8+1 dolog, ami eddig indokolatlanul elkerülte a lomtalanítást

Ha te is a gyűjtögetők táborát erősíted, akkor minden bizonnyal egy idő után helyhiánnyal fogsz küzdeni és megfeledkezel néhány elraktározott holmiról. Időről-időre illik átlapátolni a felhalmozott kincseket, és könyörtelenül megtölteni a lomtanítási konténert is, különben a fejedre fog nőni a raktárad. Készen állsz?

lombtalanitas_2.jpg

Az igazi kincs a házi lekvár (volt)

Rémlik, hogy kaptál néhány üveg házi lekvárt a kedves nénitől, aki a szomszédban lakott? Mikor is költözött el? Nem olyan rég, olyan 5, nem 8, dehogy van az már 10 éve is. Hát, pontosan erről van szó.

Az a szuper, amikor a medve mancsa ragad a málna lekvártól ehhez kétség sem fér, de hidd el, ha a múlt századból van felcímkézve a nagyi lekvárja, már nem érdemes hozzá pirítóst készíteni. Sajnálom. Egy perci néma csönddel fogunk rá emlékezni.

lombtalanitas_regi_lekvar.jpg

1 csendes perccel később...

Folytassuk, mert még meg sem bolygattuk a tároló rejtélyes kupacit, csak bekukkantottunk az ajtón.

"Majd megjavítom"

Mondta a férj 5 évvel ezelőtt... Valljuk be, ha eddig nem került rá sor, akkor ezután sem fog. Túl gonosz lenne egy olyan megjegyzés, hogy szerintem észre se venné a család nagybetűs Ezermesterre, ha az a bizonyos valami, eltűnne az egyik lomtalanítás alatt?

Maximum azt nyugtázná elégedetten, hogy még mindig mennyi minden elfér a tárolóba.

Régi, beszárad, megromlott festékek

A szobafestés után a legtöbben elteszik a maradék falfestéket, mert úgyis kell javítgatni majd, vagy valami apróságot lefesteni. Elárulok egy titkot, nem fog kelleni. Az esélye, hogy valaha újra elkerül majd használható állapotban a tárolóból, elhanyagolható. De ha jobb a lelkednek, akkor először őrizd meg két évig, és csak utána tedd ki a lomtalanítási konténerbe.

lombtalanitas_felujitas_regi_festek.jpg

Tartalék csempe, de melyik felújításból?

Valóban minden fürdőszoba-felújításnál fontos, hogy vásárolj tartalék csempét is, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. De mi történik a fel nem használt darabokkal? Bizony, hátra kerülnek a fal mellé a garázsba vagy a panel tárolóba.

Sokszor a tulajok már nem is emlékeznek rá, hogy ott lakik, olyannyira, hogy a következő felújításnál, az új csempéket is betolják mellé, ahelyett, hogy ezek helyére tennék.

Nekünk annak idején ezzel a hozománnyal együtt adták el a panellakást. Később kiderült, hogy a megörökölt, közös tárolóban lévő csempék nem passzolnak a mi lakásunkban lévőkkel. Vagy már lecserélték, vagy csak hitték, hogy az a kupac hozzájuk tartozott. Soha nem fogjuk megtudni.

A lecserélt bútorok

Ez egy érdekes pont, mert gyakran látni panel lépcsőházakba kitolt agyonnyúzott, széthasadt kanapékat és más bútorokat. Kíváncsi lennék mit gondol magában a tulajdonos. Hogy még át lehetne húzatni? Senki nem vállalja, és ha mégis közel annyiért csinálnák meg mint, amennyibe egy új kerülne.

A másik dilemma, a teljesen jó, csak más okból cserélt (nagyobbra van szükség stb.), de használható bútorok kérdése. Itt is fent áll a lehetősége, hogy meg lehet próbálni elajándékozni vagy eladni, de legtöbbször még neked kellene fizetni az elszállításáért, miután meguntad, hogy hónapokig nem talált gazdára. Gondolj csak a nagymama régi szekrénysorára.

lombtalanitas_regi_butor.jpg

Gyerekkori tankönyvek

A medvebocs már nem olyan kicsi, hiszen már a diplomáját szorongatja a fényképen, de még mindig megvannak az általános iskolás tankönyvei? A mai világban lassan évente megújuló tankönyveket igényel az iskola, nem tudja a néhány évvel kisebb testvér sem megörökölni.

Tudom könyvet nem dobunk ki...De az az igazság, hogy az iskolai köteteket, még ingyen sem viszi el senki, a könyvtárak sem fogadják. De egy próbát persze megér.

Elavult technológiai kütyük

Néhány hete volt nálunk is lomtalanítás, és be kell valljam előkerült néhány walkman (a hozzá tartozó kazetta haddal együtt), diskman, tamagotchi és egy retro tetris is. A fele persze már nem működött, a másik felét viszont évekig nem akartam kidobni, mert hát semmi baja, de mit lehet vele kezdeni? Egyetlen ismerősnek se kellett. Meg tudom érteni.

Az ideális alakra tartogatott ruhák

A hölgyeknek ezt a részt nem kell bemutatnom. Legtöbbször a ruhatár felét olyan darabok teszik ki, amik "majd belefogyok", "majd ha kevésbé leszek narancsbőrös" szomorú sóhajjal kísérve vannak félrerakva. Ami 3 évig nem került elő, azt nem kell tovább őrizni szabályt tudnám itt is tanácsolni.

lombtalanitas_regi_ruhak.jpg

+1 Porlepte hobbi kiegészítők

Nagyon sok hobbit már a legelején feladnak. Az időhiány, a kezdeti nehézségek stb miatt. A tárolóban meg csak gyűlnek a terráriumok, röplabdák, festőállványok és még sorolhatnám.

Tedd fel magadnak a kérdést, és válaszolj őszintén:

  • Vissza fogsz valaha térni ahhoz a hobbihoz?
  • És ha igen, akkor még mindig jó az a felszerelés, ami a garázsban/tárolóban árválkodik a sarokban?

Ha bármelyik kérdésre nem a válasz, akkor bizony útilaput kell kötni a talpára, ahogy a mondás tartja. El kell ajándékozni, cserélni, eladni vagy leselejtezni.

Az is előfordulhat, hogy nálad katonás rend uralkodik a tárolóban is, ez esetben fellélegezhetsz, mert nem kell bajlódnod a lomtalanítással. Abban az esetben viszont, ha már te is nekiveted a hátadat az ajtónak, hogy be tudd csukni a sok kifelé kívánkozó holmitól, akkor itt az idő az átválogatás megkezdésének.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2018-07-04 14:48:47 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4914086293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása