Ezekre a részletekre kell figyelned, ha lakáskiadáson töröd a fejed

Most, hogy nemrég kiderültek az egyetemi ponthatárok és, arra is fény derül hogy ki kap kollégiumi lakhatást és ki nem, újabb lendületet kap az albérleti piac, különösen a felsőoktatást kínáló városokban. Ha úgy érzed, hogy kiadó lakásoddal kapcsolatban te már mindent tökéletesen kitaláltál, és a bérleti szerződésen sem lehet tovább finomítani, akkor a most következő cikk biztos nem fog érdekelni. Ha azonban mégis érdekelne a témában néhány gondolatébresztő kérdés (és tanács), akkor várlak szeretettel.

kiado_alberlet.jpg

Lakáskiadáskor milliónyi tudnivalót kell meg beszélnie a bérlőnek és a lakás tulajdonosának, és bizonyára mindkét fél részéről sok a felmerülő kérdés is, amit meg kell válaszolni egymásnak.

Most összeszedtem egy csokorba azokat a kérdéseket, amiket feltétlen egyeztess a leendő bérlőddel, mielőtt rátérnétek a kulcsok átadására.

Négy összetett kérdést kell az albérlőkkel előre tisztázni a legapróbb részletekig:

  1. anyagiak (kaució, bérleti díj, közüzemi díjak)
  2. lakás állapota és felszereltsége, karbantartása és alakítása
  3. a lakókkal és magatartásukkal szemben támasztott feltételek (ide értendők az esetleges házi kedvencek is)
  4. az albérlet felmondásának részletei

Ha sikerült megállapodni a fentiekről, akkor írásban rögzítsétek a megbeszélteket. Lebegjen a szemed előtt az a bölcs mondás, hogy "A szó elszáll, az írás megmarad." A későbbiekben a vitás kérdéseket sokkal gyorsabb tudjátok majd rendezni, ha van olyan albérleti szerződés, ami rendelkezik az adott eseményről.

Talán az anyagiak kapják a legnagyobb figyelmet mind a kiadók, mind a bérlők részéről. Szóval nem is húzom tovább az időt, rögtön ezzel kezdem én is.

"Mibe fog kerülni nekem ez a lakás?"

Egy lakás háromféle költséget rejt magában a bérlő számára:

  • kaució
  • bérleti díj
  • közüzemi számlák

Mi most ebben a sorrendben, együtt átrágjuk magunkat a fenti a költségeken, hogy a későbbiekben már gond nélkül tudj a bérlővel is tárgyalni ezekről.

lakas_kiadas_tanacs_folyamata.jpg

Amikor a szerződésben az anyagiakat tartalmazó részhez értek, mindig írjátok ki számmal és betűvel is az összeget, és feltétlen rögzítsétek, hogy forintban értendő. Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy így szerepeljen a papírokon.

Kaució

  • Mikor kell fizetni és pontosan mekkora összegről van szó?

Érdemes a szerződéskötéssel egy időben elkérni. Hazánkban legtöbbször 2 max. 3 havi albérleti díjjal azonos összegű pénzt szokás kérni kaució gyanánt.

  • Mire használhatja fel a bérbeadó? Ha felhasználásra került a kaució, mennyi idő áll a bérlők rendelkezésére, hogy visszapótolják az eredeti összegre?

Néhány ötlet: az elmaradt bérleti díj, illetve a ki nem egyenlített közüzemi számlák rendezésére, vagy a lakásban/bútoraiban okozott kár rendbehozatalára is fel lehet használni.

  • A bérleti jogviszony felmondása után lelakható-e a kaució (teljes) összege?

Érvek mellette: a bérlők nagyon szeretik, ez egy plusz érv lehet, hogy a te lakásodat válasszák. Érvek ellene: Mire elköltözik a bérlő nem marad semmi biztosítékod, így pont a lényegét veszíti el a kaució.

Bérleti díj

  • Mikor kell kifizetni a bérleti díjat?

Itt konkrétan beszéljétek meg, hogy pl. minden hónap 8. napjáig rendezni kell a bérleti díjat. Érdemes a bérlők havi fizetésének megérkezése utáni valamelyik napot választani. A bérleti díjat előre szokás elkérni, azaz mindig a következő időszakot fizetik a bérlők, nem azt amit már lelaktak. Ebben az esetben az első alkalommal a kaución felül egy havi bérleti díjat is el kell kérni egyből.

giphy.gif

  • Milyen formában?

Két lehetőség van a bérleti díj kiegyenlítésére: készpénzben vagy utalással. Utóbbi esetében írjátok bele a szerződésbe a bankszámla adatokat, amire a bérleti díjat várod majd.

  • Mekkora időtartamra vonatkozik?

A válasz szerintem mindig azonos: egy hónapra kell a fentiekben megbeszélt összeget fizetni.

  • A bérleti díj megkezdett hónapra vagy teljes hónapra vonatkozik?

Az utóbbi esetben gondolni kell arra, hogyha a bérlők pl. 20.-án kiköltöznek, akkor mennyit fognak arra az időszakra fizetni (érdemes lenne napi díjat kikötni erre az esetre), illetve a maradék pár nap neked ki fog esni anyagilag, vagy képes leszel találni új bérlőket még a hónap első napját megelőzően?

