16 panelkonyha, amit érdemes megnézni

Ha addig már eljutottál, hogy muszáj felújítani a konyhát, de egyenlőre még kiforratlan, hogy milyen stílusú és kialakítású lenne jó helyette, akkor jobb ha igyekszel, ha idén még szeretnéd befejezni.
Mit szólnál hozzá, ha mutatnék 16 panelkonyhát, ami segít elindítani a saját konyhád felé? Ráadásul rávilágítok olyan részletekre, amik fölött valószínűleg magadtól elsiklanál.

kis_meretu_konyha_felujitasa.jpg

Úgy tűnik nem vagyok elég türelmes, mert mióta összegyűjtöttem a netről ezeket a panelkonyha képet, a most következőt szeretném megmutatni nektek, de nagyon. Nem bírom kivárni a sorát, így rögtön ezzel kezdek. Remélem megbocsátasz ezért a kis kitérőért.

Egyszerűen csak hűha

"Szó bennszakad, hang fennakad", ahogy a Walesi Bárdokban tanultuk annak idején. Nem tudom szavakban foglalni, hogy mennyire tetszik nekem ez a konyha, lenyűgöző.

Minden a helyén van, a letisztult, látszólag fogantyú nélküli szekrények (alul hosszabb az ajtó a kelleténél), a lehajtható asztalka, ami balra a sarokba belóg, a fahatású ablakpárkány stb.

A fekete mosogató medence, a fémes virágkaspók, arról nem is beszélve, hogy mennyire kevés színnel dolgozik a megálmodó, mégis kiegyensúlyozott és cseppet sem unalmas az végeredmény.

panelkonyha_kialakitas_1.jpg

De jól esett, hogy végre megoszthattam veletek ezt a képet. Ha ez nem inspiráló egy felújítás előtt állónak, akkor nem tudom mi. De azért ne hagy magamra, mert további gyönyörű konyhák következnek.

A klasszikus stílus még mindig hódít

Akinek ez a megjelenés áll közel a szívéhez vessen egy pillantást a konyhaajtók marására, és a régies hangulatú fogantyúkra is.

Az összképtől talán egy kicsit elüt (valószínűleg a tulajdonosnak ez is volt a célja) a mosogató fölötti falon látható kesze-kusza lilás virágok kavalkádja.

Felhívnám a figyelmet a mikro alatti tányértartó polc formájára is, egészen egyedi, ahogy beleharap a mellette lévő szekrény ajtajába. A szemközti falakon látható nyitott polcok is ritkán látott megoldások ez a helyen egy panel konyha esetében.

panelkonyha.jpg

Semmi extra mégis úgy jó ahogy van

Nehezen tudok kiemelni valamit a képről, mert nem alkalmaz zseniális megoldásokat, minden a jól megszokott kialakítást tükrözi, ennek ellenére jól működik a dolog. Ha mégis muszáj lenne, akkor az ablak alatti pultot mondanám, ami nagyon szépen összefut a munkapult többi részével, törekedve az egységes képre.

Egyetlen apróság van, ami egy ilyen szép konyhába talán már nem való, az a fénycső, aminél már klasszikusokkal esztétikusabb (és takarékosabb) megoldások léteznek. Én mondtam, hogy apróság lesz, másba egyszerűen nem lehet belekötni.

panelkonyha_otletek_16.jpg

A fehér szín mindenek felett

A világos színek segítenek optikailag növelni a teret, így a kisebb helyiségekbe kimondottan ajánlott a használatuk. Vitatkozhatnánk, hogy a fehér-fehérrel kombinálva elegáns vagy unalmas, mindenki döntse el maga, hogy neki, hogy tetszik. (Bár valószínűleg csak a kép csalóka, de mintha a felső sor szekrény inkább tört fehér vagy halvány bézs színű lenne.)

Ezen a képen a konyhapult fölé tervezett fém felakasztós tárolást emelném ki, ami nemcsak dekorálás szempontjából volt zseniális húzás, hanem praktikus is.

A konyhabútor az ajtó mellett, kerüli az éles sarok használatát és inkább elkeskenyedik, ami nagyon jó ötlet, főleg, ha nem szeretnek a tulajdonosok kék-zöld színekben megjelenni másnap, egy-egy figyelmetlen mozdulat után.

panelkonyha_kialakitas_6.jpg

Szintén fehér a szekrénysor. Itt a matt ajtók helyett, inkább a fényes megjelenésre szavaztak a lakók. Bár a maratás itt is látható az ajtókon, akárcsak a korábbi képen, de itt modern-fémes fogantyúk egészítik ki a képet. 

