Mű vagy igazi fenyőt válasszunk?

Ahogy közeledik a szent este, és megjelennek a parkolókban a fenyőárusok egyre több embert foglakoztat a dilemma, hogy milyen karácsonyfa is álljon a nappali közepén. Lássuk mindkét fajta előnyeit és hátrányait!

karacsonyfa_igazi_valodi_mu_muanyag_melyik_legyen_kornyezetbarat_dontes_ervek_elonyok_fenyofa_fajtak.jpg

Vannak, akik az igazi fenyőfára esküsznek, sőt azon belül is megvan a kedvenc fenyő fajtájuk, míg mások a műanyag fenyőfa mellett kardoskodnak. Ez a cikk azonban a hezitálóknak készül, akik még nem döntötték el, hogy melyik típust szeretnél feldíszíteni a közelgő ünnepekre.

A most következő tényezőket érdemes figyelembe venni, amikor az igazi kontra mű kérdésben szeretnél nyertest hirdetni!

Karácsonyfa vásárlás

Ha nem a "maradék" fenyőkből akarsz válogatni, akkor bizony időben érdemes felkeresni a fenyőfa árusokat, hogy tényleg gyönyörű fenyőd lehessen. De túl korán sem szabad menni, mert akkor az összes tűlevélt ledobálja mire az ünnep elkezdődik... Nehéz belőni a megfelelő időzítést és tervezni kell, ami ebben az időszakban nem feltétlen kivitelezhető, a nagy kapkodásban.

Műfenyőnél nincs ilyen gond maximum a leértékelést jó lesni, hogy olcsóbban hozhasd haza a kiválasztott típust. A műfenyőnek az a nagy előnye, hogy otthon lehet igazgatni, korrigálni, így tuti nem lesz lyukas, féloldalas vagy ferde a karácsony szimbóluma.

Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a műfenyő esetében a természetes zöld szín mellett, sok másik is elérhető, ha te mondjuk arany vagy hófehér fenyőt álmodtál meg színes gömbökkel, akkor az is van. :)

karacsonyfa_igazi_valodi_mu_muanyag_melyik_legyen_kornyezetbarat_dontes_ervek_elonyok_fenyofa_fajtak_4.jpg

Anyagiak

Lassan csak suttogva szabad kimondani azt a horrorfilmbe illő összeget, amit egy-egy fenyőfáért elkérnek. A karácsony egyébként is erősen fogyókúrára fogja a medvék pénztárcáját, hát még ha egy ilyen tetemes tétel is felkerül a listára. Nincs azonban ez másképp a műfenyővel sem, mert hiába készül műanyagból, amelyik kicsit is élethű, azért bizony mélyen kell a zsebbe nyúlni.

Az egyetlen különbség, hogy minden évben ki akarsz-e/ tudsz-e adni ennyi pénzt csak a karácsonyfára vagy inkább beruházol egy műanyag verzióra, ami évekig nem igényel cserét.

Hazaszállítás

Kétségtelen, hogy ezt a csatát a műanyag tesók fogják megnyerni. Egy kocka alakú kartondobozt mindig könnyebb lesz bedobni a hátsó ülésre vagy a csomagtartóba, mint a kocsi tetejére rögzíteni (jaj szegény fényezés) a gyantás-tüskék fenyőfát. Arról nem is beszélve, ha kocsi hiányában tömegközlekedéssel vagy gyalog kell haza juttatni, a kis tüskést.

karacsonyfa_igazi_valodi_mu_muanyag_melyik_legyen_kornyezetbarat_dontes_ervek_elonyok_fenyofa_fajtak_2.jpg

Tárolás

Ha van erkélyed, akkor a valódi fenyőt nagy eséllyel oda fogod száműzni, amíg be nem kerül a megtisztelő helyére a nappaliba. Bár ha vannak bocsok, akik a Jézuskának tulajdonítják a karácsonyfát is, akkor ez sem ilyen egyszerű. (Mit is mondott a nagyi, mikor viszi el őket, hogy a Jézuska aktív lehessen otthon?!) Ha vége az ünnepnek pedig nem fogja tovább foglalni a helyet az életedben és a lakásodban sem. (Kivétel, hogy földlabdásat vettél és elülteted a kertben, de akkor az plusz pont és nem nyűg.)

A műfenyő azonban egész évben tárolást igényel, mert az nem dobjuk ki csak úgy egy év után. Érdemes még a beszerzése előtt kitalálni, hogy hol kap majd helyet az év 11 hónapjában és ahhoz belőni a méretet.

A fa felállítása

Ennél a pontnál már nem egyértelmű, hogy melyikkel gyűlhet meg jobban a bajunk. Ha földlabdás/cserepes fenyőfát vettél, akkor ezzel a résszel hamar megleszel. Ellenben a túl szűk talpba való fenyőfa szár farigcsálása nemcsak idegőrlő, de balesetveszélyes is. Az olcsóbb fenyőfák tűlevelei komoly fegyverzetnek is minősülhetnének, mert elég fájdalmasan össze tudják szúrni az őket tapogatókat. Óvatosan a mancsokkal!

Ám a műfenyők is tudnak borsot törni az orrod alá! Ha leszakadtak a cetlik, hogy melyik ágat melyik sorba kell rakni, akkor egy elég bosszantó puzzle kerekedhet a fa felállításából. Arról nem is beszélve, hogy mire minden ág a megfelelő mértékben ki lesz hajtogatva, valószínűleg órák fognak eltelni és még a dekorálásnak neki sem álltál...

Karácsony illat

Nagyon sokan gondolják, hogy a karácsony nem is igazi fenyő illat nélkül. Részemről a mézeskalács is megteszi, de nem vagyunk egyformák. ;) Ugyan árulnak a boltok fenyő illatú sprayet, illóolajokat, gyertyát és füstölőket, de ha őszinték vagyunk ezek a legjobb esetben is csak megközelítik a valódi fenyők illatát.

Mielőtt azonban csak emiatt a pont miatt rohannál fenyőfát venni gondold végig, hogy egy műfenyő és vázába állított fenyőággal nem tudnád-e ugyan azt a hatást elérni.

karacsonyfa_igazi_valodi_mu_muanyag_melyik_legyen_kornyezetbarat_dontes_ervek_elonyok_fenyofa_fajtak_3.jpg

Lakás tisztán tartása

A "szépségért szenvedni kell" ezt a nők és a valódi fenyőfát állítók jól tudják. A meleg szobában olyan gyorsan kopaszodásnak tud indulni a karácsonyfa, hogy az hihetetlen (bár bizonyos fajták azért jobban bírják). A tűlevél vadászat pedig egy olyan sport, amit még húsvétkor is lehet űzni, mert a kis csibészek bizony jól el tudnak bújni a lakásban. 

A műanyag fenyőfáknál az a mottó helytálló, hogy "amíg nem piszkálod nem potyog". És itt jön a de... de amint hozzáérsz ő is tud szép nagy koszt csinálni, bár közel sem akkorát, mint egy több hetes fenyőfa.

Környezetbarát?!

Jöjjön az az érv, ami mostanában egyre többeket foglalkoztat. Nem könnyű a kérdést megválaszolni, sem az igazi, sem a műfenyő esetében, mert rengeteg múlik a te viselkedéseden és döntéseiden.

A földlabdás fenyőfa toronymagasan a többi felett áll környezettudatosság terén, abban az esetben, ha utána elülteted. De miért is vennél ilyen fajtát, ha utána nincs terved vele, nem igaz?

Az valódi fenyőfákat olyan telepekről hozzák, ahol direkt a karácsonyi időszakra készülve termesztik őket és minden kivágott fa helyére legalább egy, de inkább több új csemetét ültetnek el. Legtöbbször ezek a fenyőfa telepek egyébként olyan föld területeken vannak, ahol más nem teremne meg, így nem kell amiatt forgolódnod álmodban, hogy ezért nem lesz kevesebb alma vagy kukorica az asztalon.

Ha valódi fenyőfát szeretnél karácsonykor és az ökolábnyomodra is figyelnél, akkor olyan fát válassz, ami hazánkból származik, nem utaztatták másik országokból. A másik nagyon fontos tényező, hogy karácsony után a kijelölt gyűjtőhelyekre tedd ki, hogy újra tudják hasznosítani, vagy pedig gondoskodj erről saját magad!

A műanyag fenyőfa az egyik legvitatottabb minden fajta közül, mert bár tény, hogy a műanyag jelenleg az emberiség ősellensége, azért térjünk rá ki egy fél pillanatra. Tény, hogy a gyártás során nem épp környezetbarát megoldások járulnak hozzá a mi csili-vili fácskánkhoz és a lebomlásban sem jeleskedik. Nem minden műfenyő egyforma, valamelyiket egyszerűen újra lehet hasznosítani (persze ha a szelektívbe szanálod ki az útja végén). Sok fa azonban fém drótokat, műanyagot stb. elemeket is tartalmaz tonnaszám, így szétszedni aligha lehet.

Az sem mindegy, hogy ki hány évet szeretné használni a műfenyőjét. Ha csak 3-4 évben gondolkodsz, akkor környezetbarát szempontból tuti a valódi fenyővel jársz jobban, ellenben ha 15 év fölött vannak terveid a műanyaggal, akkor már nem ilyen egyértelmű a helyzet.

s-b-vonlanthen-ipubtly7ji0-unsplash.jpg

A fenti listából is jól látható, hogy a karácsonyfa kiválasztása messze nem fekete vagy fehér kérdés, itt rengeteg az az apróság, ami színesebbé teszi a kérdést. Ne próbálj meggyőzni másokat az igazadról a témában, mert lehet, hogy neki más szempontjai vannak, amihez az ő választása a jobb.

Inkább csak adjuk át magunkat ennek a csodás ünnepnek, és bármelyik fenyőt is állítjátok majd fel az otthonotokban gyönyörködjetek benne teljes szívvel!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2019-12-16 13:23:16 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr9815353106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása