Kis helyigényű lépcsők

Vannak olyan helyzetek, amikor szükséges a lépcső, ám hely csak minimális áll rendelkezésre hozzá. Most olyan lépcsőket hoztam, amik a lehető legkisebb területet foglalják el a lakás értékes területéből, mégis remekül betöltik funkciójukat.

lepcso_szuk_helyre_kis_helyigeny_helyigenyu_mini_lepcsok.jpg

Bár a panelokra nem jellemző, de sok olyan társasház létezik, hol a lakáson belül is szükség van lépcsőre, a családi házakról már nem is beszélve. Az a legideálisabb, ha szép nagy terület biztosított egy lépcső kialakítására, de ez csak a legritkábban teljesül a valóságban. Inkább az a jellemző, hogy a lehető legkisebb hasznos teret szeretjük a lépcsőre feláldozni. Most olyan lépcső formákat hoztam, amiket kimondottan szűkös helyre találtak ki.

Összecsukható

Ha csak a padlást vagy a használaton kívüli tetőtért kell hébe-hóba megközelíteni a lépcsővel, akkor tökéletes megoldás lehet, egy ilyen falra hajtogatható lépcső, így a mindennapokban nem foglalja el fölöslegesen az értékes négyzetmétereket.

f40e26bb430c50034852ed6734a800b9.gif

kis_helyigenyu_lepcsok_design_kialakitas_csigalepcso_3.jpg

Fél lépcsőfok

Sok hely megspórolható, ha nem egy teljes lépcsőfok szélességet biztosítunk, hanem csak felet, kvázi eleve eldöntjük, hogy melyik fokra melyik lábbal fogunk majd lépni. Ennek köszönhetően a hagyományos lépcsőfok helyét két lépésnyi magasságot is kialakíthatunk, azaz fele akkor a helyigénye ennek a típusnak.

kis_helyigenyu_lepcsok_design_kialakitas_csigalepcso_8.jpg

Lényegében itt is erről van szó, csak egy kicsit modernebb köntösben:

kis_helyigenyu_lepcsok_design_kialakitas_csigalepcso_1.jpg

Meredekebb a megszokottnál

A lépcső méretének lefaragása úgy is megvalósulhat, ha meredekebb beltéri lépcsőt tervezünk. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy nagyobbakat kell majd lépni, ami nem olyan kényelmes, de valamit valamiért.

Illetve a fenti kettőt kombinálhatjuk is.

kis_helyigenyu_lepcsok_design_kialakitas_csigalepcso_13.jpg

(Bár csodálatosan néz ki a nyitottságával, egy korlátot azért érdemes lenne legalább egyik oldalra feltenni, mert bizonyos dőlésszög fölött már jólesik, mondhatni tapogatózva keresed a kapaszkodót és nem túl szerencsés, ha a fehérre festett falat találod meg minden alkalommal.)

Itt azért már erősen mérlegelni kell, hogy ki, milyen gyakran fogja használni és főleg mire a lépcsőt. Egy kisgyerekeres családba vagy pl. ahol nagy vagy nehéz tárgyakat kell heti rendszerességgel cipelni nem ez lesz az ideális választás, mert odafigyelés nélkül balesetveszélyesebb a többi lépcsőhöz képest is.

kis_helyigenyu_lepcsok_design_kialakitas_csigalepcso_7.jpg

Kihasználni a lépcső adta lehetőségeket

Úgy is lehet helyet spórolni, hogy nem hagyjuk veszendőbe menni a lépcső alatti területet és hasznos célokra fordítjuk pl. tárolásra, így a lakás egy másik szegletében felszabadulhat a szekrények helye.

kis_helyigenyu_lepcsok_design_kialakitas_csigalepcso_11.jpg

Nem egyenes lépcső

Előfordul, hogy csak egy egész picike hely hiányzik, hogy beférjen a megálmodott lépcső. Ilyenkor kell kompromisszumot kötni és megértetni a tervezővel, de tényleg így lesz a legjobb és ilyet akartok, hiába nem ez a legelegánsabb forma.

(Most komoly vitát robbanthatnánk ki, hogy húzott karú lépcsőnek hívják-e a szakmában ezeket vagy sem és kellene-e itt is használni ezt a kifejezést. Szerintem ezt neked mint lakás tulajdonosnak és megrendelőnek nem kell tudnod, ez legyen az tervezőasztal másik végén ülő félnek a dolga.)

kis_helyigenyu_lepcsok_design_kialakitas_csigalepcso_10.jpg

Persze lehet ezt is egy csipet stílusérzékkel fűszerezni:

kis_helyigenyu_lepcsok_design_kialakitas_csigalepcso_4.jpg

Itt is megvan a lehetőség arra, hogy ne egész lépcsőfokokkal dolgozz.

kis_helyigenyu_lepcsok_design_kialakitas_csigalepcso_6.jpg

kis_helyigenyu_lepcsok_design_kialakitas_csigalepcso_12.jpg

Csigalépcső

A csigalépcső nagy találmány, mert bár nem olyan kényelmes használni, mint az egyenes lépcsőket, sokkal kisebb helyre is befér.

kis_helyigenyu_lepcsok_design_kialakitas_csigalepcso_9.jpg

kis_helyigenyu_lepcsok_design_kialakitas_csigalepcso_2.jpg

Különleges megoldás

Így a végére hoztam egy egyedi megoldást, amit már már nem is hívhatunk lépcsőnek, inkább egy fix létrás állványnak kellene becézni. Egész biztos nem alkalmas minden lakásba, de gondoltam megmutatom, hátha pont nálatok lenne tökéletes helye.

kis_helyigenyu_lepcsok_design_kialakitas_csigalepcso_5.jpg

A fenti lépcsős szerkezeteket nemcsak funkció és helykihasználás miatt érdemes vizsgálni, hanem a megjelenés okán is. Mind más stílust képviselnek és a kapaszkodó vagy épp korlát kérdéséhez is egészen másképp állnak hozzá. Valahol fölöslegesnek, míg máshol inkább "letudnivaló rossznak" tekintik, de volt, hogy meglátták benne a minimál design lehetőségét is.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2019-10-07 14:10:24 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr7415202080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása