Növénytetvek most végetek!

Tetvekről senki nem szeret beszélni, de néha szükségszerű. Most felvesszük a kesztyűt, annyi lesz a levéltetveknek és a növényeink végre fellélegezhetnek.

leveltetu_szobanoveny_betegseg_kartevo_kezeles_modszer_tipp_permetezes_tetu.jpg

Ha elhangzik az a szó, hogy tetű mindenki elborzad, nem véletlenül. Most azok a mini kártevők kerülnek reflektorfénybe, amik a medve kedvenc virágaiból akarnak falatozni. Azt már nem! Leszámolunk a gonosz kis törpékkel!

Tetűkalauz

Az ismerd meg az ellenséged mondás szellemében az alábbi tetű tudnivalók léteznek. A növénytetvek fajszáma 16000 rúg a Földön, a jó hír, hogy ebből hazánkban "csak" 1500 található meg. Szaporodásukat különböző módszerekkel oldják meg, de sajnos annyi tény, hogy igencsak szapora népségről van szó. A növénytetveket négy nagy csoportba soroljuk: pajzstetvek, levéltetvek, levélbolhák és liszteskék.

De lássuk miért is utáljuk a növénytetveket ennyire. Ezek a jószágok a növények magas cukortartalmú nedveit szívogatják, amitől a növények levelei foltosodni, torzulni kezdenek, Ha nem sietünk gyorsan növényünk segítségére, akkor végül a növény el is pusztul.
A növénytetvek mézharmatot ürítenek, amiért a hangyák megvesznek. Na jó, nem szó szerint, de imádják, ezért számítani kell, hogy a növénytetvek mellett, ha tudnak a hangyák is megjelennek, ami az egyik árulkodó jele lehet a növénytetvek elszaporodásának is. Ha mindez nem lenne elég a számlájukon, akkor bizonyos fajták kórokozókat is terjesztenek, ezzel még inkább kivívva a mezőgazdászok haragját.

leveltetu_szobanoveny_betegseg_kartevo_kezeles_modszer_tipp_permetezes_tetu_2.jpg

Undorító állat igaz? Bár felnagyítva a kutya méretűre, kis nyakörvvel, névre szóló tányérkával...nem úgy se cuki. Ez van neki nem jött össze.

Megelőzés

Megelőzni mindig kellemesebb a bajt, mint utólag kezelni. Szárított és szeletelt banánhéjat vagy darabolt/ kinyomott nyers foghagyma részeket kell a virágföldbe keverni. Hogy miért? Pusztán azért, mert a levéltetvek rühellik ezeket és így a növényed közelébe se fognak menni. Zárójelben megjegyezném, hogy nekem egy egészen picike fokhagyma szelet is képes volt kicsírázni a kaspóm szélén, de miután lenyisszantottam a hajtást lenyugodott.

Két legyet egy csapással, akarom mondani levéltetveket és jó illatot egy csapással. Vannak olyan illóolajok, amik szintén riasztó hatással vannak a szobanövények ellenségeire. A borsmenta, fenyő és a levendula illóolaj különösen jó szolgálatot tehet neked ebben a küldetésben.

Ezeken a trükkökön kívül rendkívül fontos, hogy nézegesd, csodáld a szobanövényeidet, és gyönyörködés közben ellenőrizd, hogy megtámadta-e őket valamilyen tetű vagy nem. Minél kevésbé lepték el a növényt, annál hatékonyabban és gyorsabban lehet tőlük megszabadulni. Ne feledd a tetvek a levelek hátulján/alján illetve friss hajtásokon és bimbókon érzik igazán jól magukat!

leveltetu_szobanoveny_betegseg_kartevo_kezeles_modszer_tipp_permetezes_tetu_4.jpg

Természetesen a fent olvasott pontok használhatók akkor is, ha már beütött a levéltetű krach, de önmagukban ezek már nem elegek a probléma megszüntetéséhez.

Ha már baj van...

Észrevetted, hogy a levéltetvek megrohamozták a növényedet? Még nincs minden veszve, de minél hamarabb akcióba kell lendülnöd, különben elveszíted a kedvenc virágodat. Ha csak néhány levélen látsz tetveket, akkor azokat a leveleket nyugodtan levághatod.

Szeparáció

Mielőtt azonban bármit csinálnál a levéltetűvel "megáldott" szobanövényeddel különítsd el a többi növény közeléből! Ha ezt nem teszed meg, könnyen tovább terjedhetnek a kis piszkok a többi zöldedre is.

Használj speciális kemikáliákat!

Természetesen erre a problémára is lehet kapni mezőgazdasági boltban, nagyobb áruházakban esetleg felszerelésekkel is foglalkozó virágnagykerben spray formában permetezőszereket. Ezek azonban nem olcsók és a háztartásban élő két és négylábúak egészségének sem tesznek jót, különösen a kis gyerekekre és a kisebb termetű háziállatokra veszélyesek. Ha ragaszkodsz a gyári megoldásokhoz, akkor válaszd inkább a bio besorolású vegyszereket.

Ha azonban inkább a házi praktikákra támaszkodnál sorolom miből válogathatsz:

Zuhanyozd le a növényed!

A levéltetűvel fertőzött szobanövényedet állítsd a zuhanyzódba vagy a kádba és erős vízsugárral tisztítsd meg! Igyekezz úgy forgatni a növényt, hogy minél kevesebb víz (és vele levéltetű) kerüljön a szobanövény talajára! 

Készíts saját permetlevet!

Gyűjts a természetben csalánt (kb. fél kiló kell 5 liter vízhez) és áztassuk be vízbe. Hagyjuk állni egy napig majd szórófejes flakonba töltve permetezd le jó alaposan a levéltetves növényeidet! Arra figyelj, hogy a néhány nap múlva ismételd meg a permetezést a biztos siker érdekében! Nem bonyolult mégis működő megoldás. Az egyetlen gond vele, hogy télen nem túl hatékony csalánt gyűjteni a hó alól, ha meg boltban kell venni, akkor akár másik módszert is kipróbálhatsz!

leveltetu_szobanoveny_betegseg_kartevo_kezeles_modszer_tipp_permetezes_tetu_3.jpg

Ugyan ez az eljárás akkor is, ha paradicsom levél/szár (tovább növeli a hatásfokot, ha néhány paradicsom termést is teszel bele) valamint almaecetből esetleg kamillából készítesz permetezőszert.

A szappan esetében is ugyan ez a helyzet, erre a célra a káliszappan még jobb választás, de a mosogatószer is megteszi. Ezt a folyadékot azonban a levéltetvek eltűnése után le kell mosni a növényről is!

Régen dohányból készült permetezőszert is készítettek, de ennek az egészségre gyakorolt hatását sokan megkérdőjelezték, ráadásul a tapasztalatok alapján nem is legjobb módszer. Az alapanyag áráról már nem is beszélve.

Egyesével szabadulj meg tőlük!

Szedjél hangyát, szól a szitok, de szerintem a körömmel vakargasd le a levéltetűt a növényedről találóbb lenne. Nyilván egy túlszaporodott levéltetű állománnyal szemben csak ezzel az undi technikával nincs esélyed, de a tünetek enyhítésére más módszerrel kombinálva alkalmazható. Egyetlen kérdés maradt csak hátra ezzel a módszerrel kapcsolatban...Mennyi fölös szabadidőd van?

A levéltetű egy meglehetőségen bosszantó probléma, de szerencsére kezelhető és néhány nap leforgása alatt a növényeid újra eredeti szépségükben pompázhatnak. Amikor a levéltetű után kutakodsz ne feledkezz meg az erkélyen lévő balkonnövényeidről sem!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

8 komment
2020-08-05 15:36:56 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr6716105130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sZulamith 2020.08.06. 13:54:44

Nálam a csalánlé bejön, a fokhagymát pedig a zöldség és sárgarépa közé szoktam tenni.

doomguard 2020.08.06. 15:15:51

Narancsolaj. (Wetcit vagy Prev B2) Tökéletes bentre, nincs ellene rezisztencia, és a pajzstetveket is leviszi.
A deltametrint (Decis) lassan felejtsük el, a levéltetűfajok nagy része már toleráns/rezisztens rá.
Kintre meg Teppekit kell használni. Szintén ember-állatbarát anyag, és hosszú hatástartama van.

Boldogság gyere haza! 2020.08.06. 17:58:16

Egyetlen bio szer hasznos, egy erjesztessel keszult lötty: itt svedorszagban az a neve, hogy Insektrepellent 5., mar tavasszal ezzel kell locsolni es utana spray, persze higitva, ahogy a palackon van. Minden bokrom, növenyem tetu-es egyeb kartevö mentes maradt!!

gigabursch 2020.08.06. 18:52:37

Kancsó vízbe morzsolj bele egy szál cigit, hagyd fél napig ázni, majd a leszűrt levét permetezés ki.
Olcsó, hatásos.
A nikotin durván öli az ízeltlábúakat, így terveket is.
Használhatod hangyákra is.

bandiras2 2020.08.06. 20:53:05

Kimész a természetbe. Keresel néhány katica bogarat. Gyufásdobozban óvatosan hazahozod. Ráereszted őket a tetvekre. Órák alatt lezabálják az összeset. Néhány katica hetek alatt képes egész fóliasátrakat megtisztítani, mert szaporodnak. Bio. Se vegyszer se semmi. E!

SarahConnor 2020.08.09. 10:47:23

Sajnos kicsit késve jött ez az írás. A petúniám lett tetves, majd a zsebkendőnyi erkélyen a rohadékok végigmentek majdnem az összes növényemen, permeteztem őket levéltetűirtóval (bolti), de nem sokat használt... a leandernél állítottam meg őket, konkrétan úgy, hogy a kis kezemmel leszedegettem és szétnyomtam őket... a muskátlikból nem kértek, azok maradtak csak érintetlenek.

Em.MA 2020.09.12. 09:10:10

A növendék tujámat kezdték el megszállni. Az internetről vett permetezőszer: 2l vízbe 1 evőkanál olajat és 1 evőkanál mosogatószert kell elkeverni. A bő lemosópermetezést 7 nap múlva megismételni. Bejött.
süti beállítások módosítása