Más színűre festeném az erkélyem, szabad?

Vannak olyan helyzetek, amikor felmerül a lakás tulajdonosok fejében, hogy újrafestenék az erkélyük falait és ha már ez megtörténik, akkor valami számukra tetszetős színnel. Igen ám, de erről nem kizárólag a tulaj tisztje dönteni bármennyire is lázadozik az ember lelke ez ellen. De akkor kinek a szava számít még? Milyen elveknek kell megfelelni felújításkor? És nem utolsó sorban mi történik, ha ezeket figyelmen kívül hagyjuk? Ezekre és más hasonló kérdésekre kerestük a választ. Lássuk mire bukkantunk...

erkely_festes.jpg

A cikkben leírtakat több nagyváros önkormányzati irodájának illetékes embereinek nyilatkozatai alapján foglaltuk össze.

"Felújítanám az erkélyem"

Kezdjük az elején. Kezd ideális lenni az időjárás egy kis erkélyes kiüléshez, igen ám, de cseppet sem vonzó az itt-ott foltokban lepotyogott korábbi festés és bizony egy két foltnyi azonosítatlan zöld paca is megjelent már a falakon. Lakástulajdonosként elhatározzuk, hogy rendbe szedjük az erkélyt, kezdetnek csinálunk egy festést, valamilyen a jelenlegi semmilyen színtől eltérő színben vagy árnyalatban. Ez lenne az alap szituáció.

Attól óva intünk mindenkit, hogy a következő lépés a szükséges kellékek beszerzése után az erkély festés legyen, mert a folyamat jóval bonyolultabb, mint elsőre gondolná az ember!

Mert már az emberek imádják az " Én házam az én váram" közmondást az erkély esetében ez nem egészen így működik. Hiszen az erkélyed jelentős részét a többi ember is látja, így "rájuk is tartozik", hogy hogyan fest. Gondolj csak bele, hogy egy barokk belvárosban sétálgatva mit éreznél ha meglátnád, hogy az egyik erkély neonzöld, a másik meg vörös színre van mázolva. Tönkretenné a látványt.

Még ha nem is értesz ezzel egyet, akkor is el kell fogadnod, hogy az erkély átfestése nem teljesen magánügy. 

erkely_felujitas_2.jpg

Mielőtt bárkit is beavatnál a tervedbe, készülj fel az olyan válaszokból mint:

  • mekkora társasházban található az erkélyed (nem kell pontosan, de azt minimum tudnod kell, hogy hány emeletes a társasház)
  • utcára vagy belső udvarra néző-e az adott erkély
  • volt-e az elmúlt pár évben egységes külső megjelentést nyújtó külső felújítás a házban
  • a műemlékvédelem érinti-e az adott épületet

Az elhatározás utáni első lépés

A közös képviselő segítségét igénybe véve utána kell nézni, hogy a társasház alapító okiratában, illetve az SZMSZ-ben (Szervezeti-Működési Szabályzat) van-e a fenti esetre vonatkozó bármilyen pont. Ez alapján a belső udvari erkélyek lefestéséhez (vagy egyéb változtatásához pl. erkély üvegezésének cseréje) elég a közös képviselő engedélye, illetve ha külön kérik a fenti dokumentumok a közgyűlésen kell dönteni a változtatás elfogadásáról vagy elutasításáról.

Vannak olyan városok ahol kicsit engedékenyebbek a szabályok, mert az utcára néző erkélyek esetében is elég a közös képviselő bólintása a fenti dokumentumok alapján, de ott fontos kikötés, hogy a társasház nem lehet nagyobb 5 rendeltetési egységnél, (Rendeltetési egység= lakás, üzlet, garázs stb.) mert amennyiben ezt meghaladja már nem lesz elég a közös képviselő ítélete.

erkely_felujitas.jpg

Mint láthatjuk még így is van elég sok erkély, amik története nem ér végett a fenti módokon. Tehát a műemlék védelem alatt álló épületben élők, bizonyos városokban a fent említett méretnél nagyobb társasházban lakók, illetve az alapító okirat és SZMSZ szabályzás nélkül maradók újabb ponttal kénytelenek kiegészíteni az erkély festésének feladatát.

Be kell vonni az önkormányzatot is

Az önkormányzaton belül a főépítészi iroda, a település fejlesztési részleg vagy más hasonló néven futó osztály munkatársaihoz kell fordulni. Ha kérdeznék, hogy milyen témakörben kerested fel őket, akkor épület homlokzatának változása elegendő megnevezés erre az erkély felújítási tervre, elsőre nem kell belekezdeni a hosszabb és pontosabb mesébe, mert nagy valószínűséggel telefonos érdeklődés esetén átkapcsolnak egy másik munkatárshoz még az adott részlegen belül is.

Először egy telefonos érdeklődést javaslunk, hogy nálatok mi az általános ügyintézés erkély festés esetén, majd ezt követően célszerű rátérni az írásos megkeresésre. (Utóbbiról részletesebben a következő pontban olvashatsz.)

De miért is kell az önkormányzat?

Szinte biztosan településképi bejelentésre lesz szükséged, de erről érdemes telefonon tájékozódni mert városonként, lakótelepenként, és épületenként és a felújítás mértékét figyelembe véve más és más lehet az eljárás.

A településképi bejelentés annyit jelent, hogy kiszemelt festék színminta kódját, fényképes színmintát illetve az épület egészéről fényképes mellékletet, és helyrajzi számot csatolva kell a tervedet az önkormányzat fent nevezett részlegéhez eljuttatni. Itt a főépítész elé kerül az óhajod, aki válaszol az ügyedre.

festes_szinkod_szinminta_szinskala.jpg

Bevallom kicsit nehezen fogalmaztam meg a fenti pontot, mert volt olyan önkormányzat, aki bejelentésről és főépítészi támogatásról beszélt, míg a másik önkormányzatnál engedélyről és döntésről esett szó. Bár a folyamat ugyan az, azért érezhetően egy kicsit más a kettő. Mivel nem találtuk különösebben megnyugtatónak ezt folyamat elbírási körülírást rákérdeztünk a részletekre. A következő választ kaptuk: "A főépítész úr hadd vessen rá egy pillantást aztán majd eldönti..."

Tovább feszegettük a témát, hogy mégis mi alapján került pozitív vagy negatív elbírálás (vagy támogatás) alá a kérés elég megfoghatatlan válasz érkezett. Az adott városra vonatkozó településképi általános előírások (ha vannak) és a jó ízlés elve alapján.

Egy ehhez a kérdéshez tartozó érdekesség, hogy bár létezik országos településképi rendelet, ezt csak figyelembe vehetik az önkormányzatok nem kötelező érvényű így, jogukban áll dönteni erről. Ezen kívül egy másik ok amiért nincs egységes irányvonal az az, hogy a nagyobb városokban lehet saját az adott városra vonatkozó településképi elképzelés, ami taglalhatja a klíma, az erkély színét, a szigetelést és még sok más felújításkor szóba kerülhető pontot. 

Akik biztosan nem úszhatják meg a fenti önkormányzati kitérőt, azok akik műemlék védelem alá tartozó társasházakban laknak, mert nekik minden esetben szükséges az önkormányzati engedély, mielőtt a tulajdonos saját ítélete szerint bármin változtatna.

muemlek_vedelem_lakas_felujitas.jpg

De mivel jár, ha ezt az egészet egy vállrándítással figyelmen kívül hagyod?

Mondhatjuk, hogy egészen addig biztonságban vagy, amíg valaki nem jelenti be, hogy mit műveltél az erkélyeddel. Ha azonban túl vagy az átfestésen és a fenti pontokban felsorolt beszerezhető támogatásokat és engedélyeket nem zsebelted be előtte, és valaki bejelenti az önkormányzatnál, akkor beindulnak azok a bizonyos malmok. Kivizsgálják az esetet és eljárást indíthatnak. Lehetséges, hogy olyan ítélet születik, hogy köteleznek az erkély eredeti állapotának/színének helyreállítására.

Egy szónak is száz a vége, mielőtt fejest ugranál az erkély festésbe tájékozódj a helyi szabályokról és lapozd át a társasházi dokumentumokat is!

Bár a cikkben az erkély falainak átfestése volt a téma, a klíma, erkély üvegbetétjének cseréje és más hasonló felújítási tervre vonatkozóan is lehet következtetéseket levonni, mert az eljárás biztos hasonló lesz a lakhelyeden, mint a festés esetén.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

11 komment
2019-04-23 12:57:39 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr614781446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.04.24. 10:23:26

Bürokreténizmus mindenek felett.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2019.04.24. 14:37:53

Vegyünk egy egyszerű példát: mi van, ha fehér az erkély vagy kék (panelház egyenszíne) és pontosan árnyalatra ugyanolyanra megcsinálom? Eredeti színe lesz, állapota nem tud eredeti lenni, hiszen a foltok vagy a pergő vakolat ugye javításra, festésre kerül.
Jogilag tehát ha pontosan ugyanolyat akarok mint az egységkép - és a ház nem műemlék - egészen a főépítészig rá kell bólintson mindenki?
Ha nem jelentem be és ugyanolyan fehérre/kékre (egységszínűre) festem, de valakinek piszkálja a csőrét, és feljelent, le kell vakarni a festéket, adott esetben a javítóglettet, mert az eredeti állapotot kell visszaállítani?

László Balogh 2019.04.24. 16:19:57

Ezt a posztot azért nem értem, mert itt nálunk a lakótelepen mindenki mindenféle engedély nélkül építheti be az erkélyt, cseréltetheti az ablakokat (teljesen más formára is), illetve szereltethet fel eltérő külsővel rendelkező klímákat, melyek közül a régiek ráadásul kifelé, közterületre csöpögnek. Eddig semmilyen retorzió nem volt ezek ügyében.

Pierr Kardán 2019.04.24. 17:36:40

Egy ilyen színű panelházon vajon milyen színre kellene festeni az erkélyt, hogy megfeleljen az előírásoknak?

obuda.hu/wp-content/uploads/2016/03/Vizorgona-1_1200.jpg

Hörömpő cirkusz világszám 2019.04.24. 20:17:56

Random lakótelepen minimum ötféle módon építették be az erkélyeket, rondábbnál rondább eredménnyel. Lefogadnám, hogy a beépítések 100 %-ában még csak a közös képviselőt sem kérdezték meg, nemhogy a kerületi főépítészt. Különben is, amióta engedély nélkül szabad építkezni, ki nem szarja le, hogy néznek ki a panelerkélyek. De haladj be Budapest belvárosába, nézz fel a körúti épületekre és meg fogsz döbbenni.

infrablue 2019.04.24. 22:33:21

Belső Erzsébetvárosban, ami egyébként részben a világörökség Andrássy út szomszédja, (erre van egy szakkifejezés) az önkormányzat támogatásával mindenféle utcafronti nyílászáróra lehetett műanyag ablakcserét végezni, legtöbbször úgy, hogy a dupla gerébtokos ablak tokja a helyén maradt, erre tákolták a műanyagot. Volt aki így csináltatta, volta kinél maradt az eredeti és volt aki új fa ablakokat rakatott be. Egy házon belül 4-5 féle szín és kivitel, és az elindító az önkorm. volt. Akkor most mi van? Ja és tetőtér beépítés utca képi megfontolásból tilos. De ezek szerint az erkély színe döntő. Vagy nem.

Lángharcos 2019.04.25. 10:51:37

Én műemlékvédett házban lakom. Nálunk az sem volt lehetséges, hogy az ablak felújításnál műanyag keretűre cseréljük a régi fa ablakokat. Meg kellett tartanunk az alapanayagokat. A látvány nem változott volna. Az utcáról senki nem mondja meg, hogy fából, papírból vagy műanyagból van az az ablakkeret.

Sőt, továbbmegyek. Van egy már-már veszélyes állapotú folyosónk (az alsó két emelet rohad, és hát nem bármikor de végülis bármikor leszakadhat vagy elkezdheti a leszakadást), aminek a felújítása évek óta húzódik. Csakis azért, mert az önkormányzat főépítésze kitalálta, hogy alkalmazzuk rá a műemlékvédelmet, és a már nem igen beszerezhető térköveket tegyük vissza. A felújítási terv része lett volna azok lecserélése, és valami könnyebb alapanyagra cserélése. Beletörődtünk, legyen, maradnak a térkövek, beadtuk újra a tervet és az önkormányzat újra visszadobta. Mert az előzőhöz képest kitalálták, hogy a mostani felújítással nem érintett 3. emeletre is tegyünk olyan térköveket, mert a múlt évezredben volt felújítva, és az akkori főépítész nem ragaszkodott semmilyen térkőhöz. De most pótoljuk azokat is.
Végülis semmi gond, nyugodtan húzzuk csak az időt.

gigabursch 2019.04.25. 11:50:54

@Lángharcos:
Dehogynem. Bárki.
A műanyag ablak tokjai és ablakkeretei mindig gérbe vannak vágva.

Lángharcos 2019.04.29. 16:09:24

@gigabursch: Igazából ezt annyira nem értem, de oké. Nem lett volna tok, csak az ablakszárnyak cseréje.

Lángharcos 2019.04.29. 16:12:22

@házmestermedve Az a kérdésem lenne, hogy mi a helyzet akkor, ha nem festeni akarom, hanem fel akarok helyezni egy macskahálót?

Az épület védettséget élvez műemlék (jellege) miatt.

Mókuspolli 2019.04.30. 18:16:59

@Lángharcos: Szinte biztos, hogy a műemlék védelem miatt meg kell ereszteni egy telefont a helyi önkormányzati hivatal illetékes osztálya felé a macskaháló miatt, és majd ők elmondják, hogy szükséges-e más bejelentés/engedély kérési forma is, vagy simán mehet a dolog.
süti beállítások módosítása