A 6 legfontosabb teendő, ha nem akarsz tartósan ellenségeket szerezni

A lakásfelújítás sok zajjal és kosszal jár, ezen nem lehet segíteni, de a kellemetlenségeken lehet enyhíteni. Ha szeretnél a felújítást követően is felhőtlen viszonyt ápolni a szomszédaiddal, akkor bizony tenned is kell érte. De mit? Azt mindjárt elárulom...

lakasfelujitas_2.jpg

A békéhez vezető út a másik fél megértésén keresztül vezet. Lássuk, miért morog a szomszédod úgy, mint egy bolhás medve.

Mi baja van a szomszédnak?!

Valóban bosszantó mikor hetekig (néha hónapokig) tartó felújítás zajlik egy ingatlanban, ráadásul a panelosok tudják a legjobban, hogy ennek sosincs vége, mert amikor végeznek egy lakással, akkor elkezdődik egy másik lakás felújítása! :D Ismerjük el, hogy van abban valami, hogy a flex hangjánál vannak kellemesebb dallamok is.

Állj nagyobb empátiával a szomszédok felé, mert:

  • te elviseled a zajt és a koszt, de nyersz vele egy új fürdőt.
  • a szaki elviseli a zajt és a koszt, de nyer vele fizetést.
  • a szomszéd elviseli a zajt és a koszt, de egyáltalán nem nyer vele semmit.

Ne feledd az alaptézist: Minél kevesebb lábra lépsz rá, annál nyugodtabb életed lesz a jövőben abban házban :)

felujitas-elott.png

Az a legjobb ha nem konfrontálódsz a szomszédokkal a felújítás miatt. Ez ügyben sokat tehetsz. Ha követed a lenti listát, elkerülheted, hogy a szomszédokkal tartósan megkeserítsétek egymás életét. Szerintem a szomszéd nője mindig zöldebb filmben tuti volt egy lakásfelújítás is a viszály kezdetén.

Tájékoztass előre a várható kellemetlenségekről!

Egy kiírásban előre hívd fel a lakók figyelmét a felújítási munkálatok várható időtartamára és pontos helyére. A kiírásban szorítkozz a lényegre, de legyél nagyon udvarias és tiszteld meg őket azzal, hogy az üzenetet aláírod.

Amikor fogalmazod az üzenetet jusson eszedbe, hogy valószínűleg a szomszédok első benyomása az alapján a kis cetli alapján fog kialakulni rólad. Lehetőleg ne egy egérrágta szélű, macskakaparásos bizonyítványt állíts ki magadról.

Nézd csak az alábbi képeken milyen kreatívan megnyerte magának a szomszédokat egy felújító! (Azért nem árt, ha a higiénia és biztonság jegyében te is bontatlan, csomagolt édességeket teszel ki.)

lakasfelujitas_lepcsohaz_kiiras_kreativ.jpg

Ha már elkezdődtek a lakás felújítási munkálatok, akkor is lesz néhány dolgod a béke fenntartása érdekében.

A zajos munkákkal szorítkozz az elfogadható időpontokra!

A munkásokat lehetőség szerint hétköznapokon 8-17 óra közötti munkabeosztásban rendeld oda a lakásba. Ettől még biztos lesz néhány anyuka/kisbaba, vagy nyugdíjas lakótárs, akiket a napközbeni munkavégzés is az őrületbe kerget, de mindenkinek nem lehet megfelelni, elég ha a házirendre vonatkozó dolgokat betartod/betartatod a munkásokkal.

Tarts tisztaságot a lépcsőházban!

A lépcsőházat mindennap takarítsd össze a munkálatok után. Az hogy a te lakásodat kosz és por fedi, nem ok arra, hogy minden lakó behordja a saját lakásába is a folyosóról a piszkot. A szomszéd lábtörlőjének kirázásáról is gondoskodj!

Ha lehetőséged engedi, az sem árt, ha napközben is csinálsz egy látványos takarítós kört, főleg ha van egy morcosabb szomszédod.

A hulladékot a megfelelő helyre juttasd el!

A sitt elszállításáról gondoskodj te, vagy bízd meg vele a szakijaidat! Ne a közös kukát tömd tele vele! (Amúgy illegális módon tennéd a közös hulladékgyűjtőbe, lévén sittről van szó és nem kommunális hulladékról.)

Vállald a felelősséget az esetlegesen okozott károkért!

Ha valami sérül a közös területen, akkor igyekezz minél előbb orvosolni a problémát és a lehető leghamarabb elvégezni a javítást! Igen, ide tartozik a kitört üveg vagy a vakolat is, amit a munkások véletlenül levertek.

lakasfelujitas.jpg

Néha sajnos előfordul, hogy mindezek ellenére zúgolódni kezdenek a szomszédok. De azt a helyzetet is lehet helyesen kezelni.

Mit tehetsz ha számonkérnek a szomszédok?

