Praktikus apróságok, akiket kár lenne kifelejteni egy mosókonyhából!

Ahány ház annyi mosókonyha. Mindenki másképp képzeli el a tökéletest, de vannak olyan apróságok, amiket érdemes szem előtt tartani a háztartási helyiség kialakítása közben, ha valóban egy ízig-vérig praktikus zugra vágyunk.

mosokonyha_tippek_prakikak.jpg

Egy háztartási helyiség lehet kizárólag a ruhák tisztítási folyamatára feláldozott szobácska is, de lehet itt kreatív hobbit is végezni pl. szabás-varrás, makettezést stb, de bizony még az olyan koszos műveleteknél is jól jöhet, mint a házi kedvencek fürdetése. Az azonban biztos, hogy a mosás benne lesz a pakliban, így kezdjük is mindjárt az elején, a levetett, koszos ruháknál és haladjunk szépen sorjában a többivel!

Gyűjtsd a szennyest okosan!

Ha van elegendő tér, akkor érdemes a szennyest kategóriánként külön gyűjteni. Hogy biztosan ne legyen keveredés, és a család minden tagja megtalálja a megfelelő fakkot. Jó ha vannak feliratok vagy színkódok, amik útba igazítanak, hogy mit hová kell bedobni.

Legtöbben a talaj közelébe teszik a szennyes kosarakat, de nem ez az egyetlen megoldás pl. a lenti képen látható felakasztás is nagyon ötletes. Mondjuk én biztos csinálnék az aljára egy kinyitható részt, hogy egyből a felültöltős gépbe potyoghasson a koszos ruha, amikor a mosásra kerül a sor. 

26.jpg

Miután a ruhát kimostad, ki is kell teregetni. Persze szárítógép is a rendelkezésedre állhat, de ez esetben is érdemes néhány kisebb területet fenntartani erre a célra.

Szánj helyet a teregetésre!

A ruhák szárítására és felakasztására szánt terület akkor a legpraktikusabb, amikor használaton kívül nincsen útban.

Erre megoldás lehet, hogy eleve olyan helyen van, ahol nem zavar téged a mosókonyha használata közben pl. a két felső szekrény között. Nem baj, ha ott nincs túl sok hely, nézd meg a 6-os képet! A babaruháknak sikerült szuper helyet találni ilyen módon!

A másik elképzelés szerint pedig az a fontos, hogy egy laza mozdulattal eltüntethető vagy összecsukható legyen, ha arra van szükség. Nekem ezek közül a 4. képen lévő fiókszerűen kihúzható nyerte el a tetszésemet.

mosokonyha_kialakitasi_otletek_berendezes.jpg

De használhatod a gyerekek régi bordásfalát is! ;) Két legyet egy csapásra a megunt bordásfal helye felszabadul a gyerekszobában, neked meg lesz mire feldobálni a száradó ruhákat és akasztókat!

50.jpg

Igen ám, de ahhoz, hogy a ruha illatosan és katonás rendben kerüljön vissza a szekrényekbe, több kiegészítő apróságot is el kell szállásolni a mosókonyhában. Kell mosószer, mosózsák, vasaló, vasalódeszka.... Továbbá a lakás takarításához az egyéb eszközök is itt szoktak helyet kapni mint a seprű, porszívó stb.

Tedd átláthatóvá és helytakarékossá a tárolást!

Szekrényekben tárolva a takarítós kiegészítőket sokkal esztétikusabb lesz a végeredmény és a portól is megóvhatod őket.

Ha ezt tárolási formát választod, akkor nagyon gondosan tervezd meg, hogy minek hol lesz a helye és mérd le az eszközöket, nehogy kellemetlen meglepetés érjen, amikor birtokba vennéd az új polcokat és fiókokat!

287a5ccdc9eecde58fa609ec14fa1ef1.jpg

A szekrények azonban magukba rejti azt a veszélyt, hogy néhány dolog el fog bújni a hátsó falaknál és eltűnik a szemed elől. Ráadásul sokszor kell keresgélni, hogy mit hová tettél korábban és könyékig merülni a szekrényben kutakodás közben. Mit szólnál inkább egy átlátható megoldáshoz?

