Így vigyázz a kutyusodra, hogy ne essen baja szilveszterkor!

Akinek négylábú tag is bővíti a családját, azt jól tudja, hogy a szilveszter este bizony különösen sok veszélyt rejt rájuk nézve. Most olyan tippeket hoztam, amiket ha betartasz gond nélkül fogjátok átvészelni az évnek ezt az időszakát.

szilveszter_microchip_kutya_macska_allat_regisztralas_elveszett_keresem_eltunt_buli_petarda.jpg

Most, hogy az utolsó beigli morzsákat is kezdi eltüntetni a család, lassan közeledik a szilveszter. A szilveszterrel azonban együtt jár a sok tűzijáték és bár a törvény szigorúan tiltja 2005 óta hazánkban a petárdázást, azért bőven akadnak még mindig, akik erről khm. megfeledkeznek.

A sok éles és szokatlan hang és fény azonban rendkívül ijesztő lehet a kis gyerekeknek, időseknek és az állatoknak is. Míg azonban egy embernek jó eséllyel meg lehet magyarázni, hogy mi történik és nem szaladnak világgá, ez nem működik a rémült állatok esetében, éppen ezért rájuk különösen oda kell figyelni.

szilveszter_microchip_kutya_macska_allat_regisztralas_elveszett_keresem_eltunt_buli_petarda_3.jpg

A félelemtől rettegő állatok, ahogy próbálnak menekülni az ismeretlen veszélytől akaratlanul kárt tehetnek a környezetükben és baleseteket okozhatnak az utakon is. A szilveszterkor világgá futott állatok nagyon nagy százaléka soha nem kerül vissza eredeti gazdájához és csupán elenyésző részük azért mert más befogadja őket. Legtöbbször a megfagyás és baleseti halál lesz a sorsuk. Kicsit jobb esetben egy életre szóló trauma marad csak a kaland után, ahogy hetekig próbálják megtalálni, befogni, menhelyre vagy gyepmesteri telepre kerül míg újra egymásra találhatnak a gazdival. 

szilveszter_microchip_kutya_macska_allat_regisztralas_elveszett_keresem_eltunt_buli_petarda_4.jpg

Pont ennek előfordulási esélyét kell a minimálisra csökkenteni. Kövesd az alábbi lépéseket és légy te is felelős gazdi, ahogy azt vállaltad az adott állat családodba fogadásával!

Ezt meg kell tenned még most!

 Bizony, még szilveszter előtt van egy nagy feladata minden gazdinak. Mégpedig, hogy ellenőrizze, hogy a kedvence regisztrálva van-e Magyar Állatorvosi Kamara Nyilvántartó Rendszerében. Fuu, de bonyolult neve van. Szóval az évek óta kötelező, állatokba ültetett chipről van szó. Ezen a hivatalos oldalon ellenőrizheted, hogy Morzsi szerepel-e a rendszerben. Ehhez nincs másra szükséged mint az oltási könyvében is szereplő microchip sorszámára vagy az útlevelének (ha van neki) számára. Ilyenkor csak az állatkád alap adatait láthatod, de a tulajdonos adatainak ellenőrzéséhez pl. telefonszámod már állatorvos segítségét kell kérned, mert azt nem mutatja a rendszer bárkinek!

A jó hír az, hogy ha egyszer bekerült a rendszerbe a cicád/kutyusod, akkor többet nem kell ránézned, mert benne marad "örökre". Azonban a telefonszám, lakcím és egyéb elérhetőségeket az állatorvosod segítségével aktualizálni kell, ha változás történik!

szilveszter_microchip_kutya_macska_allat_regisztralas_elveszett_keresem_eltunt_buli_petarda_10.jpg

Fontos tudni, hogy a kutyába ültetett transzponder/chip nem nyomkövető! Csupán arra szolgál, hogyha valaki megtalálja az elkóborolt kedvencedet, akkor egy állatorvos, menhely stb. segítségével fel tud majd hívni, hogy menj érte ide és ide.

Az év utolsó napján, így sétáltass!

Bármilyen hiper-szuper kiképzést kapott kutya megijedhet a tűzijátéktól, igen még akkor is, ha egyébként még soha nem csinált ilyet vagy a lőtéren is jól teljesített négy éve...ezért ne sétáltasd póráz nélkül! Akkor se, ha egyébként a hétköznapokban, így szoktátok megkerülni a paneltömböt.

Mielőtt kiléptek a lakásból ellenőrizd, hogy a nyakörve kellően szoros legyen és a pórázon nincs olyan szakadt rész, ami egy erősebb rántáskor pont most mondaná fel a szolgálatot és szakadna végérvényesen ketté! Ha hámot használtok különösen fontos, hogy ne tudjon ijedtében kibújni belőle!

A nyakörvére tegyél egy jól olvasható bilétát, amin rajta van a telefonszámod! Az külön plusz pont, ha több számot is megadsz, és természetesen tartsd magadnál a feltöltött telefonod! Fifike neve és születési dátuma is érdekes lehet, de jelen esetben a gazdi telefonszáma az igazi kincs a bilétán!

szilveszter_microchip_kutya_macska_allat_regisztralas_elveszett_keresem_eltunt_buli_petarda_2.jpg

Szilveszter napján lehetőleg sötétedés előtt menjetek le sétálni, és bár nagyon csábító lehet félhullára fárasztani az ebet a közeli parkban (mert akkor biztos jól fogja viselni a durrogást), most inkább a gyors dologvégzésre koncentráljatok, és ne legyetek lent órákszám! Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a tűzijáték kedvelők már délutántól "szabad a vásárt" játszanak, így kiszámíthatatlan, hogy mikor visít fel egy rakéta a következő sarkon.

Legyen minden állat biztos melegben 31.-én!

Tessék úgy érteni, a fenti mondatot ahogy kell, nyilván a mezei pockokat és szemközti fán lakó baglyokat nem kell összevadászni, hogy elzárhasd őket a nappaliba, de a saját kutyádat és macskádat viszont igen. A háztáji állatokat is zárt istállóba, karámba, tyúkólba stb. is be kell zárni!

Hiába az év többi napján kinti tartásban éldegélő buksid és cirmid van, most a védett ház falai között van a helye! Ha félted tőle a bútort, akkor minimum az előszobába vagy a fürdőbe vagy az éles szerszám nélküli garázsba engedd be ilyenkor! Kikötni őket nem megoldás, mert a menekülési/túlélési ösztön annyira erős ilyenkor az állatokban, hogy megfojtja saját magát a kötéllel, ahogy próbál kiszabadulni és messzebb kerülni a zajtól.

szilveszter_microchip_kutya_macska_allat_regisztralas_elveszett_keresem_eltunt_buli_petarda_6.jpg

Ajtó, ablak becsuk, TV-t max. hangerőn!

Hidd el még Béla bácsi sem fog átkopogni szilveszter este, hogy milyen hangosan szól a TV nálatok, nyugodtan adj rá kakaót! A benti (megszokott) zajok segíthetnek elnyomni a kinti tűzijátékozás hangját, így a cica, kutya sem lesz olyan nyugtalan a házban.

Gondoskodj róla, hogy ne tudjon kiszökni! Egy vékonyka szúnyogháló nem akadály egy rémült macskának, simán kiugrik rajta, akár több emeletnyi magasságból is. Szellőztetni kizárólag zsilip jelleggel, ha négylábú is van otthon (na jó talán a hörcsög biztonságban van), azaz szobaajtó becsukva a szellőzés alatt ezzel kirekesztve a kanárit is, majd csak az ablak bezárása után összenyitni a többi helyiséggel!

szilveszter_microchip_kutya_macska_allat_regisztralas_elveszett_keresem_eltunt_buli_petarda_8.jpg

Lehetőleg ne hagyd egyedül!

Nagyon jó tud lenni egy szilveszteri buli a haverokkal, de gondolnod kell a kis kedvencedre is! A gazdi megnyugtató közelsége sokkal elviselhetőbbé teszi nekik a hirtelen zavargást, szóval ha tudsz légy vele minimum abban a fél órában, amíg mindenki fellövi az égbe a decemberi fizetése felét. Ha tudod vidd magaddal a bulira (már ha partiarc a blöki is) de ha nincs ehhez szokva, akkor nézzétek inkább együtt a szilveszteri műsort a TV-ben.

Ha még ennek ellenére is nyugtalan, akkor vannak más alternatívák is...

Nyugtatók, ha szükséges!

Ha tudod, hogy a cicád/kutyád nehezen viseli a tűzijátékozás, akkor még szilveszter előtt beszélj az állatorvosoddal, hogy milyen gyógyszeres megoldást tudna nektek javasolni! (Ne halogasd az utolsó percig a doki felkeresését, mert az állatorvosi rendelők nyitvatartása is változhatott a két ünnep között!) 

Az emberi készítmények azonban veszélyesek lehetnek a négylábúakra, szóval állatorvosi jóváhagyás nélkül ne adj neki semmi humán pirulát! Természetesen ugyan ez a tiltás vonatkozik az alkoholra is, szóval pezsgővel ne kínálgasd a cirmost!

szilveszter_microchip_kutya_macska_allat_regisztralas_elveszett_keresem_eltunt_buli_petarda_5.jpgHa eddig nem derült ki, de szilveszterkor szembesülsz vele, hogy mégis pánikolós a szőrös otthon, akkor alkalmazz rajta "nyugi csomót". Lényegében egy sálat kell a teste köré kötni úgy, hogy a megfelelő pontokon enyhe nyomást gyakoroljon a kutyára. Ennek pontos módjáról és alkalmazási tudnivalóiról bővebben olvashatsz pl itt.

Ne feledd, amikor magadhoz vetted a négylábúdat azt is vállaltad, hogy szilveszterkor is biztonságban tartod! Ha pedig a házi kedvencedre más vigyázz szilveszterkor, akkor gondoskodj róla, hogy a "babyszitter" is tisztában legyen a fenti teendőkkel és ezeknek megfelelően járjon el ebben a kritikus időszakban!

szilveszter_microchip_kutya_macska_allat_regisztralas_elveszett_keresem_eltunt_buli_petarda_9.jpg

Boldog Új Évet Kívánok Neked és a négylábú családtagodnak is! Vigyázzatok egymásra, hogy döccenőmentesen induljon az új év számotokra!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

51 komment
2019-12-27 23:27:55 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr2615367870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.12.29. 11:35:32

"ezért ne sétáltasd póráz nélkül! Akkor se, ha egyébként a hétköznapokban, így szoktátok megkerülni a paneltömböt."

Talán kutyát nem kellene póráz nélkül sétáltatni sem szilveszterkor sem máskor. A civilizált kutyatartás valahol ott kezdődik, hogy kutya közterületen csak pórázzal és szájkosárral, utána pedig a szart összeszedjük. A másik dolog, a kiszökés miatti hiszti. Az lenne a minimum, hogy egy kutyát úgy tartson a gizda, hogy ne tudjon kiszökni. Sem szilveszterkor, sem máskor amikor esetleg nem világgá rohan, csak a szomszéd gyereket öli meg.

csodalámpa 2019.12.29. 15:49:52

@midnight coder: a póráz egyetlen dolgot akadályoz meg: hogy a kutya meglépjen a gazdájától. Amúgy ugyanúgy kitámad, felugrik, összeverekszik más kutyával, stb. Sőt a flexit használók ön és közveszélyesek általában. Úgy megy mindig ez a póráz mantra, mintha naponta utcányi embert nyírnának ki elvadult kutyafalkák.... uncsi. Engem a piás-drogos-ideggyenge emberek jobban aggasztanak, főleg, amelyiknek autó is van a segge alatt. Több ilyet látok naponta, mint gázos kutyát, pedig nem a Hős utcában lakom.

csodalámpa 2019.12.29. 15:54:19

@midnight coder: nagyon ki vagy hegyezve a kutyásokra, Morzsit jobban szerették a szüleid? :) Ugyanúgy vannak idióta kutyások, mint idióta autósok, biciklisek, dohányosok, ősanyák, nyuggerek, kallerek, stb. Persze utálhatsz mindenkit, nyugodtan, kedves egészségedre. :)

midnight coder 2019.12.29. 16:38:38

@csodalámpa: Picit tele van a tököm a millió kutyával és idióta kutyással Pesten és vidéken egyaránt. És rohadtul utálom amikor egy kerítés mellett elhaladva a fülembe üvölt egy kutya, ahogy azt is amikor a belváros nyáron bűzlik a kutyahúgytól, vagy hogy Pesten nem tudsz úgy lelépni a járdáról hogy ne kelljen alaposan megnézni, hogy hova lépsz, de néha a járda közepén is ott a kolbász. És persze mindegyik nekikezd hisztizni minden szilveszterkor, hogy jaj, azok a csúnya önző tahók zavarják a kutyuli-mutyulit az öncélú petárdázással ez alatt a két nap alatt, miközben nem fér bele a szűk agyukba, hogy az ő szintén öncélú kutyázásuk következménye szintén legalább ennyire zavar egy rakás embert, akik nem igazán akarnak egy állatkert közepén lakni, de pont úgy nincs választásuk mint nekik a petárdázással kapcsolatban.

midnight coder 2019.12.29. 16:41:32

@csodalámpa: Ja, és még egy: a petárdások évente 2-3 napon át szennyezik a környezetet a petárdázással, míg a kutyások az év 365 napján teszik ugyanezt a kutyájukkal. És ne hidd, hogy én vagyok az egyetlen, akinek tele a töke ezzel, csak míg a kutyabuzik egy elég hangos kisebbség, a normális emberek nem annyira.

élhetetlen 2019.12.29. 18:29:44

@midnight coder: “Az lenne a minimum, hogy egy kutyát úgy tartson a gizda, hogy ne tudjon kiszökni.”. Te vagy a csodaember, aki mindent biztonságosan meg tud oldani. Hogyan képzeled? Egész nap vasketrecben, egy óra séta? Ennél még az elítéltek is többet kaphatnak, pedig ők tudják, hogy miért van a büntetés. Biztonság. A szülők általában mindent megtesznek, hogy a gyereknek ne essen baja a háztartásban. Konnektorok bedugaszolva, a polcok felfúrva a falra, aztán a gyerek talál valamit, amire a szülők nem gondoltak, felmászik valamire, ahonnét már eléri azt, amit magára ránthat, és ezzel együtt nagyot esik. Az állatok legalább olyan ötletesek, mint a kisgyerekek. Teknős. Nem, nem eszi meg a szomszéd gyerekét, de vendég voltam éppen, ahol a teknős az akváriumból úgy jött ki, hogy felmászott a másik hátára. Csak le kellett bontani a fél lakást, mert ha nem találják meg pár órán belül, akkor kiszárad. Ja, és nem válaszol a hívásra. A kutyák, csak szájkosárral. Még szimatolni sem tud, nemhogy egy neki kellő, és megtalált gyógyfüvet megegyen. A kutyaszart általában felszedik, sokkal többen, mint 20 éve. A vizelet más kérdés, ahhoz bejártató távolságon belül kutya wc kellene. De Budapesten karbantartott, ingyenes ember wc sincs! Ha betiltanád a kutyatartást, ugyanúgy lennének lehugyozott házfalak.

csodalámpa 2019.12.29. 18:43:00

@midnight coder: a normális emberek csak a csikkeket és egyéb dzsuvákat dobálják el az év 365 napjában, nem lassítanak a zebránál, kb a lépcsőházba parkolnak be a fostalicskájukkal, stb. Stílszerűen egyik kutya, másik eb. :D ha egy hülyét sem akarsz magad körül, költözz ki egy tanyára. Ajj, ott szokott lenni kutya, szóval inkább a Holdra :)

csodalámpa 2019.12.29. 18:49:36

@midnight coder: Amúgy az emberek is szoktak húgyozni közterületen (főleg férfiak, s nem csak hajléktalanok). Pl 20E vágány utcai megálló, na azt sem a kutyáktól bűzlik. A ligetben is én éreztem kellemetlenül magam, amikor a kiskölyköt a sétány mellett pisiltették, pedig ott vannak köz WC-k. De biztos csak behaluztam ezeket :) Rohadt kutyák! Petárdát az összes seggébe!

ze11 2019.12.29. 18:49:40

Ha fél, megijed,akkor az is fontos, hogy erre a reakciójára ne adjon a gazdája pozitív visszacsatolást, tehát a "jól van, ne félj, simi-simi, bújik-bújik" elfelejtendő, ugyanis ezzel azt fixálja a t. gazda a kutyájában, hogy a reakciója helyes volt, és a jövőben a kutya eszerint fog reagálni az újabb hasonló ingerekre.

ze11 2019.12.29. 18:50:39

Egyébként az év mintegy 0,13%-áról beszélünk...

midnight coder 2019.12.29. 19:47:51

@élhetetlen: "Hogyan képzeled? Egész nap vasketrecben, egy óra séta?"
Kinti kutyának van olyan hogy kennel, körülötte pedig vaskerítés. Ez azért is jó egyébként, mert akkor nem fogja a kerítést rágni ha elmegy valaki a ház előtti járdán. Benti kutyát pedig nem engeded ki póráz nélkül a lakásból / házból, ház esetén még akkor is megfogja a kerítés, lakás esetén pedig a lépcsőház és a főkapu.

"A kutyák, csak szájkosárral. Még szimatolni sem tud, nemhogy egy neki kellő, és megtalált gyógyfüvet megegyen."
A kutya ne a réten legelésszen, ha beteg akkor vigye szépen dokihoz a gizda. Vagy legelésszen a kutyafuttatóban ha van fű, de ne a közterületen.

"Ha betiltanád a kutyatartást, ugyanúgy lennének lehugyozott házfalak. "
Ja, csak nem mindegy hogy pár száz tajtparaszt és hajléktalan mellé még úgy félmillió kutya is napi rendszerességgel körbehugyozza a várost.

Helyszíni zsemle 2019.12.29. 20:17:23

@ze11: Hat ez az, elkepeszto ez az aggresziv pofatlansag, amibe persze a bulvarmedia hiszteria keltese is benne van. Egy evben fel napot nem hajlandok elviselni, mikozben az ev 365 napjan terdig gazolunk a kutyaszarban, es szenvedjuk el a gyerek helyett tartott vegletekig elkenyeztetett luxus kutyak minden hatranyat.

Sir Galahad 2019.12.29. 20:46:26

@midnight coder: A póráz kötelező, a szájkosár tudtommal nem.

retard 2019.12.29. 21:00:12

@midnight coder: Általánosítasz, és úgy érzem, hogy soha nem volt kutyád és mégis ideírsz egy nyilvánvalóan kutyásoknak szóló poszt alá. A panaszaiddal fordulj az önkormányzatodhoz hátha ott érdekel valakit.

midnight coder 2019.12.29. 21:12:10

@retard: Igazából a kutyások hisztije az ami ebben idegesít, minden évben előadják hogy a sok tahó tüzijátékos hogy zavarja a kutyájuk nyugalmát az öncélú petárdázással, miközben kis gyűszűnyi agyukban fel sem merül, hogy az ő öncélú kutyatartásuk pont úgy zavar másokat, és nem évente pár órán át, hanem az év 365 napján.

Sir Gombóc 2019.12.29. 21:53:45

@midnight coder: sem a kutyabuzik, sem te nem számítasz a normális emberek közé olvasva blogtéri megnyilvánulásaidat.
Amúgy vannak olyan normális emberek, akik szintén nem szeretik a durrogtatást pl. akik már átéltek egy háborút..

midnight coder 2019.12.29. 22:11:23

@Sir Gombóc: Én nem a petárdázás híve vagyok, csak az bosszant, hogy azok a kutyások akik egy évben 365 napon át szarnak arra, hogy a kis kedvencük mennyi kellemetlenséget okoz esetleg másoknak, most hirtelen nagyon fel vannak háborodva, hogy pár órán át valakik az ő kis kedvencüknek okoznak kellemetlenséget, és ezt minden évben úgy adják elő, mintha épp az egyiptomi hét csapás készülne lecsapni az országra egymás után.

élhetetlen 2019.12.29. 22:25:35

@midnight coder: “van olyan hogy kennel, körülötte pedig vaskerítés”. Ragyogó élettér, ha egyébként van több száz négyzetméteres kert. “Ez azért is jó egyébként”, legfeljebb neked. Egyébként ez nevelés kérdése. Van kutya, aki meg sem nyikkan, ha elmész a kerítés előtt, van aki, ha megállsz, akkor ugat, jelez, mert azt hiszi, hogy hozzájuk jöttél. Amelyik a kerítést rágja, ha elmegy valaki a ház előtti járdán, azzal csak nem foglalkoztak eleget. Két éve találkoztam egy orosz agárral egy bronzművesnél. Nem tudtuk pontosan megmondani, mikor érünk oda, szóljunk, ha ott vagyunk, tíz percen belül hazaér. Az agár ült a legfelső lépcsőfokon, és mivel elég hosszúak a lábai, azok egy lépcsővel lejjebb, hogy ne feszüljön a gerince. Tíz percig topogtunk a bejárati ajtónál, meg sem moccant. A méltóság szobra volt. Akkor mozdult csak meg, mikor a gazdája hazaért. Tehát ne általánosíts.
“A kutya ne a réten legelésszen, ha beteg akkor vigye szépen dokihoz a gizda”. Neked megtiltják, hogy, ha gondod van, megigyál egy hársfa teát? Csak az orvos által felírt akármit szedheted?
“nem mindegy hogy pár száz tajtparaszt és hajléktalan mellé még úgy félmillió kutya is napi rendszerességgel körbehugyozza a várost.”. Na, most tüntessük el a tajparasztokat, a hajléktalanokat, (eltüntetni nem sikerült őket, csak elzavarni oda, ahol szintén nem lehetnek), és a kutyákat is. Nem lenne célszerűbb wc-ket fenntartani? Persze, ettől még lehetne részeg rendőrkapitány, aki levizeli a rendőrpalotát, de ez nem lenne tőmeges.

élhetetlen 2019.12.29. 22:33:21

@ze11: “Egyébként az év mintegy 0,13%-áról beszélünk...”. Jó érv! Ha gond van , akkor gond van. Ha téged elgázolnak, és tönkre megy a lábad egy életre, akkor gondolom tapsolsz, hogy de jó, csak egy napon gázoltak el, 364 napon nem.

Helyszíni zsemle 2019.12.30. 00:40:50

Az itteni cenzura is jol mutatja, hogy az egesz csak alaptalan hiszteria.
Mert ha valaki megkerdezi, ugyan mar a villamcsapas MIERT NEM zavarja a kutyakat ? Akkor torlik a hozzaszolast. Vagy azt hogy a vilagszerte elo milliardnyi kutyat hogy hogy nem zavarjak petardak, raketak ? Hogy hogy csak kizarolag a magyar kutyakat zavarja ? Mikozben kulfoldon Amerikatol Europaig, Japanon Indian, Kinan at, nagysagrendileg tobb es nagyobb teljesitmenyu pirotechnikai eszkozoket hasznalnak. Megis sehol fel sem merul hogy felnek a kutyak. Hat nem furcsa ?

midnight coder 2019.12.30. 07:49:59

@élhetetlen: Az tök jó, hogy egy ideális világban nem rágja a kerítést a kutya, mert hogy rendesen van nevelve - bár szerintem ez azért fajtafüggő is, és a te kutyád nyilván nem tesz ilyet, ahogy te nyilván összeszeded a gumit az eb után, csak a rögvalóság az, hogy egy hóesés után egy óra múlva már látod a városban az utak mentén a kolbászokat és a sárga foltokat, és 10 kutyás kerítés előtt 8-nál üvölt a kutya.
Amúgy, ha van egy több száz négyzetméteres kerted, akkor egész szép nagy kennelt is csinálhatsz neki.

"“Egyébként az év mintegy 0,13%-áról beszélünk...”. Jó érv! Ha gond van , akkor gond van."
Ez azt jelenti, hogy a gizdának az év 0.13%-ában annyira kell odafigyelnie a kutyára, mint egyébként kellene, hogy ne szökjön meg.

midnight coder 2019.12.30. 07:51:58

@élhetetlen: Amúgy szerinted, ha mondjuk minden kilométeren lenne egy kutyavizelde, mennyivel lenne kevesebb sarok, villanyoszlop, autógumi, stb. levizelve ? Tudván, hogy a kutyáknál ez területjelzésre és kommunikációra is szolgál ?

ramszeszita 2019.12.30. 09:01:12

Ha a gyerekedet valami trauma eri, igenis kikelsz magadbol es utalod-okolod a vilagot azert az eget vero igazsagtalansagert ami ot erte. A kutyat ellenzok tarsasaganak azt kell megerteniuk, hogy a kutyasoknak (azoknak akik nem lancra kotve tartjak Fifiket egesz evben a kertben) a kutya egy gyerek, egy csaladtag, akinek ha fajdalmat, felelmet latjuk es tetlenek vagyunk vele szemben, akkor fel fogjuk emelni a hangunkat. Ha az en kutyam remeg, hany, fullad a felelemtol, azt baromi nehez egy egesz napon at nezni anelkul hogy ne az jarna a fejemben hogy mi is az ertelme ennek a durrogtatasnak vegul is.
De sosem mondanam hogy bunko petardasok. Vagy h tiltsak be, vagy hasonlo agressziv megnyilvanulasok, hiszen legyunk oszintek - ha a kutya fel a csattogastol, akkor egy erosebb nyari vihartol is szukolni fog - azt is tiltsuk be? Ez csak egy nyari viharral tobb egy evben, azzal a kulonbseggel hogy ezt a zajt mi emberek okozzuk. Volt mar 20, nem mindegy, ha van egy 21. is? Tessek odafigyelni az allatra, mert a menhelyek nem birjak szusszal.
A felelos kutyatartas magyarorszagon tovabbra is gyerek cipoben jar. En buszken felelos kutyas vagyok, odafigyelek a higieniara, a biztonsagra (mind a kutyam, mind az emberek biztonsagara, igaz a ver tacskommal ez utobbi tobbnyire nem akkora kihivas), a nevelesre, es igen, mikor Kifli a csalad resze lett, bevallaltam hogy a kovetkezo 15 evben otthon szilveszterezek. Ez ezzel jar, haho, nem olvastuk a kisbetus reszt, csk azt hogy "de cukiiiiii"?
A cikk nem iteli el a tuzijatekozast, a petardazast, hanem extra tanacsokat ad az allattartoknak, ezzel semmi problema nincsen.
Amit hianyoltam - valamelyik kommentben mar emlitettek - az az hogy ne nyugtassuk a kutyat hangos tv/zene mellett. Inkabb tereljuk el a figyelmet jatekkal, normalis nyugodt beszeddel, a nyugatatassal ugyanis csak megerositjuk bennuk hogy oke gazi is fel, tenyleg baj van.
Mindenki higgadjon le, mindenki gyakoroljon nemi empatiat es felelossegtudatot - mindket oldalon, elvegre az sosem art.

Post Scriptum 2019.12.30. 09:48:40

@ramszeszita:
" akkor egy erosebb nyari vihartol is szukolni fog "
Igen fog, de az nem tart órákon át, és az esetek többségében nem egyidejűleg van a fényvillanás és a dörrenés.
És nem az utcán kóválygó részeg/félrészeg/bedrogozott idióta b@ssza be az udvarodra a petárdát/tűzijátékot, esetleg a lakásodat/házadat is felgyújtva.
"a kutya egy gyerek, egy csaladtag" - igen ez így van, de ne modnj ilyet mert mindjárt jönnek az ilyen okosok, akik kifejtik, hogy csinálj inkább gyereket. és elfelejtik, hogy koruk, egészségi állapotuk miatt nem mindenkinek lehet gyereke...

Ja és én utálom a "bunko petardasok"-at.
- mert láttam, amikor a zsúfolt buszról dobtak a felszállásra váró utasok közé a petárdát
- mert a babakocsiban lévő 2 éves lányom mellé dobták le a petárdát.( Ha akkor elkapom azt, aki ezt tette, nem élte volna meg a következő karácsonyt.)

Kedvencem még azok akik a hagyományra hivatkoznak. Körülbelül annyi hagyománya van ennek mint a Valentin-napnak, meg Halloweennek.
De érdekes módon ezek egyike sem farag Luca-széket...

2019.12.30. 10:23:40

@ramszeszita: "De sosem mondanam hogy bunko petardasok. Vagy h tiltsak be," - most lehet, hogy újat mondok neked, de a petárda be van tiltva. Nem csak a használata, a tartása is tilos.

Reggie 2019.12.30. 10:30:42

@élhetetlen: "Ha téged elgázolnak, és tönkre megy a lábad egy életre, akkor gondolom tapsolsz, hogy de jó, csak egy napon gázoltak el, 364 napon nem. "
Es szerinted az autok betiltasat kene ilyenkor osztonozni, vagy inkabb az uttestre valo lelepes es athaladast megtanitani az embereknek, hogy ne okozzanak balesetet?

"Te vagy a csodaember, aki mindent biztonságosan meg tud oldani. Hogyan képzeled? Egész nap vasketrecben, egy óra séta?..."
Teljesen mindegy. Autot is ugy kell vezetni, hogy ne okozzon balesetet, aztan ennek a megoldasa a sofor problemaja es felelosege. Ha elszurta akkor vallalja a feleloseget es ne a kutya termeszetenek magyarazata moge bujva probaljon meg kibujni a feleloseg alol.

@csodalámpa: "a normális emberek csak a csikkeket és egyéb dzsuvákat dobálják el az év 365 napjában, nem lassítanak a zebránál, kb a lépcsőházba parkolnak be a fostalicskájukkal, stb."
Nem a normalis emberek, ugyanis ezeket tilos csinalni. Mig a kutyak altal terrorizalni a varost jelenleg nem is buntetik. Normalis helyen amugy a kutyatartashoz is kell jogositvany, lasd Ausztria.

csodalámpa 2019.12.30. 10:44:38

@Reggie: Az utolsó mondatoddal teljesen egyetértek. Amúgy mindkét kutyám BH1 vizsgás, pedig csak hobbi céllal tartott kistestű terrierek. De ezt kb bármelyik kutya le is tudja tenni, hogy bármelyik gazda, nos az már nem olyan biztos :)

csodalámpa 2019.12.30. 10:52:56

@Helyszíni zsemle: a kutyákra van kihegyezve a kampány, de az ellenzők között több olyan van, akit a kertjébe/erkélyére/autója alá/kapucnijába dobott petárda zavar. Meg az, hogy nem fél, hanem 3-4 napig tart a durrogás, kiszámíthatatlan módon (időben és térben). Remélem idén is leszakad azért pár fogyatékos keze :)

ramszeszita 2019.12.30. 10:55:48

@Post Scriptum: minden szavaddal egyetertek.
Igen egyebkent raereztel, Kifli gyerek a csaladban mert nekunk nem lehet.
Van szelsoseg minden taborban. Boven. Az elobb kerultem ki Kiflivel egy kutyakakit a jardan a peksegbol hazafele jovet, es igen, en is setaltam mar a szomszeddal babakocsistul mikor ordibalo tinik petardat dobaltak mellettunk - jol vissza is ordibaltam. Sajnos nem fekete-feher a tema, sok az ertelmes, tobb mint 3 ovodai evet vegzett ember aki ugyan megveszi a tuzijatekot-petardat, de emelle korultekintoen valaszt helyszint a felgyujtasahoz, es van a kutyajat a jardara szarato, csattogo fogu verben oforgo szemu rotweilert ovodas csoport mellett poraz nelkul futkosni hagyo idiota is akinek meggyozodese hogy Fifike baratsagos. Mivel masokat megvaltoztatni ugysem tudunk, inkabb torekedjunk arra hogy ne a ket vegletbe sorolodjunk hanem mind az allattartasban, mind a tuzijatekozasban korultekintoek empatikusak es felelossegteljesek legyunk. Amen.

2019.12.30. 10:57:31

@csodalámpa: egyetértek, ez messze túlmutat a kutyákon. Embernek is rettentően zavaró a 3-4 napig tartó durrogás, mert a gyakorlatban a hülyék többsége már jóval szilveszter előtt elkezdi a mókát. Tűzveszélyes, balesetveszélyes (mondjuk a szomorú "leszakadt Pistike három ujja a petárdától" kezdetű riportokon mindig jókat röhögök) plusz környezetszennyező is. Budapest belvárosa gyakorlatilag egy háborús övezet 31-én, én emlékszem anno, nem egyet kaptam a tömegben a lábam alá/elé, ütni tudtam volna érte, de azt is a saját szememmel láttam, ahogy a Vörösmarty téren a félkegyelműek a tömegbe dobálták be a szaros petárdát. Mindezek mellé jön a kutyás rész.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2019.12.30. 12:13:26

@midnight coder: túl azon, hogy nem értek egyet, ano kipróbáltuk haverokkal a petárdázást, mikor még nem volt betiltva. De emberektől távol, a városhatárban tettük!
És gyalogosként is zavar, hogy sosem tudom, honnét fog eltalálni egy, és ha szóvá merem tenni, nem bocsánatkérés, hanem sűrű anyázás lesz a reakció. Másik világot élünk, és nem azért nem szeretjük, mert tilos, hanem azért mert veszélyes és NULLA belátás szorult az emberekbe!

ui: kertes házban lakom, a kutyám ügyesen megoldja a kérdést, szilveszter éjjel ki sem jön a házból (nem a sajátjából, azt nem használja), amúgy is bent alszik a nappaliban éjjelente, van neki erre kijelölt fekhelye. És csak az én kertemet kakálja össze, ha ki is viszem, nem szokott máshol.

midnight coder 2019.12.30. 13:26:28

"A kutyat ellenzok tarsasaganak azt kell megerteniuk, hogy a kutyasoknak (azoknak akik nem lancra kotve tartjak Fifiket egesz evben a kertben) a kutya egy gyerek, egy csaladtag, akinek ha fajdalmat, felelmet latjuk es tetlenek vagyunk vele szemben, akkor fel fogjuk emelni a hangunkat."

Csak azt is meg kellene értened, hogy közben az emberiség elég nagy részének a te "gyereked" csak egy agresszív ragadozó állat, ami pont annyira tudja zavarni őt, mint Fifikét a petárda.

2019.12.30. 13:34:57

@midnight coder: hát nekem például az emberek ivadékai sem többek nagy általánosságban, mint "csak egy agresszív ragadozó állat,". Sosem értettem, mi ez a gyerekfétis, mármint hogy más, idegen emberek gyerekét miért kéne nekem félteni meg ajnározni. Más kutyája, más gyereke, nekem nem nagy különbség. Illetve a kutyák azért valamivel jobban érdekelnek, lévén hogy nem tudnak kiállni magukért.

Reggie 2019.12.30. 13:49:56

@Eugene Horse: Igen, ez pont olyan, mint az etteremben randalirozo gyerek. Azt sem tudom elfogadni, hogy en legyek turelmes, mert gyerek. Szerintem meg ne vigye etterembe, ha nem tudja megnevelni. Ugyan ez a kutya, petarda vagy barmi mas is. Akinek hobbija van, az ne masokat kinozzon vele, hanem sajat magat, a sajat hobbija csak a sajat problemaja legyen.

midnight coder 2019.12.30. 14:13:20

@Eugene Horse: "Illetve a kutyák azért valamivel jobban érdekelnek, lévén hogy nem tudnak kiállni magukért."

A palotapincsi talán nem. De a németjuhász vagy a pitbull simán elvan a természetben ember nélkül is, ha úgy adódik, simán széttépi a szarvast, őzet, gyereket, nyugdíjast...

videki gyerek 2019.12.30. 15:37:18

Megvilágosodtam.
Hülye Orbánék tök feleslegesen verik magukat és a 100 milliárdokat, családtámogatásra, gyerek vállalás támogatására. Egyetlen dolgot kéne csinálniuk, betiltani a GYEREKPÓTLÉKKÉNT tartott kutyákat, és egyébb dögöket.
BETILTANI !
ELKOBOZNI !
KIVÉGEZNI !
Garantált, hogy 1 éven belül születne 1 millió gyerek. Egy fillérbe sem kerülne, és évi 10 %-al növekedne a népesség. Ennyi, be kell tiltani ezeket a kibaszott luxus dögöket, és azonnal népesség robbanás lesz. Mert amíg ezekkel az elkényeztetett dögökkel foglalják el magukat az emberek, addig nem fognak gyereket csinálni.
Meg is írom a kormánynak a megoldást, ha van eszük, még ebben az évben meg szavazzák a törvényt.

midnight coder 2019.12.30. 15:46:17

@videki gyerek: Egy biztos: egy rakás ember tartja ezeket az állatokat családtagként, ami azért valahol elég beteg dolog. Azon már el lehet filózni, hogy ez csak tünete a társadalom betegségének, vagy oka.

Reggie 2019.12.30. 16:01:02

@midnight coder: Igazabol tokmindegy minek tartjak. Ha en az automat tartom csaladtagnak akkor sem driftelem fel vele a parkot es bogetem ejjel a motorjat azzal a felkialtassal, hogy az autonak ez a dolga.

2019.12.30. 16:21:54

@midnight coder: Ákosch fődalcsináló is megmondta, szaporodni kő', mint a nyulak!

midnight coder 2019.12.30. 16:41:47

@Eugene Horse: Mondjuk a Banzai óta nem nagyon lelkesedem Ákos tevékenységéért, de ezzel együtt is 1000x inkább zenész mint mondjuk a Pityinger. De ízlések és pofonok... Ami pedig a szaporodást illeti, azokat az élőhelyeket amik kiürülnek, előbb-utóbb betöltik. Ergo, akik pár száz év múlva itt élnek, azok szaporodni fognak mint a nyulak, legfeljebb azok nem a liberális európaiak lesznek hanem derék fanatikus iszlamisták. Nekem végül is tökmindegy, csak szerintem ez az egész offtopic itt egy picit.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2019.12.30. 17:40:09

Végre egy bejegyzés, ami arra koncentrál, hogyan lehet kezelni a problémát, nem pedig lincselni akar.
Kár, hogy a kommentekben nem sikerült ehhez a szándékhoz felzárkózni...

2019.12.31. 08:47:04

@midnight coder: én Glenn Danzig tevékenységéért lelkesedem, és szerinte mindannyian a pokolra kerülünk :)

2020.01.09. 15:17:23

@csodalámpa:
Azért bőven akad az országban kutyatámadás, csak a legtöbbről nem hallasz. A legtöbbet pedig nem a gazda, hanem a többi ember előz meg úgy, hogy kerüli a kutyás no-go zónákat, illetve bizonyos környékeken egy-két hírhedt, veszélyes kutyát, mikor a gazdi kiviszi sétáltatni.

Rendszeresen túrázok az országban, illetve külföldön is, és habár a balkáni országok még rosszabbak, itthon is elképesztően béka segge alatt van a kutyatartás kultúrája. Teljesen normálisnak érzik a családi házas kutyatartók, különösen kistelepüléseken, tanyákon, hogy ha a nagytestű kutyájuk rendszeresen kijár. Ez ellen ráadásul nem lehet semmit sem tenni, pl. a Börzsönyben az egyik legszebb kiránduló helyet teszi veszélyessé egyetlen felelőtlen állattartó, többen próbálkoztak már hatósági megoldással, de nem történt semmi. Találkoztam már télen őzeket kilométereken át üldöző kutyával is, ha a vadászok teljesen jogosan lelőnék a vadállomány és a kirándulók védelmében, akkor meg menne a hiszti, hogy szemetek.

De a lakótelepi kutyatartók sem jobbak, csak ők a parkokban keserítik meg a futók vagy a pihenni vágyók életét.

Ami a pórázt illeti, azt értem, hogy nem tudná megtartani a 40 kilós nő a 3 nagytestű kutyáját, bár megjegyzem a normális az lenne, hogy akkor nem tartana 3 darab nagytestű kutyát, ellen a fő gond nem is ez, hanem az, hogy póráz hiányában a kutyatartók többsége nem is tudná visszahívni sem a kutyáját, illetve rengetegszer simán 300-400 méterre engedik parkokban a nagytestű ebeket, ahol ha akarnák sem tudnák felügyelni.

2020.01.09. 15:20:14

@Eugene Horse: Tiltsuk be az illegális tevékenységeket!

csodalámpa 2020.01.09. 18:53:55

@Zabalint: A Börzsönyös példád érdekelne, melyik a problémás környék, ugyanis rendszeresen járunk a kutyákkal túrázni, leginkább Diósjenőről, Királyrétről, Nagybörzsönyből, Nagymarosról, Zebegényből indulva. Volt ismerősöm, akinek támadta meg kutyáját ilyen kijáró kutya Magyarkút környékén, szóval tudom, hogy ez potenciális veszély, és nem sok választásom lenne, közéjük kellene lépnem, ha nem tudom elzavarni, mert az a sajátjaim kicsik, hamar kinyírja őket egy nagyobb kutya. Eddig még mindig el tudtam zavarni vagy ki tudtuk kerülni a csellengő kutyákat.

2020.01.10. 09:43:17

@csodalámpa:
Honti-szakadéknál volt/van egy agresszív, kiszökő kutya, nem tudom még megvan-e, egy éve még írtak róla Börzsönyös facebook csoportban.

De én személyesen tudok még jópár problémás helyet. Pl. Salgótarján környékén a Szilvás-kő környéke, ahol a tanyákról járnak fel nagytestű kutyák. De mondjuk a Gerecse és a Vértes 1-es főút felőli része, leszámítva a nagyobb összefüggő erdőket úgy egy az egyben problémás, nagyon sok tanya van, ahonnan kiszöknek kutyák. A legrosszabb élményem a Lófingató környékén volt: konkrétan a gazda mikor távolról meglátott minket, kiengedte és ránk uszította a kutyáit.

csodalámpa 2020.01.12. 06:29:30

@Zabalint: Uh, arrafelé jártam tavaly, igaz kutya nélkül. Sajnos az ilyen eseteket nem szankcionálják komolyabban, max szabálysértés, sőt, ha csak a kutyádat nyírja ki a másik, akkor még annyi sem. Én ezért is jártam ki kutyasulira segédelni jó 2 évig, hogy tanuljak, hogy tudjam kezelni az ilyen eseteket. De pont azért tudom, hogy lehet olyan felállás, amikor esélyem sincs, hogy megússzam a támadást.

Csák Norisz kettévágott egy fotont. 2020.01.14. 19:11:34

@csodalámpa: Petardakkal ellehetne zavarni az ilyen tamado kutyakat, csak hat hiszteriaznak miatta. Bezzeg a kutya tamadasok miatt nincs hiszteria.

csodalámpa 2020.01.14. 19:17:26

Nem minden kutya fosik a petárdától. Az én kisebbik kutyám sem, pedig társasági fajta, hobbi célra, nem szolgálati kutya. A területőrző fajtákra sem jellemző, hogy lövésfélők lennének. A gázsprayvel való bohóckodás sem jön be mindig, a saját szememmel láttam, mennyire hatásos (semennyire), ha egy bull típusúnál elgurul a gyógyszer ér ráfog a másikra. Maradt a jó öreg feszfa.....

Reactor 2020.03.26. 15:54:11

Unalmas már ez a boszorkányüldözés a "petárdázók" felé...olyan érdekes, a német, osztrák, szlovák, lengyel kuttymuttyokat nem zavarja a durrogás, csak a magyart? Ha augusztus 20-át nem számolom, évente összesen 12 óra áll rendelkezésre durrogtatni: december 31-én este 6-tól másnap hajnali 6-ig. És slussz. Az év további részében csend és kuss van.
Ellenben egy rosszul, vagy egyáltalán nem nevelt kutya az év 365 napján képes pokollá tenni a lakókörnyezete életét, ezt még vidéken se tolerálják, de egy panellakásban felér egy emberkínzással a dolog, amikor egyetlen kutya miatt nem alszik 50+ ember.
Gyanítom, hogy jópár fagyállós kolbásznak megvolt a maga előzménye, csak a sértett önérzetű gazdik erről mindig mélyen hallgatnak. Mondja a gyerek, hogy megverték, csak épp azt nem, hogy miért...

@élhetetlen: Égjen az a szalmabáb!!!

@Post Scriptum: Egy izmosabb nyári vihar bőven kitarthat akár fél napig is. Volt már rá példa, azóta rakták ki az "aluljáró nagymennyiségű csapadék esetén nem használható" táblát a közeli vasúti hídhoz, miután fél nap leforgása alatt saját Balatont csinált nekünk oda a természet. A mennydörgés hangereje pedig sokszorosa egy petárdáénak, de még az igazán erős rakéták (Nóvabomba, Pusztító bomba) se tudnak ilyen erejű dörejt produkálni.
Igen, biztos van pár agyatlan aki szánt szándékkal hajigálja a petárdát az állatokhoz, a 98% nem ilyen. Csuda klassz, hogy a kollektív bűnösség elve alapján a másik 98 százalékot is szankcionálnád.

@Eugene Horse: Ezért logikátlan a magyar törvénykezés. Az egyet pukkanó petárda a fasorban nincs a mindenféle detonációs, gyűjtóbomba, repesz stb. rakétákhoz képest, amiből tíz darabot is kapsz hatezer forintért, 12 ezerért meg akár ötvenet is. Ide sorolhatóak a több száz lövetes sorozatvető "sztálinorgonák" is. Ezeket meg full legálban megveheted bármikor, pedig jóval erősebbek és veszélyesebbek a petárdánál.
Ki van próbálva: egy vaslemez edénybe először petárdát, aztán Nóvabombát raktunk. A petárda durrant egyet, jót visszhangzott, de még a festéket se verte le róla. A Nóvabomba ellenében három részre szakította szét.
És amúgyis - aki annyira petárdát akar venni, kimegy Aggteleken túlra, és legálisan vásárolhat akár több tonnányit is. Még északabbra a gorálok földjén igazi csemegéket is lehet venni, pl. Achtung vagy Terror. Na ennyit ér a tiltás.
süti beállítások módosítása