A 4 emeletes vagy 10 emeletes társasház a jobb?

Vajon a 4 vagy a 10 emeletes társasház az ideálisabb? Melyik a szerencsésebb választás?

panel_tarsashaz_4_emelet_10_emelet_valasztas.jpg

A címben is szereplő kérdés gyakran felmerül a hétköznapi életben. Ha valaki társasházi lakást keres szinte az elsők között merül fel benne az a kérdés, hogy 4 emeletes vagy inkább 10 emeletes házban keresgéljen. Sokakat foglalkoztató téma még sincs túl sok érdemi információ róla, de mi most megpróbáljuk feltárni a témát. Vajon van egyértelmű válasz a kérdésre?

Sajnos azt kell mondanom, hogy nincs. Hiszen ha lenne, akkor az egyik típust valószínűleg alig laknák és kimutatható lenne a lakók cserélődési fölénye valamelyik esetben. Ez azonban nem azt jelenti, hogy számodra (vagy a lakást kereső ismerősöd számára) nem szerencsésebb az egyik fajta panel mint a másik. Most felsorakoztatjuk a különbségeket a két társasházi forma között, hogy könnyűszerrel eldönthesd, hogy hozzád melyik illik jobban.

panel_tarsashaz_4_emelet_10_emelet_valasztas_1.jpg

Először a kisebbik testvér háza táján fogunk vizsgálódni azaz a négy emeletes paneltömbök jönnek.

Milyen tulajdonságok jellemzik a 4 emeletes házakat?

Kezdjük az alapvetővel, a négy emeletes társasház kisebb. Mondtam, hogy nyilvánvaló lesz, de lássuk mi is következik ebből. A kevesebb lakás, kevesebb lakót is eredményez, így jó eséllyel összetartóbb a lakóközösség és jobban is ismerik egymást a szomszédok, családiasabb egy fokkal a hangulat, amit talán csak azok vesznek észre, akik a nagy testvérből költöznek át. Egyesek az "ismerjük és figyeljük egymást" állapotot rendkívül feszélyezőnek és kellemetlennek tartják míg mások élvezik, ha nem teljes az elidegenedés a házon belül élők között.

Négy emeletes társasházban lehet találkozni azzal a jelenséggel, hogy a társasház bizonyos lakói az ismeretlen vendégeket megállítják, hogy kihez jöttek. Ez nagyon ritkán fordul elő egy pl. 40 lakásos ház esetén. Ha pozitívan szeretném megközelíteni, akkor így a ház biztonságosabbá válik, ha negatívan, akkor egy roppant bosszantó kíváncsiskodásról van szó.

panel_tarsashaz_4_emelet_10_emelet_valasztas_5.jpg

A társasház felújításainak egy jó része nagyobb terhet ró az egyes háztartások pénztárcáira, mint a 10 emeletesek esetében. Gondolj csak bele pl. a bejárati ajtók cseréje akkor is ugyan annyiba kerül ha 12 lakásról van szó vagy ha 50 lakás érintett a kifizetésében.

Bár a panellakásokat vettem alapul ebben a cikkben, annyi kikacsintást hadd tegyek a 4 emeletes társasházi lakásokkal kapcsolatban, hogy ebben a méretben számos új építésű otthon közül is válogathatsz, míg frissen átadott 10 emeletesről hazánkban nem igazán hallani.

És ha már szóba kerültek folytassuk is a tulajdonságok kilistázását a 10 emeletes ingatlanokkal.

Mi a helyzet a 10 emeletes társasházakkal?

A rengeteg lakásból álló épület esetén szinte biztosan lehet számolni azzal a hátránnyal, hogy minden évszakban legalább egy felújítás lesz a házban az ezzel járó zajjal, kosszal és kellemetlenségekkel, gyakorlatilag szüntelen az ingatlanok karbantartása.

Korunk egyik legnagyobb problémája a panellakásokkal a parkolás. Bizony, amikor ezeket a házakat építették még alig néhány autóval számoltak a mai világban azonban a háztartásonként két autó sem ritka, újabb parkolók építésére azonban se hely, se pénz nem áll rendelkezésre. Ebből következik, hogy folyamatos a házak közelében a túlterheltség a parkolókat illetően és akár minden délután idegőrlő szabad hely vadászatba tud torkolni, az amúgy fél perces leparkolás. A négyemeletesek környéke sem kivétel, de a 10 emeletesek szomszédságában csúcsosodik ki igazán ez a gond.

panel_tarsashaz_4_emelet_10_emelet_valasztas_3.jpg

A nem csekély lakóközösségen túlmenően a másik fő különbség az épület magassága. Minél magasabban van a lakás, annál kevésbbé száll fel (és be az ablakon) az autók kipuffogó szennyeződése,az utca pora, a lárma (márpedig a házban élők fele magasan lakik). A tisztább levegő jó hír a felsőbb emeleten lakóknak.

A lakosság egy jelentős része azonban gyengébb-erősebb tériszonnyal küzd. Vannak akik nem mernek kimenni az erkélyre a 4. emelet fölött, mert rosszul lesznek már attól is, ha szél megborzolja a hajukat, hát még lenézni a járdára...Azok akik nem szenvednek ettől a problémától ellenben élvezhetik a kilátást és érdeklődve figyelhetik az utcán rohangáló embereket, mint egy szórakoztató hangyafarmot, ami néhány perces lazításnak, kikapcsolódásnak is megteszi.

panel_tarsashaz_4_emelet_10_emelet_valasztas_2.jpgA négy emeletet meghaladó épületek 99%-ban (hallottunk már kivételekről) lifttel vannak felszerelve, ami bármelyik emeleten is laksz egy költözésnél, nagyobb bevásárlásnál vagy a babakocsi szállításánál bizony kapóra tud jönni. Ez a mindennapi kényelem azonban bosszúságra okot adó kockázattal is jár azzal, hogy áramszünet vagy meghibásodás esetén bizony lépcsők százait kell megmászni egy fáradt nap után is.

A fentiekből egyértelműen kitűnik, hogy mind a 4 emeletes mind pedig a 10 emeletes társasházaknak megvannak a maguk tulajdonságai, de több esetben is inkább tőlünk függ, hogy ezeket mi előnynek vagy épp hátránynak éljük meg.

panel_tarsashaz_4_emelet_10_emelet_valasztas_4.jpg

A mi tanácsunk az, hogy mielőtt lakást vennél tarts egy kis önismeretet és válaszd azt a típust, amelyiket közelebb érezed magadhoz a saját értékítéleted szerint illetve, hogy a lakás egyéb paramétereit is vedd számításba pl. hol van a városon belül, melyik emelten van eladó/kiadó lakás, milyen a társasház anyagi és felújítási helyzete stb.

Mint mindig most is kíváncsian várjuk a te véleményedet is a témában, írd meg nekünk kommentben az észrevételeidet és tapasztalataidat vagy gyere át csevegni a facebook oldalunkra.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2020-02-19 10:47:52 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4015479752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arcade Macho 2020.02.19. 19:33:11

ha a kozelben van 10 emeletes akkor mindekeppen a 4 emeletes a jobb
ha csak egymagaban arvalkodik a 4 emeletes akkor annal jobb a 10

erkölcsi hulla 2020.02.19. 19:41:47

Itt budapesten úgy hívjuk őket: PANEL

octy 2020.02.19. 19:54:44

1-2 szempont még, ha már témánál vagyunk:

Tízemeletesből is van több fajta.
Egy sorba épített 4-5 lépcsőházas tömbök esetén előfordul, hogy minden szinten csak 3 lakás van. A lakásajtók a lépcsőházra nyílnak. Itt még mindenki ismerhet szinte mindenkit. Lehet, hogy a lépcsőházban is van ablak hiszen nem az épület közepén helyezkedik el a lépcsősor. Nem kell éjjel-nappal világítani a lépcsőházat ami közös költség szempontjából nem mindegy. Liftből is csak egy van, ez jó is meg rossz is. Jó mert kisebb költség, rossz mert ha egy elromlik, mind el van romolva.

A magában álló 10 emeletes tömb a legjobban elidegenítő. A lépcsőház ablaktalan, folyamatosan kell világítani. A lakások a tömb két oldalán 1-1 zárható folyosóról nyílnak. Ezek a folyosók nyílnak a lépcsőházra. Ez nagyobb biztonság és a szemétledobó és a liftek hangja sem hallatszik be. Liftek, mert itt általában két lift van.
Ez közös költségben többlet, bár az ilyen házakban szintenként 8 lakás van tehát jobban eloszlik. Viszont a sok ember sok zajjal, sok viselkedni nem tudó barommal és sokkal több, parkolóra vadászó autóssal. Itt nagyobb eséllyel jut egy évre egy lift rongálás, bejárati ajtó üveg törés, kaputelefon szétverés. Az ilyen házak elöl talán hamarabb tűnik el a dísztárcsa is az autóról, meg maga az autó is nagyobb eséllyel tűnhet el (tudom, amit vinni akarnak azt bárhonnan elviszik).

bontottcsirke 2020.02.19. 20:35:21

A 10 emeletes szarabb. A lift nyekken, kis fosófülke van, a fürdő is egy vicc. A szemétledobó miatt csótány-hegyek. A négyemeletes meg ilyen lyukacsos gagyibetonból van, az még talán előbb összedől, mint a 10 emeletes. A szoci korban, ha adták elfogadták az emberek, de már akkor sokkal jobb döntés volt egy családi ház. Mára meg már csak a klasszikus hülyék vesznek ilyeneket, akik mindig azt csinálják, amit a többi, hibáznak.

yerico1 2020.02.19. 21:10:36

@bontottcsirke: Ja, az emberek nem is veszik már a paneleket, mindegyik zsebből rázza ki a családi házak árát, főleg Budán, és főleg a bérből és fizetésből élők, mint rendőrök, ápolók, tanárok, és a többiek.

Örömhernyó 2020.02.19. 21:49:28

@bontottcsirke: A négyemeletesek azon a vidéken, ahol felnőttem, pont olyan betonból vannak, mint a tízemeletesek. A négyemeletesben nagyobb az esély, hogy a lakók egyetértenek a felújítás, közös ügyek kérdésében. Ahol felnőttem, ott voltak régi szövetkezeti tömbök, azok voltak a jobbak, meg volt pár régi tanácsi tömb, azok ugyanolyan felépítésűek voltak, de a lakóközösség a társadalom aljából tevődött össze hagyományosan, lelakták az épületet, a felújításban sose tudtak egyetérteni, pénzük se volt.
A legjobbak, amiben jártam, 14 emeletesek voltak. Igaz, ott meg csótány volt a szemétledobók miatt, sose sikerült kiirtani őket teljesen.

Örömhernyó 2020.02.19. 21:53:51

@bontottcsirke: A szoci korban valóban jobb volt, magasabb státuszt jelentett a családi ház. De az akkor épített családi házak mai szemmel szarok. Kifűthetetlen, többszintes vackok, vagy Kádár-kockák. Eladhatatlanok. Egy felújított panel, szigetelve, ezerszer jobb, mint egy hasonló korú családi ház.

2020.02.19. 22:11:09

Épp a lift miatt jellemzően a 10 emeletes társasházakban magasabb a közös költség, így gyakorlatilag bukik az egyetlen "előnye".

Ahol pedig mindenki ismer mindenkit, onnan menekülni kell, mert ez általában nem áll meg annál, hogy csak ismerik egymást...

2020.02.19. 22:13:09

Ja, és ha már panel, akkor már azért is inkabb 4 emeletes, mert azokban nincs szemétledobó. Az ugyanis rengeteg potenciális problémával járó, eleve egy nagyon buta és kultúrálatlan megoldás a szemét levitelére.

2020.02.19. 22:15:32

@bontottcsirke:
"A négyemeletes meg ilyen lyukacsos gagyibetonból van, az még talán előbb összedől, mint a 10 emeletes."

Mire gondolsz? A 4 emeletes panelhazak ugyanolyan elemekből épültek, mint a 10 emeletesek. Esetleg a zsaluzott beton házakra gondolsz , amik amúgy egy fokkal jobbak a panelnál?

laci_52 2020.02.19. 23:23:46

A 4 emeletesben nincs lift, ezért csak a legalsó két szint igazán élhető. Hogy miért? Mert az ember egyszer csak megöregszik, nehezebben jár, folyton fáj a lába vagy a dereka és egy nagy bevásárlás után 30-40 kilónyi cuccot felcipelni nem egy nagy öröm(még a fiatalabbaknak sem!).

laci_52 2020.02.19. 23:35:55

@Örömhernyó: A családi ház ma is a legemberibb, legjobb lakhatási forma, nem véletlen, hogy ezt választják, akiknek van elegendő pénzük. Ha az a ház már nagyon régi, elavult, rossz állapotú, telekárban meg lehet venni. Aztán ledózeroltatják és újat építenek a helyére, ha van lóvé. A környékünkön egyre több telken ez történik. Ha kevesebb pénz van, a Kádár-kockákat is lehet felújítani, korszerűsíteni, bővíteni a mai igények szerint.

TitiRobin 2020.02.20. 01:00:14

Laktam mind3 emlegetett formában. A családi ház olyan, hogy folyton csinálni kell rajta valamit, ha nincs a családban, közeli barátok közt olyan aki ért hozzá, és rá is lehet bízni, akkor kész ráfizetés (a mai szakiparos kínálatban meg teljesen az).
A 4 emeletes nem feltétlenül jelent szorosabb ismeretséget a lakók között, ez teljesen a lakók összetételétől függ. A lift-nélküliség szintén nagyon nagy baj (2. em. laktam), nem kell ahhoz idősnek lenni, hogy ne akarjunk naponta többször több emeletet megmászni, és cipekedni minden bevásárlásnál. A lakások tipusa viszont több esetben jobb a 10 emeletesben levőknél. A fürdő többnyire egyforma panel-fürdő minden tipusú panelban - építési idejétől függően.
Most a 10 emeletes. Persze szinte biztos, hogy egy-egy nehezen elviselhető lakó él itt, de egy jobb lakóközösség tud ellene tenni. A nem fizetés nem 10 emeleteshez kötődik, és a közös ktg sem több feltétlenül. Tavaly szigetelték a házunkat. Nem volt egyszerű átvinni a döntést, de a "fiatalok" összefogtak a változást akaró többiekkel, és így sikerült. A két lift azt jelenti, hogy jó karbantartás mellett az elmúlt 25 évben 1 vagy 2 nap volt, hogy a nap egy részében nem működött egyik sem. Egyedülállóként a családi ház nekem nem opció, nem tudnám karbantartani, és a ház körüli munkák sem kevesek, ha egyedül van az ember mindenre (és pihenni is szeretne). A 4 emeletesben a lakások, szvsz, túlárazottak. Aki középső szinten lakik, annak a feje felett ugyanúgy tudnak dübörögni, mint a 10 emeletesben. A bútorok és nagy háztartási gépek szállítása is jóval többe kerül használható lift nélkül, gyerekkel naponta többször emeletek járni szintén nem könnyű. A 4 emeleteseknek általában kisebb az erkélye (már ha van) mint az ugyanolyan 10 emletesé.
Szóval úgy gondolom, ha nem gond a magasság, inkább 10 emeletes, jól megnézve, hogy kik lesznek a szomszédok (és a föntiről sem árt egyet mást tudni). Könnyebb szakiparost találni, mert a több lakás és több felújítás segít. Jó szomszédok több dologban is segíthetnek. Érdemes a ház gazdálkodását is megnézni, mégha nem tervezi valaki, hogy hosszú ideig marad.
Nekem a paneleknél a falak hangvezetésén kívül a konyhák elhelyezkedése és mérete okozza a legnagyobb problémát, de ezen nehéz változtatni. Ugyanakkor vannak holt terek, mert a tervezés nem volt tökéletes.

