Ezeket tartsd be ha lakáseladás kapcsán érdeklődők jönnek hozzád!

Szeretnéd eladni a lakásodat? Már el is kezdted a folyamatot és már az ingatlan hirdetés is élesítve van? Akkor a következő lépcsőfok, hogy megmutasd az otthonodat az érdeklődőknek. Mondom milyen apróságokra kell ilyenkor figyelni!

lakas_hirdetes_eladas_vasarlas_koltozes_tipp_tanacs.jpg

Az év elején mindig sokan elhatározzák, hogy a régóta halogatott költözésbe végre belevágnak, eladják a régi ingatlanukat és vesznek egy újat. Most azoknak szól a cikk, akik az eladói oldalon állnak és már az érdeklődők telefoncsörgéseit várják, majd a kopogást a bejárati ajtón, hogy körbe vezethessék az új embereket a leendő otthonukban.

Szinte minden (bár azért akadnak kivételek) esetben előre megbeszélt időpontban jönnek megnézni a lakást, így van időd felkészülni a leendő tulajok méltó fogadására

A lakás adottságai fixek, nem tudsz sem a tájolásán, sem a méretén változtatni ez egyértelmű, de mégis vannak olyan eszközök a kezedben, amivel szimpatikusabbá teheted az otthonodat (és magadat mint eladót, azaz leendő üzleti partnert). Ezek az apró figyelmességek nem bűvész trükkök, nincs átverés és megtévesztés a pakliban pusztán megmutatják a lakás legjobb oldalát, amibe könnyebb beleszeretni.

Bár az első két pont valószínűleg alapvetőnek fog tűnni, a hétköznapi hajtásban gyakran nem is veszünk észre olyan apróságokat, mint amik ezekhez a pontokhoz tartoznak. Szóval ne ugord át őket!

Ragyogjon minden!

Itt most nem a Stephen Kingféle ragyogásra gondolok, hanem arra az állapotra, amikor az otthonod nem is lehetne tisztább. Az emberek tisztasági mércéje meglepetően eltérő tud lenni, de hidd el ha érdeklődőket vársz az otthonodba, akkor csillogni-villognia kell. Ne legyenek mosatlan edények a konyhában, a rosszul sikerült tegnapi paradicsomszószos főzős katasztrófa eredményeit is mosd le a falról! A szennyes rendezetten egy fedett tárolóba kerüljön (ha egyébként nem ott lenne) és a kád belseje is "hiperszupertiszta" állapotában várakozzon a megtekintésre akárcsak a tűzhely, a WC kagyló és az összes tükör is.

lakas_eladas_vetel_erdeklodo_bemutatas_ingatlan_hirdetes_tanacs_tipp_2.jpg

Rend a lelke mindennek!

Gondoskodj róla, hogy ne vonja el a megtekintők figyelmét a rendetlenség az igazán fontos dologról, magáról az otthonodról. Időnként elfordul, hogy olyan ingatlanba kerül az ember, amiben nehéz átlátni a káoszon. Ne szaladjon a ház, bármilyen nehéz is kis gyerekek mellett megregulázni!

A kiteregetett tiszta ruha a szárítón bár nagyon becsülendő, kis túlzással a fél nappalit elfoglalja, ami nem igazán előnyös ilyenkor. A gyerekek Legóból épült városát is érdemes beszórni a játékgyűjtőládába a szőnyegről, mielőtt az egyik érdeklődő kitöri benne a bokáját vagy már a küszöbön szabadkozva megáll és be sem megy rendesen körülnézni. A függönyöket szedd ráncba és a foltos konyharuhát is tüntesd el!

lakas_eladas_vetel_erdeklodo_bemutatas_ingatlan_hirdetes_tanacs_tipp.jpg

Szellőztess ki alaposan!

A legtöbb ingatlanokkal foglalkozó portál azt tanácsolja, hogy frissen sült süteménnyel várd az érdeklődőket, mert attól otthonosabbnak tűnik majd a lakásod. Ezt meg is lehet fogadni egyszer, kétszer talán még háromszor is, de ha hetente többször is jönnek megnézni a lakást, akkor ember legyen a talpán, aki a 100. almás pitét is lelkesen tolja be ilyenkor a sütőbe. Ráadásul ha nem vagy járatos a konyhában, akkor különösen óvatosan ezzel a tippel, mert az odaégett muffin bizony kicsit sem lendíti előre a lakás eladási küldetést!

Én inkább azt tanácsolom, hogy alaposan szellőztess ki a vendégek érkezése előtt! Az elhasználódott, áporodott, penészes, mindenféle szaggal telített benti levegő bizony fanyalgásra fogja sarkalni a leendő vevőket sem pedig lelkes ingatlan vásárlásra. Ez a pont különösen igaz, ha a szoktál lakáson belül dohányozni.

A téli hidegben viszont érdemes arra is vigyázni, hogy ne hűtsd le végletesen a lakást szellőztetés közben! Ha túl hideget csinálsz még a végén azt hihetik, hogy gond van a fűtéssel. Szóval mértéket tartva csak okosan, de feltétlen tárd ki az ablakokat egy időre.

lakas_eladas_vetel_erdeklodo_bemutatas_ingatlan_hirdetes_tanacs_tipp_3.jpg

Fényt ide!

Tedd láthatóvá a lakást! Tudom furcsán hangzik, de ahhoz, hogy jobb képet kapjanak a leendő lakástulajdonosok az ingatlanról, ahhoz látniuk kell, hogy mit akarnak megvenni, tehát fényre van szükségük! Kapcsold fel a lámpákat szerte a lakásban és most 10 percig ne aggódj a villanyszámla miatt!

Ne érezze úgy az érdeklődő, hogy megzavar valamit!

Akkora beszéljetek meg időpontot a lakás megmutatására, amikor előre láthatóan nincs más dolgod. Persze ezt könnyebb mondani, mint megfogadni, pedig fontos lenne. Nagyon kellemetlen és feszélyező érzés tud lenni, amikor az ember úgy érzi, hogy pont most gyalogolt át valakinek a napirendjén és zavart meg egy programot. A lakás megtekintése ne keltsen ilyen negatív érzéseket a leendő vásárlókban, mert ez nem kedvez a célnak.

Szóval ha a család olyankor szokott vacsorázni, akkor vagy keressetek másik időpontot vagy kivételesen toljátok el a vacsorát! Ugyanez vonatkozik a gyerkőcök fürdetésére is, mert nagyon kínos, amikor úgy kell belesni a fürdőbe, hogy két habbal borított csemete vigyorog vissza a kádban ülve, amikor a fürdőszobára kerül a sor.

Tűnj kiegyensúlyozottnak és felkészültnek!

Hatalmas változás van készülőben az életedben, hiszen otthont fogsz cserélni, de ez ne látszódjon rajtad! Ne legyél nyűgös, ideges, türelmetlen és kapkodós. A leendő vevőid erre nem kíváncsiak és még a végén elkapkodott véleményt formálnának rólad és a megbízhatóságodról.

Mielőtt megérkeznénk készíts ki minden iratot és kulcsot egy helyre (a biztonság kedvéért tartsd rajta a szemed), amire szükséged lehet pl. személyedet és tulajdonosi státuszodat igazoló dokumentumokat, a lakás papírjait, a ha van tároló, garázs stb. annak a kulcsait, ha van már energetikai tanúsítvány akkor azt is tedd oda, illetve a közös képviselő elérhetőségét is írd fel egy papírra stb. Ettől összeszedettnek fogsz tűnni, egy olyan embernek, akivel az ember szívesen kötne üzletet, ráadásul a lakás bemutatását is gördülékenyebbé és gyorsabbá teszi.

Szedd össze magad, igazíts meg a ruhádat, vegyél egy nagy levegőt és mosolyogj, amikor ajtót nyitsz nekik! Hidd el az érdeklődők egy életérzést keresnek, nemcsak a falakat, amik között hajthatják tovább a saját mókuskereküket. Ha azt látják, hogy neked itt milyen jó, akkor elhiszik, hogy itt nekik is bejöhetnek a számításaik a jobb életről.

lakas_eladas_vetel_erdeklodo_bemutatas_ingatlan_hirdetes_tanacs_tipp_4.jpg

+1 Válaszd meg, hogy ki legyen ilyenkor otthon!

Mivel nem szeretnék bárkit megbántani ezt a pontot csak amolyan zárójeles gondolatébresztőként írom le. Ha akad a családnak olyan tagja, aki épp nehéz vagy idegenek számára problémásan kezelhető korszakán esik át, akkor nem feltétlen szerencsés egyik félnek sem, ha bemutatjuk egy rakás idegennek, miközben az ő életterét vizslatják. Legyen szó például egy lábhágási mániában szenvedő kissé agresszív, de egyébként már vizelettartási problémával küzdő kutyáról. Gondolj bele mindkettőjük oldaláról, hogy egy ilyen szükségtelen találkozás mennyi stresszt okozhatna! Ha el kell különítened őket, akkor meg a lakás egy részét nem tudod rendesen megmutatni.

Ha úgy érzed, hogy a három gyerkőc nagyon leköti a figyelmedet és nem tudod magad 100%-ig a lakás eladásának szentelni, miközben próbálod őket csendre inteni és elrángatni őket a konnektoroktól, akkor inkább kérd meg a szomszédot, nagyit, barátnődet, párodat, hogy vigyázzon addig rájuk és ha úgy van vigye el őket valami klassz helyre, amit addig is élveznénk pl. a játszótérre.

Esetleg a párod hajlamos rögtön minden ajánlatot hevesen bólogatva és kitörő boldogsággal elfogadni? Te jobban örülnél, ha a lakás eladás kérdését inkább tiszta, hideg fejjel, alaposan átgondolva kezelnétek? Hát ha meg bírja állni ezúttal, hogy rögtön igent mondjon az ajánlatokra akkor jó, de lehet vele kellene elküldeni a gyerekeket a moziba.

Gondolj arra, hogy azért is akarod eladni a lakásodat, hogy a családtagjaidnak a jövőben jobb legyen az élete, de ehhez most a lakás bemutatására kell tudnod koncentrálni!

lakas_eladas_vetel_erdeklodo_bemutatas_ingatlan_hirdetes_tanacs_tipp_5.jpg

Ha jól sikerült a lakás bemutatása és nem térnek el nagyon az elképzeléseitek az eladás körüli részletekről, akkor már szinte a zsebedben érezheted a szerződést és a hozzátartozó vételárat is! Én sikeres lakás eladást és szerencsés új otthon találást kívánok neked!

Ha társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

1 komment
2020-01-16 16:28:06 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4315412700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.01.17. 13:36:44

Egészen komolyan kérdem, mi értelme leírni ugyanazt a közhelyes tanácsgyűjteményt, amit havonta 3-4 blogger megtesz, az index pedig kitesz?
süti beállítások módosítása