleg tökéletesen megértelek. Sajna a 9-es pont az egyetlen, ami arról szól, amit te is -többszörösen is- megfogalmaztál, hogy neked a csendhez és nyugalomhoz jogod van!

Ha előrébb jutsz az ügyben, vagy nálunk okosabbaknál még jobb ötletet kapsz, mindenképp jelentkezz és oszd meg velünk, kérlek! Mi veled vagyunk, drukkolunk és hálásak vagyunk, hogy itt vagy köztünk! Köszi-!
<3

fbal02 2018.05.08. 23:10:10

Az első, amit megszívleltem hosszú évek tapasztalatából merítve, hogy bérlővel soha nem beszélek csak a tulajdonossal. Ez eddig mindig megoldotta a problémát legyen az ugató kutya, ajtócsapkodás vagy bulik vagy bármilyen hangoskodás. Pedig lakott mellettem gusztustalan cigány kurva agresszív cigánystricikkel, bunkó kihaénnem bulizó egyetemista és feleségét/kisgyerekét kínzó paraszt magyar. Mindegyiket ki lehet csinálni rendőrségen/jegyzőn/és ügyvéden keresztül. Az ugató kutyát is pár hét alatt elvitetném a sintérrel. Mellettem egyszer volt ugató kutya a szomszédban, mivel egész délután ugatott és utána egész éjjel ezért másnap reggel felhívtam az állatmentőket és bejelentettem hogy napok óta ugat a szomszédban egy nagy kutya, tán meghalt a tulaj és a test felett ugat szerencsétlen kutya. Állatmentők ki rendőrökkel, lakás feltörték, kutyát elvitték. Utána megmondtam a szomszédnak, hogy ha még egyszer itt hagyja nekem ugatni a kutyát akkor ezt fogjuk eljátszani újra és újra. Természetesen soha többet nem láttam a kutyát újra.

Privateer 2018.07.13. 11:22:06

@Boar.: Egyetértek. Pont sehol nem írják le hogy milyen megoldással lehet az otthon hagyott ugatós blökit leszoktatni az állandó ugatásról. Mert igenis le lehet szoktatni.

Peter Cico 2019.01.22. 03:46:43

Baromság. Ki az a szerencsétlen, aki egy kutya miatt majd a leírtakon végigmegy. Annak nincs ki a 4 kereke. Jó és szép dolog a kutyát szeretni és tisztelni, de van egy határ, ami után el kell dönteni vagy mi vagy a kutya. Arról nem tehet senki, ha a szomszéd bolond, és nem lehet vele beszélni. Nálunk jobb helyeken pedig eleve büntetést von maga után, ha városban kültéren tartják életvitel szerűen a kutyát, vagy éjszaka.

Én azt javaslom, szólni csak akkor szabad, ha tapasztalatból tudjuk, hogy a szomszéd jószándékú ember aki hajlandó az együttműködésre és a probléma megoldására. Ha ebben akár csak egy kicsit is sem vagyunk biztosak, nem szabad szólni, és a legjobb, ha minden nap valami nyugtatószerrel leszedáljuk titokban a kutyát. Így elkerülhető a háborúskodás, a szomszédnak nem fog sose feltűnni, mi pedig nyugodtan aludhatunk.

Xanax, frontin nyugodtan adható a kutyának naponta. Ki kell kísérletezni mekkora adag válik be, amitől csöndbe lesz. Ha nem válik be, akkor a Sedalin gél tuti biztos, vagy Acepromazyne, ezt viszont sokkal óvatosabban próbálgatva adagolni, nehogy túlmenjen. Viszont ezek drágák, de az ember nyugalma ennyit talán megér.

Szerintem ez a legtisztább. Más lenne persze a helyzet, ha a törvényalkotók a kutyugatást komolyabban vennék, vagy az emberek értelmesebbek lennének, de itthon ez nem jellemző (nem véletlenül tart Magyarország ott, ahol), addig is, muszáj valami élelmes dologgal előrukkolni.

Akik pedig ezen berzenkednének: kutyának kényszerűségből nyugtatót adni nem ugyanaz mint szadizmusból mérgezni őket.

2020.07.31. 11:32:57

Nálam ott kezdődnek a problémák, hogy amikor már hetek óta hallgatom egy szomszéd, vagy környékbeli kutya ugatását, akkor már akkora a fejem, hogy legszívesebben késsel mennék át a szomszédhoz és ott a szeme láttára belezném ki a kutyát. A személyes tapasztalatom az, hogy a kedves gyerekek/unokák nem látogatják eleget a nagymamát, ezért az magányos, így vesznek neki egy kutyát, hogy ne kelljen többször látogatni a kelleténél a vén csontot. A nagymama már valószínű félsüket és nem is hallja, hogy a kutya ugat, a kedves gyerek meg nem hajlandó foglalkozni, vagy költeni rá, örül, hogy végre a látogatás ügy meg lett oldva. Plusz a nagymama otthon retteg egyedül, hogy mikor törnek be hozzá és ő a legkisebb kutyában is egy védelmező őrangyalt lát.

Ahol nem nagymamás szitu van, ott szinte minden esetben az van, hogy még a gazdi van vérig sértve, hogy az ő kis kutyamutyáját vádolod és támadod. Beszélhetsz te akármilyen kedvesen, támadásnak fogja venni.

Kutyát szerezni könnyű. Felelősen tartani, kiképezni/kiképeztetni már nem annyira.

A cikkben vannak jó ötletek, de vannak orbitális baromságok is. Például hogy lenne az elköltözés jó megoldás, ha kutya mindenütt van? Hova költözzön az ember? És ha megveszel egy ingatlant 30 év hitellel - mai jövedelmek és ingatlanárak mellett - akkor miből költözz el? Plusz 5 évig nem adhatod el a lakást, vagy ha mégis megteszed, akkor súlyos adóteher többlet van rá. Meg hát bassza meg, jön egy kutyás és azt hiszi, hogy majd mindenki hozzá fog alkalmazkodni a környéken.

Egyetértek az egyik kommentben olvasottakkal, hogy én kutyatulajdonosként zicher hétszentség nem bíznám rá vadidegenre a kutyámat, hogy helyettem sétáltassa meg. Meg hát én végezzem el helyette a kutyatartás egyik fő elemét? Kaját ne vegyek a kutyának a tulaj helyett? Esetleg meg is rágom a kutyus helyett és csak a pempőt köpöm a szájába át...

Érdekes, hogy arról sosincs beszélgetés, hogy egy kutyát bezárva a lakásban tartani állatkínzás. Meg persze jogosítványhoz se kötik a kutyatartást, minden hülyének lehet kutyája. A dolog igazi abszurditása akkor jön elő, amikor mérlegeljük, hogy milyen könnyű kutyát szerezni azzal szemben, hogy mennyi energia kell ahhoz, hogy a szomszédok elegendő nyomást tudjanak gyakorolni a gazdira, hogy az végre elhiggye a kutyájáról, hogy idegesítő és esetleg lépjen az ügyben pozitív irányba. A szenvedő szomszédok keressék fel, beszéljenek vele udvariasan, ajálnják fel, hogy leviszik sétálni, vagy beszéljenek a jegyzővel/közös képviselővel, gyűjtsenek adatot neki, hogy milyen gyakran és meddig ugat a kutya, amit aztán majd visszadobnak, hogy biztos a kedves panaszos a túl érzékeny és hogy viselje el, nem is zavaró.

Engem pl sokkal jobban érdekelne, hogy milyen ultrahangos kutyaugatás gátlók vannak és hogy azokat hogyan lehet beüzemelni, mekkora a hatótávolságuk.

Vagy esetleg oktatni kéne az embereket, hogy aki a betörőktől fél, az kutya helyett áldozzon pénzt egy őrző védő szolgálatra, akik napi 24 órában készen állnak jönni, ha baj lenne.

Esetleg arról is beszélhetnénk, hogy a kutyának miért csak egy kerítés mögött van nagy pofája? Van az a videó, ahol 2-2 kutya ugat egymásra egy garázskapu előtt, amit szép lassan elhúznak. A kutyák módszeresen követik a kapu mozgását, mindig mögé állva még akkor is, amikor már 80%-ban nyitva a kapu és simán egymásnak eshetnének, lerendezhetnék harcban. A videó végére szép lassan felfogják, hogy nincs már védő kerítés, így szép lassan eliszkolnak. Kérdem én, ha valós veszél állna fenn, akkor az ilyen őrző-védő állatokra hogy lehet támaszkoni?

Bocsánat a témabeli csapongásokért utólag is
süti beállítások módosítása