  • Egyetemleges felelősségvállalást hajlandók-e aláírni a bérlők?

Ez azt jelenti, hogyha az egyik bérlő nem teljesíti a fizetési kötelezettségeit, akkor a többi lakón behajtható az ő adóssága. Ez egyértelműen előnyös pont a bérbeadónak probléma esetén. Családtagok és párok estében ennek elfogadásával nem szokott gond lenni, de ha baráti társaság vagy ismeretlenek költöznek össze, nem feltétlenül fogják mosolyogva aláírni ezt a pontot. Beszéld meg velük.

Közüzemi díjak

  • Ki fogja minden hónapban intézni a számlákat?

Megoszlanak a vélemények, hogy melyik megoldás a legjobb, mindegyiknek van bőven előnye és hátránya is, így ennek eldöntését rád hagyom, csak felsorolom a lehetőségeidet: 1: a számlákat átiratod a bérlők nevére (ők foglalkoznak vele),2: a te neveden maradnak, de nekik kell intézni te csak havonta ellenőrzöd, 3: te rendezed és fizeted a számlákat és utólag behajtod a bérlőkön a teljes összeget (vagy kérsz rá valamennyi előleget és korrigáljátok utólag).

gipaahy.gif

  • Meddig kell a bérlőknek kifizetni a számlákat?

Ha a fenti 3 lehetőségből az első kettőt választod, akkor érdemes a számlákon szereplő befizetési határidőt kikötni, az utolsónál pedig az egyszerűség kedvéért, a bérleti díjjal azonos időpontot választani.

  • Kit terhelnek a Tv, internet, telefon bekötési, lemondási és hűségidő felmondással járó költségek?

Persze eltérhettek ettől, de a logika azt diktálja, hogyha az adott bérlők előtt nem volt (és a következő bérlő nem veszi át tőlük), akkor költséget a bérlő állja, különösen a hűségidő megszegésével járó büntetést, amennyiben vállalt ilyet a szolgáltatónál.

Ezzel el is érkeztünk a négy fő téma második eleméhez, magához a kiadásra szánt lakáshoz.

"Milyen az ingatlan? Mit kell róla tudni?"

  • Mennyi időre kiadó?

Szorosan ehhez a ponthoz tartozik, hogy megállapodjatok abban, hogy milyen hosszú időtartamra adod ki a lakást a bérlőknek. Mint szinte minden pontnál van választásod lehet határozott és határozatlan időtartamra is. Az előbbinél jó ha tudod, hogy indoklás nélkül nincs jogod felmondani a szerződést a kikötött időpont előtt.

A határozatlan időtartam esetében azonban kiköthettek egy minimum időt, ami előtt, ha felmondanak a bérlők akkor kauciót fognak veszteni, hogy mennyit, az a ti közös döntéseteken múlik.

  • Milyen bútorok járnak hozzá? Rögzítsétek az ingatlan állapotát, a kiadás pillanatában!

A lakásbérlésre vonatkozó rémtörténetek jó része arról szól, hogy a bérlők eltulajdonítottak vagy tönkretettek valamit, vagy a másik oldalról, hogy a bérbeadó olyan bútort követel, ami nem is volt a lakásban, vagy a bérlőkre fog egy-egy régóta meglévő hibát. Éppen azért készíts a bérlők jelenlétében fényképeket a lakásról és a bútorokról és írjátok össze, hogy milyen berendezési tárgyakat, milyen állapotban vettek át a bérlők!

A listát természetesen illik mindig frissíteni, amikor történik valami. Tudom ez sok plusz munka, de hidd el később még jól jöhet.

ingatlanpiac.jpg

  • Kinek a felelőssége a karbantartás?

Az esetek túlnyomó részében a rendes karbantartást a bérbeadó intézi és fizeti. Ha valami elromlik pl. kilyukad a radiátor az bizony az ő gondja, hacsak másképp nem állapodtok meg a bérlőkkel.

  • Milyen feltételekkel alakíthatnak a lakáson a bérlők?

A legtöbb tulajdonos szereti, ha a bérlői beruháznak a lakásba, és a megóváson kívül fejlesztik is. Főleg, ha ezért cserébe nem kérnek bérleti díj engedményt, mert nekik a jobb életkörülmény már magában elegendő. :)

Persze van különbség aközött, hogy fehérre kifestenék a nappalit, meg aközött, hogy a konyhát átrakatnák a hallba és ezért szétvernék a fél lakást.

Ne is szaporítsuk tovább a szót, egyezettek meg abban, hogy minden esetben az adott felújítást megelőzően megbeszélitek a részleteket.

Ebben a részben az anyagiakkal,a lakás állapotával és felszereltségével foglalkoztunk, de még két fontos téma hátra van a leendő albérlők, az a remélhetőleg a távoli jövő, amikor viszály nélkül elköszöntök majd egymástól. Erre a kettőre azonban majd egy későbbi írásban kerítek sort. Hamarosan.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2018-08-01 21:25:37 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr9114153131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.08.02. 15:20:34

És még véletlenül sincs benne az adózás...
süti beállítások módosítása