Két dolog ragadta meg a figyelmemet, az egyik az álmennyezetben kialakított LED-es spotlámpa sávok, a másik az ablak alatti pult, ami a maga egyszerűségében nagyon megkapó.

panelkonyha_otletek_13.jpg

Ha volt fehér, akkor legyen fekete is

Pont a megfelelő arányban van a fekete alapszín megbolondítva egy kis fehérrel, ezüsttel és zölddel, ahhoz, hogy megnyerő hatást keltsen, a sötét komorság helyett. Ebben a konyhában minden picike és helytakarékos, de van az úgy, hogy ennél többre nincs is szükség.

Ugye észrevettétek a csöpögtető felett látható száradó poharak tartóját?

panelkonyha_kialakitas_3.jpg

A föld színeiben pompázva

A barnás színekkel nem lehet mellé fogni, remekül lehet kombinálni zölddel, sárgával, kékkel stb. de magában is megállja a helyét. Megnyugtató és kellemes érzés tölti el az embert, egy ilyen helyiségben.

Ebben a konyhában a sarokszekrény ajtajának üvege, az ami megtöri az egyhangúságot, kézen fogva a hasonló mintát kirajzoló fém rolós ajtóval. Kevés embernek jutna eszébe ilyet ajtót csináltatni a konyhába, de miért ne?

panelkonyha_barna.jpg

Mit szólnál egy zöld konyhabútorhoz?

Nem ér egyből rávágni, hogy jaj csak azt ne. Nézd csak meg őket lehet, hogy megtetszik.

A bal oldali konyhát modern stílusúnak mondanám, de nem tudok mit kezdeni a rengeteg porcelán állatkával, és az áttetsző virágmintás (csak az egyik) szekrényajtóval. Ezek inkább nosztalgikus, retró hangulatot idéznek. Mindezek dacára látok fantáziát ebben a konyhában is.

A jobb oldali zöld szín szerintem kellemes árnyalatú, és a fényes hatás sem rossz az ajtókon. A fém felakasztós rúd végig ott díszeleg a hátsó falon, ami nagyon előnyös mind helykihasználás, mind a megjelenés szempontjából.

Viszont itt van egy dolog, ami fölött értetlenül állok, miért érezték szükségességét, hogy egy fehér-szürke-fekete csempesort is feltegyenek? Először azt hittem, hogy rosszul látom és az egy folyosó, ajtó vagy furcsa hűtőajtó, de nem, ott vannak a konnektorok rajta.

panel_konyha_felujitas.jpg

Két azonos konyha, különböző színben

Nem a szemed káprázik, és tükör sincs a falon. Ez két terv egyazon konyhára, hogy a tulajdonosok lássák, milyen fontos a megfelelő színek kiválasztása. Nem tudom te, hogy vagy vele, de én egészen más embereket képzelek el a bal és a jobb konyhába.

panelkonyha_felujitas.jpg

Tessék bátran átrendezni a konyhát!

A nagy népszerűségnek örvendő színkombináción túl, a panelkonyha elrendezését kell ennél a két lenti képnél megcsodálni. Tisztelettel adózom a tervező fantáziája és bátorsága előtt, hogy meg merte lépni azt, hogy teljesen felforgatta a berendezési tárgyak helyét.

Az első képen a tűzhely a rövidebbik oldalra került, mosogató pedig bekerült az ablak alá. Személy szerint én nagyon bízom benne, hogy a mosogatás közben élvezhető kilátás nem a karnyújtásnyira lévő másik paneltömbre esik.

Olyan érdekességeket lehet felfedezni ennél a konyhánál, mint a lámpák a szekrény tetején, illetve a márványmintás ablakpárkány, valamint a parketta (vagy annak tűnő járólap).

Csak engem szomorít el egy ilyen fantasztikus kialakítás után, az-az ocsmány reluxa? Egyszerűen vétek volt meghagyni. Ordít az ablak egy színben ideillő egy római rolóért.

panelkonyha_otletek_19.jpg

Be mernéd vállalni, hogy a tűzhelyet átteszed az ajtóval szemközti mini falra? Valaki megtette.

Kétség sem férhet hozzá, hogy így jobban lehet a kajaszagot kiszellőztetni az ablakon keresztül, de az előkészítő fázishoz tartozó konyhapult a helyiség túloldalán maradt, ami kicsit zavaró lehet.

Ha másra nem is, de arra kiváló ez az átrendezés, hogy a kis bocsod matek leckéjére ráláss keverés közben is.

panelkonyha_otletek_18.jpg

Lássuk milyen kompromisszummal lehet "növelni" a konyha méretét

Sajnos a panellakások konyhái nagyon szűkösek, így el kell döntenünk, mire áldozunk helyet és mire nem.

Ennél a konyhánál a közlekedő kiütéssel győzedelmeskedett. Első ránézésre csak annyit lehet látni, hogy hűűűű mekkora hely van középen. De vajon hogy csinálja, amikor a hűtője is óriási?

Mondom, hol kell a helyspórolás nyomait felfedezni:

  • (csak) két lángos áll a rendelkezésre a főzéshez
  • nagyon keskeny a munkapult
  • a mosogatómedence és a csöpögtető is falatnyi
  • fele annyi szekrénye, azaz tárolási lehetősége van a tulajnak, mint egy átlagos panellakónak

De igazából minden van benne, aminek bent kell lennie.

panelkonyha_otletek_14.jpg

Ebbe a lenti konyhába még a mosogatógép is befért, hihetetlen. A hűtőt valószínűleg a sarokba tették az egyik ajtó mögé, vagy pedig a fényképező mögötti falon kapott helyet.

Egyetlen dolog zavar ennél a képnél, hogy lehet ekkora távolság a munkapult és az ablakkeret alja között? A pult nem tűnik kimondottan alacsonynak, és az ablak tetejénél is jónak tűnik a távolság, ahogy az ablak mérete is rendben van.

Te el tudnád süllyeszteni a konyhai felszereléseidet ennyi szekrénybe? Én valószínűleg nagy gondban lennék.

panelkonyha_kialakitas_4.jpg

Ha még emlékszel, akkor a cikk elején egy klasszikus stílusú konyhát mutattam neked, most pedig a keretbe foglalás második részeként következzen a mérleg másik oldala.

A hipermodern stílusú konyha sem elvetendő

Lehengerlően vibráló zöld színt használtak, ennél a panelkonyhánál, amit feketével szelídítettek kedvelhetőre.

A legszembetűnőbb a kép közepén zúzódó lime szeletes és teás kép, ami ha nem tévedek, egy nyomot mintás, üveg konyha hátfal. Bár élőben még nem volt szerencsém ilyenhez, nagyon szívesen megnéznék egyet.

Két dolog van, ami nekem csak sokadik megnézésre tűnt fel, ezért lerántom róla a leplet, hogy neked már könnyű dolgod legyen:

  • a mennyezet is fényesen tükröződő
  • kínai (remélem eltaláltam) írásjelek vannak a jobb szekrényajtóba maratva

Azt hiszem erre mondják, hogy ejha.

panelkonyha_kialakitas_2.jpg

Ennyi konyhát hoztam inspirációnak, remélem élvezted a válogatást és találtál köztük olyat, ami megmozgatta a fantáziádat. Így a végén úgy érzem tartozom egy kalap emeléssel ezen konyhák birtokosai és megálmodó előtt, mert példaértékű konyhákat alkottak.

Én lennék a legboldogabb medve, ha megmutatnád, hogy neked hogy fest a panelkonyhád az átalakítás után. Főleg, ha megengednéd azt is, hogy a többi medve olvasóval is megosszam itt vagy a facebook oldalamon.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2018-07-25 13:41:28 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr7814132207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retkeslaci 2018.07.26. 02:24:12

Ezekben a konyhákban nem főznek semmit. Mint egy IKEA katalógusból vett képről is lejön, hogy mű az egész. Nincs bennük élet.

Olliék 2018.07.26. 07:26:48

Nekem a harmadik a kedvencem.
Sose értettem, hogy az emberek egy vagyont költenek pl egy csillárra, de a beépíthető gépeken már spórolnak. Olyan csúnya az a fehér meg inox hűtő.
Ezek amúgy magyar panelok? Még mindig divat a szellőzőbe kötni a szagelszívót?

Jessss 2018.07.26. 07:39:48

Ki tesz mosogatot sarokba. Nemelyik nagyon elfuseralt. Ezek messze vannak az izleses konyhaktol. Jo ha 2 van kozuluk ami meg ugy ahogy kinez...

gabardin 2018.07.26. 07:43:47

@Olliék:
sajnos a beépithető hűtők nagyon kicsik és emellett túlárazottak
a beépithető főzőlapra is igaz...
egy konyhánál elsődleges szempont - nálam - a praktikum és csak utána jön a küllem :)

Olliék 2018.07.26. 08:23:28

@gabardin: Ez mondjuk igaz. Nekem beépíthetőm van, meg a spájzban még egy kis hűtő és egy kis fagyasztó egymáson.
A főzőlap más tészta. Amikor mi nézelődtünk mindenféle.csidi csudi funkciókkal akarták ránksózni a.százezer felettieket. Az olcsó ikeás duónál maradtunk. A feladatát tökéletesen ellátja, és több pénz maradt a többire. Mosogatógépből is a legolcsóbbat vettük, kifogástalanul mosogat, így több pénz maradt egy többfunkciós szárítógépre. Mindegyik A++, vigyázunk is rájuk, remélem sokáig velünk maradnak.

GiaMarie 2018.07.26. 10:41:02

A rózsaszín konyhában valami nem stimmel. 30-as mélységű mosogatógép nem létezik, márpedig a pult, ami alatt van, a többihez arányosítva akörül lehet...

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2018.07.26. 11:16:45

@GiaMarie: én is ezen filóztam. aztán a pult tetején látszik a mosogatótálca sarka is. valószínűleg ott pont vége van a falnak, ami miatt hátrébb csak 30 mély a szekrény. csak a fotózás szöge szar. szóval az egy normál mosogatógép lesz, és ott már sokkal beljebb lesz a fal is.

báró Csekonics 2018.07.26. 12:23:56

@gabardin: a beépíthető hűtő igaz lehet, de pl. a főzőlapnál a praktikum az, hogy nem hullik minden a különálló tűzhely mellé / mögé.
Amin jókat derültem viszont majdnem minden képen az a polcra tett mikrosütő: ha már szép, igényes, trendi stb. konyhát akar valaki (lássuk be nem kevés pénzért, mert simán milliós tétel a vége, mire minden megvan gépekkel), akkor ne sajnálja azt a kis pluszt, amibe a beépíthető mikro kerül. Utána minden nap átkozhatja a döntését, ha simán polcra rakja a gagyi teszkóst.

lutria 2018.07.26. 13:46:19

Ezek megint csak a cím szerint "panelkonyhák",rá lehet keresni a képekre hogy hány millió helyen vannak fent a neten mindenféle fantázianéven...
Nem lehetne hazai,megvalósult panelkonyha/fürdőszoba stb.-ról készült képekkel illusztrálni?

kommentes nikk 2018.07.26. 14:29:02

Van köztük szép meg ízléses, de ezek katalógusfotók, üres, kipucolt konyhák, de ha valaki használni is akar egy ilyet, akkor hamar hülyét kap, mert egyszerűen nincs hely, és ezen semmilyen szépség nem segít. Az meg csak szerintem hülye ötlet, hogy az egyik konyhában a mosógép közvetlenül a sütő mellé van rakva?

czerka 2018.07.27. 02:20:29

@kommentes nikk: eleve panelba a konyhába rakni a mosógépet nem egy jó ötlet szerintem.
Egy családi házban, amerikai konyhával működik ez a felállás, de egy panelt nem úgy alakítottak ki, hogy mosógép legyen a konyhában.

Moria 2018.07.27. 16:24:28

Ezek nagyon jól mutatnak egy mintalakásban, de lehetetlen megépíteni ezeket egy átlagos 70-es, 80-as években épült panellakásban, ahol a konyha mérete egy 74 m2-es lakásnál 1,65x3,5 m. Az egyetlen hasznos felület az 1,65-ön van, ahol el van helyezve a mosogató és egy kisméretű tároló, e mellett van közvetlenül a tűzhely. Utóbbi nem áthelyezhető, mert a csöveknek megvan a konkrét helyük. A hosszabbik falon van az ablak, és a radiátor, így azt beépíteni nem lehet...
süti beállítások módosítása