843w-elfa-inspiration-space-template-01.jpg

A fix tároló szekrények rengeteg helyet foglalnak el és sok lesz a kihasználatlan tér is. Ezt a problémát könnyűszerrel kezelheted,ha variálható polc magasságokat és kedved szerint átszabható tárolóelemet válogatsz össze. Nézd csak meg alaposabban ezeket a fém szerkezeteket! Látod már a trükkös átszabhatóságot benne?

(A képre kattintva nagyobb méretben is meg tudod nézni őket!)

haztartasi_helyiseg_berendezes_kialakitas_otletek.jpg

Maradjunk továbbra is helytakarékos ötleteknél...

Szabadulj meg a felesleges elemektől!

Szerintem káprázatos látványt nyújt egy lebegő mosdóhagyló, ráadásul tetszés szerint lehet szabadon hagyni az alatta lévő területet, vagy kihasználni a házimunka különböző fázisainál. Neked, hogy tetszik?

bc2a27231d3d8adbec6bea800c185306.jpg

Vond uralmad alá a fényt!

Kétségtelen, hogy egy nagy méretű ablakkal rendelkező helyiség, sokkal barátságosabb a besütő napfény miatt, azonban a legtöbb lakásban a mosókonyha pont a lakásnak abba a szegletébe szokott kerülni, ahol ez bajos lenne. Így nem marad más mint a mesterséges megvilágítás. Ha szeretnél aprólékos munkát is végezni (mint például a cikk elején említett varrás), akkor különösen fontos, hogy jól láss, és legyen kellően erős és jó helyről érkező fény.

Szerintem egy mozgató és forgatható lámpa kihagyhatatlan aduász. Mielőtt azonban megfognád a lámpa búráját, hogy az ideális pozícióba húzd győződj meg róla, hogy nem túl forró-e a felszíne!

d9988f4c7e422bdeabc484a910ed2c0c.jpg

Vannak kutyáid? Erre is kell gondolni mosókonyha tervezésnél!

Amikor hosszú sétát teszünk a természetben a kutyánkkal, gyakran képes úgy hazajönni a sétából mint egy varacskos disznó, mert még a háta közepéről is csöpögni szokott a sáros lé. Ismerős? Akkor pontosan tudod, hogy gazdiként mennyire nem szeretném ilyenkor a saját fürdőszobánkba beengedni, hogy ott fürdessem ki a mocsokból.

Arról nem is beszélve, hogy egy 20 kiló feletti kutyát, nem is olyan egyszerű felemelni és betenni a kádba, majd fürdés után kivenni. Ezt hivatott megkönnyíteni a külön a kedvenceknek felállított tisztálkodási zug, azaz kutyamosó. 

kutya_kad_furdeto_kutyamoso.jpg

Ha már a kedvenceknél tartunk legtöbbjük szeret a gazdi körül lenni, de ahelyett, hogy láb alatt lenne, kaphatna egy kis részt, ahonnan tud minket figyelni anélkül, hogy jövet-menet át kellene esni rajta.

7da62c26ac25ddb3eaa2911d1e03c8db.jpg

Ha már eleged a házimunkából...

Amikor végeztél a feladatokkal, egyszerűen zárt rá az ajtót erre a lakásrészre!

Jó is lenne, ha bármikor három másodperc alatt eltüntethető lenne az egész felfordulás, amivel egy háztartási helyiség jár. Jól hangzik? Akkor alakítsd úgy a mosókonyhát, hogy bármikor rácsukhasd az ajtót!

haztartasi_helyiseg_tippek.jpg

A mosókonyha nem egy új keletű találmány, hanem újabb fénykorát kezdi élni és már nemcsak a luxus otthonokban szorítanak neki helyet. Most néhány percre bepillantottunk a színfalak mögé, de itt az ideje, hogy mi is távozzunk és hagyjuk dolgozni ezt a szorgos kis szobát. :)

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2019-02-07 14:24:46 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8414612972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása