Jégtörő beszédtémák, hogy ne legyen kínos a csend a liftben utazva

Biztos veled is előfordult már, hogy kínosan bámultad a sarokban a pókot a liftben, amikor belépett valaki más is és együtt utaztatok a kiválasztott emelet felé. Szabadulj meg a kínos csendtől és vedd kezedbe az irányítást! Tedd néhány szóval kellemesebbé azt a pár pillanatot!

kinos_csend_a_liftben.jpg

Az elidegenedés manapság akár népbetegségnek is nevezhető jelenség, mert hatalmas tömeg vesz minket körbe nap mint nap ennek ellenére egyre többen érzik magukat magányosnak és elszigeteltnek. Elkeserítő, hogy manapság mennyire nehezen találjuk meg a közös hangot egy másik emberrel, ezért inkább hosszú óráknak tűnő percekig kerüljük a szemkontaktust a közvetlenül mellettünk álló emberrel, csak hogy ne kelljen megszólalni. Akkor is, ha az illető történetesen a szomszédunk már 10 éve, és alig 5 métere van egymástól a lakásunk bejárati ajtaja. Úgy is fogalmazhatnék, hogy segítség idegen a lakótársam.

Most ezen az általános feszültségen szeretnénk egy kicsit oldani úgy, hogy eléd tárunk néhány beszélgetés indító ötletet, hogy könnyebben megtaláld a közös hangot a liftben ácsorogva. Ki tudja, lehet egy igazi jóbarátra fogsz ilyenformán szert tenni. ;)

 Annak érdekében, hogy ne érezd magad feszélyezve a liftben ha más is csatlakozik, csupán két dologra van szükség:

  • Az egyik, hogy valamelyikőtök meg merje szólítani a másikat (és mivel te olvasod a cikket, legyél te az a valaki ;) )
  • a másik, hogy olyan témát találjatok, amire könnyű visszacsatolni. (Nem, a legújabb kvantumfizikai kutatási eredmények nem pont ezek közé tartozik, de ha mindenáron ezt akarod bedobni jégtörő témának megpróbálhatod.)

Kezd a nyilvánvalóval a beszélgetést

Legegyszerűbb úgy kezdeni a beszélgetést, hogy megnézed, hogy kit sodort a sors melléd rövid közös utatokhoz. Szomszédot? Látásból ismerőst? Teljesen idegent? Vajon mi szúr először szemet, ha ránézel?

  • Épp csomagot szállít valakinek? Érdeklődj a munkájáról!
  • Csinos a cipője, látványos a tetoválása? Dicsérd meg és kérdezd meg hol vette, csináltatta.

beszedtemak_nehany_perchez.jpg

Ha kisbabával, gyerkőccel vagy kutyával szál be valaki a liftbe hozzád, akkor már meg is van a legjobb téma. Mosolyogj rájuk és mondj egy kedves megjegyzést. Sok olyan kérdés van, amit feltehetsz egy kisgyerekes anyukának vagy egy kutyás gazdinak is:

  • Hogy hívják?
  • Mennyi idős?
  • Épp a parkba indultok sétálni?
  • Hogy álltok a szobatisztasággal?

Az angol úriemberek tudnak valamit

A kosztümös filmek többségében az angol nemesség kedvelt beszédtémája az időjárás alakulása szokott lenni és milyen igazuk van! A legtöbb embert érintő, érdekes téma (nem véletlenül nézzük naponta az időjárás előrejelzést is), ráadásul bármilyen hátterű, korú, nemű és foglalkozású emberrel el lehet róla fesztelenül csevegni néhány percen keresztül. Többre nincs is szükség, hiszen hacsak nem szorultok be együtt az elakadt liftbe, akkor máris kitöltötted vele a teljes, elsőre kellemetlennek tűnő várakozási időt, mire végre kinyílik az 5.-en a lift ajtaja.

Tehetsz néhány megjegyzést magára az aktuális időjárásra, esetleg az ilyenkor ideális ruházatra, de azt is elmesélheted, hogy szereted-e ezt az évszakot és miért! Pl. "Úgy hiányzott már a tavasz, mert ilyenkor végre tovább van világos és nem kell sötétben hazajönni a melóból vagy jegyzed meg, hogy mennyire utálod az erős szelet, mert már megint fáj miatta a fejed." Egy jól nevelt ember már erre is tud válaszolni, de ha ő még kéreti magát egy kicsit, akkor tegyél fel egy kérdést is a témában.

kepkivagas.PNG

Környékbeli aktualitások

Az esetek túlnyomó részében, ha együtt utazunk valakivel a ház liftjében, akkor az a valaki ott lakik, vagy ismerős a környéken pl. itt él az egyik rokona és őt látogatja rendszeresen. Ha nem vagy benne biztos, hogy láttad-e már a házban, akkor kérdezz rá, hogy sokat jár-e erre felé, így is lehet beszélgetést indítani még a pizza futárral is. :)

Ha ismerős, akkor meg bátran szemezgethetsz a környékbeli hírek és események közül pl. hogy megnyitott egy új kisbolt két sarokkal arrébb vagy, hogy milyen szépen rendbe tették a legközelebbi parkot.

Mi újság a társasházban?

A kínos csendet olyan közérdekű témával is megtörheted, mint például a következő közgyűlés témája, vagy a lépcsőház tisztasága, vagy a lift állapota. Mivel ugyan abban a liftben utaztok valószínűleg mindkettőtöket érintő beszédtémák lennének.

Lényegében bármilyen témakör bedobható, csak az a fontos, hogy a kínos feszengés helyett váltsatok egymással néhány emberi szót. Így talán kevésbé fog előfordulni veled, hogy kiderül, hogy 12 éve laksz egy társasházban egy másik lakóval, akit fejben vadidegenként azonosítasz.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

61 komment
2019-02-24 12:02:40 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8314643530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

darlacko 2019.02.26. 00:33:28

Én egyszer egy liftbeli beszélgetés során ismertem meg az egyik szexpartneremet. A lány kutyát sétáltatni indult, én utálom a kutyákat, de a lány nagyon vonzó volt, beszálltam vele a liftbe és elkezdtünk beszélgetni. Kiderült, hogy az expasija vette neki a kutyát, a szomszédok panaszkodtak a kutyára (zömmel maguknak való, pletykás, öregemberek lakták a házat), én voltam az első, aki szóba állt vele abban a házban és onnantól már egyenes volt az út a beteljesüléshez pár nappal később.

2019.02.26. 06:36:15

@csizo: "Miért lenne a csend kínos liftben való utazás közben? "

Mert már lassan mindenütt a csend és a közöny vesz körül minket. A lift egy gyakorló terep..akár.. Az empátia hasznos képesség és fejleszthető.. és jó játék, hidd el.

Köldök_szösz 2019.02.26. 07:08:47

@csizo: Szerintem sincs benne semmi kínos de egyes emberek túlfeszkózzák az életüket minden fölös szarral is.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.26. 07:16:25

@Womb Raider: a csend mitol kozony?
szerintem meg olcso fecseges vesz minket korul.

nj 2019.02.26. 07:39:28

Szerintem, akkor beszélgessünk, ha valódi érdeklődés van mögötte, azért ne mert "a liftben muszáj"! Miért lenne muszáj? A csend jó, legalább lehet nyugodtan gondolkodni. Soha nem éreztem feszélyezve magam, mert nem beszélgettem a liftben.
Különben is, úgy beszélünk erről, mintha órákról lenne szó. Egy átlagos lift legrosszabb esetben is felér a legfelső emeletre 1-2 perc alatt. Ennyit nem lehet kibírni anélkül, hogy teljesen érdektelen témákról beszélgessünk kényszeresen?

Diesunddas 2019.02.26. 07:43:08

@FILTOL: Igen, én is úgy látom, hogy az a tendencia, hogy mindegy mit, csak fecsegni kell folyamatosan... Engem teljesen kikészítenek a folyamatos felszínes csevelyek: számomra ez fárasztó... Ez a cikk is ezt sugallja: beszélgetni kell mindenáron, mert azolyan ciki csendben utazni egynás mellett...

Ranó Matyi 2019.02.26. 07:45:17

Kurva nagyot kell fingani, és azt mondani az utitársnak, hogy bazmeg, de gusztustalan vagy! És indulhat a beszélgetés

Fröccs Öntő 2019.02.26. 07:46:26

Ha nő, akkor rá kell vágni a seggére, el fog múlni a kínos csend

2019.02.26. 07:52:06

@FILTOL: "a csend mitol kozony?
szerintem meg olcso fecseges vesz minket korul."

A közöny (elszigetelődés) egyik jele a kényszeredett csend. Abban egyértelműen igazad van, hogy a fecsegés nem kívánatos.. de nehéz valahol a ló gerincvonalában megtalálni az egyensúlyt?
Nem fecsegni, hanem beszélgetni, kommunikálni, odafordulni KELL(ene).

Hörömpő cirkusz világszám 2019.02.26. 08:07:38

Nem érzem magam sem kínosan, sem feszélyezve a liftben. Odalépek, köszönök, beszállunk, kiszállok, köszönök. Ennyi éppen elég. Miért kell mindig csivitelni, mint a verebek? És nem, ez nem igazi érdeklődés, hiszen nincs mögötte semmi, csak a csöndtől való félelem.

atomplanet 2019.02.26. 08:13:26

A múltkor beszálltam a liftbe, de aztán rájöttem, hogy hülyeség, mert a földszinten lakom.

connector 2019.02.26. 08:17:35

Szopi-éjszakai alvás-szobatisztaság témát nagyon kerülném, magánügy. Inkább akkor valami "szeret-e sétálni a kicsi" jellegű témát vetnék be.

_ramirez_ 2019.02.26. 08:36:51

A cikkszerzoje ugye falusi? Nyugtasson meg valaki, hogy Pesten meg mindig tisztaban vannak azzal, hogy nem toljuk ra magunkat senkire keretlenul...

okleveles naiv 2019.02.26. 08:38:06

Miért kellene beszélgetni? Köszönök, többnyire mosolygok is, ha tartják az ajtót, megköszönöm, amikor kiszállok, v kiszáll vlki, elköszönök.
Ha beszélgetést kezdeményeznek, társalgunk, ennyi.

Mi a baj a csenddel? Aki a csendet kínosnak, v feszélyezettnek tartja, annak nem a lifttel van problémája.
Attól, h jól kommunikálok, még lehetek csendben, sőt, jól is érezhetem magam benne.

Amúgy meg inkább a csend, mint Mari néni, aki olvasott vlmi marhaságot a liftek kényszeres csendjéről és azóta a liftben kényszeresen beszélni kezd a tacskója aranyérműtétjének komplikációiról... :D

//VV\ 2019.02.26. 08:40:04

Remek ötlet. De én inkább maradok a saját verziómnál. Ha látom, hogy valaki már várja a liftet inkább visszamegyek, várok amíg üresen nem tudom használni. Rettegek ugyanis attól, hogy beragadok a liftbe és hosszabban beszélgetnem kell idiótákkal, és gypsekkel...

2019.02.26. 08:46:44

Megdöbbentő, hogy mennyien képtelenek megtalálni az egyensúlyt.. csakis a szélsőség, csakis a végletek.

Na, de nekik addig legyen jó, amíg nem szorulnak más ember segítségére. Mert akkor is ilyen fapofával nyugtázzák, ha átlép rajtuk valaki az utcán, vagy éppen a tesók elegyednek beszédbe velük ;)

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2019.02.26. 08:50:01

Meredten kell bámulni a falat hátat fordítva a többieknek. Nálam mindig bevállt

petit bourgeois 2019.02.26. 09:00:34

Nem díjaznám, ha egy kvázi idegen arról faggatna egy 20 másodperces lift-út alatt, hogy pelenkába sz*rik-e a gyerekem vagy sem. Ennek bizony sokszor negatív felhangja van (lásd még: cumi, szoptatás, stb.), úgy érzi a szülő, hogy még egy idegen is azzal piszkálja őt, amivel ő amúgy is szenved. Én személy szerint még a nagyszülőktől sem hallgatok szívesen ilyen kérdést, de ez egyénfüggő. Idegentől viszont abszolút no-go. Most én is kérdezzem meg, hogy megy a diétája...? :/

2019.02.26. 09:00:39

Ne utazz lifttel, ha nem muszáj! Én az ötödikig nem hívok liftet..A legdurvább, amikor valaki az elsőről lefelé liftet hív. Igazi sportember az ilyen..:)

2019.02.26. 09:02:14

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: Mind Zinovjev elvtárs a Ljubjanka béli kivégzése során.. Csak neki nem vált be..:(

fuszujka 2019.02.26. 09:46:14

@Womb Raider: "Nem fecsegni, hanem beszélgetni, kommunikálni, odafordulni KELL(ene)."
És erre pont az a 10 másodpercnyi két emelet a legalkalmasabb két vadidegen ember között.

Jó napot, és viszlát, ennyi. Ja, meg egy köszönöm vagy szívesen, amíg az egyik tartja a másikat a lift ajtónál.
Az igazi probléma nem a "kínos" csenddel, hanem az üres, semmitmondó fecsegésekkel van. Na, annál kínosabb nincs szerintem.
Ha két ember igazán érdeklődik egymás iránt, akkor úgyis elkezdenek beszélgetni. Az ilyen erőltetett, időkitöltő csevelyek szerintem százszor rosszabbak pár emeletnyi hallgatásnál.

Diesunddas 2019.02.26. 09:52:23

@Womb Raider: Igen, éppen aközött van különbség, amit szerintem egy csomó embernem vesz: ha az utcán összeesik valaki, természetesen azonnal odaugrom segíteni. De bájcsevegni a liftben: köszi, inkább nem. Ez nem azt jelenti, hofy elfordulok, ha valaki beszélgetést kezdeményez, csak nincs kényszerem, hogy muszáj mindenáron beszélgetnem... Ráadásul egy idegennel, akiről nem tudok semmit: lehet hogy őt rohadtul nem érdekli az én kedvenc témám. Ki tudja.

_B_ 2019.02.26. 09:56:39

Szerintem egy ilyen felszínes beszélgetés sokkal kínosabb :D
A lift az konkrétan egy olyan hely, ahol emberek akaratuk ellenére egymás intim szférájába vannak szorítva. Pont mint a tömegközlekedés. A tömött buszon meg vonaton sem kezdek el csevegni egy idegennel, mert zavaróan közel van hozzám.
A liftet meg kell tanulni elviselni, és kész.
Köszönünk, elköszönünk azt' csá.
De ha látom, hogy már ácsorognak a lift előtt, sokszor csak odaköszönök, és inkább gyalog megyek. Ezt mondjuk a metrón nehéz megtenni, de ott sem csevegek :D

m.t. 2019.02.26. 10:01:19

Szerintem kezdjetek aktualpolitikarol vitatkozni, pillanatok alatt elrepul a liftben toltott ido, sot meg utana 20 percig folytatjatok az 5-odiken.

_B_ 2019.02.26. 10:01:49

@Womb Raider: nem tudom hogy tesók elegyedtek-e már veled szóba, de olyankor hirtelen mindenki talál valami érdekes látnivalót az út túloldalán. Senki nem akar késszúrást jócselekedetért cserébe. Ugyanis a tapasztalt többség tisztában van vele, hogy minden cigánynál van kés, és nem azért hogy szalámit szeljen vele.
Egyébként én szoktam segíteni teljesen idegeneknek. babakocsi, nehéz táska, sok csomaggal jön, nyitom neki az ajtót, átadom a helyet stb. De ettől még a kényszerfecsegésnek nem látom értelmét.

teéjesenmindegy 2019.02.26. 10:08:43

@Szóra kész Szókratész: Esetleg szarrá van menve a térde, mert fejberugott okoskodó sportembereket?

2019.02.26. 10:19:42

@fuszujka: Ez az első lépés.. jelzed: látlak! ..és üzenet: nem vagy egyedül. Egyébként szerintem ez inkább a nagyvárosi dzsungelre jellemző. Belájkolja a fél kerületet, de szóba ugyan nem elegyedik minden gyüttmenttel :)

..és mégegszer, lassan: Nem állítottam, hogy MINDENKIVEL KELL beszélgetni.. de nem hiszem, hogy a SENKIHEZ NEM ERESZKEDEM LE a jó választás..

@_B_: " nem tudom hogy tesók elegyedtek-e már veled szóba, de olyankor hirtelen mindenki talál valami érdekes látnivalót az út túloldalán."
Ok..és okozat. Vajon hogyan kezdődött?

@Diesunddas: "ha az utcán összeesik valaki, természetesen azonnal odaugrom segíteni."
Egy túróst..te talán így tervezed..csak (mint fentebb) az emberek egyre nagyobb hányadában teng túl a tapintat: Nem az én dolgom. Az irány rossz.. és a szélsőséges látásmód. Fecsegés <> kommunikáció. Persze mondani mindenki szereti a magáét, beleüvöltve az internet magányába.

2019.02.26. 10:31:27

@Womb Raider:
Mitől lenne közöny, ha valaki a liftben állva a saját gondolataiba szeretne elmélyedni, és nem idegenekkel jópofizni? Így is kevés ideje van az embereknek magukban lennie.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.26. 10:33:02

@Womb Raider: persze, igazad van, de ezt egy lifben minek gyakorolni?

2019.02.26. 10:33:10

@Womb Raider:
De miért lenne kényszeredett csend az, ha valahol várakozva nem állsz neki beszélgetni idegen emberekkel? A kényszeredett ilyen esetben inkább utóbbi. A csend az az alapállapot.

Mancilla Pectoralis 2019.02.26. 10:35:14

És ha a lifttársnak épp nincs kedve beszélgetni akkor minek égessem magam az erőlködéssel?

2019.02.26. 10:37:50

@Womb Raider:
Na de pont a cikk is illemből beszélgetésről szól, hogy ne legyen kínos a csend. Mint ha alapból annak kellene lennie, amit meg kell törni beszélgetéssel. Meg te is arról beszélsz hogy miért nem beszélnek az emberek. Ez a másik oldalról pontosan hogy kényszerbeszélgetést jelent, ha te és mások olyan társadalmi nyomást gyakoroltok, amely szerint rossz ha nem beszélgetnek az emberek a liftben.

2019.02.26. 10:38:23

@Zabalint: "A csend az az alapállapot."

:)))) ..és az abból kinövő magány. Nekem most hirtelen a három majom ugrott be a kommentelőkről. (Az is tetszett, hogy véletlenül sem akadt egy sem, aki azt mondta volna: mert nem tudok miről beszélni, vagy gátlásos vagyok.. neeeem.. NEM AKAROK!!! Punktum! Még jó, hogy arctalanul sikerül ezen gátlást legyőzni és magyarázkodni ;)

2019.02.26. 10:44:47

@Womb Raider:
Nem, a magány nem azt jelenti, hogy egyedül vagy, hanem azt, hogy lenne igényed a társaságra, de nincsen. Ahogy létezik társas magány is, amikor társaságban érzed magadat egyedül hiába vannak beszélgetések-fecsegések.

El kellene fogadni, hogy sokféle ember van, sokféle helyzetben, nem mindig mindenki akar beszélgetni, és sok ember akkor sem unatkozik vagy akkor sincs semmi baja, ha pl. egy társaságban nem szól hozzá a témához. Ilyenkor nem jó neki, ha produkáltatják, hogy mi bajod, beszélj már.

2019.02.26. 10:46:50

@teéjesenmindegy: Vagy sokat okoskodott, és egy sportember lerúgta a térdét..:)

2019.02.26. 10:47:34

@Zabalint: "Na de pont a cikk is illemből beszélgetésről szól, hogy ne legyen kínos a csend. Mint ha alapból annak kellene lennie, amit meg kell törni beszélgetéssel. "
Öööö.. hadd kérdem már meg.. honnan a fixa idea, hogy az emberi létezés origója a bamba és feszengő magunk elé bambulás??

Persze, jó dolog a csend..a hangok nélküli kommunikáció, de azt bezony sok-sok beszélgetés előzi meg és kiválasztott ember az, akivel működik.

"Meg te is arról beszélsz hogy miért nem beszélnek az emberek. "
MÁR nem beszélnek.. befordult bamba népek. Én vidéken éltem sokat és szerintem a kommentelők java részénél idősebb is vagyok, de mindegy.. ez nem volt mindig így és bár itt mindenki ért ehhez is, azért akadnak szakemberek, akik szerint ez csak tünet..illetve egy romló állapot tünetegyüttesének egy eleme.
Nem beszél, nem hall, nem lát. Atomizált társadalom. Nem, nem KÖTELEZŐ beszélgetni.. de lehet próbálkozni. Kellene...
Másrészt.. ha jól tippelek.. egy liftben nem csak vadidegenek utaznak, hanem azok az emberek (is) akikkel egy házban élsz, akikkel (jó, ez itt ugye nem érvényes) egy mikroközösséget alkotsz.. velük talán nem bűn, ha néha kommunikációt kezdeményezel.
..és a lift csak az egyik. Nézz meg egy buszt, vonatot. Kék arcú emberek görnyednek-bújnak a kis pixelvilág menedékébe. Ha szerinted ez nooormális..hát lelked rajta.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.26. 10:54:52

Hozzám nem mernek hozzászólni, szóval sosincs ilyen problémám.

2019.02.26. 11:00:19

@Womb Raider:
"Öööö.. hadd kérdem már meg.. honnan a fixa idea, hogy az emberi létezés origója a bamba és feszengő magunk elé bambulás?? "

Nem ezt mondtam. De nyilván te soha nem mélyedtél még el a saját gondolataidban, ha neked kizárólag ezt jelenti, ha valaki nem akar soft talkolni...

"Persze, jó dolog a csend..a hangok nélküli kommunikáció, de azt bezony sok-sok beszélgetés előzi meg és kiválasztott ember az, akivel működik. "

Ilyen csend is van, amiről beszélsz, de itt nem erről volt szó.

"MÁR nem beszélnek.. befordult bamba népek. Én vidéken éltem sokat és szerintem a kommentelők java részénél idősebb is vagyok, de mindegy.. ez nem volt mindig így és bár itt mindenki ért ehhez is, azért akadnak szakemberek, akik szerint ez csak tünet..illetve egy romló állapot tünetegyüttesének egy eleme.
Nem beszél, nem hall, nem lát. Atomizált társadalom. Nem, nem KÖTELEZŐ beszélgetni.. de lehet próbálkozni. Kellene..."

Nem kötelező, de ha szerinted nem teszik, az csak azért lehet, mert jajj de rossz irányba megy a világ. Még véletlenül sem azért, mert nem szeretik a kényszerbeszélgetéseket...

"Másrészt.. ha jól tippelek.. egy liftben nem csak vadidegenek utaznak, hanem azok az emberek (is) akikkel egy házban élsz, akikkel (jó, ez itt ugye nem érvényes) egy mikroközösséget alkotsz.. velük talán nem bűn, ha néha kommunikációt kezdeményezel. "

Itt is egy óriási tévedés. Az emberek mindig is 100-150 fős közeli ismerősi kört tartottak fenn, ez van ma is, csak ez nem feltétlenül lakhely szerint szerveződik. Semmi elidegenedés nincsen abban, hogy nem ismered a lépcsőházban az összes szomszédot, főleg ha rendszeresek a költözések, ha a társaságodat eleve nem erre építed.

"..és a lift csak az egyik. Nézz meg egy buszt, vonatot. Kék arcú emberek görnyednek-bújnak a kis pixelvilág menedékébe. Ha szerinted ez nooormális..hát lelked rajta."

Igen, szerintem ez a normális, ahogy régen a pesti villamoson újságot olvastak, most meg lehet hogy épp ezt a blogot olvassák, vagy vitatkoznak ezen témákon. Elmondom, én a baráti társaságomban sem az időjárásról szoktam beszélgetni, hanem akkor érzem jól magamat, ha a napi eseményeknél elvontabb témákról lehet.

És igen, az meg a nem normális, ha illendőségből a vonaton végig kell hallgatni egy útitársad élettörténetét, mert az jött rá, hogy idegeneknek mesélné el. És igen, ha meg mégis érdekel, akkor végighallgatjuk.

2019.02.26. 11:09:09

@Zabalint: Ügyesen elbeszélsz mellettem.. Köszönöm, de inkább ne folytassuk ezt a kényszeredett társalgást.

2019.02.26. 11:10:20

@Zabalint: " Elmondom, én a baráti társaságomban sem az időjárásról szoktam beszélgetni, hanem akkor érzem jól magamat, ha a napi eseményeknél elvontabb témákról lehet."
:)))) Hát persze.

2019.02.26. 11:31:32

Témaindítónak javaslok egy kérdést: "Szorultál már be liftbe?"

2019.02.26. 11:52:04

@KARAK TERi: Ja.. Vagy: "Én klausztrofóbiás vagyok, ha elromlik a lift dühöngeni kezdek.":)

Pierr Kardán 2019.02.26. 12:05:41

De jó, hogy nálunk a tárasházban nincs lift :-)

John Doe3 2019.02.26. 12:15:48

@okleveles naiv: ha a hozzászólásodból törlöd a "tacskója" szót, sokkal közelebb fogsz kerülni a valóság leírásához...

John Doe3 2019.02.26. 12:18:40

@KARAK TERi: "Ennyire kövérnek nézek ki?"

2019.02.26. 12:31:45

@KARAK TERi:
Na, az teljesen más szituáció, akkor én is társalognék.

Egyébként nem fogok, mert nagyon ritkán használok liftet. Otthon nincs, munkahelyen harmadikra nem liftezek.

2019.02.26. 12:33:53

@Womb Raider: ja, folytatásként pedig társaloghatunk a liftbalesetekről: www.origo.hu/techbazis/20180921-liftbalesetek.html

bobijub 2019.02.26. 13:04:45

node ki adna ilyen őszinte címet egy blogbejegyzésnek:
- ha kínosnak érzed a nemfecsegést
- ha olyan hülye vagy, hogy egyetlen saját ötleted sincs
- ha úgy érzed, mindenáron fecsegni kell, ha szimpatikus a másik, ha nem
- ha nem zavar, hogy a lift megérkezése a mondat közepén bassza szét a kommunikációt
- .....
... akkor akár ezek közül a sablonosan ostoba ostobán sablonos indítómondatok közül is választhatsz

lutria 2019.02.26. 16:11:02

Nálunk az aktuális beszédtéma:Önt is zavarja hogy a másodikon két idióta már hetek óta üti,fúrja,vágja betont mint az állat akár reggel 7 órai kezdéssel?(a lakás teljes újjáépítése,falak átrendezése stb.)
Nem megyünk le hozzájuk és ütjük őket addig amíg be nem tartják a házirendet?

2019.02.26. 19:24:38

@csizo: Értelek.. tehát akkor kimondhatjuk, hogy csak úgy szabad véleményt megfogalmazni, hogy annak illeszkednie kell a többség nézeteihez. Az meg nagyon szimpi, ahogyan többesszámban szólsz hozzám.. te is közös képviselő lennél???

Amúgy az feltűnt, hogy a többség képtelen volt a valóban karakteresen megfogalmazott, de szép szélsőséges nézetétől elmozdulni? Nem beszélgetek... mert az fecsegés! Punkt!

"nem azért van, mert lekezelő a másikkal. "
Nyilván.. (pontosabban.. nem mindig azért..ha elnézed ezt nekem) .. na, de akkor valójában miért?*** Mert azt ugye implicite mindenki visszautasította, hogy szorongana, zárkózott, feszeng. Nem. Itt mindenki határozottan nem és nem akar beszélgetni..mert az parasztság, üres, céltalan fecsegés.
Hogy veszi már ki az magát, hogy csak úgy beszélünk a szánkkal egy emberhez..
Szóval az érveket én is hiányoltam, mert nekem inkább sima kinyilatkoztatásoknak tűntek.

***
"Elmondom, én a baráti társaságomban sem az időjárásról szoktam beszélgetni, hanem akkor érzem jól magamat, ha a napi eseményeknél elvontabb témákról lehet.
"
Nekem ez iccipicit mégis úgy tűnik, mintha a gondolat megfogalmazója lealacsonyítónak érzi a lift emberével való szóba elegyedést..

És elnézést, ha untatlak..de még ez:

"Na de pont a cikk is illemből beszélgetésről szól, hogy ne legyen kínos a csend. Mint ha alapból annak kellene lennie, amit meg kell törni beszélgetéssel."

Szerinted a kommentelő egészen pontosan értette, miről is szól a poszt? Nekem nem úgy tűnik..

Én ezt emelném ki.. számomra ez a fókusz:
"Az elidegenedés manapság akár népbetegségnek is nevezhető jelenség, mert hatalmas tömeg vesz minket körbe nap mint nap ennek ellenére egyre többen érzik magukat magányosnak és elszigeteltnek. Elkeserítő, hogy manapság mennyire nehezen találjuk meg a közös hangot egy másik emberrel, ezért inkább hosszú óráknak tűnő percekig kerüljük a szemkontaktust a közvetlenül mellettünk álló emberrel, csak hogy ne kelljen megszólalni. Akkor is, ha az illető történetesen a szomszédunk már 10 éve, és alig 5 métere van egymástól a lakásunk bejárati ajtaja. Úgy is fogalmazhatnék, hogy segítség idegen a lakótársam"

Aláhúzzam a kulcsszavakat?

2019.02.26. 19:47:59

@Womb Raider:
"Amúgy az feltűnt, hogy a többség képtelen volt a valóban karakteresen megfogalmazott, de szép szélsőséges nézetétől elmozdulni? Nem beszélgetek... mert az fecsegés! Punkt!"

Hangsúlyoztam korábban hogy nem erről van szó, hanem arról, amikor kényszeresen beszélni kellene, mert állítólag kínos a csend. Csak te write-only üzemmódban voltál, ezért nem fogtad fel.

"Nyilván.. (pontosabban.. nem mindig azért..ha elnézed ezt nekem) .. na, de akkor valójában miért?*** Mert azt ugye implicite mindenki visszautasította, hogy szorongana, zárkózott, feszeng. Nem. Itt mindenki határozottan nem és nem akar beszélgetni..mert az parasztság, üres, céltalan fecsegés.
Hogy veszi már ki az magát, hogy csak úgy beszélünk a szánkkal egy emberhez..
Szóval az érveket én is hiányoltam, mert nekem inkább sima kinyilatkoztatásoknak tűntek."

Nem, te jöttél a kínos csenddel, én meg sokan mások erre azt reagáltuk, hogy sokunknak jó a csend egy ilyen szituációban, és épp ellenkezőjétől érezzük magunkat kellemetlenül. Nem mindig, és minden szituációban, és olyan is lehetséges, amiről beszélsz. Csak nem kellene minden helyzetre az általad preferált sablont ráhúznod. Ha valaki csendben van, annak nem feltétlenül van valami baja, ezt fogd fel. Pl. olyan, mint introvertált személyiség mond neked valamit?

"Nekem ez iccipicit mégis úgy tűnik, mintha a gondolat megfogalmazója lealacsonyítónak érzi a lift emberével való szóba elegyedést.. "

Mivel én írtam, elárulom: tévedsz. Nem nézek le senkit, de ettől még fenntarzom a jogot magamnak, hogy ne szeressek kimondottan hétköznapi dolgokról beszélgetni. Mert még egyszer: nem vagyunk egyformák.

"Szerinted a kommentelő egészen pontosan értette, miről is szól a poszt? Nekem nem úgy tűnik.."

Szerintem te nem akarod megérteni, mit írtam neked, mert ragaszkodsz az elisegenedős prekoncepciódhoz. Holott ennél a világ sokkal bonyolultabb.

2019.02.26. 20:00:38

@Womb Raider:
A másik, amit már mások is megfogalmaztak:
Az emberi segítségnyújtás egyáltalán nem azon múlik, hogy egyébként leállok-e a szomszédommal vagy buszon más utasokkal traccsolni. Ahogy az sem, hogy ki mennyire magányos.

Nyilván van aki igényli, hogy a szomszéddal barátkozzon, mások nem, utóbbi embertípus attól még nem lesz elidegenedett vagy magányos.

Anno pedig falun is sokan utálták, hogy mások kéretlenül az arcukba másztak, csak ugye olyan volt a kultúra, és kevés emberrel kevésbé válogathatták meg a barátaikat.

De ha már elidegenedés: nyilván ez is maga a pokol neked, de én azt sem érzem fontosnak, hogy minden rokonommal tartsam a kapcsolatot. Mert egyszerűen egy idő után attól, hogy rokon, nem lesz fontosabb más embernél, sokkal inkább az számít, kedveljük-e egymást.

Egyébként arról nekem is van véleményem, mi okozza az emberek magányát elidegenedését. Szerintem az, hogy sokan képtelenek alkalmazkodni a merev társadalmi struktúrák lebomlásához, nem tudnak élni a szabadságukkal, ahol a mikroközösségük immár nem adott, hanem maguknak kell felépíteni. Úgy gondolom, ez a kisebb rossz, mint ha a hagyományos struktúrákba lennénk bekényszerítve, mert azzal meg a szabadságvágyó emberek szívtak, csak még nagyobbat.

2019.02.26. 20:12:50

@Zabalint: Te most amúgy nem velem vitatkozol, de szívesen olvasom a véleményed.. csak nem osztom. Szabad?

"Egyébként arról nekem is van véleményem, mi okozza az emberek magányát elidegenedését. Szerintem az, hogy sokan képtelenek alkalmazkodni a merev társadalmi struktúrák lebomlásához, nem tudnak élni a szabadságukkal, ahol a mikroközösségük immár nem adott, hanem maguknak kell felépíteni. Úgy gondolom, ez a kisebb rossz, mint ha a hagyományos struktúrákba lennénk bekényszerítve, mert azzal meg a szabadságvágyó emberek szívtak, csak még nagyobbat."

Nekem is van véleményem: bullshit... mert mindössze addig állja meg a helyét, míg valójában nincs rá szükség.. bajban egészen megváltozik az emberek véleménye a 'merev struktúrák"-at illetően, és átértékelik a "szabadság" értékét, hirtelen felértékelődik a közösség adta biztonság ;)

öszegezve.. a te érve(i)d: nekem így a jó , tehát ez így jó. (most) Ütős..na..

2019.02.26. 20:19:42

Egyébként azt értékelem, hogy hirtelen megjelentek az árnyaltabb jelzők..

"Holott ennél a világ sokkal bonyolultabb."
Aha.. akkor esetleg szóba jöhet az elidegenedés is? ..az intellektuális fölény, a csend szeretete, a meditáció, a miegymás mellett? Vagy az azért nem, ennyire mégsem bonyolult?

"Az elidegenedés manapság akár népbetegségnek is nevezhető jelenség, mert hatalmas tömeg vesz minket körbe nap mint nap ennek ellenére egyre többen érzik magukat magányosnak és elszigeteltnek."
(ezt nem én fogalmaztam meg)

Tehát a helyes stratégia a frusztráló változás visszafordítására, enyhítésére, ha megmagyarázzuk: mi sem természetesebb, mint minimalizálni az interakciókat más emberek felé? Hmm.. ki tudja...

SarahConnor 2019.03.09. 09:49:11

Nálunk nincs lift. Probléma megoldva.
süti beállítások módosítása