  • Ameddig csak lehet te őrizd meg a köztetek lévő jó (vagy semmilyen) viszonyt. Ilyenkor rajtad múlik, hogy hagyod-e elmérgesedni a helyzetet. Gyűjts inkább barátokat, ne egyből ellenségeket.
  • Nyugtasd meg őket, hogy igyekeztek és hamarosan abbamarad a zaj.
  • Kérj még egyszer elnézést a kellemetlenségekért (Akkor is, ha ezek elkerülhetetlenek egy felújításnál.) 
  • Légy megértő (vagy legalább csinálj úgy).
  • A végére küldj egy lehetőleg őszinte mosolyt feléjük.

Meglátod megnyugszanak a kedélyek, csak egy kicsit jól esett nekik panaszkodni.

A felújítás mindenki számára kellemetlenségeket jár, de sokkal jobban fogsz örülni az elkészült, szép otthonodnak, ha nem veszítetted el cserébe a szomszédok jóindulatát.

Épp leváltanátok a közös képviselőt és kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben! Ha pedig kérdésed van, írj a hello@hazmestermedve.hu címünkre!

12 komment
2018-06-19 11:58:04 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr3614055450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2018.06.19. 12:27:12

Nekem van egy ötletem, hogy miként lehetne ezt kezelni békésen: Minden felújítást csak meghatározott időszakokban lehetne csinálni, pl.: minden hónap második hetén hétköznap 9-16 óra között. Kivétel persze a csőtörés, vagy hasonló balesetek. Ha ezen kívül csinálja bárki, akkor a házszabályban meg kell határozni egy kellően magas büntetés összegét (legyen min. 100000 Ft, tartós zaj esetén ennek többszöröse), amit ha nem fizetnek ki, akkor törvényileg behajtható legyen, mint a közös költség.
Amelyik munka több ideig tart, akkor vagy együtt él a tulaj a félkész állapottal, vagy jobban meggondolja, hogy mennyire ér rá a felújítás a jövőben.

Rastafári 2018.06.19. 18:02:07

@Serrin:
Belegondoltál te ebbe egyáltalán? Minden hónap második hete? Normális vagy? Kicsit gondolkozz már el mikor lenne kész az a szerencsétlen lakás.
Szerintem ha be van tartva a 8-17 órás időszak akkor nem lehet probléma főleg hogy egy felújítás kb 2 hétig jár intenzív zajterheléssel (leginkább a bontás miatt) utanna a zaj jelentősen lecsökken. Ezt napközben ki lehet bírni, és nem szankcionalni kell 100.000 ftal. Hidd el a felújítás alatt lévő lakás tulajdonosának sem minden álma felfordulás kellős közepén élni. Meg fel akarok fúrni egy polcot emberi időben az általad jelzett időszakon kívül és rögtön csengetsz hogy fizessek egy halom pénzt? Kicsit eletszerűtlen.

Serrin 2018.06.20. 10:27:48

@Rastafári: Nem az összes munkára, hanem csak a fúrásokra és a többi hangosra értem. Festés, tapétázás, stb. mehetne bármikor. A lényeg, hogy zajongani tilos a többi időben.

Próbáld ki, hogy egy több lépcsőházas panelben laksz, ahol állandóan valaki felújít valamit és a 3 éves fiadnak aludnia kell délután. Erre lenne ez megoldás. A "csak 2 hét" a felújítónak az, de amint vége az egyiknek, kezdődik egy másik...

Az meg legyen a felújító problémája, hogy mikor végez, mert mást nem érdekel ellenben az állandó fúrással.

bontottcsirke 2018.06.20. 18:48:46

@Serrin: Pontosan. Én is fel fogom vetni, hogy legyenek kijelölve időszakok, amikor ezt lehet csinálni, ne mindenki kényéra-kedvére.

bontottcsirke 2018.06.20. 18:50:41

@Rastafári: Persze. Aztán befejezte az egyik majd jön a másik. Nem,. Majd szépen ki lesz jelölve az évnek egy időszaka. Anyámnál volt ez, hogy egymás után jöttek a lakásfelújítások, nem mondom mi lett a vége.

fuszujka 2018.06.20. 18:50:53

@Serrin: @bontottcsirke: ja, majd valaki azért nem fogja felújítani normálisan a fürdőszobáját, mert a gyerek nem tud aludni. Erre szokás azt mondani, hogy akinek nem tetszik a sokféle ember és ami ezzel jár, ne költözzön társasházba.

Serrin 2018.06.20. 19:12:08

@fuszujka: A társasházban sem működtethetsz sokmindent, mert zajjal, vagy bármilyen zavaró körülménnyel jár. Pont úgy, hogy a gyerekre is rászólok, ha hangos, vagy dobál a padlóra mindenfélét.

A felújítás sem lehet folyamatos, mert élhetetlen környezetet jelent. Egy hét alatt eleget lehet fúrni/leverni mindent, aztán lehet csöndesen dolgozni, ez bőven legyen elég. Akinek meg nem, az ne zavarjon többszáz embert, vagy várjon türelmesen a következő zajongási időszakra.

igazi hős 2018.06.21. 00:02:15

@Serrin: "Próbáld ki, hogy egy több lépcsőházas panelben laksz" Kipróbáltam, nem véletlenül költöztünk el. Amikor te költöztél a panelba, akkor még volt rendes hangszigetelés vagy te is tudtad, hogy a panelben a zajongás bizony szívás? Nem csak a felújítás, bármi: zenehallgatás, házibuli, ami nem korlátozódik a munkaidőre.

bontottcsirke 2018.06.21. 06:54:12

@fuszujka: A társasházba való költözés nem választás, hanem kényszer. Ezért kellenek ezek az intézkedések. Tudod te mit csinálnának itt ezek a véglények, ha nem lennének korlátok? Nem mindenki csilliárdos, hogy negyven milláért házba megy lakni.

Serrin 2018.06.21. 10:03:45

@igazi hős: Nem a zaj alapvető meglétével van baj, mert lesz. Viszont, ahogy kovácsműhelyt sem működtethetek, meg 5 disznót sem tartahatok a lakásban, így a falfúrást is korlátozni kéne. Nem tiltani, csak a megadort időszakon kívül tilos lenne.
Házibulit sem lehet akármikor tartani, de szerencsére ezzel jól jártunk, mert nem is szoktak.

Void Bunkoid 2018.06.21. 11:26:14

Az a baj, hogy szép és jó lenne ez a korlátozósdi, de marha sok tényezőn áll. Pl, hogy mikor van ideje - és főleg PÉNZE - a felújíttatónak, no meg főleg a mai munkaerőhiányos zivataros időkben azon is, hogy a kivitelezőnek mikor - és mennyi - ideje van rá.

És valamennyire fuszujka véleményét, hogy ja, a társasház a város közepén van, minden az ember szájában, szemétledobó van meg mittomén, cserébe halljuk azt is, amikor a szomszéd egy combosabbat fingik. Ezzel jár, ezzel kell együtt élni. A felújítás ráadásul állagmegőrző is, szal valamilyen szinten "kötelező zajforrás".

Ha nem bírjuk elviselni, akkor tényleg irány a levegős külváros meg agglomeráció, ahol tényleg csendes kuss és nyugalom van.

Cserébe hamarabb jutsz el az ország másik felébe, mint a belvárosba a folyamatos dugók miatt, valamint ott igaz, hogy nem lesz késődélután fúró szomszéd, viszont lesz szombat hajnali félhatkor fűnyíró meg hétvégén a hobbiműhelykéjében flexelő-csantató, meg húsz disznót tartó (és az idilli kertipartit a szélirány megfordulásakor tömény szarszaggal bombázó) szomszéd.

SarahConnor 2018.06.26. 09:07:51

Most újítottam fel. 2 nap kellett zajt elviselniük a lakóknak, mikor a szaki a falat véste a vezetékeknek (új konnektorokhoz), meg mikor az asztalos jött a kész konyhával és beépítette. Egyik se tartott egész nap. Ez kb első és utolsó nap volt, másfél hónap különbséggel. A festők, burkolók ugye csendesek voltak, a régi bútor elhordása szintén nem volt nagy cucc és lomtalanításban sikerült, mikor amúgy is sokan cipeltek le ezt-azt.
Mégis téma lettem a következő lakógyűlésen. Emiatt a két nap miatt, mikor tényleg hallatszott a dolog... Kiírtam előre, türelmet kértem, mégis jöttek, hogy koszos lett a lépcsőforduló (a port kihordtuk a cipőnkön, és hiába mostam fel, egy kis fehér mázga ott maradt mindig - de utána jött a takarítónk és nagyon szépen megcsinálta). Mikor megjöttek az új lámpák, csap, stb, akkor a papírdobozokat lehordtam a szemétbe, akkor jöttek, hogy csak az én szemetemmel van tele a kuka (nem igaz), kinek képzelem magam, miért nem rendeltem konténert. Kérdem én: pár papírdoboznak? Ő rendelt volna? Erre csak hápogott. Sittet, törmeléket a szakik elvitték, a közben felmerülő hulladékkal azonnal a hulladékudvarba mentünk. A bútort lomtalanítottuk, perceken belül elvitték az indiánok. És még ez is tűrhetetlen volt? Na, levontam a tanulságot, ezeknek semmi nem elég jó...
Erre a fő panaszkodó (megsavanyodott arcú nyugdíjas p***a) belekezdett kb két hete a saját felújításába. Száll a por a lépcsőházban, mert nyitott ajtónál dolgoznak a mesterek, mocskos minden, a kuka mellé lerakva sittes zsákok (pedig azt nem viszik el!). Egész nap fúrnak, fél kilenctől kora estig.
De ha felmennék szólni (nem fogok), akkor kikérné magának, hogy dehát ő felújít, meg ez társasház, itt ez van.
Tanulság: tökmindegy, mit és hogy csinálsz. A lényeg, hogy te csinálod, ez már elég ok a felháborodásra.
süti beállítások módosítása