Még egy társasházban is kell kéménybéleléssel bajlódni

Ebben a cikkben a társasházi kéménybélelés témájába kóstolunk bele egy medveolvasónk kérésére. Nálatok minden oké a kéménnyel és a kazánnal?

kemenybeleles_kemenybeles_szabaly_kazan_csere_tarsashaz.jpg

A kéménybélelés nem éppen az a téma, ami minden héten szóba kerül egy átlagos társasházi család életében, de amikor felmerül a közgyűlésen, akkor bizony jó, ha hozzá tudunk szólni.

Egyik medveolvasónk írt nekünk egy segítségkérő levelet (na jó többet is) a kéménybélelés témakörében. Hiába van még messze december hatodika, mi azért kedvenc piros pólónkban megcéloztuk a kémények világát, hogy segítsünk és mosolyt csaljunk az arcokra.

Kéménybélelés, ugyan kit érdekel?!

Szilvi (természetesen a személyazonossága védelme érdekében a nevét megváltoztattuk) levelének részlete tökéletes magyarázatul szolgál arra, hogy miért is kell egyáltalán kéménybéleléssel foglalkozni egy társasházi lakónak.

kemenybeleles_kemenybeles_szabaly_kazan_csere_tarsashaz_2.jpg

"A turbós kazánokat már nem lehet újra cserélni, csak kondenzációsra, ezzel mindenki tisztában van, akit érint. Ennek a cserének elég komoly költségei lehetnek, beleértve a kémény újrabélelését, mert nyilván az eddigi bélés anyaga nem jó. Szerintem ez a kérdés előbb-utóbb aktuális lesz kb mindenkinek az új szabályok miatt."

Eddig csak bólogatni tudunk, szóval térjünk is rá rögtön az egyik legfájdalmasabb pontjára: a pénz kérdésére.

Igen ám, de ki viseli az a költségeket?

Szép és jó, hogy új kéménybélésre van szükség, de vajon kinek kell állni az anyagiakat? Hát igen, ez a kérdés Szilvit se hagyja nyugodni.

Minden ilyen ügyben az elsődleges az alapító okirat és az SZMSZ (Szervezeti és Működési Szabályzat) megvizsgálása. Aztán jönnek a határozatok, amelyekből kiderül, hogy hova sorolták ezen dokumentumok a kéménybélelést.

kemenybeleles_kemenybeles_szabaly_kazan_csere_tarsashaz_4.jpg

Ökölszabályként elmondható, hogy amennyiben gyűjtőkéményről van szó, akkor az társasházi költség, azaz a lakók együtt viselik az anyagi terheket. Ez volt az alapfelállás, de léteznek kivételek, ahol a társasházban azt is leszabályozták pl., hogy nem az egész ház költsége, hanem csak azoké a lakóké, akik rá vannak csatlakozva a kéményre. Ha csak egy lakás csatlakozik a kéményre, annak az egy lakásnak a kiszolgálására szolgál, akkor annak a bélelési költsége a lakásnak a tulajdonosát terheli.

"Nálunk erre nincs pénz..."

Szilvi téma iránti elkötelezettségének hála egy érdekes tippet is kaptunk a levele végén, ha van olyan olvasó, akinek a társasháza táján kissé laposabb a pénztárca a kelleténél:

"Most azt hallom, hogy újabban kazánszerelők épp emiatt ráálltak arra, hogy használt turbós készülékeket vásárolnak, azokat felújítják, és úgy értékesítik azoknak, akik a kondenzációs kazán beruházásra nem tudnak azonnal költeni közel 1 milliót, így nyernek talán 1-2 évet."

kemenybeleles_kemenybeles_szabaly_kazan_csere_tarsashaz_3.jpg

Szilvi kifejezett kívánsága volt, hogy a cikk segítségével próbáljunk meg hasonló cipőben járó medveolvasókat felkutatni. Kérésének eleget téve nagy erőkkel kutatjuk a közösség bölcsességét is, így arra kérünk, ha nálatok a társasházban nemrég volt kéménybéleléssel kapcsolatos sztori, akkor a cikk alatt osszátok meg velünk magát az esetet és a hozzá kapcsolódó megoldást.

kemenybeleles_kemenybeles_szabaly_kazan_csere_tarsashaz_5.jpg

Kiemelt figyelmet kérünk Szilvi kérdésére, miszerint van-e olyan szerencsés köztetek, akinek a társasház állta a kéménybélelés költségét és ha igen, hogyan sikerült ezt elérni? Előre is köszönjük a válaszokat!

Medvehálánk üldözni fog, bár lehet, hogy egy csábító szamócásban elakad majd, mielőtt odaér. ;)

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2020-06-05 10:10:08 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4115739904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paó 2020.06.06. 07:13:10

Én a kémények építésében vagyok jártas, pár gondolatom a következő:
Nyílván tilos újként turbós kazánt beépíteni már pár éve, de minden sarkon nem állhat katasztrófavédelmis szakember, viszont egy túlbuzgó szomszéd igen. Pár éve még a turbós kazán cseréje turbósra, ami kw-ban pontosan ugyanakkora volt, lehetséges volt. Mert az cserének számított, nem új beépítésbek.
Én úgy tudom, oldafali kémenykivitelzés már nem lehetséges, csak a tetőn át felfelé. A földszinti lakónak hosszabb kell, mint a tetőtérinek nyilván.
Úgy tudom, egy meglévő alumínium kémenybe belehúzható az a keskenyebb gégecső, ami már alkalmas a kondenzációs folyadék elvezetésére. (Kivéve, ha mégsem, kérdés, mit fogadnak el jónak arrafelé)
Több szakember árajánlatát kérném ki, 3xos ár differencia is lehetséges ilyenkor.
Nem mintha nagyon lehetne válogatni a szakemberek között manapság, én úgy tapasztalom kétféle van: az egyik dolgozni akar minden nap, a másiknak az is jó, ha csak minden 6. Árajánlatát fogadják el az ügyfelek.(borsos árat kér)
Sok sikert mindenkinek

cattaneo 2020.06.06. 07:26:54

Ez a kérdés nálunk is lassan aktuális lesz, egyelőre a lakótàrsak passzívak a rettenetes költségek miatt (3 kéményünk is van, 10 alatti lakásszámra). Az eddig körbekérdezett opciók közül két olcsóbb lehetőség került terítékre, ha az ember az olcsóbb lehetőséget tervezi. Az egyik egy öszvérelvű kazán alkalmazása - turbós keménybe köthető kondendációs kazán. Erről többet itt: 24.hu/belfold/2017/01/31/kazancsere-szazezrek-sporolhatjak-meg-a-400-ezres-kiadast/ A másik nem szabályos, de a szükség nagy úr. De hallottam olyat is, hogy a tulajdonos teljesen egyedül maradt ezzel a problémával, és ott vacogott a lakásban télvíz idején. Neki ajánlottak olyan szerelőt, aki feltett volna egy vadiúj turbós készüléket (amit nem EU-s országból szereznek be) , de itt a gázművek felé megmaradt volna a lebukás veszélye egy random ellenőrzés során.

nyanyus 2020.06.06. 08:26:22

Nálunk( 5 lakásos ház) az egyik lakó, a lakása felújításakor új kazánt rakatott és kéményt is béleltetett. Utána sürgősen összehívott egy közgyűlést és leszögezte, hogy ezentúl minden tulajdonos saját maga állja a kazáncserével járó kéménybélelést. Ezt tudomásul kellett vennünk, bár nekem eddig sem volt kétségem afelől, hogy ez mindenkinek a saját ügye.A korábbi turbós kazánoknál előjövő bélelési kötelezettségnél viszont a ház állta a költségeket.

lost hope 2020.06.06. 08:45:29

Nem értem, mi a különbség? A társasház pénzét is a lakók dobják össze, nem?Néhány éven belül így is úgy is aktuális a csere mindenhol.
Nálunk max arról van vita, hogy a lakások száma, vagy alapterülete alapján legyen a felosztás.
Mondjuk szívás, hogy valami helyi rendelet (talán a tűzoltóság) előírja, hogy melyik 3 céget bízhatod meg. Azok aztán meg szemrebbenés nélkül adnak napi munkadíjra 300.000.- Ft-os "árajánlatot".

Paó 2020.06.06. 09:28:48

A közösített kondenz kéményre való átálláskor mindenkinek egyszerre kell kazánt is cserélnie. Lehetséges lesz ?

ekat 2020.06.06. 13:37:36

A mi házunkban (16 lakás) mindenki úgy fűt, ahogy tud :) - nekünk - a legfelső emeleten - saját cirkónk van, így saját költségen cseréltük nemrég a Lakástakarékpénztár lejárta után kondenzációsra, a kazán + bélelés + ellenőriztetés 910.000 volt, és később 15.000 átvételi díjat vagy mit terhelt a Gázművek.
1.200.000 forintos ajánlatunk is volt amúgy.

Madarsky 2020.06.06. 13:37:50

Én két éve vettem ezt a társasházi lakást, volt bent egy pár éves turbós kazán, egy gáz cserépkályha amit már az előző lakó se használt, meg egy konyhai kiállás. Felújítás, megszüntettünk minden kiállást a kazán kivételével, beadtuk a gáztervet, a gázművek közölte, hogy áááá barátocskám, ebben a lakásban nincs is kazán! Az előző lakó műszakilag megcsináltatta a kazánt, de a dokumentáció meg az engedélyeztetés, amit akkor még elintézhetett volna, belekrült volna 1-2 százerbe, és inkább kihagyta. Úgyhogy én cseréltethettem a kazánt, szemlézhettem a kéményt (újrabélelni nem kellett, de minden mást újra kellett csinálni, tervezni, jóváhagyatni, stb).
Egyedi kémény, én fizettem, nem a ház. Itt a ház még a full szétkapott lakás száz éves strangjának cseréjébe se száll be, aztán egy év múlva lehet szétverni megint amikor az illesztés alatt a födémben el kezd szivárogni (mert nyilván megcsinálod magadnak, de a szomszéd már nem akarja az övét is szétszedni). Szóval szerintem mindenki készüljön hogy magának csinálja.

ekat 2020.06.06. 13:38:16

@ekat: Jav.: Vízművek :)

Karolac 2020.06.06. 17:01:22

Nálunk az első kéménybélelésnél vita alakult ki a költségviselésről. Az érintett lakó az alapító okirat alapján jogi állásfoglalást kért, mely szerint az épített kémény a főfalban haladva közös tulajdonnak számít. Közös megegyezéssel ez végül elfogadásra került, majd a későbbiek során a SzMSz-ben pontosítottuk, hogy kizárólag a kéménybéleléssel közvetlenül összefüggő tételek (anyag és munkadíj) kerülnek kifizetésre. További kitételünk - több lépcsőben változó jogszabályok miatt - , hogy csak a béleletlen kémények első bélelési költségét álljuk. Problémákat elkerülendően csak a kéményellenőrzéskor kapott "piros" lapot, illetve a készülék tönkremenetelét, vagy a fűtés felújítást/korszerűsítést fogadjuk el. A teljesítésünkhöz hozzátartozik még a készülék megvételét igazoló (címre/névre szóló) számla másolatának, valamint az elkészült bélelési munka pozitív szakvéleménnyel (Főkétüsz) záruló átvételének igazolásának benyújtása. Minden egyéb felmerülő költség (tervezési, méretezési, engedélyezési) kizárásra került. Természetesen volt ügyeskedőnk is. Az egyik lakó a lakásába bejegyzett cége nevére intézett mindent és számolta el költségként, ugyanakkor a társasháztól is "bevasalta" azt, ami "neki jár". Ez az összeg "természetesen" jóval magasabb volt, mint a korábbi munkák díjai. Ez úgy nézett ki, hogy a 3 emeletes épület legfelső szintjén lévő lakásának (6 m) költsége közel 2,2-szeres volt a földszintihez (12 m) képest, ugyanazon technológia (Furanflex) mellett, alig két év különbséggel. Hozzátartozik, hogy az egyik, drágák közé tartozó Bp.-i vállalkozóval üzletelt, miközben a már korábban több lakásban dolgozó társaság nem felelt meg neki. Ekkor limitáltuk a kifizetést, ami alapját a fentiekben megismert eset számlája képezte, s innen kezdve ez az összeg kerül megtérítésre, amit a mindenkori éves átlaginfláció mértékével módosítunk. Jelenleg a 17 lakásból még két lakás van hátra, illetve kettő duplázott már, immár saját költségen.

5valve 2020.06.07. 13:54:27

Azt kellene megérteni, hogy főleg a régi házaknál maga a kemény szerkezet az ami közös tulajdon. Ez többnyire cserépkályhahoz szilárd tüzeléshez lett tervezve aminek jelenleg is megfelel. Ha valaki gáz fűtésre alakítja át a lakását az értéknövelő komfortnövelő beruházást végez miért kellene a közösségnek kifizetni a bélelést? Eleve a bélelés a fűtésrendszer része. Ha nincs elvégezve akkor tönkremegy a kemény szerkezet ami a lakástulajdonos felelőssége kárt okoz a Társasháznak amit meg kell térítenie. Tehát azon túlmenően hogy életveszélyes a béleletlen kémény, azért is kell a tulajdonosnak kibélelni, hogy ne okozzon kárt a házban. Ezenkívül van aki villannyal vagy klímával esetleg konvektorral fűt. Miért kellene nekik is beszállni a kémény bélelésbe? Kizárólag a lakástulajdonos költsége egyértelműen.
süti beállítások módosítása