bontottcsirke 2020.02.20. 06:40:04

@Örömhernyó: a családi házra is fel lehet tenni hungarocell-t és sokkal nagyobb a komfortfokozata, mint egy szarófülkés panelnak.

bontottcsirke 2020.02.20. 06:41:31

@TitiRobin: Soha, semmilyen körülmények között nem laknék lakásban. Szeretek megjavítani, átmodernizálni dolgokat, egy panelban kész lennék teljesen.

Rolpent 2020.02.20. 07:39:27

@bontottcsirke: családi házban is vannak szomszédaid, nem lehet elbújni az emberek elől. Maximum egy lakatlan szigeten de ott meg megőrülnél.

2020.02.20. 07:52:25

@laci_52:
A fenéket, leszámítva bizonyos betegségeket, az emberek magukat hagyják el. Huszonévesek közül is egy csomóan már 2-3 emeletet lifteznek az irodahazakban, akkor is, ha ez plusz időt jelent a lépcsőzéshez képest.

2020.02.20. 07:53:34

@laci_52:
Életmód függő, én nem vágyok csaladi házba, pontosan azért nem, mert sokat szeretek lenni a természetben, a családi ház meg attól is elvenné az időt.

2020.02.20. 07:57:05

@TitiRobin:
Sosem értettem, hogy honnan ered az embereknél a lépcső fóbia, hogy néhány emelethez is már lift kellene. Nagyon hamar hozzászokik az ember, ha lépcsőzni kell.

Rolpent 2020.02.20. 08:09:46

@Zabalint: szerintem sem a lépcsővel van a baj, de manapság elvárható a lift a költözések nagyobb bútorok miatt, vendégek miatt. Én is lépcsőzöm a 3.ra hiába van lift.

Ez egyszerűen egy plusz komfort ami elvesz az értékéből. És egy kis lakóközösségű 4 emeletes nem biztos, hogy jobb mint egy nagyobb lakóközösségű 10 emeletes, sőt.

Rolpent 2020.02.20. 08:10:47

Szerintem se a 4 se a 10 nem ideális, a legjobb a közötte való, a 7 emeletes. Én ilyenben lakom és köszönöm szépen élek és virulok ( amíg fel nem dobom a talpam ).

Rolpent 2020.02.20. 08:15:05

@Rolpent: ez olyan alap mint a klíma, elég alap manapság a magyar kegyetlen nyarak miatt! Attól függetlenül egyiket sem kell állandóan használni, de egy alap komfortot biztosít kényelmetlen helyzetekre. XXI. században ez a két dolog már szerintem abszolút elvárható kellene, hogy legyen mindenhol.

j.a.r.v.i.s 2020.02.20. 08:46:25

5 emeletnél magasabb házak többlet energiaigényük miatt felérnek egy környezeti katasztrófával. Pláne a régi szoci infrastruktúrával rendelkezők. 8. emelttől felfelé minden lakás ellátásához annyi energia kell, mint 5 másikhoz az első 4 szinten.

igazi hős 2020.02.20. 08:56:23

@Örömhernyó: "Egy felújított panel, szigetelve, ezerszer jobb, mint egy hasonló korú családi ház." Ezt elég sokáig kell mantrázni, hogy elhiggye valaki. A lakásárak alapján az emberek többségének még nem sikerült.

Rolpent 2020.02.20. 09:05:33

@igazi hős: néztél árakat mostanában? Az isten háta mögött lehet csak házakat venni 'jó' árért. Budapesten a lakásárak az egekben vannak, ergo a piac beárazta, hogy nem kell ingázni stb., ma kvázi egy budapesti ingatlan aranyat ér. Annyira, hogy annak az árából vidéken házakat ( igen többet is ) és lakásokat ( igen többet is ) tudsz venni.

Az, hogy panel se számít, egy jó állapotú panel 35-40 millió. Ebből vidéken több lakást/házat vagy képes vásárolni.

Ma aki budapesten eladni kényszerül az vagy nagyon nagyon tehetős és megengedheti vagy elképesztő hibát vét.

erol 2020.02.20. 10:01:46

@igazi hős: Én speciel utálom a családi házat (abban nőttem fel, de egy életre elég volt), nem is értem mit szeretnek rajta. Messze van mindentől, mindig javítgatni kell valamit, és valamilyen érthetetlen okból kifolyólag mindeni kutyát tart, azok meg ugatnak éjjel nappal (plusz benzines fűnyíró, fűrészgép stb.).
Panelban még nem laktam, de szerintem nem is fogok, a legjobbak a 100 éves bérházak, szépek, méltóságteljesek, vastagok a falak, közel van minden, nem laknék másban.

laci_52 2020.02.20. 10:04:54

@Zabalint: Ha szépen parkosítod a kertedet, nyáron kidekkolsz a nyugágyba és máris a természetben vagy.

2020.02.20. 10:11:42

@laci_52:
Elsősorban aktívan szeretem tölteni az időt a természetben, és nem mindig ugyanott.

2020.02.20. 10:15:29

@Rolpent:
Egyrészt a legtöbb panelházban a lift eleve túl kicsi ahhoz, hogy nagyobb bútorok beférjenek, másrészt felmerül a kérdés, hogy ha az emberek átlagosan 8 évente költöznek, akkor érdemes-e csak azért fizetni a magasabb közös költséget.

A lakóközösség szerintem nem ezen múlik. Akkor jó, ha pozitív értelemben leszarják egymást, és ez elsősorban nem az épület méretétől függ. Mi most egy 3 emeletes tégla társasházban lakunk, itt szerencsére így van, egyébként van annyi lakás, mint egy egyetlen lépcsőházas 10 emeletes panelházban.

2020.02.20. 10:17:47

@j.a.r.v.i.s:
Ez biztosan nincsen így. Miben nyilvánul meg ez a többlet energia, fűtés, klíma vagy másban? Ha ez igaz lenne, akkor egy 10 emeletesben sokszor annyinak kellene lennie a rezsinek, ami nincsen így.

2020.02.20. 10:22:25

@Rolpent:
A lakás és házárakat ceteris paribus érdemes összevetni. Közlekedési szempontból jó helyen drágábbak a házak, mint a lakások, csak ugye előbbiből eleve sokkal kevesebb. Isten háta mögötti helyeken ha akad társasház, azok a lakások is jelképes áron vannak, nem csak a házak.

Rolpent 2020.02.20. 10:27:28

@Zabalint: közlekedési szempontból igazán jó helyen csak 'vicc' házak vannak vagy tényleg megfizetethetlen kategória.
Ha a városban akarsz élni annak ára van. Ha vidéken, házban, zöld övezetben annak is. A lényeg, hogy budapesti ingatlant aki ma elad az nagyon meg van szorulva vagy nagyon tehetős. Hatalmas érték egy budapesti ingatlan. Vidéken semminek semmi értéke nincs.

Rolpent 2020.02.20. 10:31:02

@Zabalint: szerencséd van, a kis lakóközösség kb. olyan mint az osztatlan közös tulajdonú kertvárosi szituáció, rengeteg a baj. Egy nagy városias jellegű épületben azért nagyobb az egészséges szigor és mindenki jobban odafigyel különben anarchia lenne. Ha társasház akkor inkább soklakásos ahol nem csak egyféle ( érts csak nyuggerek vagy csak családosok vagy csak burzsujok vagy csak panelprolik élnek ), hanem vegyes összetételű, az az egészséges.
Egyébként pedig ha valaki nem bírja az embereket annak valóban agglomerációba kell költöznie számolva azzal, hogy ott minden nettó ráfizetés és soha semmi nem térül meg, minden az egyén komfortját szolgálja de mind pénzkidobás ha később lakásba távozik vissza.
Budapesti lakást aki ma elad az vagy nagyon el van adósodva és azonnal kell a pénz vagy nagyon tehetős és megteheti.
Budapesten egy ingatlan érték, egy kincs, vidéken 10-15 milliós lakás Budapesten ( még a rossz pesti kerületekben is ) 25 millió körül van. 2.5-3x a különbség. A vidék el van felejtve. Budapesté a jövő és itt az érték.

2020.02.20. 10:55:18

@Rolpent:
Egy 3-4 emeletes társasház nem jelenti azt, hogy kicsi a közösség. A mi házunkban olyan 40-50 körüli lakás van.

"Ha társasház akkor inkább soklakásos ahol nem csak egyféle ( érts csak nyuggerek vagy csak családosok vagy csak burzsujok vagy csak panelprolik élnek ), hanem vegyes összetételű, az az egészséges."

Szerintem a heterogenitás nem lakásszám függő, és fontosabb, mint a lakásszám. Mi következő lakásban is valami régebbi téglában gondolkodunk (főleg korai panel vagy nem sokkal panel előtti korszakból), mert azokra jellemző, hogy már fele kihalt az időseknek, így a másik fele fiatal vagy középkorú. A mostani házban is így van, csak itt túl kicsik a lakásméretek.

Az új építésű lakóparkokat meg épp ezért nem szeretem, mert gyakori, hogy majdnem mind gyerekesek, ami különösen gyerekvállalás idején lenne nagyon rossz, mert a legtöbb ember hajlamos közösséget érezni azokkal, akiket egy felületes egyezés alapján hasonlónak vél, ezt pedig szeretnénk elkerülni...

"Egyébként pedig ha valaki nem bírja az embereket annak valóban agglomerációba kell költöznie számolva azzal, hogy ott minden nettó ráfizetés és soha semmi nem térül meg, minden az egyén komfortját szolgálja de mind pénzkidobás ha később lakásba távozik vissza."

Én ezt fordítva gondolom. Inkább agglóban jellemzőbb, hogy egymásra másznak az emberek, a társasházak jó részében hozzászoktak a lakók az egészséges távolságtartáshoz.

Azzal teljesen egyetértek, hogy a budapesti lakás egy kincs, nyilván ennek fő oka, hogy a jól fizető állások 80%-a Budapesten van, bizonyos szektorokban szinte el sem lehet helyezkedni máshol. Persze van egy-két kivétel, pl. nyugati határszél, illetve az autógyárak közelsége, kérdés persze utóbbiak meddig. Amúgy érdekes, hogy az ingatlanpiaci mélypont idején sokkal kisebb volt a relatív különbség is árakban, sőt volt hogy a külső kerületekben olcsóbbak voltak a lakások, mint egyes gazdaságilag hanyatló vidéki városokban.

Rolpent 2020.02.20. 10:59:28

@Zabalint: gyenge az ingatlan ahol laksz és kész :) ne szépíts!

Lynxxnyl 2020.02.20. 11:10:30

@erol: 100 eves berhaz? Csak a korfolyosoktol mentsen meg a Joisten.

Örömhernyó 2020.02.20. 11:16:30

@laci_52: Kerékpározni, szilkát mászni, túrázni, vízisielni is tudsz a kertedben?

@igazi hős: A lakásárak azt mutatják, hogy elsősorban a lokációtól függ a négyzetméterenkénti ár. A panel meg általában városokban van, ahol van életlehetőség.
Nyilván nagyvárosban, ahol egyetemek és munka is van, tehát érdemes odaköltözni, jobban fogy a panellakás, mint a családi ház. Családi házat leginkább építeni szeret az ember. Mert az egy hatalmas beruházás, olyanra akarja az ember alakítani, milyennek megálmodta. És emiatt a már megépített családi házak jobb esetben is csak az építtetőjüknek felelnek meg. Rosszabb esetben (és ez a gyakoribb), ő is kompromisszumokat kényszerül kötni. Aki meg másodkézből veszi meg, az olyat kap, amilyet. Zömmel távol a munkahelytől, mindent eltüzelő szomszédokkal, kutyaugatással, hétvégi flexelgetés hangjával.
Unokatestvérem társasházban nőtt fel. Mindenáron családi házat akart magának. Megnősült, a szülők összedobták a pénzt egy budapesti 42 milliós családi házra (2000-es évek második fele, ez akkor nagy pénz volt). A megvásárolt családi házra rá kellett költeni még pár milliót, míg úgy-ahogy olyan lett, amilyennek akarták. Voltak hatalmas üvegfelületek, amit tisztítani nem lehetett, mert 5-6 méter magas átriumba voltak, ami amúgy kifűthetetlen volt.
De volt hobbiszoba... Amiben egy csocsóasztal fért el. Garázs az alagsorban, amibe beállni horror volt, olyan dőlésszöge volt.
Testvérem is menekült a panelból, vett családi házat, csak jóval szerényebbet, mint az unokatesó. Lehet kutyát tartani. Hurrá! Csak az utcát még nem betonozták le előtte, ennek megfelelően nyáron porzik, ősszel pocsolyás, télen jeges.

A panel, főleg a felújított, nagyon hamar elkel a piacon. Mert általában közlekedésileg frekventált helyen van, városokban, ahol munka is van. Családi házakat hirdetik évekig, a felújított panel meg elkel pár nap alatt.

Karipapa01 2020.02.20. 11:26:41

@bontottcsirke: "Semmi sem kötelező"
De! Lakni valahol!

erol 2020.02.20. 11:26:50

@Lynxxnyl: Nekem semmi gondom a körfolyosóval.

Lynxxnyl 2020.02.20. 11:32:31

@erol: en mindig elborzadok, mikor korfolyosos hazba megyek vendegsegbe.
Meg a meno budai kornyeken levo berhazban is tiszta putri a belso udvar, es amelyik szoba a folyosora nez, az eleve kuka. En soha nem vennek ilyenben, de hat izlesek es pofonok... :)

octy 2020.02.20. 11:37:05

@Rolpent:
"Vidéken semminek semmi értéke nincs."

ezt majd gondold át, jó?
Mikor Debrecenben egy garzon 400-500e Ft/négyzetméter, akkor talán mégis csak van értéke.
Akár 10 emeletes panel, akár téglának hitt, konvektoros, kohósalakból épült 4 emeletes ócsakság.

erol 2020.02.20. 11:50:22

@Lynxxnyl: Biztos van olyan is amit írsz, de ahol én eddig laktam, vagy ahol voltam barátoknál, kimondottan pofás a belső udvar. Amíg a gyerek kicsi volt sokat játszottunk a gesztenyefa árnyékában. A körfolyosón szép a kovácsoltvas kerítés. Ahol most lakunk diófa és fenyőfa van a belső udvaron, teljesen rendezett az egész, a lakóközösségen múlik. Mielőtt ilyen helyre költözik az ember érdemes megnézni.

Lynxxnyl 2020.02.20. 11:54:41

@erol: ok, elhiszem, nyitott lennek amugy a pozitiv peldara, akar csak latogatokent is. Jo hallani, hogy ilyen is van. :)

j.a.r.v.i.s 2020.02.20. 12:04:51

@Zabalint: pl a fűtés és víz. Kb minden, amihez nyomás kell. Klíma szintén, hiszen a lakás hőmérséklete a magassággal jóval magasabb, lévén nincs mi árnyékot vessen rá, ezért nyilván több energia kell a hűtéséhez.

2020.02.20. 12:32:48

@j.a.r.v.i.s:
Jó, de fűtésnél mekkora részét teszi ki az energiaigénynek a nyomás, és mennyit a víz melegítése? Ehhez hogyan viszonyul a csapvíz nyomás igénye? Mert azt gondolnám, hogy a legdrágább a fűtés, annak pedig nagyobb hányadát teszi ki a hőtermelés energiaigényben, mint az eljuttatása, az elektromosságnál nem számít a magasság, míg a víz arányaiban eleve kisebb energiaigényű a fűtésnél, nyomással együtt is

2020.02.20. 12:35:30

@erol:
Lakik egy ismerősöm a 7. kerületben, sűrű részen, Nagykörúttól 100-200 méterre. Bár annyira nem vagyok oda ezekért a körfolyosós házakért, de valahol azért irigylem, mert baromi közel lakik mindenhez, a lakása a körfolyosóra, illetve részben valamilyen világítóudvarra néz, és hiába forgalmas a környék, semmi porosodás nem tapasztalható odabent, mivel semelyik ablak sem néz forgalmas útra. Egyedül a parkolás lehet bonyolult, neki mondjuk nincs autója.

horex · http://horex.uw.hu/ 2020.02.20. 12:48:08

A 4 emeletes liftnélküli házakat különösen az idősek kedvelik, de feltételezem egy háziasszony sem örömmel cipekedik fel

Void Bunkoid 2020.02.20. 12:48:57

@Rolpent: egy kicsit könnyen ítélkezel :) oké, hogy agglóstól az ország harmada "Budapesten" lakik, de a kétharmada meg nem, valamint az egyharmad is jórészt azt eszi, ami ott kint az elfelejtett vidéken termelődik.

Ha a te gondolatmenetedet követné egy aktuális vezetés, akkor igazából le is lehetne mondani az egészről és összehúzni az országot egy Pest megye méretű (meg ugye külterületnek tartsuk meg a Balatont, de elég az Aliga-Siófok közötti sarkot) shared service centerré, ahol szorgos kis droidok tőtögetik az exceltáblát havi 400 nettóért.

Csak azt elfelejted, hogy ha netán jön valami gebasz, mondjuk egy durvább gazdasági válság, akkor a fennkölt éned is rájön, hogy az exceltábla nem ehető, és meglepődnél, ha netán amikor kivonulnál a lesajnált vidékre, hogy adjanak mán egy kiló krumplit, euróval fizetek, akkor a paraszt aszondja, hogy kitörölheted a színes mintás papíroddal a seggedet, de mondjuk a drága karórádért lehet, hogy adok öt kiló krumplit. A kocsidért már egy egész zsákot is kaphatsz.

Ha nem tetszik, nincs üzlet, mehetsz haza exceltáblát meg instasztorit vacsorázni :)

Rolpent 2020.02.20. 13:16:14

@Void Bunkoid: félreértesz. Ez egy tény, hogy itt áraz a piac felfele, vidéken lefele. Nyilván az árak minden tekintetben magasabbak. Ez kb. mindenhol így van a világban.

Örömhernyó 2020.02.20. 13:22:41

@horex: @Rolpent: @laci_52: Lift nincs a négyemeletesben, ezért szarabb? Hát a 10 emeletesben is az a helyzet, hogy a földszinti lakáshoz is meg kell közelíteni a kaput, ahhoz meg lépcsősor vezet. Igaz, a harmadikra felcaplatni már megterhelőbb, de a földszint se igazán fökdszint szinte sehol, inkább magasföldszint. És ha a földszinti lakás ablaka alacsonyan van, akkor meg simán belép oda valaki (betörő), odaszaratja a kutyáját, hangoskodnak a sutyerák szakmunkás kölykök az ablakod alatt, ott cigiznek, beszélgetnek a prolik stb.
Ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen a környezet, a lakóközösség a panel lakótelepen. Vannak vidéken Mordor jellegű panel övezetek orkokkal, meg vannak olyanok, ahol orvos, mérnök, normális emberek élnek.

Ahol én felnőttem, a panelházsor egyik végén egykori szövetkezeti házak voltak, a másikon meg egykori tanácsiak. Meg voltak egy másik utcában OTP-s lakások. Össze se lehetett hasonlítani a lakók összetételét. A szövetkezetiek munkáaosztálybeli emberek voltak, volt köztük jobb, rosszabb is, a tanácsi lakások lakói tanyáról betelepített lumpenek, félcigányok, alkeszek, segílykézők.
A másik utca OTP-s házainak lakói voltak a legnormálisabbak, azok a házak hamarabb is lettek felújítva. Később a szövetkezetiek is kaptak új nyílászárókat, nikecell burkolatot. A végére maradtak az egykori tanácsi házak, mert ott a lakók szartak mindenre, megakadályozták a közösköltség emeléssel járó felújításokat.
Szóval a lakóösszetétel, a jogi háttér, a társasház közös képviselőjének személye, a történeti háttér is meghatározza a lakás értékét a szememben.

Családi házba kiköltözött rokonaim hiába öltek sok milliót a ház csinosításába, ha a szomszédok sutyerákok. Panelban legalább egy felújítással járó közösköltség-emelés és házirend idővel kirekeszti a lumpen lakókat, lassan elköltöznek tapasztalatom szerint, mert nem bírják a növekvő terheket. Előbb pereskednek kicsit, meg akarják akadályozni a felújítást, de a végén győz a többség és a csóró lumpenek eltakarodhatnak. Egy családi házas övezetben meg a proli szomszéd hiába szarik mindenre, nincs az az isten, hogy el tudd tüntetni őt, ott marad örökre.

Örömhernyó 2020.02.20. 13:32:53

@Rolpent: vidéken lefele? Győr? Kecskemét? Debrecen? Szeged? Vidéki városok, nem is közel Budapesthez, de az árak elszálltak ott is.
Más vidéki városokban persze nincs ilyen konjunktúra, ott zuhannak az árak. De a magyar vidék nagyon nem egységes ám!
A Balaton is vidék, a nyári szezon már rég egy hónapra zsugorodott, az ingatlanárak mégis nőttek.
Baranya, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg kuka. De Hajdú-Biharban ott van Debrecen, ahol brutálisan nőttek az árak. Mosonmagyaróvár, Győr és környéke is nagyot drágult. És ilyen övezetekben mindegy, hogy panel, akkor is nő az értéke. Lokáció. Ez a kulcs.

murray 2020.02.20. 13:47:51

Mindennek megvan előnye hátránya. Lusta , hétvégén wellnessben ülő embereknek nem való családi ház. Ott munka van. De mikor kimész a szép kertedbe ahol nincs egy buzi se az nem rossz.

A panel télen jó ,, nyáron pokol.
Viszont nyaranta szombaton 11 órakor hallgatom a kertben a medencében hogy BP és Balaton között áll az M7 mint a bakaszar.

Karipapa01 2020.02.20. 13:56:15

@Void Bunkoid: "Csak azt elfelejted, hogy ha netán jön valami gebasz, mondjuk egy durvább gazdasági válság, akkor a fennkölt éned is rájön..." arra, hogy ma már a parasztnak is nagy szüksége van az infrastrukturára, villamos energiára, üzemanyagra, egészségügyi ellátásra, gyógyszerre, ruhára, termelőeszközökre, alkatrészekre... amiket ő is "színes papirokért" tud megvásárolni, mert akik ezeket biztosítják szintén "színes papírokat" kapnak a munkájuk ellenértékeként. És ha ezt nem tudják használni, nem is fognak dolgozni. Csaxólok...

j.a.r.v.i.s 2020.02.20. 15:05:56

@Zabalint: Elég nagyot, pláne, ha teljes árat fizetsz és alig jut el meleg a magasan fekvő lakásodig, egyik albérletemben 40-50 rongyos fűtés számlák mellett sem volt 18 foknál több a lakásban, ahogy meleg viz se nagyon, amíg a főtáv nem szerelte fel rendesen a házat, ami ugye a panelnak nem került pénzbe, de amikor államilag kell támogatni a rezsicégeket, akkor mindenkinek pénzbe került az országban, ráadásul ez a rendszer nem túl hatékony.

2020.02.20. 16:45:07

@j.a.r.v.i.s:
A korszerűsítések előtt szarul voltak megcsinálva a fűtőcsövek, de egy korszerűsített rendszerben nem sokszorosa a tényleges energiaköltsége a fenti lakásoknak.

TitiRobin 2020.02.20. 16:47:10

@bontottcsirke: ok igy látod, aki hozzád hasonlít, ne lakjon lakásban, de velem együtt sokan vagyunk, akiknek megoldhatatlan feladat egy házat karbantartani. Sorolhatnám a feladatokat, de nem teszem. Fogadd el, hogy az emberek nem egyformák, ki igy ki úgy érzi magát komfortosan, és nem ugyan az a fontosság sem.

2020.02.20. 16:48:28

@Örömhernyó:
A helyzet az, hogy az alacsony kamatkörnyezet miatt az elmúlt 5 évben még a gazdaságilag pusztulóban lévő városokban is jelentős ingatlanár emelkedés volt, csak ugye ez nagyrészt lufi. Ha válság lesz, akkor még Budapesten is lesz ingatlanár esés, ahogy volt is rendesen.

TitiRobin 2020.02.20. 16:50:40

@Zabalint: bocs, de nem szoktam hozzá. Utáltam, hogy nem elég, hogy a bolttól, piacról hazacipeltem a bevásárlást, még az emeletre is fel kellett vinni. Van az a fáradtság, amikor nem sport lépcsőzni!

TitiRobin 2020.02.20. 17:18:07

@Zabalint: csatlakozom. 1983-ban átadott a panel amiben lakunk, tavaly megvolt a felújítás első része. Megkapta a ház a szigetelést és a fűtést is rendezték. Az 5. em-i lakásom olyan meleg, szinte nem kell fűteni. Ha a fszt-et beépítik, az alsó szinten lakóknak sem lesz panasza a hőmérsékletre.

A családi házhoz még annyit, hogy már nem kell a szomszéd hozzájárulása, ha átépít vagy melléképületet épít valaki. Így az is megtörténhet, hogy az addigi kilátást egy garázs látványára lehet cserélni.

Almandin 2020.02.20. 21:36:18

Van átmenet is a panel (vagy körfolyosós ház) és a családi ház között. Én jelenleg egy kertes, néhány lakásos társasházban lakom. Kertváros, de mégsem nekem kell az egész házat és a kertet karbantartanom. Földszint, nem kell lépcsőt mászni (most még nem probléma, de lehet, hogy komolyan megbetegszem vagy esetleg öreg koromban is itt lakom majd), két oldalról falszomszéd van, ezért nem hűl ki a lakás. Felső-alsó szomszéd nincs, emiatt éjjel nyugodtabban járkálhatok és felülről sincsenek zavaró zajok. Elég vastag téglafalak, oldalról alig jön át zaj. Alulról jól szigetelt, nem vizes. Kis kertrész van, annak a művelésébe nem döglik bele az ember, de jó, hogy pl. vannak rózsáim. Közös költség itt is van. Normálisak a szomszédok is. Tény, hogy nagyobb a figyelés egymásra, de nem is hagyom, hogy beleszóljanak az életembe, van egy 3 lépés, de amúgy jó a viszony. Ez a lakástípus nekem tetszik, én tudom ajánlani azoknak, akik nem kedvelik a panelt vagy a bérházat, de a családi ház fárasztó lenne nekik.

Almandin 2020.02.20. 22:03:21

@Rolpent: Attól függ. Vidéki nagyvárosokban azért még ma is szép árak vannak. A vidék nem egységes kategória. Egy borsodi kis faluban fillérekért lehet házat venni, de pl. Szegeden nem olcsó egy rendes lakás. Még hasonló méretűeket is lehet venni hasonló árban:
ingatlan.com/szeged-alsovaros/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/csongrad+megye+szeged/30648391
ingatlan.com/iv-ker/elado+lakas/panel-lakas/budapest+4+kerulet+szigeti+jozsef+utca/30768193

Almandin 2020.02.20. 22:07:08

@Almandin: Mondjuk az tény, hogy minőségben más a két lakás. Egy kb. ugyanakkora szegedi téglalakás áráért Pesten lehet venni egy panellakást.
De azért nem olyan nagyok az árbeli eltérések, mint egy lecsúszó faluban levő ház és egy budapesti lakás közt.

Hajdú Peter 2020.02.21. 00:25:34

"Korunk egyik legnagyobb problémája a panellakásokkal a parkolás. "

Ez csak a középkorban ragadt luzer idiotáknak lehet gond. Az önvezető autok korában nem hiszem, ez még probléma lenne. Az ember kiszáll az autoból a ház előtt, aztán az autó oda parkol a szabadidejében ahová akar. Akár egy másik városba is parkolhat, ha máshol nincs hely.

TitiRobin 2020.02.21. 09:39:44

@Almandin: A sorházi lakások nekem is tetszenek, de sajnos árban nem olcsóbbak a családi háznál. Így nem jelentenek alternatívát azoknak, akik a panellakást tudják megfizetni. Egy tetőfelújítás (ha egy régebbi épületet nézünk) nem olcsó mulatság egy ilyen épületnél sem, pont azért mert nincs fölötte másik lakás. Sok olyan sorházit láttam, mikor lakást kerestem, ami belső két-háromszintes, és sok esetben ilyen lakásokban kikötik, hogy nem lehet házi állatot tartani. Nem egyszerű azért ez sem.

Lynxxnyl 2020.02.21. 11:29:42

@Almandin: igen, pontosan. En 4 emeletes teglalakasban nottem fel, jo helyen volt. Majd kikoltoztunk a varos szelere egy kertes ikerlakasba, utaltam, mindentol messze volt, es meg a kerttel is annyit kell baszakodni, hogy nem eri meg.
Most belvarosi, de irto nyugis 5 emeletesben lakom, belso kerttel. Ha ehhez meg lenne egy kertre nezo terasz, az lenne a tokely, ilyet keresek majd a kovetkezo evekben. Kertes hazba csak gyerekek miatt koltoznek, de ez nincs napirenden.
Hala istennek itt nincs is lehetosegkent panel, de engem elborzaszt a gondolata is a panelban lakasnak.

Almandin 2020.02.21. 11:59:55

@TitiRobin: Ez nem sorház, hanem kertes társasház. Nem ugyanaz a két típus. Sorházaknál kerítéssel el van választva egymástól minden lakás, az utcáról külön bejárata van minden lakásnak. Van olyan, ahol a tetőszerkezet se közös, sok helyen lehet látni, hogy egy sorházban is különféle cserepek vannak a tetőn, ami arra enged következtetni, hogy nem közös feladat a tetőfelújítás. A kertes társasházban egy kerti bejárat van, a kert osztatlan közös tulajdonú, szokásjog alapján van "saját" kertrész. A tető, a vezetékek a villanyóráig, a falazat közös tulajdonban vannak. Emiatt van közös költség is, pl. a tetőt is abból újítják fel. Ez egy kényelmes lakástípus, a kertvárosi élet előnyeit ötvözi a társasház előnyeivel. Aki nem szereti, hogy nem egyedül van az udvarában, eljárkálnak az ajtaja előtt, annak értelemszerűen nem való.
Közlekedés szempontjából is van sokféle. Szerencsére én buszmegálló közelében lakom, jó a közlekedés, boltok sincsenek túl messze (igaz, 5 sarokra van a legközelebbi bolt, de a buszmegálló meg 100 méterre). Az, hogy ki mennyire messze dolgozik, az változó, nem mindegy az se, hogy pl. egy Veszprém vagy egy Budapest nagyságú-e az a város, mert Bp-n valóban nem ritka, hogy másfél-két órát is kell tömegközlekedéssel egy irányba utazni, ha valaki külvárosban lakik. De azt se mindenki utálja, van, aki szeret útközben nézelődni.

videki gyerek 2020.02.23. 01:19:24

@Zabalint: "Huszonévesek közül is egy csomóan már 2-3 emeletet lifteznek "

Elkepeszto hogy mennyire elkenyelmesedetek az emberek. Kepesek perceket varni a liftre mikozben az elsore vagy masodikra mennek. Es lefele is, felpofoznam mikor azt latom, hogy az elsorol le liftezik valaki.
Ha rajtam mulna ugy allitanam be, hogy a negyedik emeletig nem is allna meg a lift.
Hogy nem jut eszebe a sok lustanak, hogy legalabb ezt a kis mozgasi lehetoseget kihasznalja ? Evek ota a 9. jarok gyalog, de azon szoktam gondolkodni, milyen jo lenne a 15. lakni (persze csak 10 emelet van) mert annyival tobbet mozognek. Es nagyon kivancsi volnek arra mennyi lenne az az emelet szam, ami meg nem lenne megterhelo, napi szinten akar tobbszor megmaszni ?
20-25 emelet az lehet hogy mar durva lenne.

Void Bunkoid 2020.02.24. 12:22:15

@Karipapa01: nem is erre gondoltam, hanem egy kicsit durvább szcenárióra, amikor a pénz alapú valami összeborul (és nem lesz internet, meg orvosiellátás, meg satöbbi) - pl ha netán sikerül ennek az olasz koronavírusosdinak eldurvulnia (inkább ne, de benne van a pakliban, messze nem akkora durva a vesztegzár, mint Kínában), akár hetek múlva tapasztalhatod is.

Az általad emlegetett cuccok mind olyan dolgok, amik nélkül az emberiség 90 százaléka kb a huszadik század előttig minden gond nélkül működött.

A kaja viszont olyasmi dolog, ami nélkül nemigen fogsz életben maradni. Az eggyel fentebb említett bekezdésem idején az emberek kb 10 százaléka lakott városokban. Ma fejlettebb országokban közel a hatvan-hetven százaléka.

És mint tudjuk, a betonon meg a díszkövön nem lehet krumplit termeszteni...

2020.02.24. 15:13:13

@videki gyerek:
Nézd az előnyét:
Ha jó ár-érték arányú lakást akarsz venni, a lift nélküli társasházak többedik emeletein olcsóbbak a lakások.

@Void Bunkoid:
Tévedésben vagy. Teljesen mindegy mi volt régen, most sokkal több embert, sokkal hatékonyabban látnak el az ellátási láncok, amelyek sérülése pontosan ugyanúgy érintené a falusi övezeteket is. Egyik napról a másikra nem tudna visszaállni a mezőgazdaság és az élelmiszeripar a középkori állapotokra, és utána is csak töredék annyi embert tudna ellátni. Ráadásul ez nem úgy nézne ki, hogy te békésen művelnéd a földedet, míg a nagyvárosi emberek éhen halnak.

A másik, hogy Budapest ebből a szempontból elég jó helyen fekszik, a határánál (sőt már a határán belül is) kezdődnek a jó minőségű termőföldek, sokkal primitívebb módon is megoldható lenne a szállítás, ha csak a kaját kellene az Alföldről vinni. Csak ugye a szállítás még nem minden.

Void Bunkoid 2020.02.27. 12:43:39

@Zabalint: persze hogy nem, pont emiatt is szoktam nevetni a nagyon bio-, nagyon szemétmentes, satöbbi erőltetett módszereken, és mondani, hogy valóban nagyon fasza dolog lenne, csak ahhoz egy kb négyszer ekkora bolygó kellene, vagy legalábbis ripszropsz megoldani, hogy a szibír tundrákon és a terméketlen afrikai (nagyrészt kő)sivatagokban is lehessen kaját termelni.

A jó minőségű termőföldesdi igaz amúgy, de túl sok ember van már koncentrálódva. Ha a hirtelen megszűnő civilizációval mindenki háztáji művelésben kezdené el tolni (ugye kell takarmány, gabona, nemcsak a kis házi két sor veteményes), akkor Budapestnek hirtelen szüksége lenne egy teljes Bács-Kiskun megyényi területre.

Ott pedig már laknak, és nekik is kell a terep :)

Illetve mint említettük, igen, működne lokál verzióban minden nagyváros, de akkor kb úgy, mint az ipari forradalom/ urbanizáció előtt, a "nagyváros" az általában egy max 100-120 ezer embert jelentene (a baromi nagy metropoliszok, mint az ókori közel 1 milliós Róma, vagy az 1800-as évek elején kb 1 milliós London igen-igen ritka kivételek voltak, és már akkor is elég randa problémákkal küzdöttek, a 19. századi londoniak a szó szoros értelmében a saját húgyukban-szarukban fuldokoltak).

2020.03.04. 10:32:58

@TitiRobin:
Ezt meg végképp nem értem. A bejárati ajtóig talán nem cipeled a boltból, piacról? Elég durva erőnléti leépüléssel tudom csak elképzelni, hogy ehhez képest a lépcsőn felfelé meg gondot jelentsen, nyilván időseknél ez előfordul. A cipelésben az a nehéz, hogy fogni, tartani kell, ez mindössze annyival nehezebb felfelé lépcsőzve, amennyi plusz tömeget jelent. Persze ha 50 kilós pakkokat szoktál venni, akkor értem, különben nem.

