Ha meghalok, tölgyfaként fogok újjászületni...

Ha nem hiszel az "Élet az élet után" dologban, akkor most bebizonyítom Neked, hogy létezik! Ha hiszel benne, akkor pedig ezentúl duplán születhetsz újjá, ráadásul egy környezetbarát módon! Figyelj csak! 

kornyezetbarat_es_olcso_temetes.jpg

Bár az emberek nem szívesen gondolnak bele, de egyszer mindenkinek lejár az ideje és távoznia kell. Sokan hisznek a túlvilágban vagy a reinkarnációban, ebbe most nem is mennék bele, inkább a földi maradványaink és az e világban tiszteletünkre állított síremlékeket boncolgatnám egy kicsit.  

Természetesen senkit sem akarunk megbántani, mi medvék nem olyanok vagyunk... így ha Neked vallási vagy bármilyen egyéb határozott véleményed van a temetkezési szokásokról és ragaszkodsz hozzá, akkor ez az elgondolás biztos, hogy nem fog tetszeni, úgyhogy lapozz inkább egy másik cikkünkre. ;)

A mai világban legtöbbször a temetőben egy tetszőlegesen választott síremlék tornyosul a föld fölött megemlékezve a szeretett személy végső nyughelyéről vagy urnafülke őrzi hamvasztás után a földi maradványokat, ahová kijárhatnak a családtagok.

Nagyon sok közeli családtagomat vesztettem el gyermeki éveim alatt, sok temetésen és számtalan temetőlátogatáson vettem részt, és be kell vallnom, hogy a temetőktől való irtózásom nagyon hamar kialakult és azóta sem csökkent. Valahogy mindig is túl ridegnek találtam azt a sok kőtömböt. Egyszerűen nem találtam méltónak a melegszívű szeretteim emlékéhez. Arról nem is beszélve, hogy olyan zsúfoltak, egyszerűen nem éreztem, hogy kellően el tudnék mélyedni a gondolataimban, amikor kijártam, mert folyamatos volt a jövés-menés, mások gyászának elfojtott hangjait és mások közti sutyorgást sodorta mindig felém a szél.

olcso_temetesi_alternativa.jpg

De mit lehet tenni, ha egyszer ez a szokás? Sokat mondogatták nekem akkoriban a felnőttek, hogy ennek ez a rendje, egyszerűen így kell lennie. Szerencsére most már van más választás is...

Ahogy felnőttem egyre fontosabbá vált számomra a környezetbarát életvitel, és igyekszem úgy alakítani az életemet, hogy a jövő generációja ne azért emlegessen, ha eltávozom, hogy egyike vagyok azoknak, akik miatt nincsenek tiszta óceánok és friss levegő, de ez egy hosszú út, mindig lehet még egy kicsivel jobban csinálni.

Amikor először halottam arról, hogy valakinek a hamvaiból gyönyörű fák nőnek és létezik egy új temetkezési mód, azonnal éreztem, hogy erről többet szeretnék megtudni.

bios_bio_urna.jpg

1997-re nyúlik vissza a Bios Urna, de hazánkban csak 2014-től forgalmazzák. Ennek az urának az a sajátossága, hogy biológiailag lebomló anyagokból készül. Az alsó részébe kerülnek az elhunyt hamvai, a tetejébe pedig egy tetszőlegesen kiválasztott fa magjai (és természetesen a fanövekedését segítő hozzátartozó összetevők). Amikor elültetésre kerül az urna, a növény növekedni kezd, majd a hamvakat felhasználva életerős fává fejlődik.

Persze nem létezik olyan téma, ami nem osztaná meg az embereket, de véleményem szerint egy fa árnyékában ülve, annak lombkoronájában gyönyörködve sokkal meghittebben lehet az eltávozott szeretteinkre gondolni, mint a mértani pontossággal felosztok parcellák sorai között egy temetőben.

termeszetbarat_temetkezes.jpg

Egyre több embernek jut eszébe, hogy halála után valami jót is tehetne, még egyszer utoljára, de erről általában az embereknek a szervdonáció vagy a tudománynak felajánlott holttest ugrik be először. Szerintem a friss levegő, a nyári forróságban biztosított árnyék, és a szép környezet is legalább ilyen becsülendő (ráadásul a szervdonációval nem összeegyeztethetetlen).

Bár egy ilyen fának helyigénye is van, biztos vagyok benne, hogy egy közeli családtag kertjében, vagy előzetes egyeztetés után akár a társasház udvarán, a közeli parkban vagy az elhunyt munkahelye előtti füves területen is örömmel engedélyeznék az elültetését.

Hazánkban egyelőre az első percből szabadba szánt urnás megoldás kapható, de külföldi weboldalakról lehetőség van arra, hogy a kezdetben beltérre szánt urnás kivitelt válaszd. Utóbbiakból többféle is létezik, van olyan "kaspós" változat, ami jelzi ha nem ideális a fácskának a hőmérséklet, és a föld nedvesség tartalmát is méri és ennek megfelelően adagolja a vizet.

fa_a_hamvakbol.jpg

A Bios Bio Urna lehetőséget biztosít arra, hogy ne csak vér szerint, hanem négylábú családtagjainknak is ilyen formában mondhassunk búcsút.

A választott fa fajtájától vagy attól a ténytől, hogy ember vagy kisállat hamvai kerülnek az urnába független az ára. Jelenleg egy ilyen Bios Bio Urna kb. 43000 Ft-ba kerül, ami elsőre soknak tűnhet, de ha a hagyományos síremlék és a különféle temetési szertartási elemek anyagi költségeit alapul véve, máris megfizethetőnek számít. Ráadásul ennek a fajta urnának nincs lejárata, így több évvel a felhasználást megelőzően is beszerezhető.

Reméljük minél később válik aktuálissá a végső búcsúval kapcsolatos kérdéskör, de jó tudni, hogy létezik alternatíva a hagyományosnak számító, síremlékkel és temetőkkel összefüggő gyakorlat mellett.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2018-09-15 21:14:26 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr6914241921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása