Kifüstölnek a szomszédok a saját lakásomból

A sajt, a kolbász igazán kellemes tud lenni füstölten, de ez nem igazán mondható el egy lakásról, különösen ha annak lakója soha nem gyújtott rá, pusztán csak szellőztetni szeretne. Lehet, hogy szomszédháború van kialakulóban... vagy a megoldás egyszerűbb mint gondolnánk?

dohanyzas_cigi_cigaretta_szomszed_fust_nappali_otthon_bosszanto_tarsashaz.jpg

Újabb medveolvasó keresett fel, hogy segítsünk tanácsunkkal egy számára meglehetősen bosszantó társasházi ügyben. Természetesen billentyűzetet ragadva igyekszünk legjobb tudásunk szerint a bajba jutott medveolvasó segítségére sietni, privát levélváltásokkal. A szóban forgó személy engedelmével az esetet itt is közé tesszük, hiszen mások is beleszaladhatnak hasonlóan kellemetlen szituációba. A személyiségi jogok védelme érdekében a levelét nem közöljük egészében és a nevét is megváltoztattuk.

"Kedves Medve,

Szuper a blogotok, első körben is köszönet érte!
Egy kérdéssel fordulok Hozzád, hátha tudsz ebben is segíteni.
Három éve költöztünk panelba. Rendezett környék, tényleg viszonylag normális és kedves szomszédok.
Az udvarra néz a nappalink erkélye és ablakai. Kiderült, hogy alattunk egy férfi üzemeltet egy masszázshelyiséget, természetesen ezt nem tudtuk. Viszonylag nagy a forgalom nála, ezzel együtt az ablakunk alatt várakozók és beszélgetések száma is.
Megkértük, hogy ha teheti, ne az ablakunk alatt dohányozzon, mert áll ilyenkor a nappaliban a füst tőle. A vendégei is előszeretettel dohányoznak gyakran kezelés előtt várakozva vagy kezelés után a mesterrel. Ez reggeltől az esti órákig megy, mikor hogy, de gyakran hétvégén is zajlik.
Ő egyedül néha 2-3 lépéssel arrébb megy, sőt, már egy hamutálat is beüzemelt, így már nem csak el dobálják a csikkeket. Ezt már az első kérésemnél bevezette, mikor a csikktemetőt felfedeztem, tehát néha megértő velünk.
Mivel igen régóta jóban van a közös képviselővel, emiatt hozzá még ezügyben nem fordultam.
Az udvarba mások nem járnak ki dohányozni, és egyéb teljesen kulturált nálunk minden.
Kérdésem lenne, hogy ha kibérel egy tárolót az ember, ott milyen szabályok vonatkoznak rá?
Ne haragudj Medve, hogy ilyen hosszan írtam, de hátha így árnyaltabb a kép.
Előre is köszönöm a tanácsod, üdv,
Ákos"

Köszönjük Ákos bizalmát, hogy hozzánk fordult, ez mindig megmelengeti a medve szívét. De lássuk, mit lehet tenni hasonló esetben.

A szavak ereje

Először is szerintem mindenképpen jó hír, hogy ennyire normálisan tudtok egymással kommunikálni és ezek szerint ő is hajlandó kompromisszumokra, hiszen ő már távolabb megy, (ha nem is túl jelentős mértékben) és már a csikkeket is igyekszik megfelelőbb módon kezelni.
dohanyzas_cigi_cigaretta_szomszed_fust_nappali_otthon_bosszanto_tarsashaz_2.jpg

Ezek szerint van benne hajlandóság arra, hogy meghallgasson és hajlik a belátás felé, hogy nektek a nappaliban szállongó cigifüst bizony zavaró tényező lehet. Ezt a vonalat lehetne még udvariasabb keretek között folytatni, azaz újra és konkrétabban beszélni vele, hogy mindkettőtök számára elfogadható megállapodás születhessen.

Amikor leveleztünk Ákossal, nekem az a benyomásom volt végig, hogy a masszázshelyiséget a társasháztól közvetlenül béreli a dohányzó úr, de utólag belegondolva ez konkrétan nem hangzott el. Amennyiben magánszemélytől béreli a helyiséget, a következőket lehet tenni:

Beszélni kell a bérbeadó személlyel, hogy nektek ilyen meg ilyen gondotok van az ő bérlőjével. Elképzelhető (bár kicsi az esélye), hogy ő nem is tud a dologról és azonnal megszünteti majd a problémát. Mivel nem tudjuk, hogy kettejük között milyen a viszony, az is előfordulhat, hogy neki is gondja van a bérlővel egy ideje és új bérlő keresésén gondolkodik vagy a tároló eladását fontolgatja, és a te megkeresésed lenne a végső lökés. Így vagy úgy, de akkor megint csak jó eséllyel megszűnne a cigizés az ablak alatt.

dohanyzas_cigi_cigaretta_szomszed_fust_nappali_otthon_bosszanto_tarsashaz_3.jpg

A szabályok alkalmazása

Alapból nincs arra rendelet, hogy ne lehetne ott dohányozni, viszont mindenképp a közös képviselőd segítségét kell kérned, ha még szigorítanál ezeken. Az a tény, hogy jóban van a társasház közös képviselőjével a masszőr, még az előnyére is válhat Ákosnak, hiszen lehet, hogy az ő szavaira azonnal hallgatni fog, így egy kis közvetítéssel azonnal célt érthetnek majd. Ha így nem megy, van más megoldás is.

Ha a társasház tulajdonában lévő tárolót béreli valaki, akkor egyszerűen a bérleti szerződésben rögzíteni kell, hogy tilos a dohányzás azokon a helyeken, amit említett az olvasó, ezt viszont bele kell venni a bérleti szerződésbe és ezt -ebben az esetben- Ákosnak (és más lakóknak, akiket szintén zavar... tudjátok, egységben az erő :)) kell kérvényezni.

Érdemes megnézni a Társasház Tűzvédelmi szabályzatát is, hogy szerepel-e benne olyan kitétel, hogy pl. bejárattól számított (vagy a kifogásolt helyet beazonosítva) 5m-en belül tilos a dohányzás, mert akkor máris fel lehet lépni a szóban forgó személlyel szemben.

Remélem, tudtunk segíteni és hamarosan beszámol Ákos arról, hogy megegyeztek és fellélegeztek!
dohanyzas_cigi_cigaretta_szomszed_fust_nappali_otthon_bosszanto_tarsashaz_4.jpg

A dohányos és nem dohányos emberek harca a jogaikért meglehetősen elmérgesedett manapság, pedig ennek nem feltétlen kellene így lennie. Meg kell találni azt a közös pontot, ahol mindkét fél zavartalanul szívhatja a friss levegőt/cigarettát anélkül, hogy a másikat zavarná vagy túlzott mértékben korlátozná.

Ha veled is történt érdekes társasházi eset, amit szívesen megosztanál velünk és az olvasókkal, vagy tanácsra lenne szükséged egy kilátástalannak tűnő lépcsőházi ügyben, akkor írj nekünk!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2020-02-02 11:26:02 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr515433558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olcsójános 2020.02.03. 17:30:52

5 méter? meg hogy kicsit arrébb megy? HHAHAHAAHAHAA hozzám jött már be bagófüst kb 50 méter távolságból is emeleti ablakon keresztül csak megfelelő légmozgás kell hozzá és még ilyen távolságra is elhozza. De persze ez extrém eset. Viszont érdekelne, hogy a törvény miért nem védi a nemdohányzókat megfelelően és miért nem lehet fellépni a másokat mérgező szellemileg sérültek ellen. Mellettünk lakott évekig egy olyan ember aki még álmába is dohányzott és miatta még nyáron este sem lehetett ablakot nyitni mert ő természetesen 0-24 órában nyitva tartotta a sajátját.. És nem, nem lehetett vele megbeszélni. Olyan bűz jött a lakásából, hogy elokádtad volna magad, ha beleszagolsz. A lakásban egyetlen ablakot sem lehetett kinyitni, még egyszer, egyetlen egy ablakot sem, nyáron este/éjszaka 30°C-os levegőtlen lakásban kellett élni emiatt.
A csikk eldobálása is jó téma lenne, 10-ből 9 ilyen dohányos szellemi sérült ott dobálja el ahol éppen éri. Direkt figyelem őket a boltok parkolójában is. Legutóbb kora reggel CBA parkoló, emberünk felváltva kávézik, cigizik, miután megitta azt a szar eldobja a műanyagpoharat (kuka 10 méterre) ott a kocsi mellett a földre, utána a cigit is, majd beül az autóba és elhajt. És ez nem egyedi eset kb mindegyik ezt csinálja. Aki eleve cigizik arról már lehet sejteni hogy kb mekkora tróger ember lehet még amellett is.
Hivatalosan van rá törvény, szabálysértés mehet érte a helyszíni bírság is, de az ég világon senki nem foglalkozik vele, hiszen azok között is rengeteg a dohányos akiknek büntetni kellene ezért.

Arcade Macho 2020.02.03. 17:58:45

ki kell állni egy szál pélóban amikor bejön a cigifüst és elkezdeni beszélni hozzá
remélem átlátszó az erkély oldala, mert ha nem akkor az asszonkának kell felvállalnia...

031052 2020.02.03. 18:02:41

@olcsójános: engem meg a pörkölt szag zavar, tilcsák be a főzést?

sóhegy049 2020.02.03. 19:01:06

Kezdődik egy jó kis hergelés...
olcsójános szavaival élve, én is lelki sérült vagyok, dohányzom... Bent, a saját 1/1 tulajdonú ingatlanomban, nem az ablakban és nem az erkélyen! Erre felettem albérlő macskajancsi vergődik. Költözz, márcsak azért is, mert ők meg más téren prolik, a lépcsőházba szellőztetnek, ömlik ki a kajaszag. Mivel takarítani sem az erősségük, piáznak is, így a mocsokszaggal karöltve.
Nálam ez a sztori így döntetlen és sz@rok rá.
Itt a poszternél más a sztori, nyilván, csak ez az általános dohányosüldözés már az agyamra megy. Kíváncsian várom már, hogy az alkoholizmusról hol és mikor fogok olvasni, mert utálom, ha valaki már nem szomjas, húzza a szalagot és büdös a pofája...

Kalocsai Tamás 2020.02.03. 19:02:51

@031052: a te érvelési hibád: szalmabáb

klimahisztiverseny győztes 2020.02.03. 19:30:41

Le kell menni egy fatestapoloval, es kulonleges masszazsban reszesiteni a dohanyzokat.

Zirowe 2020.02.03. 20:28:33

Sokat nem ért ez a bejegyzés.
Az erkélyem alatt egy nyugdíjas bridzs klub.
Azt nem bérlik, saját tulajdon, és heti 6 nap késő estig nyitva.
A sok vén troty meg folyton ott dohányzik a hely ajtajában.
A tulaj szarik az egészre.
Először kedvesen kértem, hogy ne ott dohányozzanak, hanem a járda szélén, de szartak rá.
Majd egyre hangosabban kértem, végül már egész komoly konfrontációk voltak.
Közösképviselő tesz a dologra magasan.
Írtam az önkormányzatnak, közterület felügyeletnek, senkit nem érdekelt.
Végül a népegészségügyisek jöttek ki.
Megállapították, hogy nincs kint a dohányozni tilos tábla, meg hogy nem tilos dohányozni az utcán, amúgy is, amikor ők jártak arra, senki nem dohányzott ott.
Hát kösz.

Az, hogy a rendelet szerint a hely bejáratától számított 5 méteres körzetben nem lehet cigizni, nem érdekel senkit.

Annyit ért el a hivatal, hogy ki lett rakva az ajtójukra a dohányozni tilos tábla.
Nyuggereket ez sem érdekli, de legalább most már úgy ordíthatom le a fejüket, hogy mutatom a sok szenilisnek a táblát.
Remek, attól még a családom és a 6 hónapos gyerekem továbbra is érzik a cigifüstöt.

Gondolkodom még egy esetleges birtokvédelmi eljárásban, meg hogy rájuk hívom a rendőröket könnyű testi sértés kísérlete miatt a folyamatos egészségkárosító magatartásuk miatt.
Szánalmas, ez ma Magyarország.

Mankel 2020.02.03. 20:56:45

Szeretem az anti dohányos nácikat :-). Pattogtatom a popcornt a sok dögöljön meg a dohányos, mert büdös meg az egészségem meg nyifi és nyafi de majd szétverem a fejét (itt kommentben természetesen, mert amúgy soha nem merném megtenni /no meg ha meg is merem tenni majd a börtönben csikkbilinek fognak használni a bagósok).
A valóság az dohányozni a saját ingatlanomban szabad, bár kelkemetlen a szaga a szomszédból történő passzív dohányzásnak az egészség károsító hatása kimutathatlan.
Vagyis így is úgy is szívni fogsz, de ha az segít

Mankel 2020.02.03. 20:57:20

@Mankel: anyázódhatsz a kommentek között.

herk 2020.02.03. 21:46:55

@Zirowe: Végy 1 darab füstérzékelőt, 1 darab relét, 1 darab szivattyút és 1 darab porlasztót.
Ha ezeket összeszereled, már meg is van az automata öntözőrendszer. Ha tudják, hogy abban a pillanatban vizet kapnak a fejükre, akár éjjel is, talán nem gyújtanak rá. A füstérzékelő helyett opcionálisan lehet mozgásérzékelő :-)

Zirowe 2020.02.03. 21:50:47

@herk: a sima nyakonöntés is tervbe van véve, csak az a baj, hogy nagyon random időközönként jönnek ki, óránként legalább kétszer, ha vége egy pártnak és menne levezetni a hatalmas feszültséget.
Dec 24én és 31én éjjel is ment a "buli".

herk 2020.02.03. 22:05:28

@Zirowe: "csak az a baj, hogy nagyon random időközönként jönnek ki"
Ezért kell, hogy automata módon működjön.
Jön a füst = megy a viz.

Anélkül, hogy reklámot csinálnék, 1 perc alatt találtam a neten:
"Riasztóközponthoz illeszthető cigarettafüst érzékelő, relé kimenettel. Ajánlott bruttó végfelh. ár:18 262 Ft"

Ez szerintem még kisáramú relé. Ennek a kimenete meghúz egy erősebb relét, ami beindit egy "Akváriumba alkalmas vízszivattyú"-t.
A végére mehet egy porlasztó, vagy mehet anélkül is.
Kell hozzá egy kis villanyszerelési véna, meg arra is vigyázz, hogy ne csapjon agyon a 220V.
Lehet elég egy gyengeáramú akvárium szivattyú is, nem kell, hogy cunamit kapjanak a nyakukba, elég egy folyamatosan szivárgó vizfolyam is.

Mankel 2020.02.03. 22:09:05

@herk: jah de valószínüleg a szabad levegőn egy emelettel feljebb nem fogja beindítani max ha kigyullad a szalon...

herk 2020.02.03. 22:13:08

@Mankel: Vannak nagyon érzékeny érzékelők is. És az érzékelőt lejjebb is lehet tenni. Ha pont az ő erkénye alatt van, szerintem működhet.
Persze, ha kiszúrják, lehet leverik egy kővel, szóval egy kis mechanikai védelem is jól jöhet :-)

Mankel 2020.02.03. 22:19:48

@herk: persze... ennél nagyságrendekkel egyszerűbb a légkondi(no meg a tényleg érzékeny füstjelző nem 18e+áfa). Este meg kinyitod az ablakot néha a masszőr is alszik. Egy bottal kb. bármit lehet hatástalanitani.

élhetetlen 2020.02.03. 23:12:34

@Zirowe: Érdekeseket írsz. “egy nyugdíjas bridzs klub. Azt nem bérlik, saját tulajdon”, és azt mondod, hogy elérted, hogy a hatóság egy magánlakás ajtajára kitegyen egy dohányozni tilos táblát (függetlenül attól, hogy a tulaj ivócimborákat, vagy kártyapartnereket hív meg). És azt sem hiszem, hogy egy bridzs klub közintézménynek minősülne, mert az öt méteres szabály azokra vonatkozik. Ezek szerint az elsőn laksz. “Gondolkodom még egy esetleges birtokvédelmi eljárásban, meg hogy rájuk hívom a rendőröket könnyű testi sértés kísérlete miatt a folyamatos egészségkárosító magatartásuk miatt.”. Jó ötlet, és tiltasd ki a házad előtt elhajtó autókat is, vagy az összesre azonnal hívd ki a rendőröket. Vagy a kipufogók légszennyezése nem árt a gyerekednek?

klimahisztiverseny győztes 2020.02.03. 23:16:36

@herk: Dehogy akvarium szivattyu. 10-12 ezerert mar olyan buvarszivattyukat arulnak, hogy vizagyunak is elmennek. Szoval tomegoszlatasra is megfelelo lenne.

klimahisztiverseny győztes 2020.02.03. 23:27:16

@Zirowe: Egyebbkent tenyleg lehetne rajuk csopogtetni vizet. A legkondik is folyamatosan az utcara csopognek es az is torvenyes. Annyira, vagy kicsit jobban, lehetne rajuk csopogtetni frocskolni, es akkor tan arebb menenek par metert, hogy ne azzanak.

user_man 2020.02.03. 23:27:50

@Mankel: "Szeretem az anti dohányos nácikat :-)" Oké , Apám 2002 ben édesanyám 2014 ben hunyt el. Mindketten kemény dohányosok voltak , mindketten tüdőrákban mentek el. 1 barátom 2017 ben felesége 2015 ben szintúgy tüdőrákban haltak meg, 2 gyerek maradt egyedül. Én nem dohányzom, soha nem is dohányoztam . Dohányosok arra hivatkoznak hogy nem csak cigitöl lehet tüdőrákot kapni , bemásolom a "hivatalos statisztikát" ....
"A tüdőrákos megbetegedések 90 százaléka a dohányzásnak tulajdonítható: felmérések szerint a tüdőrákos betegeknek csak 10-15 százaléka nem dohányzott sohasem, vagyis túlnyomó többségük – 85-90% - dohányos."
Engem hívhatnak "anti dohányos nácinak" éppen le.... De oda fogok szólni annak aki az orrom alá fújja a füstöt.
Lehet azt mondani hogy "magánügy" ... Ha megbetegszel , már nem az , kivéve ha valaki egyedül él... Az egész család megsinyli . Végignézni szeretteink szenvedését, hogy tehetetlen az emberfia. Azt nem kívánom senkinek. Természetesen minden kört lefut az ember , de ez esetben az se nagyon szempont ha éppen van pénzed. Önző embereknek tartom a dohányosokat, még akkor is ha saját szüleimről is beszélek. Szüleim korosztályának (1945-46) még van "mentsége" . Mikor ők voltak fiatalok , akkor még "sikk" volt rágyújtani, senki se mondta nekik hogy káros, hogy függőséget okoz. Manapság viszont minden dohányos tisztában van vele hogy káros, hogy mérgezi magát és a KÖRNYEZETÉT is . Én vettem (mosolyogva , mert udvarias vagyok :-) ki már "gyerek" szájából a cigit mert orrom alá fújta a füstöt. Megteszem máskor is ha szükség van rá. Egy "anti dohányos náci" válasza

élhetetlen 2020.02.03. 23:57:30

@Zirowe: @herk: @ Mankel: Jók vagytok, az automata nyakonöntőre is költeni kell, és előbb lesz belőle testi sértés ügy, mint az utcán dohányzásból. De a kommentsor mindent elbír. Hajrá, hergeljétek egymást. Most a saját példám. A saját lakásom büdös ugyan, mert a bútorszövet, a függöny beveszi a cigiszagot, de nem áll a füst, nem megy ki az ablakon, a bútor szaga meg nem megy át a szomszédba. Egyszerű. Légtisztító, hét éve még 120 eft-ért vettem egy Daikint, már lehet, hogy kétszáz, de még mindig olcsóbb, mint a pereskedés ügyvéddel. Felajánlani, hogy beszálltok a fél árral, vagy ha még a feletted levőnek is csak ez a baja, akkor összedobjátok, cigizhetnek bent, nem fulladnak meg a füsttől, akkor sem, ha szeretnéd, te meg nem éreznél semmit. Ez a barátságos megoldás fel sem merül. A cigitől függetlenül, van baráti család, a Bocskai úton, 4. emelet, és csak hajnalban szellőztetnek, mert egyébként a forgalom bűze jön be. Tudom, miről beszélek, a 8.-on lakom az ény-dk szélcsatornában, de, ha lemegyek az utcára, a zebránál bár durván érzékelhető a bűz. Gondolom, az elsőn is. De ez neked nem gond, a családod megmentését csak a dohányosok kiírtásában látod.

élhetetlen 2020.02.04. 00:25:55

@user_man: Csak egy halvány megjegyzés. Szerinted a tüdőrák a dohányosokat viszi el. Ha valaki azbeszttel épített, vagy bontott, és emellett cigizett is, az a cigizésbe halt bele, jelenti a statisztika. És van még sok károsító tényező. A májrákot az alkohol okozza, ugye? Anya nem ivott, mégis abba halt bele. Esetleg bejátszott a körzeti által, és a kórházba kiírt gyógyszerek tömegének összeférhetetlensége, káros hatása? Szóba sem jöhet, ugye? Egy hónapja urológusnál voltam. Nagyon jó, megállapította, hogy nincs hólyag rákom. A panaszaim maradtak, azzal nem is foglalkozott, de húsz percig hallgattam, hogy szokjak le a dohányzásról, rémtörténetekkel telítve. Ettől nyilván megszünnének az urológiai panaszaim, amivel, mondom nem foglalkozott tovább.

Balázs Paróczi 2020.02.04. 00:49:38

Én laktam panelházban jó sokáig. A cigifüst nem zavar. Én is dohányzom de lakásban soha, mert beveszi a szagát a bútor. Ha cigit time volt felöltöztem és lementem cigizni az utcára. De rohadtul untam a sok húszdekás fifike folyamatos ugatását, a bunkó öregsszonyokat, azt hogy kipiszkálják a postámat a ládából, a szomszét esti üzekedéseit (csak öt perc, de olyan mintha egy papagájt kínoznának), a sok kutyaszart, a pofámba bámuló tesókat, meg a sok gyorsulási versenyt éjszaka. Egy megoldás volt, amit nyugodt szívvel ajánlok. Elköltöztem vidékre! Igen, innen háromnegyed óra pest, nincs közért a sarkon, nem tíz perc séta a kedvenc kávézó és kimaradtsz a város pezsgő életéből, de nyugi van. Békén hagynak és Te is békén hagysz mindenkit. Ilyen egyszerű az egész.

videki gyerek 2020.02.04. 04:56:59

@élhetetlen: Ez mellebeszeles. Azert mert a tudorak dohanyzas nelkul is kialakulhat, attol az meg TAGADHATATLAN teny, hogy a tudorak minimum 80 %-a dohanyzas eredetu. De nem kell ehhez orvosnak lenni, vagy statisztikai adatokat ismerni. Jozan esszel vegig gondolva nyilvanvalo, hogy egy ilyen folyamatos BRUTALIS MERGEZES mint a cigaretazas, az nem vegzodhet maskep csak sulyos megbetegedessel. A tudo olyan kifinomult erzekeny szerv, hogy annak olyan a cigarettafust, mintha valaki szemet kototuvel szurkalnad, aztan racsodalkoznal, hogy megvakult.
A fust meg az ezerfele vegyianyag ami a cigiben van folyamatosan gyengiti az egesz szervezetet, akadalyozza az immunrendszer mukodeset. Leromlik a szervek ver vagy a sejtek oxigen ellatasa, az pedig a test osszes szervenek mukodeset es regeneraciojat lerontja. A legyengult immunrendszer es a rossz sejt anyagcsere miatt, a cigarettazas barmilyen szerv megbetegedesevel osszefugghet.

Mankel 2020.02.04. 06:35:31

@videki gyerek: Ez mind igaz, de hála az istennek még olyan országban élünk, ahol szabadon rendelkezhetek a testemmel. Vagyis ha lassan mérgezni akarom magam akkor ihatok, cigizhetek, zsírosat/cukrosat ehetek (bár sajnos nem vehetek be más drogot mint alkohol, cigi, koffein) és ez így van jól.
A valóságban pedig a dohányosnak 5%-kal van nagyobb esélye tüdőrákra mint a nem dohányosnak, vagyis milliók bagózhatnak végig egy életet és halhatnak bele májrákba a nélkül, hogy egy kortyot is ittak volna.

n3spr3ss0 2020.02.04. 07:03:51

@Mankel: Akkor fizesd az eü. ellátásodat, mikor a dohányzástól beteg leszel. Azzal ne gyere hogy fizeted a TB-t, mert az lóf..z.

n3spr3ss0 2020.02.04. 07:05:35

Én időnként, hasonló helyzetben nyakon öntöttem őket, volt is óbégatás.

031052 2020.02.04. 07:10:10

@n3spr3ss0: csodálom, hogy nem kaptál purhabot a záradba

Mankel 2020.02.04. 07:58:42

@n3spr3ss0: A cigaretta árának kb 80% valamilyen adó, szóval nem tb formályában hanem jövedéki adó formályában ki van fizetve.
De akkor fizzessen pluszt a kocogók, mert a térdprotkó se olcsó ám..

rnz 2020.02.04. 09:07:27

Bizony, bizony, a városi társasház már csak ilyen. Van akinél a kutya ugat, van akinél a gyerek sír, van aki metál dobolást gyakorol, van aki minden nap reggelire, ebédre és vacsorára zsírral süt valamit, amiben mindenképp van hagyma is, van akinél a tv üvölt egész nap és még folytathatnám reggelig.
Kompromisszum nélkül nem megy, a másik eshetőség a családi ház.
Mindenkinek van valami, ami zavarja. Van aki túllép rajta, van aki tesz ellene, a tehetetlen maradék meg panaszkodik a neten, hogy legalább jól felkavarja az állóvizet.

névtelen hozzászóló 2020.02.04. 12:01:32

@klimahisztiverseny győztes: Tévedés, hogy a klímákból az utcára csöpögő kondenzvíz törvényes. Nem az, csak amíg a hatóságok nem kezdik büntetni, mindenki magasról lesz*ja, hogy hová csöpög.

Venesz 2020.02.25. 17:14:21

@olcsójános: Attól tartok, te vagy a szellemi sérült. Valószínűleg alkoholista lehetsz, mert józanul nem írnál ilyeneket.

Reactor 2020.03.26. 15:31:45

Kellett megszavazni ezt az idióta, impotens országpusztító csürhét az ország élére. Eddig baj nélkül lehetett füstölögni a kocsmákban, mióta ott se lehet, mind odakint pöfögtetik a csehók előtt. Tipikus magyar megoldás egy problémára, szarva közt a tőgyit, sikerült is két újabb problémát csinálni vele...

Stylex 2020.06.04. 06:57:01

Sajnos a cigarettazos jobbagyokkal nem lehet jogi uton semmit tenni.
99.99999% ban a kedves,ertelmes elbeszelgetes sem hasznal.
Ezek brutalis önérzetes képződmények,akik magukon kívül mindenkire sza...nak.

Stylex 2020.06.04. 06:59:46

@Mankel: nagy szerencsed,hogy nem vagyunk szomszedok fotelhuszarka.
süti beállítások módosítása