2020.03.04. 10:41:56

@Void Bunkoid:
Bács-Kiskun megye akkor is nettó túltermelő lenne élelmiszerben, ha valamivel ósdibb módszerekkel kellene termelni, emellett az Alföld távolabbi szegletei sincsenek még primitív áruszállítás mellett sem messze. Budapest hiába koncentrált, még mindig kedvezőbb helyzetben lenne, mint jópár dunántúli város.

A gond nem ez, hanem hogy összesen nem lenne elég élelmiszer, és hogy ki hogyan szívná meg, nem pusztán a koncentráltságtól függene. Igazából Magyarország még egészen rendben lenne, még Budapesttel együtt is, a legnagyobb gond az olyan túlnépesedett, de rossz mezőgazdasági adottságokkal bíró területekkel lenne, mint pl. Anglia, de a Boston-New York metropolisz is nagy bajban lenne, ahogy Németország is a keleti részt leszámítva.

Ha már Rómát említetted, a történelem során a fejlődés ciklikus, ezért is lett a virágzó Rómából a középkor legrosszabb korszakára 30 ezres, romos, lepusztult pápai székhely. Ellenben a ciklikusságban a mélypontok és a csúcspontok is egyre magasabbra kerülnek, ezért olyan szintű visszacsúszás nem valószínű, mint a középkor volt. Ugyanakkor ha ismét deurbanizációval jár a hanyatlás, az emberek nem röghöz kötöttek, ezért egyáltalán nem tudjuk ki élné túl, hiába van földed bárhol is, ha erőszakkal elveszik.

TitiRobin 2020.03.04. 17:40:43

@Zabalint: sajnálom, ha kiábrándítalak. Se fiatal nem vagyok már (annyira), és cipelnem sem szabad, gerinces gondok miatt. A bejárati ajtóig banyatankkal, vagy autóval el lehet vinni amit kell, de a lépcső az más. Ezeken felül még nőből is vagyok. Talán gondolhatnál arra, hogy nem vagyunk egyformák (mi emberek)!

Reactor 2020.03.26. 15:19:17

@Rolpent: Vidéken kb. mindennek csak értéke van. Lehet, hogy Budapesten több pénzt kapsz a munkádért, csak épp minden ötször annyiba is kerül, eredő = 0. Egyáltalán nem biztos, hogy könnyebben találsz munkahelyet, pláne hogy manapság először mindig a csókosokat, kenőpénzeseket veszik fel, legyen szó bármilyen munkahelyről, és csak utána válogatnak a "maradékból". És még így is, ha jön valaki, aki bérigényben aládígér egy tízessel, gyorsan megtanulsz repülni.
Azt tisztán a Demszky-patkány, és a nyaloncai hozták össze, hogy Budapest lett a vízfej, és ott összpontosulnak a cégek, tehát ez nem a vidék hibája. Az ingatlanárak pedig mesterségesen vannak magasan tartva, ez az egész egy jó nagy lufi. Azok pedig mindig kilukkannak előbb-utóbb. Mindig.
Az meg nettó baromság, hogy ez a világ minden vidékén így van. Nyet. Ez a szarul működő piacokon van így, mint amilyen a mienk is.
Azonfelül vidéken lehet hogy kevesebb pénzt keresel, de kevesebbet is kell költened. Nincsenek napi rendszerességgel dugók, nincs szarrá szennyezve a környezet, nincs állandó zaj se, és a bűnözés is jóval kisebb. Ha aludni szeretnél, a szomszédod nem tol hangot a házimozira, ha pedig te tolsz hangot a tiedre, nem kezdi el a szomszéd rúgni az ajtódat.
Próbálkoztak már korábban a falurombolással, legutóbb egy bizonyos Nicholai Caucescou nevű úriember jelentette ki, hogy a falvak csak szemét, a népesség majd jól a városba költözik. Meg is lehet nézni, milyen kiváló eredménye lett az elgondolásnak...

@Karipapa01: A paraszt, köszöni szépen, tud alapvető dolgokat termelni infrastruktúra, elektromosság, üzemanyag nélkül is. Lehet, hogy kevesebbet és lassabban, mert nélkülöznie kell a traktort, a pumpát, de tud. Ruhát is elő tud állítani, tekintve, hogy a len, gyapjú is a vidék terméke. Azon kívül az erőművek 98 százaléka pont hogy vidéken van, köszi hogy kérdezed. Bányák is úgy 100 százalékban vidéken vannak, ahogy kőolaj, földgáz is, már amit nem a ruszkíj elvtársaktól kapunk. De még ha nem is így lenne, elektromosság, kőolaj stb. nélkül vidáman el lehet lenni évekig is. Ennivaló nélkül 3 hét után elpatkolsz. Szerintem gondold át újra, melyik társulás az életképesebb - a vidék vagy a város.

@Hajdú Peter: Jaham, mert az átlag magyarnak olyan sok pénze van, hogy csak úgy zsebbű' megvesz egy önvezető autócsodát, ami még nyugaton is kuriózum...hogyne má!
Azzal semmi gond nincs, hogy az önvezető autó majd keres magának parkolóhelyet, gond akkor lesz, amikor olyan helyre áll be, ahová nagyon nem kéne. Jobb esetben csak megcipőzik a kocsit, rosszabb esetben alaposan megrongálják. De arra is bőséggel van példa, hogy egyszerűen köddé válik. Az önvezető autók igencsak keresettek...

@Zabalint: "Ó nem, ifjú jedi, be fogod látni, hogy te leledzel súlyos tévedésben, méghozzá több mindent illetően..."
Hogy a logisztika mennyivel fejlettebb a múlthoz képest, az sehogy nem kapcsolódik a témához. Ha ugyanis a termelés konstans, vagy éppen csökken, rakhatsz te alá akármilyen fejlett logisztikai elosztóláncot, a kevésből nem fog tudni sokat csinálni. A nullát te szorozgathatod bármivel, az nulla marad.
A falusi övezet 1 hónapon, de legkésőbb 3 hónapon belül vissza tudna állni a "középkori" módú termelésre, mégpedig azért, mert rengeteg családban még el se hagyták azt. Nekünk is van kertünk, bazinagy, és terem benne minden - ehhez egyetlen csepp kőolajat vagy egyetlen kilowatt áramot se használunk el. Ott a jó öreg kapa, a sarló, az eső, ha pedig szárazság van, a kútból még mindig tudunk vizet húzni. Többet kell vele dolgozni? Meglehet. Ha viszont olyan a helyzet, hogy lehet választani eközött meg az éhhalál között, akkor az előbbit választanám.
Hogy egy ilyen termelés mennyi embert tudna ellátni, az attól függene, mennyi ember dolgozna egy ilyen mezőgazdaságban. Minél többen, annál több embert tudna ellátni. A falusi emberek jórésze mái napig meg tudná termelni magának a kajeszt, ha rá lenne kényszerítve, akkor meg pláne nem. Ezt a kajeszt aztán becserélné Ájfonra, gumiabroncsra, benzinre stb. a nagyvárosi emberrel, és akkor senki nem hal éhen, maximum a semmire se használható kamuszakmások (pl. menedzser, influenszer, bürokraták). És mivel az erőművek döntő többsége vidéken van, a főváros töke energetikai szempontból is durván meg lenne szorongatva ám.
Budapest körül pedig legfeljebb közepes minőségű termőföldek vannak. Forrás: középiskolai földrajzi atlasz, 2018-cas kiadás.
süti beállítások módosítása