Ilyen a tökéletes ruhásszekrény!

Segítünk, hogy mi mindenre kell figyelni egy ruhatároló esetében! Eláruljuk, hogy milyen apróságoktól lesz igazán kényelmes a használata, hogy lehet helytakarékosan belepakolni és néhány esetleges problémára is felhívjuk a figyelmedet!gardrob_ruhasszekreny_szekreny_tarolas_tipp_tervezes_otlet_praktikus_extrak.jpg

A közösségi oldalak valamelyikén bukkantam egy segítségkérő posztra, ahol egy hölgy tippeket kért a beépített ruhásszekrényének megtervezéséhez, mert biztosra akart menni, hogy praktikus darabot rendel. A poszt kész kommentkígyót eredményezett, záporoztak a javaslatok, óvaintések és jó tanácsok.

Ezen bejegyzés inspirálta a mostani cikk megszületését, remélem te is hasznosnak fogod találni és figyelembe veszed, amikor a ruháid legközelebb új szekrénybe költöznének.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, lássunk néhány alaptételt, amivel jó ha tisztában vagy, mielőtt belefogsz a szekrény vadászatba/tervezésbe:

  • Tud, hogy hová és mekkora helyre szeretnél ruhásszekrényt tenni! (Mérd le a helyet pontosan!)
  • Hány emberre, felnőttre vagy gyerekre tervezed?
  • Mennyi és nagyjából milyen ruháid vannak? (Nem kell minden egyes darab, de nagyságrendileg jó ha tudod.)
  • Körülbelül mennyit szánsz erre a projektre? (A sok aprósággal nagyon el lehet szállni, ha nem vigyázol.)
  • Mi az amit szerettél a korábbi ruhatárolódban és mit utáltál benne?

Ha ezeket letisztáztad magadban és szem előtt tartod, hogy itt a belbecs sokkal előrébb való, mint a külcsíny, akkor nem foghatsz mellé.

dc6892598d0d3cbd49e77b1c00d42d6c.jpg

Tervezd a polcot a ruháidhoz!

Sokan nem gondolnak bele, hogy a polcon tárolt ruhakupacok szélességéhez mérjék a polcokat, pedig megfontolandó elv! Ha három oszlopban szeretnéd a pólóidat tartani egy bizonyos polcon, akkor igencsak kellemetlen lesz, ha kiderül, hogy csak 2,5 stócnak van kényelmesen helye, anélkül hogy össze kellene gyűrnöd a ruhákat.

Ennek az ellentéte is legalább ilyen nagy gond, amikor fölöslegesen lopja a húsz centiket a polc, ahová már nem tudnál/akarnál mit tenni. Többe kerül a nagyobb szekrény, több helyet is foglal a szobából, mégse tudod rendesen kihasználni? Feleslegesen frusztráló tényező, kerüld el!

Itt meg is jegyezném, hogy valaki pl. a nadrágokat polcon valaki pedig akasztva szereti tárolni. Egyik sem jobb a másiknál, de fontos, hogy előre tud, hogy neked melyik a szimpatikus.

Variálható polcelrendezés

A polc kedvelőknek talán az egyik leghasznosabb javaslat a variálható polcelrendezés tippje. Nagyon kellemetlen tud lenni, akkor a középső polcon még kellene 10 centi, hogy kényelmesen beférjen a pulcsid, bezzeg a felső polc meg túl magas. Éppen ezért ügyelj rá, hogy több általad választható helyre tudd a polcokat (polctartó pöcköket) berakni, attól függően, hogy melyik szinten van szükséged a legnagyobb vagy épp a legkisebb magasságra.

Tipp: Több alacsonyabb polc célszerűbb mint néhány magas, mert így kisebb az esélye a ruhatornyok leborulásának. Persze a józan ész mértékét figyelembe véve, de legyen jó sok polc!

8e3236ad6cbac1a46d37f6ac14c8d92b.jpg

Mennyire legyen mély a polc?

Ha mélységre csak egy sor ruha fér be a polcra, akkor biztos lehetsz benne, hogy semmi nem fog eltűnni a süllyesztőben és évekig észrevétlenül lapulni a ruhásszekrény rejtekében. Nem kell átverekedni magad a ruhákon, hogy hozzáférj a hátsó sorban várakozó kiszemelthez.

Ha azonban két sorban is beférnek a ruhák, akkor a hátsó sort használhatod a pont nem aktuális évszak tárolójának. Nyáron a pulcsik, télen az ujjatlanak egész nyugodtan átkerülhetnek a frontvonalból a parkoló övezetbe. Bőven elég félévente egyszer rendet rakni és sorokat cserélni.

A hajtogatás mestereinek

Hallottál már a konmari hajtogatásról? Nagyon leegyszerűsítve a szekrények helytakarékosabb kihasználásában segít többek között a ruhák egyedi hajtogatásának és a ruhák "állítva vannak nem fektetve" tárolásának módszerével. Ehhez a módszerhez a polcok helyett a fiókokra kell koncentrálni a szekrény megtervezésénél. Rengeteg blog bejegyzés és videó készült a témában, példának okért itt láthatsz magáról a hajtogatásról egy elég szemléletes videót.

gardrob_ruhasszekreny_szekreny_tarolas_tipp_tervezes_otlet_praktikus_extrak_3.jpg

Push and pull fiók szuper vagy problémás extra?

Tudod van az a fajta, amin nincs fogantyú vagy hely a kezednek, hogy benyúlva kihúzd, hanem be kell nyomni, hogy kinyíljon a fiók. Csábítóan hangzik, sokan szeretik, de vannak akik kimondottan utálják, mert a rakodás közbeni véletlen nekiütközésre is azonnal kiköpi a fiókot, ha kell ha nem. Te hogy vélekedsz erről?

Eltérő magasságú akasztós hely

Elsőre lehet, hogy furcsán hangzik és fölösleges vesződségnek tűnik, elvégre a magas helyre lehet alacsony ruhát is akasztani. Eddig valóban korrekt a fenti is, de van praktikusabb megoldás. Az egybe ruháknak/ hosszú kabátoknak egy magasabb helyet hagyni, a mellette lévő részt pedig ketté osztani vízszintesen, mert a kabát mellett elfér az ing vagy térdszoknya egymás alatt is.

gardrob_ruhasszekreny_szekreny_tarolas_tipp_tervezes_otlet_praktikus_extrak_45.jpg

Ruhalift a te új hősöd

Az alacsonyabb hölgyek (és urak) sokat szenvednek, ha valamit a legfelső polcról kell levenni. Az ő megmentőjük kétségtelen a ruhalift, aminek a segítségével nem kell folyton létráért futkosni és mégis lehet a szekrény plafon magasságáig érő. Nem olcsó, de a hétköznapi életet nagyban megkönnyíti. Érdemes rajta elgondolkodni.

gardrob_ruhasszekreny_szekreny_tarolas_tipp_tervezes_otlet_praktikus_extrak_4.jpg

Kihúzhatós akasztó

Ha nem szeretsz keresztbe pakolni az akasztós részbe, akkor válts egy kihúzhatós akasztóra. Ennek az eszköznek a segítségével a ruhák szemben lehetnek veled és mégis könnyű lesz átlapozni őket, amikor válogatsz.

gardrob_ruhasszekreny_szekreny_tarolas_tipp_tervezes_otlet_praktikus_extrak_6.jpg

Tükör az kell!

A legtöbben szeretik megnézni magukat a tükörben, mielőtt befejeznék a készülődést. Ez egyfajta praktikus rituálé az öltözködés végén. A tükör pedig tökéletesen elfér a szerkény valamelyik ajtajának külsején, ráadásul a térérzetnek is jót tesz egy egész alakos tükör a szobában. 

Külön cipőtartó

Vannak, akik szeretik egy helyen tartani az összes holmijukat. A cipő egy érdekes ruhadarab, amit mégis csak kevesen tesznek jó szívvel a ruhásszekrény aljába. A cipő talpon rengeteg koszt behurcolhatsz a lakásba és egyébként sem a hálószobában szoktuk felvenni. Arról nem is beszélve, ha valakinek izzadósabb a lába és szagosabb a surranója. Ez a három érv szokott elhangzani a cipők előszobába szeműzésére, de legalábbis külön tároló rendszeresítésére.

gardrob_ruhasszekreny_szekreny_tarolas_tipp_tervezes_otlet_praktikus_extrak_2.jpg

Apróságok kicsiny tárháza

A ruhákon túlmenően érdemes gondolni a napszemüveg, szalmakalap, övek, nyakkendők, ékszerek, órák és egyéb pici kacatok kiegészítők elhelyezésére is. Nagyon látványos és könnyen átfutható a kínálat reggelente, ha van egy saját kis zuguk a szekrényben, ami kimondottan nekik készült.

A vasalódeszka rejtekhelye

Nekem bevallom elsőre, de talán még a másodikra sem ugrott volna be, hogy a vasalódeszkának kellene helyet tervezni a beépített szekrény rejtekében. Zseniális ötlet volt, bárkinek pattant is ki a fejéből!

Legyen ajtaja a szekrénynek!

Külföldön egyre több helyen látni nyitott szekrényeket nemcsak a konyhában, hanem a hálószobában is. Tény, hogy így sokkal könnyebb eligazodni, hogy mi hol található és jelentősen olcsóbb is így a ruhásszekrény.

Ennek ellenére a szálló por és a padló tájékán vadászó porcicák sokkal könnyebben befészkelhetik magukat a ruhák közé. Persze ha te tudsz patinás rendet tartani és szeretsz gyakran takarítani, akkor lehetek örök barátok, de a legtöbb emberben félkész, befejezetlen hatást kelt egy ilyen bútor.

Sínen futó vagy nyílós legyen?

Az ajtó tekintetében már jobban megoszlanak a vélemények. Valaki a tolóajtóra, míg mások a hagyományos nyíló ajtóra esküsznek. A tolóajtó helytakarékosabb, a nyíló ajtó mögé viszont el lehet bújni öltözni, ha szükséges. Ennek a dilemmának az eldöntését rád bízzuk. :)

Ha nagyon magas vagy extra széles/nehéz ajtót tervezel a szekrényedre, akkor jobb ha egyeztetsz egy szakemberrel, hogy melyik megoldás tud megbirkózni ezzel a fajta kihívással!

A tolóajtó és a kihúzhatós fiók nem jó barátok!

Sajnos számos olyan tolóajtós szekrénnyel találkozni a piacon, hol annyira kiszámolják a millimétereket, hogy a kihúzhatós fiók oldala egyszerűen végigszántja a tolóajtó peremét, még akkor is, ha az ajtót ütközésig félretoljuk. Vagy csak úgy lehet kihúzni, ha még a tolóajtón nyomsz egy kicsit kézzel, hogy koccra kicsússzanjon mellette a fiók. Ez tervezési hiba, ami jóval több esetben előjön, mint ahogy azt szeretnénk.

wardrobes-internal-organisation.jpg

Kell a gardróbvilágítás?

Ez a csipetnyi luxus megint csak egyéni ízlés és pénztárca kérdése. A szekrényen belüli világítást kérhetjük a szekrény gyártójától/készítőjétől vagy tehetünk be mi magunk utólag. Érdemes átfontolni, hogy ha kerül is a szekrénybe vajon az egészbe szükséges vagy bőven elég, ha egy árnyékosabb sarkot megvilágít?

Ki szerelje össze?

Amikor már letisztult az elképzelés a megrendelés folyamatában meglehetősen előre tartasz bele fogsz ütközni abban a kérdésbe, hogy ki szerelje össze álmaid szekrényét. A legtöbb bolt lehetőséget kínál rá, hogy bizonyos összegért az ő embereik házhoz szállítással együtt összeszerelik a szekrénysort. Bár ennek megkérik az árát, sok órányi munkától és tanácstalan vállrángatástól megkímélheted magad, ha belemész.

Ha asztalos készíti, akkor szinte kivétel nélkül ő maga szeretné befejezni az alkotását, amit jobb is ráhagyni.

Ha járatos vagy a témában szakmádból kifolyólag vagy felhasználóként lenne egy-két tuti tipped a ruhásszekrény tervezéséhez, írj nekünk a cikk alatt kommentben! Medvekösz előre is, minden hozzászólásáért!

Képek forrása: 1,2,3,4,5,6, 7

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

1 komment
2020-06-12 11:54:23 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr3815756570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2020.06.14. 17:15:16

Szóval az a jó ruhásszekrény ami hatalmas de alig van benne ruha
süti beállítások módosítása