A stúdólakások zseniális térleválasztásai

Csupán egyetlen szoba áll rendelkezésedre, hogy berendezd álmaid otthonává, életed főhelyszínévé? Bár a korlátok eléggé szűkösek, mégis egy komplex lakás látszatát és funkcióját kell megoldani benne? Nem lehetetlen! Most következzenek azok az apró praktikák, amiket minden stúdiólakásban élőnek látnia kell!

studiolakas_kis_pici_lakas_berendezes_terelvalasztasi_otletek_helyiseg_elkulonites_burkolatvaltas_2.jpg

Ahogy az ingatlanárak az egekbe törnek, úgy zsugorodnak a lakások és vele együtt a kifizetésre váró négyzetméterek is. Az új építésű lakások szobái egészen a minimumra csökkennek és eltűnnek a (fölösleges) falak is.

Külföldön remek példák akadnak az ilyenkor jelentkező berendezési a nehézségek kezelésére, de mielőtt rájuk térnénk tisztázzuk, hogy tulajdonképpen mi is az a stúdiólakás, ami a címben is elhangzott.

Mi is az a stúdiólakás?

Ez a fogalom sajnos némi zavarral próbálja megtalálni a helyét az ingatlanpiacon, hiszen gyakran a garzonlakással kifejezéssel felváltva használják, tévesen. A stúdiólakás bár a legtöbb esetben valóban kis méretű, nem ez adja a különlegességét hanem, hogy egylégterű, azaz nincs valódi fallal leválasztva  az előszoba, a hálószoba, a konyha, az étkező (de külföldön időnként még a fürdőszoba sem) a lakás fő, vagyis inkább A szobájáról.

(A cikkben szereplő képek nagyobb méretben is megtekinthetők rájuk kattintás után!)

studiolakas_kis_pici_lakas_berendezes_terelvalasztasi_otletek_helyiseg_elkulonites_alaprajz.jpg

Igen ám, de hazai viszonylatban még erősen barátkoztunk kell a gondolattal, hogy hogyan is lehet ezeket a kis lakásokat ideálisan berendezni és lakhatóvá varázsolni.

Itthon szeretjük a funkciójában elkülönített lakás egységeket, de bizonyos négyzetméter alatt kihasználhatatlan és meglehetősen nyomasztó helyiségek keletkeznének, ha az egyébként is pici teret hagyományos falakkal tovább apróznánk, ráadásul ezek a falak sok esetben csak tovább lopnák a négyzetmétereket. 

Helyiség elkülönítés tér elválasztással

Ideális helyiség kialakító elem lehet egy hamis fal. Hamis alatt azt értem, hogy nem tömör, nem plafontól a padlóig tart vagy egyáltalán nem is nevezhető falnak. Mutatom mire gondolok:

Félig vagy egészen átlátszó fal

Többféle megoldás is kínálkozik arra, hogy hogyan lehet egy falon mégiscsak átlátni, ami kedvezően hat a térérzetre, úgy, hogy közben mégis megkapjuk a különálló szoba hangulatát. Lehet csak a csípődig felérő, vagy üreges vagy esetleg üvegből készült is. Bármelyik megoldást választod a siker garantált!

studiolakas_kis_pici_lakas_berendezes_terelvalasztasi_otletek_helyiseg_elkulonites_uvegfal.jpg

Bútorból készült fal

Az a bútor, amit helyiség elválasztásra használunk duplán hasznos, hiszen a térelválasztó funkción kívül még a saját eredeti szerepét is képes betölteni. Legyen szó polcról, TV állványról, konyhapultról, ami egyúttal reggeliző szigetnek is megfelel...studiolakas_kis_pici_lakas_berendezes_terelvalasztasi_otletek_helyiseg_elkulonites_falak_nelkul.jpg

Függönyös megoldás

Olcsó, könnyen lecserélhető és igazán helytakarékos megoldás a függöny. Az a klassz benne, hogy behúzás/összehúzás nélkül is lehatárolja a helyiségeket, elég ha a szélein lelóg egészen a padlóig.

studiolakas_kis_pici_lakas_berendezes_terelvalasztasi_otletek_helyiseg_elkulonites_fuggony.jpg

Szinteltolással

Nagyon látványos és egyértelmű térleválasztási praktika a lakáson belüli szinteltolás. Néhány alacsony lépcsőfoktól kezdve egészen drasztikus méreteket is ölthet, attól függően, hogy mi a lakó szántéka az így keletkezett hellyel (tárolásra kiváló) illetve, hogy a belmagasság mit enged meg. Például a nappali részt kiemelhetjük vagy pont, hogy lesüllyeszthetjük.

studiolakas_kis_pici_lakas_berendezes_terelvalasztasi_otletek_helyiseg_elkulonites_szinteltolas_2.jpg

Burkolat váltással

Ha a fentiek közül egyik sem volt szimpatikus, akkor még mindig van egy további lehetőség, a burkolat váltás. A képzeletbeli falakon belüli, apróbb helyiségeket különböző színű és/vagy anyagú burkolattal kell ellátni.

Az esetek túlnyomó többségében a padlón elegendő, de ha te erőteljesebb leválasztást szeretnél, akkor a falakon, sőt a mennyezeten is készíthetsz hasonló logika mentén kivitelezett elkülönítést.

studiolakas_kis_pici_lakas_berendezes_terelvalasztasi_otletek_helyiseg_elkulonites_burkolatvaltas.jpg

Ahogy a fentiek is bizonyítják az egy légterű otthonok felosztására is vannak tetszetős megoldások anélkül, hogy csorbulna az lakás alapvető tulajdonsága. Ha ilyen lakásban laksz (vagy laknál) te élnél a térelválasztás trükkjeivel vagy pont az tetszik ebben a fajta lakásban, hogy belátni az egészet?

A képek az alábbi oldalakról származnak: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2019-10-28 14:01:02 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr5215268286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása