Így alakítsd ki a háztartási helyiséged! Tippek és praktikák

Sok ember ódzkodik egy háztartási helyiségre teret pazarolni a lakás értékes négyzetmétereiből, de van létjogosultsága egy ilyen helyiségnek, azt is leírom miért. Utána abban nyújtok segítő mancsot, hogy hogyan kell úgy kialakítani, hogy a végeredmény egy maximálisan kihasználható és kellemes mosókonyha legyen.

haztartasi_helyiseg_elonyei.jpg

Mielőtt megbeszélnénk, hogy hogyan is kell egy ilyen kis birodalmat kialakítani beszéljük meg, hogy miért is jó ha van a lakásban egy háztartási helyiség.

  • A lakás többi szobában drasztikusan csökkenthető a rendetlenség. (Gondolj a szennyesre a fürdőben, vagy felmosóvödörre és egyéb takarító eszközökre a WC-ben.)
  • Bármikor félbehagyható a háztartási munka és nem zavar senkit, ha csak másnap folytatod. (Nincs több kanapét elfoglaló vasalni való ruhakupac, amit ide-oda kell pakolgatni.)
  • A legtöbb házimunka egyetlen helyiségre korlátozható, így sok minden egyből kéznél lesz, tehát gyorsul a folyamat.
  • Ha vendégeket vársz, sem kell majd aggódnod a zúgó mosógép vagy kiteregetett ruha miatt.

Most már tudjuk, hogy milyen szuper és elkezdtél álmodozni róla, akkor lássuk, hogyan is kell hozzáfogni egy ilyen szoba kialakításához.

haztartasi_helyiseg_mosokonyha.jpg

Gondold át alaposan, hogy mire akarod majd használni a mosókonyhád!

Valószínűleg ezt mondani se kell, mégis sokszor kimarad egy-egy tevékenység a listából, ami miatt később főzhet a feje a háziasszonynak. Összedobtam egy listát, hogy szerintem miken érdemes elgondolkodni:

  • mosás
  • vasalás
  • szennyes gyűjtés
  • tárolás/raktározás (ruhafélék, ételek (ha nincs spájz), takarító eszközök stb.
  • kutya fürdetés (nem mindenki szereti az általa is használt fürdőszobájában végezni)
  • kreatív hobbik pl. varrás, barkácsolás, makettezés stb.

Ezekből a pontokból már egyenesen következik, hogy fel kell mérni, hogy milyen eszközökre lesz szükséged, ezekhez a tevékenységekhez.

Mi mindennek kell helyet biztosítani ebben a szobában?

A különféle eszközöket először érdemes kilistázni, és ha az megvan, akkor lemérni az otthoniakat és azokhoz kialakítani a szobai tárolókat vagy ha van rá mód akkor magát a szobát.

takaritoeszkozok_rendszerezese.jpg

Hidd el nagyon bosszantó tud lenni, amikor a seprű nyele pont 5 centiméter miatt nem fér a polc alá, vagy amikor a vasaló szélessége miatt nem tudod rácsukni teljesen a szekrényajtót. Néhány nagyobb méretű holmi, amikre érdemes helyet szánni:

  • mosó-; és szárítógép
  • szennyeskosarak, teregetők
  • vasalódeszka
  • ha van akkor a bojler és a víztisztító berendezés is itt szokott helyet kapni
  • létra
  • pult, munkaasztal, szék hozzá (Tedd fel magadnak a kérdés: Hol fogok ruhát hajtogatni? Milyen magasságban lenne ideális a pult?)
  • szekrények a szezonnak nem megfelelő ruhák, tisztítószerek és lakástextilek (ágynemű, abrosz, törölköző) és nem utolsó sorban a karácsonyi dekorációk tárolásához
  • seprű, porszívó
  • fagyasztóláda (ha szükség van rá)
  • bőrönd készlet

Fusd át fejben, hogy ezekkel az eszközökkel milyen mozdulatokat szoktál végezni és hogy ehhez mennyi és milyen helyre van szükséged! A vasaláshoz pl. ki kell tudnod nyitni a deszkát ráadásul fel kell tudnod egyenesedni a vasalóállvány mellett, így tetőtéri mosókonyha berendezése esetén ezt mindenképp mérd majd le. Nagyon kellemetlen ha annyira telezsúfolod ezt a picike helyiséget, hogy csak "lapjával" tudsz átkúszni a mosókonyha egyik végéből a másikba, szóval tervezz meg mindent alaposan.

"Ennyi minden biztos nem fog beférni abba a picike szobába!"

Hát igen, általában egy egérlyuk méretű terület áll csak a rendelkezésre és ilyenkor bizony kreatív megoldásokra van szükség, hogy minden beférjen.

Hoztam néhány képet, amik jól mutatják, hogy milyen helyspóroló trükkökhöz folyamodhatsz, ha nálad is minden centi számít. Ha szimpatikus a mosógépen vasalás (megfelelő borítás után), akkor még a vasalódeszkától is megszabadulhatsz. Vagy egyszerűen száműzheted az ajtó hátára is.

A képre kattintva meg tudod nézni a lenti praktikákat nagyobb méretben is.

mosokonyha_kialakitas.jpg

Most, hogy elkezdett körvonalazódni benned, hogy pontosan milyen háztartási helyiséget szeretnél felhívnám néhány aprósága a figyelmedet.

Enélkül a kettő nélkül szinte semmi nem működik

Kitaláltad mire utalhatok? Kicsit segítek a mosógép ezek nélkül tutit nem végzi el a feladatát. Így van: víz és áram. A szennyvíz elvezető csatornák kiépítésén kívül, azonban nem árt, ha folyóvízvételi lehetőséggel is tervezel. Sosem lehet tudni, mikor jön jól egy kis vízcsap pl. a vasalóhoz, ruha áztatáshoz, kézmosáshoz stb.

Az árammal kapcsolatban pedig szuper lenne, ha a konnektorok pontos helyét időben kitalálnád és azt is, hogy nagyjából időben mennyire lesz majd szükséged a házimunka elvégzéséhez. Persze lehet hosszabbítót meg elosztót használni, de mennyivel szebb és jobb lenne, ha eleve minden a helyén lenne, nem? Ennél a lépésnél a háztartási gépekre is gondolj majd!

A világítással kapcsolatban is légy résen!

Egy szem körtét tartalmazó mennyezeti lámpa is megmenthet a sötétben tapogatózástól, de jobb választás a több célirányosan a kívánt helyre világító lámpa telepítése. Ha gyakran szoktál kézimunkázni, akkor biztos tudnál értékelni egy pont a kezedre világító lámpát, aminek jó erős a fénye.

Attól függ a lámpa kérdés, hogy miket szeretnél majd itt csinálni, hogy lesz berendezve, mennyire erős az adott lámpa fénye és persze, hogy mekkora a mosókonyha, amit meg kell világítani.

haztartasi_helyiseg_berendezese.jpg

Ha már a fénynél tartunk akkor...

Az ablak nemcsak arra szolgál, hogy lámpa nélkül is láss a szobában. A száradó ruhák és a vasalás miatt a szellőztetés is kulcskérdés. Ha módodban áll, akkor olyan háztartási helyiséget vegyél birtokba beköltözés után, aminek van ablaka.

Télikabát vagy fürdőruha kell majd? Beszéljünk a fűtésről!

Kiszámoltad már, hogy heti hány órát töltesz a házimunkával, aminek a jó részét épp most próbáljuk ebbe a szobába bezsúfolni? Tudod mit?! Jobb is ha nem tudod, mert csak elszomorodnál, inkább hidd el nekem, hogy fontos, hogy hány fokban fogod végezni ezeket az időrabló tevékenységeket. Az ablak segíthet különösen, ha pont vasalsz, de azért nem árt fűtésről és igény esetén klímáról is gondoskodni.

Össze is kötheted a kellemest a hasznossal. Legyen hagyományos radiátor helyett törölközőszárítós változatod, és akkor ha úgy alakul, rá is dobhatsz pár ruhát.

Különítsd el a fürdőszobától, amennyire csak tudod!

A gépek zörögnek, a szennyes sem kellemes illatú, ráadásul a látványnak sem túl pazar. Ha megoldható, akkor legyen egy ajtaja, amit rá lehet csukni, ha már eleged van az egészből. Az ajtónak hála egyébként a lakás kupi faktorának jó része (legalábbis ami a házimunkához tartozó kupit illeti) eltűnik a kíváncsi tekintettek elől legyen szó vendégekről vagy ezt a szobát messzire kerülő családtagokról. Ez időnként megfizethetetlen tud lenni.

Ha nincs elég hely nyílós ajtóra, akkor egy ilyet próbálj meg felszereltetni:

haztartasi_helyiseg_kialakitasa.jpg

Ha már szóba került, hogy a család többi tagja úgysem teszi be oda a lábát, akkor ezt akár ki is használhatnád.

Dekoráld kedved szerint!

Ha mindig is rózsaszín szobafalakról álmodtál, de a párod frászt kap még a gondolatától is, akkor megtaláltuk az ideális helyet, akarom mondani falakat neki. Éld ki a lakberendezői fantáziád, amennyire csak a mosókonyha engedi és tegyél meg mindent, hogy minél jobban érezd magad a szobában!

Egy faliújság is klassz ötlet az asztal vagy pult fölött, így a házimunka közben ráncba szedett gondolataidat egyből gombostűvégre is szúrhatod.

Az a fő, hogy vidám legyen. Hagyd rajta nyugodtan a nőies stílusod, amennyire csak akarod, elvégre ez többnyire egy ilyen hölgyek által használt helyiség.

Mert zene az kell

A legtöbben szívesen hallgatnak zenét vagy hangoskönyvet monoton házimunkavégzés közben. Ha te sem vagy kivétel, akkor ne felejts el majd a rádiónak vagy a telefonra csatlakoztatható hangfalaknak helyet csinálni! A vasalást talán nem fogod olyan időrablónak érezni, ha egy TV-t is állítasz a sarokba és a kedvenc sorozatod alatt esel túl ezen a küldetésen.

Ha a lakásod lehetővé teszi, szerintem mindenképp fontold meg az ötletet, hogy kialakíts egy háztartási helyiséget, mert a későbbiekben, amikor már az életed szerves részévé válik, biztos nagyon hasznosnak fogod találni.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2018-10-13 23:45:23 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8014295997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása