Jaj, csak amerikai konyhát ne!

Egyre több otthont hirdetnek amerikai konyhás nappalival. Vannak jó tulajdonságai, de az éremnek mindig két oldala van, így most egy kicsit mögé nézünk ennek a típusú konyhának és kivesézzük, hogy milyen hátrányokkal jár, ha valaki ilyen lakás mellett dönt.

amerikai_konyha_milyen_konyham_legyen_konyha_berendezes_lakberendezes_fozes_konyha_fajtak_hatranyok.jpg

Bár kétségtelen, hogy egyre gyakrabban találkozni amerikai konyhás lakásokkal és házakkal, az nem azt jelenti, hogy mindenki számára az a tökéletes. Hoztam olyan hátrányokat, amikkel ha nem tudsz megbékélni, akkor jobb ha messzire elkerülöd az amerikai konyhás otthonokat.

Főzni vagy melegíteni? Ez itt a kérdés!

Mint ahogy a neve is mutatja, amerikai medve barátink kedvelt kivitelezése ez. Nem véletlenül, mert ők legtöbbször nem főznek otthon, inkább mikróznak vagy étterembe járnak. Náluk (igaz egyre ritkábban), de előfordul, hogy sütő sincs a lakásban. Egy ilyen "konyhát"  könnyű félig-meddig az alaprajzról is eltörölni, minimális a hely és eszköz igénye. Ez vajon a tiédre is igaz lenne?

amerikai_konyha_milyen_konyham_legyen_konyha_berendezes_lakberendezes_fozes_konyha_fajtak_hatranyok_4.jpg

"Érzem az illatát! Mi készül épp?"

A csülkös bableves, a körömpörkölt és a töltött káposzta szaghatásait gondolom nem kell bemutatni, mint ahogy azt sem, hogy ezek nem két perc alatt lesznek készen, hanem bizony órák alatt, addig pedig az egész lakásban élvezhető lesz az előétel helyett a szag. Hiába a magyar konyha amilyen ínycsiklandó, olyan büdi is tud lenni. Fel vagy arra készülve, hogy a fél életedet ételgőz és szag között töltsd és hogy a vacsora vendégek is hamarabb szembesüljenek a menüvel mint a tálalással?

Szellőztetni nem is olyan egyszerű!

Egy klassz szagelszívó jó megoldás lehet a szagok ellen, de a lakásból percek alatt kiviszi a meleget és bizony nagyon komoly összeg tud lenni a fűtés. Ha nem akarsz szagelszívót használni panelnél, akkor előfordulhat, hogy az egyetlen szellőzési lehetőség a nappalin keresztül az ablak marad, ami nem túl szerencsés.

amerikai_konyha_milyen_konyham_legyen_konyha_berendezes_lakberendezes_fozes_konyha_fajtak_hatranyok_2.jpg

A rendmánia erősen ajánlott hozzá!

Amerikai konyhánál még inkább törekedni kell a makulátlan rendre a konyhában. Nincs lustulás, szennyes halmozás, majd később elpakolom...Kirakat az egész, amit mindenki látni fog, akit behívj magadhoz egy pohár italra. Persze ha lejjebb adsz a tisztaságmániádból és nem hívsz vendégeket, akkor semmi gond.

Mennyibe kerül mindez?

Ha családi házban van az amerikai konyha, vagy új építésű társasházról beszülünk, akkor jó eséllyel eredetileg is ilyen konyhás-nappali volt a terv, így az átalakításra nem lesz szükség. Kicsit rosszabb esetben is max. egy falat kell kidönteni, ha statika és a felelős személy nem áll az útjába.

Ha viszont panellakást szeretnél átalakítani amerikai konyhás lakásra az egészen más tészta. Tekintélyes összeget kell erre áldoznod, rengeteg átalakítási munkálatra, újra csatornázásra, kábelezésre, burkolásra lakberendezésre lesz szükség. És itt elérkeztünk egy másik nagy hátrányhoz...

amerikai_konyha_milyen_konyham_legyen_konyha_berendezes_lakberendezes_fozes_konyha_fajtak_hatranyok_3.jpg

Vajon a következő is így szeretné az otthonát?

Ott hagytuk abba, hogy szétvertétek a panellakás felét és csilliárdokból újra teremtettétek a rendet a lakás falain belül. Ha egyszer elköltöznél ritkán hajlandók a vevők az átalakítással járó teljes költséggel többet fizetni a lakásért, inkább keresnek egy olcsóbb, hagyományos felosztású panelt, vagy ugyan ennyi pénzért egy nagyobb és/vagy téglalakást. Szóval akkor vágj bele egy ilyen komoly átalakításba, ha biztos vagy benne, hogy jó sokáig szeretnél abban a lakásban élni és élvezni az új felosztást vagy ha vállalod, hogy anyagilag bukós lesz ez a mutatvány ha költöznöd kell majd.

Bár ebben a cikkben az amerikai konyha árnyoldalaival foglalkoztunk, el kell ismerni, hogy vannak előnyei is. Meg is tettük egy korábbi cikkünkben, ahol pont az előnyök voltak a téma.

Te hogy vagy az amerikai konyhával? Vannak saját tapasztalataid? Laktál hosszabb-rövidebb ideig ilyen típusú otthonban, vagy inkább messziről kerülted? Írd meg nekünk kommentben!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

54 komment
2019-10-04 10:36:09 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1215137514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polk 2019.10.04. 18:46:24

A szaghatás teljesen igaz. Nekünk hagyományos van, de ismerősnél amerikai, a neje főz az egész lakásban érezni az "illatát", arról nem beszélve, ha tv-t néznél, közben meg klopfolnak, mixereznek...bár a neje azt mondja, hogy így nincs elkülönítve, mint valami börtönbe amíg főz, igaz az egész lakás úszik a szagban meg a párában. Ki mit szokott meg, nekünk nem hiányzik, igaz normális méretű konyhánk van, nem egy főzőfülke...

élhetetlen 2019.10.04. 19:18:35

Ez tényleg a családi viszonyoktól függ. Nekem nem kéne, mert egyedül élek. Egy barátnőm megkérdezte, hogy miért van a konyhán ajtó. Hogy becsukhassam, és ne halljam a szemben levő hálószobában a hűtő zümmögését, és a szagok. De meggyőző az a barátnőm, akinek az amerikai konyhája úgy lett kialakítva, hogy a sütő, főző eszközök a fal mellett, és a munkapult L alakban előtte, a bejárat a szélén egy méter. Csak akkor nem látja a nappaliban játszó három gyerekét, amíg megkever valamit, és a gyerekek sem tudnak csak úgy befutni a tűzhelyhez. Tökéletes. És vendégségnél is ott van a társaságban, mert kaja készítésnél is csak derékig takar a munkapult.

sóhegy049 2019.10.04. 20:14:44

Több helyen, ismerettségi körben van. Nekem nagy konyhám van, emiatt sem kéne, de az a negatívum teljesen igaz, hogy az egész lakásban terjeng a kajaszag és sárgulnak a falak. Ez valóban a "telepeseknek" van kitalálva, a fagyasztott dzsuvát és a készételt megmelegíteni.

rezgaras 2019.10.04. 21:05:23

Volt mindkettő, inkább nem kell. Van egy nem említett előnye: a háziasszony főzés közben szemmel tarthatja a szobában játszó csemetéit (már aki otthon főz és vannak csemetéi). De emellett hátrány, hogy nem nagyon lehet megakadályozni, hogy az apróságok benyomuljanak a konyhába, a forró edények, éles kések és lerántható poharak, tányérok világába. Mi a hagyományos konyha ajtajára egy rácsot szereltünk, amíg kicsik voltak a gyerekek.

A másik nem említett hátrány, hogy a hagyományos konyhát a szobától fal választja el, aminek mindkét oldalára lehet polcokat szerelni, szekrényeket rakni, A legtöbb amerikai konyhában nem elég a tárolókapacítás. Persze egy 200 négyzetméteres lakásban ez nem probléma...

efi 2019.10.04. 21:21:04

Úgy hülyeség, ahogy van. Kezet foghat a közös WC-fürdő kombóval.

Lóval ne 2019.10.04. 23:16:18

Amerikai konyhához amerikai alapterületű lakás kell, s akkor nem lesz baj vele. Egy kis vidéki kockaházban tényleg nem fog működni, de a légtér növekedésével a szag és pára már nem fog problémát okozni. Egyedüli hátulütője talán az, hogy háziállatoktól nem lehet elzárva tartani, vagyis aki macskás az nem igen tudja kizárni annak a lehetőségét, hogy Cirmi felugráljon a konyhapultra.

Burgermeister 2019.10.05. 07:01:31

Borzalmas ez az amerikai konyha mánia.

Luiz Hemilton 2019.10.05. 07:03:32

Pont azt szeretem a hagyomanyos konyhamban, hogy elvonulok, magamra zarom az ajtot es nyugiban alkotok.

az_igazi_trebitsch 2019.10.05. 07:57:54

Ahogy a cikkben is benne van: az amerikai konyha csak melegítésre való, arra is találták ki azoknak, akik csak ritkán, vagy sohasem főznek otthon. Nálunk azért terjedt el, mert egyszerűbb a tervezése, olcsóbb és gyorsabb a kivitelezése, és mert egy időben nagyon "trendi" volt. Aki egy kicsit is belegondol abba, hogy egy lakás helyiségei különböző _funkciókat_ töltenek be, amelyeket csak kényszerből szabad összemosni (a konyhában alszom - a szobában főzök....) , az nem vásárol/építtet amerikai konyhás lakást.

Girhes 2019.10.05. 08:12:56

Nem az amerikai konyhát kéne erőltetni, hanem a lakókonyhát visszahozni a köztudatba. Normális méretű konyha, normális méretű étkezővel, kamrával, rengeteg pakolóhellyel. Szerencsére ilyenem van, semmi pénzért nem cserélném másra.

Em.MA 2019.10.05. 08:49:23

@Girhes: Ott a pont. A jó öreg lakókonyha, ahol nincs láb alatt a család, ha veled akarnak lenni, mindenki elfér étkezéskor.

A panelok konyháit is csak melegítésre találták ki akkor, amikor elkezdték a panelépületeket tervezni. A szocializmusban ugye.
Akkor az volt az elképzelés, hogy mindenki a munkahelyén, iskolai menzán ebédel, hétvégén meg étteremben. Még ha így is lett volna, ott van az az egyszerű tény, hogy meg kell nézni az alapterületét!
Az egyik ilyen lakásban a konyhám 3,60x1,50 volt a konyhabútorig. Na ott ülje körbe a család az étkezőasztalt! Falnak tolva, ha leült valaki mellé, már nem fértünk el mellette. Na jó, szűken.

Az amerikai konyha igényét szerintem ezek a tapasztalatok alakították ki. Én is gondolkodtam rajta, hogy beáldozom a szomszédos szobát, ott legyen a lakókonyha, a konyha elég szülői hálónak, a másik megmaradhat a gyereknek. Sok hűhó semmiért. Egyszerűbb volt továbbállni.

Célkereszt 2019.10.05. 08:50:25

Aki most építkezik, vagy lakást vásárol ne gondolkodjon amerikai konyhában. Óriási hátrányai vannak a magyar viszonyok között. A szag szétterjed, zajos(nézed a tévét, beszélgetsz miközben megy a mosogatógép, megy az elszívó), állandó rendet kell tartani. Én emiatt feláldoztam az egyik szobámat, a konyhából lett egy kis dolgozószoba. Higgyetek nekem: ha a napi stresszedet nem akarod egy újabb idegesítő tényezővel növelni, akkor No American Kitchen.

Csikkszereda 2019.10.05. 09:01:52

40 nm-es nappaliban kicsi amerikai konyhánk van. Minden is van benne, tökéletesen felszerelt. Szagok nincsenek, mert a bútorokat DIY módon mi készítettük el (értünk hozzá, úgy hogy nem lett béna), így maradt pénz minőségi műszaki berendezésekre, és a szagelszívó kivisz mindent, szerencsére meglepően csendesen. Alapból rendmániás vagyok, így a tisztaság és rendezett pultok megtartása nekem nem okoz problémát. Plusz pont, hogy vendégek esetén mindenki tud mindenkivel kommunikálni, akárki legyen is a konyhában, a konyha nem egy lyuk, ahonnan sem a szagok, sem a meleg nem tud rendesen távozni (volt anno olyan konyhám is, semmit nem ért az ablak), mivel a konyha egyben van a nappalival, ott is keményfa padló van (ami nekem jobban tetszik), főzés közben tudunk netflixelni vagy bármit nézni, egymással beszélgetni. Egyetlen hátránya van számunkra: a macskák reggelre összejárják a főzőlapot és nyilván a pultra is felugranak. Meh.

bontottcsirke 2019.10.05. 09:39:45

Mivel lakásban egyáltalán nem lehet normális életvitelt folytatni, természetesen tökmindegy, amúgymeg persze amerikai konyha, mert a többi szar.

bontottcsirke 2019.10.05. 09:40:40

Ja, és a buli MINDIG a konyhában van, tehát amerikai.

ébrenjáró 2019.10.05. 09:45:59

Ezzel az "amerikai konyha" névvel csak a parasztokat vakítják. Amerikában nincsenek ilyen konyhák. Ott minden külön nagy helységben van, a konyha is konyhaszigettel.

A kis lakásokat próbálják így nálunk eladni, hogy a nappali egyik sarkába beraknak egy mikroméretű, használhatatlan kis konyhát, minden leválasztás nélkül, azzal a parasztvakító névvel, hogy "ámérikái konyha", most már te is amerikai lehetsz paraszt.

plokmi 2019.10.05. 10:48:20

Mint mindennek, az ameraikai konyhának is van létjogosultsága a maga helyén.
Magyarországon, ahol az átlag lakhely váltás (költözés) 3 alatt van, az adott élethelyzet alapján mondanak erről véleményt az emberek.
Egy egyedülálló fiatalnak vagy gyerek nélküli párnak teljesen jó, melegíteni és mikrózni. Ha már hosszabb ideje együtt vannak és igénylik az intim szférát, elkezdőnek a nagy hétvégi ételfőzések akkor már nem annyira praktikus.
Nyugaton a költözések száma 10 körüli, megtehetik, hogy az éppen megfelelő lakásba, házba költözzenek.
Van még egy ok ami miatt manapság népszerűek a amerikai konyhák az új építésű társas házakban. Azt az érzetet keltik, hogy milyen nagy az a lakás.
Egy átlag házgyári 56 nm-es 1,5 szobás panel lakásban van egy kb. 8 nm-es folyosó és egy 7 nm-es konyha. Ez együtt 15 nm.
Ha építenek egy 40 nm körüli lakást , ahol a nappali sarkába beraknak 3 konyhabútort meg egy hűtőt, egy kis konyhaszigettel leválasztva az egészet a nappalitól, az egy légtér miatt máris kész egy nagy konyhás, nagy nappalis lakás. Illetve, a közel három lakából megvan a negyedik, ugyan azon a területen.
Vagy ebből az 56-nm-ből lehet csinálni egy tágas amerikai konyhás lakást, 3 - 3,5 szobával. Persze magasabb áron eladva.
Szóval ez az amerikai konyha 'divat' inkább a profit miatt van napjainkban.

2019.10.05. 12:22:49

56 m2-es tágas 3.5 szobás lakás :D

Ráérek 2019.10.05. 12:54:07

@bontottcsirke: csinálsz mondjuk 10-15 bulit egy évben - és erre alapozva rendezed be a maradék 350 napnyi életedet?
Érdekes... :)

finom szaftos oldalas 2019.10.05. 13:48:25

@Girhes:
Ja. Már Jókai megírta milyen egy rendes magyar konyha és hajlék :

"Az ősi lakot még a nagyapja építette Mindenváró Ádám úrnak, s azóta egy téglát nem ragasztottak ahhoz. Földszinti volt; a lépcsőjárás nagy kényelmetlenség. A teteje zsindellyel fedve, s a zsindelyen fölül még nádtetőzet; nem azon célból, hogy a zsindely meg legyen óva, hanem avégett, hogy télen át a szőlő s némely eltett gyümölcs szépen megmarad a meleg tetőzet alatt. A ház alatt a pince, hármas osztállyal: külön a bornak, a zöldségnek, külön a jégveremnek. A keleti és nyugati oldalon oszlopos tornácok, bőrpamlagokkal, mikben válogatni lehet, aszerint, ahogy a szél fú. Az egész házban legnagyobb lakosztály a konyha.

Ilyen konyhát a mostani takaréktűzhelyes korszakban ritka helyen találni már, nagy nyitott tűzhelyével, melyen felül is ég tűz, alul is ég tűz; felül főznek, alul kalácsot sütnek. A pattogó hasábok közül emelkedik ki a sok horgú vaskutya, az tartja az egyik végét a nyársnak, amire felhúzva forog a piruló kanpulyka, keresztülütve a nyílforma lúdlelkével; a forgató gépet egy béresgyerek helyettesíti. A tűz körül rotyogó fazekak, félig letakarva mázos cserépfedőkkel.

A lángtól félrevonva egy háromszög vaslábakon, azon egy lapos cserépedény, az betakarva pléhfedővel; a háromszög alja s a pléhfedő teteje megrakva parázzsal, abban a cserépedényben bizonyosan a társa sül annak a rétesnek, amit ott a nagy, kihúzott asztalon most nyújtanak vékonyra; két leány kétfelül egy ökölnyi tésztát olyan szélesre elnyújtva, mint maga az abrosz, hogy azt egy római Messalina, mint tunica vitreát, lepelnek fölvehetné; Lapponiában pedig ablakokat csinálhatnának belőle. Azt pedig Magyarországon meghintik tejfellel, mandulával, mazsolaszőlővel, aztán összecsavargatják, spanyol inkvizítori rafinériával lassú tűzön megpirítják, s szánakoznak a barbár népeken, akik ezt nem ismerik.

Más fehérnép ezalatt a tűzhely alatti kemence agyagtévőjét rakja körül a kihúzott parázzsal, ott benn magasra kelt kalácsok sülnek; meg másik görbe késsel gömbölyű fatálon apróz valami húst, aminek a bátyját már befojtogatták káposztalevélbe, s az már kibeszéli, milyen idő van ott a fazékban, nagyokat pöffenve a cserépfedő alól, míg emez még kolbásznemű transfiguratióra vár. Valami hasznavehetetlen fickó a konyhaajtóban nagy lomhán tör nagy vassulyokkal, nagy vasmozsárban valamit, alkalmasint borsot, mert nagyon fintorgatja tőle a pofáját. Egy ványadt szobalány rézsodrony virgáccsal castigál egy cinmedencében hófehér tojáshabot, amiből felfújt lesz, cukros levegő. Maga a főszakácsné pedig mindenütt sürög-forog, vezényli a koncertet; megöntözi zsírral a piruló pulykát, mi alátett serpenyőbe csorog vissza; meghinti a rétestésztát elébb a szárazzal, azután a fluidummal; belekóstol a forró ételekbe fa főzőkanállal, megítéli, mi kell még beléjük, s parancsol bors- és sótartóval, paprikás döbözzel, szerecsendióval; megnyittatja a kemencét, megvizsgálja a piruló kalácsokat; ellenőrzi a rétest; beleszurkál a lapátvégű villával a sistergő hurkafélébe; válogat a mindenféle cifra réz, bádog, fa műszerek között, gyakorlatba véve fánkmetszőt, derelyesarkantyút, cifra pacalvágót, molnárostya-sütőt; dolgot ád tepsinek, üstnek, vaskondérnak, tanítja spékelni a szobaleányt, üldözi tormareszeléshez a visszafelelgető kuktát; s bevezeti kegyesen a dorongosfánk-forgatás titkaiba a hajdúnét. Közbe pedig levesbe való tésztát metél roppant öreg késsel, oly finomra, mint a cérnaszál, s oly sebesen, mint a gőzgép. Az ember bámulja, hogy nem vágja oda a körmét? Néha a hajdú is megjelenik, kinek az a kötelessége, hogy bort hozzon; a pecsenyemártáshoz vereset, a habléhez fehéret, s a sülteket művészien feltrancsírozza.

Talán vendégeket várnak a háznál?

Meglehet, hogy jön valaki. Tízet lehet egyre fogadni, hogy a jó asztal megtiszteletlen nem marad; azonban, ha nem jön is senki, nem vész kárba az, ami jó. Mindenváró úr és életpárja jó étvággyal vannak megáldva. Még a tisztelendő úr is bizonyos. A jó asztal szégyent sohasem vall. Így megy ez itt mindennap!

Azután mért is ne menne? Az embernek az a magáé, amit megeszik. A többi mind csak illúzió. – „Étel, ital, álom. Boldogít e három.” Ez is régi aranymondat. A jó evés a legjobb mulatság; a jó étvágy a reménynek legboldogítóbb faja, s a jóllakott gyomor a legmegnyugtatóbb emléke egy bevégzett jó cselekedetnek. A megrakott asztal az egyedüli látvány, mit az emberektől irigyelhetnek az angyalok, kik mint tudva van, sohasem esznek. Még dicsőség is van benne. Aki jó asztalt tart, ki másokat is szívesen lát, és maga is jól hozzálát, mindenki azt mondja róla, hogy derék ember, kedves ember, affabilis, respektábilis ember..."

kis864 2019.10.05. 13:53:34

Ha nem sütsz és főzöl otthon, akkor az amerikai konyha Neked való!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.05. 14:26:59

Vajon akkor is ugyanolyan jól el lehetne adni, ha szerb konyha lenne a neve?

Mikkamak 2019.10.05. 14:31:17

@ébrenjáró: Biztos sok amerikai házban/lakásban jártál...
Egyébként van ilyen is és olyan is. Főleg a régebbi házakban van külön konyha. A nagy alapterületű házakban mostanában is. A kisebb lakásokban pedig nincs sziget, mert egyszerűen nincs rá hely.

Azt még hozzátenném, hogy Amerikában a szagelszívó a lehető legritkább esetben van tényleg bekötve/kivezetve (anélkül meg ugye nem sokat ér), az általában a tűzhely felett elhelyezett mikro miatt.

Eddig sütő pedig minden általam látott lakásban volt (akár "amerikai" konyhás volt, akár nem), sőt, volt, ahol kettő is volt.

gyongyi70 2019.10.05. 15:00:05

Én szeretem, nálunk bevált, igaz, rendmániás vagyok és nem nagyon főzünk magyaros ételeket, így büdi sincs. A mosógép nem ott zümmög, hanem a mosókonyhában, mosogatógép helyett a férjem mosogat. :-)

Vert 2019.10.05. 16:04:46

@Csikkszereda: Esténként a főzőlapot meg a pultot dörzsöld be ecettel, vagy spricceld le citromlé es víz keverékével, és leszoknak róla. A macskák utálják a savanyú szagokat.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.10.05. 17:17:41

Amerikai konyha. Na, a legnagyobb prolivakítás (a parasztnak megvan a magához való esze, konyhát használ). Ennyi erővel lehetne amerikai hálószoba is, mert milyen király már, amikor pl. a gyereket és a vendégeket látom alvás közben is. Vagy amerikai spájz, mert mindig látom, mi van/nincs a polcokon, vagy amerikai fürdőszoba, mert mindig látom a gyereket fürdés közben, és amerikai vécé, mert mindig látom a gyereket és a vendégeket nagydolog közben, és amerikai garázs, mert mindig látom a gyerekeket és a vendégeket parkolás közben. Tehát amerikai ház: egyterű, minden ott van: konyha, háló, vécé, fürdő spájz, garázs. Mint az őskorban. Csak azt barlangnak hívták.

Nem véletlenül találták fel már évezredekkel korábban a külön helyiségeket a házban.

Jó, hogy nem a földbe vájt, egyterű gödör lesz a divat, mer' az olyan fánszi! ;)

gyongyi70 2019.10.05. 18:37:13

@Fotósképző: Az amerikai házakban számos olyan dolog van, ami nagyon is kényelmes. Pl. hálószobánként saját, a hálóból nyíló fürdőszoba, gardrób, külön háztartási helyiség. A konyha-nappali egybenyitása nem zárja ki a főzőcskézőt a családi életből, persze tényleg nem disznótoros sütésére vagy halászlé főzésre lett kitalálva. Az ilyen fogásokat a szüleim is a garázsban főzik, pedig náluk külön konyha van.

Narancsos kommunizmus 2019.10.05. 18:43:48

Az amerikai konyha egy parasztvakítás

NemNick 2019.10.05. 19:09:28

A sok fikahuszár közt akkor: másfél szobás lakótelepi. "Amerikai" konyhává alakítottam a konyha részt, a köztes falon egy "ablak" kivágásával, és amíg ott éltem, imádtam.
Előnye, hogy tényleg a társasággal maradhatsz, tágasabbnak érződik - és napfényesebb - tőle a lakás, és ha jól rendezed be, klassz hátteret ad egy jó konyhabútor.
Azzal, hogy nem az egész falat bontottam ki, tárolóhelyeknek maradt még fal (az "ablak" felett és alatt).
Az "ablakpárkányra" klasszul lehetett pakolni, a másik oldalán, mintegy folytatásként volt az asztal.
Elszívó nem volt, ablak volt a konyhán (mert hülye azért nem vagyok).

Genetikailag mikróellenes vagyok. Sose volt, sose lesz. A szag ellen az ún. "szellőztetés" és a fedő használatának technikájával védekeztem (már a régi rómaiak is, ugye...) és ha az előbbit nem a "kib...om az ablakot, oszt hadd szójon" módszerrel csinálod, még a lakás sem hűl ki - azon túl, hogy nem rossz szagú kajákat főztem. (A bejegyzésben említettek közül a csülökpörkölt ritkán volt, de volt pacal valamint töltött káposzta - kuktában.)
Érdemes lehet kipróbálni ezeket a trükköket a fikagépeknek is.

Ja, és nem Szaratov 2 KHS-85 tip. hűtőgépet használtam, így nem volt gond annak a zaja sem.

Miért gondolom azt, hogy a hozzászólók fele csak az elképzeléseiről beszél, s nem használati tapasztalatokból??? Különösen áll ez fotósképzőre.

ZON 2019.10.05. 19:19:06

Nem tudom, hogy "amerikai"-e a konyhánk. 16 éve épült a házunk. A viszonylag nagy konyhát, benne az étkezőasztallal egy 280 cm széles , biztonsági üvegből készült üvegfal választja el a szomszédos nappalitól. 1/3-ad része egy eltolható ajtó, de a konyhának van egy másik, a közlekedőbe nyíló, hagyományos ajtaja is. A főzés szagát/illatát 100 %- ban kizárja, a hangoknak a töredéke szűrődik át. Látja egymást a két helyiségben tartózkodó családtag, a konyhai dolgozó nem érzi úgy, hogy számkivetett , és egyben jelenik meg a két helyiség tere, és a fény is átjut egyikből a másikba. A házunk legjobban sikerült része. Ha jól emlékszem Gastaldello nevű cég anyagából gyártják Mo.-on is.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.10.05. 20:06:08

@gyongyi70: Nem az amerikai házakról írtam, hanem az amerikai konyhának nevezett belsőépítészeti megoldásról. (Ezek csakugyan az USA-ban és Angliában divatos, rendkívül egyszerű építészeti megoldás mai következményei: egy, téglából/kőből épített kémény köré építenek egy deszkákból álló faházat, szimpla ablakokkal, nulla hőszigeteléssel, ujjnyi résekkel a nyílászárókon stb., ahol – főleg régebben – egy nagy tér köré épültek a kisebb szobák.)
Persze, nyilván van olyan, aki jól érzi magát egy ilyen "átlátható" elrendezésben, de nekem nem/sem jön be.

@Narancsos kommunizmus: ;)

@NemNick: Egyrészt erről a témáról tapasztalat nélkül is lehet véleményt mondani, mivel élni már mindenki élt valahol. Másrészt meg 2 évet laktam egy amerikai konyhás lakásban, amit ráadásul éppen ez igazi, nyújorki haverom rendezett be így.

CCnick 2019.10.05. 20:35:41

@gyongyi70: "és nem nagyon főzünk magyaros ételeket, így büdi sincs." Jaja más nemzetek étele nem bődös csak a magor.

CCnick 2019.10.05. 20:38:12

@NemNick: te nem amerikai konyhát csináltál, ezért tetszett.

Sequoyah 2019.10.05. 21:53:46

Ha mar amerikai konyha, elmeselnem a tapasztalataimat kozvetlenul Amerikabol. Epp hazat vasarlunk, es a kovetkezo meglepo dolgokat tapasztaltuk.
- Ahhoz kepest hogy itt van az oshazaja, meglepoen keves hazat latni amerikai konyhaval.
- Viszont MINDENKI nyitott konyhas hazat keres. Ahol van az gyorsan elkel, ahol nincs pedig azt meregetik hogy le lehet-e bontani a falat. A frissen felujtott/epitett hazak majdnem mindegyike nyitott konyhas.

Az ok pedig eleg egyszeru. Egyre jellemzobb, hogy a csalad egyutt igyekszik tolteni az idejet, es nem az van hogy anyuci elzarkozik a konyhaba es foz. Ez Magyarorszagon sincsen maskepp, szoval biztos vagyok benne, hogy eladas szempontjabol a legjobb valasztas.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.05. 22:25:50

Elkel hozzá egy Consuela, aki állandóan makulátlan rendet tart..Egyébként kőgazdagéknál -bár méregdrága konyhai gépekkel szerelt konyha van-többnyire csak a melegítés funkció van igénybe véve..

Kot Nyeles 2019.10.06. 05:14:44

@Mikkamak: Az utóbbi évtizedekben épült amerikai apartmanokban és házakban a tűzhely feletti mikró aljába beépítve van a légelszívó bevezető nyílása, s a beszívott levegő vagy a mikró mögött a falban erre a célra kialakított szellőző aknákon át távozik a szabadba (ez a lakások jellemzője), vagy felfele, a tetőn keresztül menő szellőzőcsövön.

gyongyi70 2019.10.06. 07:42:44

@CCnick: olaszos konyha, sok zöldség, kevés hús nem büdi

CCnick 2019.10.06. 07:47:40

@gyongyi70: ha szerinted pl a sülő hagyma nem büdös...

gyongyi70 2019.10.06. 07:52:06

@CCnick: nem, mert nem kell órákig sütni, utána megy rá a sok más zöldség, sok paradicsom és az már kellemes

Petra033 2019.10.06. 08:44:04

Én szeretem az amerikai konyhámat, de az nem 60 m2-es lakásban van.
Ha vala ki megnézi az amerikai házakat, ott is van egy a mi lakókonyhánknak megfelelő helyiségcsoport (konyha, family room, breakfast room), ez a gyerekek, a főzés, a "rendetlenség" helye, és van az vendégfogdás, elvonulás helye, a living room (a "tisztaszoba" ahol tévézni is lehet, ha túl hangosak a gyerekek) és a dining room, ahol ehetsz anélkül, hogy a konyhai kupit kéne nézned.
Tehát szerintem:
- garzon: teakonyha egy sarokban
- normál lakás: külön konyha
- nagy lakás és ház: amerikai konyha/lakókonyha

ekat 2019.10.06. 08:45:26

@CCnick: Pont arra gondoltam, hogy én sem igen főzök magyarost, ámde thait meg indiait többet, na azok se éppen szagtalanok. :D

ekat 2019.10.06. 08:55:11

@Sequoyah: Megjegyzem, a nagyobb amerikai házakban van egy family room, meg egy living room, belefér nekik, hogy az egyikkel összefüggjön a konyha.
Meg amúgysem úgy szokott lenni, mint nálunk az újépítésű lakásokban, hogy egy téglalap alakú nem nagy szoba egyik fala konyha, hanem egy nagy tér egyik sarka, vagy egyik szobányi része, sokszor itt-ott (esetleg csak jelzésértékű) falakkal.
UI. Magyar vagyok, és saját hatáskörben 7x költöztem, 'vive' meg 4x. Egyik sem volt amerikai konyhás, régen nem volt divat, én meg nem szeretem. Párban le volt szedve a külön konyháról az ajtó, itt is, és ennyi.

ekat 2019.10.06. 09:07:08

@Petra033: Én a garzonnál is külön konyhára szavazok, mikor Németo.-ban éltem, egy 29 nm-es lakást bérelt a cég, ahol egy külön kicsi konyha volt ajtó nélkül. Úgy képzeld el a lakást, hogy beléptél egy icipici előszobába, előre nézve következett ugyanilyen szélességben az icipici fürdőszoba, és még előrébb terült el az ugyanilyen széles icipici konyha. Az előszobából balra nyílt a szoba ajtaja, a szoba 'végigfutott' az előszoba/fürdő/konyha mellett, a konyhába ajtónyílással.
Ugyan egyedülállóként nem főztem őrülten sokat, csak hetente 1-2x, de így is utáltam, hogy beterítik a szagok az egyetlen lakóhelyiségemet. Úgyhogy kértem a háziúrtól egy ajtót. Felszereltek egy ilyen műanyag harmonikaajtót, nem sokat segített, de azért a jóindulatot értékeltem. :)

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.10.06. 10:41:51

@Fotósképző: bocs, de Angliában a téglaház dívik. Északon, a skótoknál a kőház. Hagyományosan...ma, a betontégla, kőzetgyapot, tégla szendvics működik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.06. 14:44:23

@gyongyi70:

A vöröshagymát általában enyhe barnulásig kell pirítani, mert akkor kezd el karamellizálódni.

gyongyi70 2019.10.06. 16:53:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem akarjuk karamellizálni, és nem is használunk vöröshagymát

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.06. 22:36:19

@gyongyi70:

Te nem, sokan pedig igen. :) Ezen nem fogunk összeveszni. :)

2019.10.10. 14:23:45

@kis864:
Nem sütünk, nem főzünk, kivéve nagyon ritka, kivételes alkalmakat, ennek ellenére nagyon nem szeretnék amerikai konyhát. Ugyanis attól, hogy nem főzünk, még ott reggelizünk, vacsorázunk, és nagyon nem lenne jó ha egy normál szobával lenne egyben. Az ideális megoldás a külö nappali, és egyben konyha+étkező, az amerikai konyhát ennek megspórolására találták ki.

2019.10.10. 14:27:53

@Fotósképző:
Nyitott kapukat döngetsz, léteznek "amerikai hálószobák", csak studio apartmannak hívják. Szállasnak kiváló, de vannak olyanok is, akik ilyenben laknak...

2019.10.10. 14:38:20

@Petra033:
Szerintem meg mindegyik lakásméretnél az étkező + konyha egyben a legjobb megoldás, csak garzonnál emellett nincs hely nappalinak, tehát nincs nappali, csak 1 hálószoba, ami részben nappali is, de ez nem is baj, mivel a garzon egy főnek vagy egy párnak való.

Nagy lakásnál / háznál meg végképp semmi nem indokolja, hogy ne legyen külön étkezőkonyha és külön nappali, nyilván vendégeket előbbibe hívod, a család közös otthonléte az étkezést leszámítva pedig nagyrészt a nappaliban történik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.10. 20:35:29

@Zabalint:

Így igaz, az amerikai konyha vagy az étkezőkonyha (min. 15m2) csak ott dilemma, ahol nem elég nagy a ház vagy az elrendezés nem engedi.

Nekem amúgy is természetes a dolog, sőt a lakókonyha is az volt gyerekkoromban, amikor szüleim laktak az egyetlen szobában, én pedig a nagymamámmal a konyhában. Ott aludtam, tanultam, ott írtam leckét és ott is játszottam stb. Milyen szép emlék, amikor nagymamám leveshez cérnametéltet készített, én pedig a vékonyra kinyújtott tészta szélét a sparherden megpirítottam - jaj, de finom volt.

bio 2019.11.20. 11:58:32

Nem tudom ki mit foz meg hogyan de en magyarosan fozok altalaban neha indiai/kinai/thai es az en konyhamban illatok vannak. Fuggetlenul attol hogy mit fozok. Sajnalom azt aki budi (jesszus leirni is gaz) dolgokat foz aztan meg is eszi. Ami kifejezetten budos tud lenni az talan a pacal vagy serteshere vagy a kandiszno szag. De gyanitom hogy a magyar haztartasok 99.9 %- ban nem napi menu az ilyen fogas. Az mas dolog hogy sokan vannak akik nem szeretik az etelek illatat egesz nap szagolni esetleg masnap. De a ket dolgot ne keverjuk mar ossze.
Amugy a konyha etkezo egybenre szavazok levalasztva a nappalitol mondjuk uvegfallal uvegajtoval.
süti beállítások módosítása