Program ajánló: ilyen a Terrapláza

A sok dolgos hétköznap után végre megérkezik a hétvége, amikor jó lenne közösen csinálni valamit a családdal? Kicsit kimozdulni otthonról? Ha állatbarátok vagyok, akkor a terrapláza lehet a ti hétvégi programotok. Mi elmentünk egyre, megnéztük most beszámolunk róla, hogy mire számíthatsz, ha ide látogattok!

terraplaza_gyor_elmeny_beszamolo_program_kisallat_vasar_kiallitas_expo_10.jpg

A Terrapláza egy egzotikus állat kiállítás és vásár. Ha a gyerkőc már régóta nyüstöl, hogy ő bizony kígyót, békát, kaméleont vagy más hasonló kisállatot szeretne, de neked fogalmad sincs, hogy mivel jár a tartása és még testközelből nem is láttál ilyen házi kedvencet, akkor érdemes kilátogatni erre a rendezvényre. Szintén ajánlom az állatbarátoknak és kis gyerekeseknek is.

Magát a terraplázát egy évben 2-szer Győrben, illetve 4-szer Budapesten rendezik meg. A legközelebbi időpontban szeptember 15.-én Győrben a Duna Centerben és október 20.-án Lurdy Házban lesz megtekinthető. Mi a 2018-as májusi Győrben rendezett expon voltunk kint, így a beszámolónk és képeink ezekről szólnak.

(A kép válogatásért, és a nagyobb méretért kattintani kell a képekre!)

A kiállítók között számos az adott fajjal foglalkozó, hozzáértő ember van jelen, akik kiállítják és megvásárlásra kínálják az állatokat. Számukra nagyon pozitív volt, hogy a kiállítók mindegyike fáradhatatlanul és nagyon készségesen válaszolgatott az adott állat tartásának feltételeiről és az állatok igényeiről. Örömmel meséltek a velük megosztott mindennapjaikról (nem csak a rózsaszín ködös oldaláról) és a különlegesebb esetekről is. Ha nem vagy abban a szerencsés helyzetben, hogy ismerősi körben megismerkedj az általad kinézett kedvenccel mielőtt megvennéd, akkor ez remek lehetőség erre.

Persze arra is jó alkalom, ha régóta szeretnél egy lila elefántot, de sehol nem találtál eddig a környékeden. Az elefántos rész nyilván vicc volt, de amúgy tényleg iszonyúan sok miden felelhető itt.

terraplaza_2018_gyor_11.JPG

Talán fel se lehetne sorolni, hogy hány fajta állattal lehetett a Terraplázán találkozni. Néhányat kiragadva volt itt két tenyérnyi méretű óriásbéka, hörcsög, nyuszi, afrikai fehérhasú törpesün, madárpók, csigaházban élő rák és a kaméleonok, kígyók, gyíkok, gekkók, teknősök mindenféle képviselője is.

terraplaza_gyor_elmeny_beszamolo_program_kisallat_vasar_kiallitas_expo_9.jpg

Akvarisztikai szempontból a felszerelések és tápok kaptak nagyobb teret, bár lehetett látni azért halakat is főleg bettát, guppyt, szumit, superred ancit, vitorláshalakat, sügérekből egy-kettőt, gömbhalat, ékfoltos razbórát stb.

terraplaza_gyor_elmeny_beszamolo_program_kisallat_vasar_kiallitas_expo_8.jpg

Egy-egy fajból rengeteg színű, korú, méretű egyedből lehetett válogatni a nemek kiválasztása után és az ideiglenes lakhelyül szolgáló dobozaikra szinte minden esetben az árak is fel voltak tüntetve. 

Az állatok kézbevételével és simogatásával kapcsolatban vannak nagyon laza kiállítók, akik minden további nélkül engedik (maximum arra ügyelnek, hogy ne egész nap ugyan azt a hörcsögöt tutujgassa mindenki), de vannak akik kézfertőtlenítés után, komoly felügyelettel inkább csak saját kézből mutatva engedik csak a tapizást.

terraplaza_gyor_elmeny_beszamolo_program_kisallat_vasar_kiallitas_expo_2.jpg

Meglepetésünkre azonban találkoztunk egy olyan standdal is, ahol a gyíkszerű állatka (bocsánat nem hordott névjegykártyát a nyakában, így nem ismertem fel) teljes szabadságot élvezve mászkálhatott a pulton. Többen megnézték, hátha "nem igazi", de az volt, ami egyszerre váltott ki a közel hajolókból ámulatot és egy csepp ijedséget is. Ami még a taperolást illeti a pókosoknál a levedlett megszólalásig élőnek tűnő pók "burkot" is kézbe lehetett kapni, egy alapos (utólagos) kézmosás ígérete mellett.

terraplaza_gyor_elmeny_beszamolo_program_kisallat_vasar_kiallitas_expo_3.jpg

Mindig szokott lenni azonban egy állatsimogató, ahol malacokkal, kecskékkel, tyúkokkal és kacsákkal lehet a gyerekeket közelről megismertetni. Ezek a jutalomfalatot adagoló labdát lökögető malacok azonban teljesen hozzá vannak szokva az egész napos dögönyözéshez, nagyon jól viselték a legkisebbek osztatlan figyelmet is.

terraplaza_2018_gyor_20.JPG

Amikor mi kint voltunk a terraplázán rengeteg embert láttunk, aki új családtagot vásárolt vagy éppen nekik való új, nagyobb terráriumot vagy felszerelést vett. A felszerelések között dekorációnak és mászókának faló fák, talajok és infralámpák voltak, illetve hatalmas számban kínáltak megvételre terráriumokat üresen illetve berendezetten is. Eleségnek szánt (még kisebb) élőállatok is voltak pl. egerek, tücskök, csótányok, lisztkukacok, de olyan sarki boltban nem biztos, hogy kapható termékek is szembejöttek, mint a bogárzselé.

terraplaza_gyor_elmeny_beszamolo_program_kisallat_vasar_kiallitas_expo_5.jpgAz akváriumba, terráriumba való növények is jól fogytak, de a hagyományos szobanövényekből és extrémebb kültéri virágokból is lehetett válogatni.  Az egyik nagy kedvencünk a Vénusz légycsapója nevet viselő húsevő növény volt. Akárcsak a fent nevezett portékák a kiegészítők is nagy számmal voltak jelen például a terraplázás és egyéb állatfigurás felsők, hűtőmágneses sörnyitók, fatáblára festett képek, ásványok, kulcstartók stb.

terraplaza_gyor_elmeny_beszamolo_program_kisallat_vasar_kiallitas_expo_4.jpg

A 2018 májusi rendezvényen volt ragadozómadár bemutató is, ami bár kissé félreérthető megfogalmazású volt, hiszen a bemutató nem ide-oda reptetést jelentett (mert ilyen körülmények között a madárnak nem lett volna biztonságos), hanem karon ülve lehetett megcsodálni, megsimogatni a farktollát, illetve videókat nézni róla és ismeretterjesztő beszámolókat hallgatni a gazdájától.

terraplaza_2018_gyor_19.JPG

Olyan különlegességgel is lehetett találkozni, mint az otthon kikelthető pillangóbáb. Igazán romantikus hangulatú ajándék lehet, egy néhány héten belül kikelő a lakásban boldogan repkedő óriás pillangó. Magáról a lepkékről, a kikelés folyamatáról, a rövid ideig tartó gondozásukról részletes tájékoztatást kaphatunk, ha kérünk.

terraplaza_gyor_elmeny_beszamolo_program_kisallat_vasar_kiallitas_expo_6.jpg

A gyereknek lehetett különféle maguk után húzható föld felett valamivel lebegős állatlufikat vásárolni, ami különleges hangulatot adott a tömegnek.

terraplaza_gyor_elmeny_beszamolo_program_kisallat_vasar_kiallitas_expo_7.jpg

És ahogy az lenni szokott ilyen helyen volt büfé, ha valaki inni szeretne egy feketét vagy enni egy szendvicset és kulturált mosdó használatra is volt lehetőség.

A tömeg kezelhető volt, kis gyerekkel se lehet gond, bár egy-egy népszerűbb pontban, azért lépésben haladt a sor a standok mellett, hogy mindenki meg tudja lesni, hogy mi az adott szenzáció. A látogatók számának folyamatos emelkedése érezhető volt, de akadtak nyugisabb időszakok is.

terraplaza_gyor_elmeny_beszamolo_program_kisallat_vasar_kiallitas_expo.jpg

Ha mondanunk kellene valami negatívat is a Terraplázáról, akkor azt említenénk meg, hogy:

  • Az akvarisztika vonal egy picit elnyomott, egy-egy kevésbé szokványos haltól eltekintve nem feltétlenül tud lázba hozni mindenkit.
  • Bőven lenne hely plusz még egy teljes sor kialakítására, mert nagyon szélesek a közlekedő sávok és ezen kívül a jobb oldali utolsó sor mögött tátongott az üres tér (lehet tűzvédelmileg nem lehet, nem tudom, de laikusként szembetűnően ez a helyzet).
  • Egyéni elbírálás kérdése, de egy alapvetően élő állatokkal foglalkozó kiállítás esetében a tűhegyre szúrt dekorációnak szánt rovarok, lepkék, botsáskák, amik egy standdal arrébb már élve megtekinthetők inkább szívfacsaró látványt nyújtottak.
  • A jegy ára bár pénztárca érzékenység kérdése is, egy picit sok (főleg ha alapvetően venni megyünk oda valamit), amit lehetne úgy is kompenzálni, hogy egy része (vagy egésze) levásárolható legyen. Egyébként 1200-2200 Ft-ig terjednek a jegy árak attól függően, hogy milyen korúak vagyunk illetve mikor érkezünk.

Tanácsként én annyit tennénk hozzá, hogy bár van kedvezményes belépés 3 óra után addigra azért szép számmal vesznek meg állatokat és felszereléseket is, így ha mindent szeretnénk látni jobb korábban menni.

Maga az expo egyébként kényelmes tempóban egy óra alatt körbejárható, de nekünk sikerült valamivel több mint 5 órát ott tölteni, amikor kint jártunk.

terraplaza_2018_gyor_63.JPGKicsit felelős vagy a saját élményedért ezzel a kiállítással kapcsolatban, ha csak végignézegeted a különféle állatokat, növényeket és állattartási felszereléseket, akkor hamar bejárhatod az egészet, de ha megállsz egy-egy standnál, beszélgetsz az adott kiállítóval az általa tartott kedvencekről és a tartásukról, esetleg kézbe is veszel minél több szőröst és pikkelyest, akkor csak úgy szalad majd az idő.

Korábban már említettük, de most hétvégén kerül sor a győri kiállításra, ha kedved kaptál rántsd össze a családot és indulás egy állati jó hétvégi élményért!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2019-09-11 16:04:01 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr3015065956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása