Tegyünk el lecsót télire!

Szereted a lecsót? Legszívesebben egész évben fogyasztanád? Itt a lehetőség, mert most eláruljuk, hogyan kell lecsót eltenni télire tartósítószerek nélkül!

lecso_befozes_elrakas_telen_recept_tippek.jpg

Sokan úgy tudják, hogy a lecsó tipikusan nyári étel. Abban igazuk is van, hogy ilyenkor a legfinomabbak a hozzávalók, ezáltal a kész lecsó is. Aki próbált már a télen kapható vizes, íztelen paradicsomból lecsót készíteni bizonyára egyetért ezzel. A lecsószezon azonban egész évre kinyújtható, nincs másra szükség, mint a lecsó befőzésére és akkor bármikor ki lehet nyitni egy-egy üveg isteni finom lecsót.

Gyakorlat nélkül is könnyű elkészíteni, így minimális konyha ismeretek mellett is bátran bele lehet vágni.

Ahány háztartás annyiféle módon készítjük a lecsót és mindenki másra esküszik. Abban, hogy neked melyik verzió a kedvenced nem tudok segíteni, de egy alaprecepttel és a befőzésre vonatkozó fontos tudnivalókkal annál inkább. Ha pontosan követed a cikkben leírtakat, olyan finomságot spájzolhatsz el a hidegebb időkre, amik után nemhogy a 10 ujjadat, de az egész medve mancsodat megnyalod majd.

Hozzávalók a lecsó befőzéshez

Annyira kevés összetevő kell hozzá, hogy szinte kár neki külön bekezdést szentelni, viszont enélkül a pont nélkül nem lenne teljes a recept, szóval lássuk.

  • friss paradicsom
  • (lecsó) paprika
  • pici étolaj vagy zsír
  • só, bors a fűszerezéshez

Azért nem írok mennyiséget a fenti összetevők mellé, mert valaki fele-fele arányban szereti a paprikát és a paradicsomot benne, valaki pedig a 3/4 paprika és 1/4 rész arányú paradicsom kombinációra esküszik, illetve azt sem tudom, hogy hány és mekkora üvegnyi lecsót szeretnél eltenni télire.

lecso_befozes_elrakas_telen_recept_tippek_4.jpg

Tetszés szerint itt meg is lehet állni, de van még néhány összetevő, amit érdemes megfontolni.

  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • piros fűszerpaprika por
  • hegyes erős paprika

Tanács 1: Figyelem a lecsó befőzésénél húsfélét, kolbászt, virslit nem szabad hozzáadni csak közvetlenül majd a fogyasztás előtt, mert megavasodik! A tojást és más kényesebb hozzávalót szintén a téli felbontás után főzd csak bele!

Az összetevőkön túlmenően szükséged lesz még egy (vagy két) nagy lábasra és sok-sok befőttesüvegre. Ahogy a cikk elején említettem a tartósítószereket azonban nem kell elővenned, mert ennél a befőzésnél most nem lesz rájuk szükség.

Alaprecept

A lecsókészítés legmacerásabb és leghosszabb része a hozzávalók előkészítése. Tartsa benned a lelket, hogy ha ezen túljutsz a többi már gyerekjáték lesz. Szóval a vöröshagymát meg kell pucolni, felkockázni és pici olajon üvegesre pirítani. A paradicsomot mosás után vagy felkockázod vagy forró víz segítségével meghámozod és csak utána darabolod fel. Én az előbbire szavazok, de ez egyéni döntés kérdése. A paprikát szintén mosás után fel kell karikázni vagy kockázni, természetesen csak a kicsumázást követően. A fokhagymát hámozás után egyben vagy apróra szeletelve is hozzá lehet adni.

lecso_befozes_elrakas_telen_recept_tippek_5.jpg

Az egyes lecsó receptekben ott is eltérés mutatkozik, hogy valaki a meghámozott paradicsom szétfőzése után adja hozzá a paprikát, míg mások az üvegesre készített hagymára szórja a paprikát és enyhe pirítás után adja hozzá a paradicsomot és csak utána fűszerezi. Bárhogy is szeretnéd a lényeg, hogy kezd el összefőzni a lecsódat. 

Sok helyen azt tanácsolják, hogy bőven elég addig főzni, amíg a lecsóban a paprika még roppanós állagú, de ha jobban szereted a "szottyosra főtt" verziót, akkor fent hagyhatod tovább is.

Tanács 2: Ha a kész lecsót evés előtt szeretnéd rizzsel vagy a korábban már felsorolt húsfélékkel, tojással gazdagítani és majd tovább főzni felbontás után, akkor érdemes egy picivel több levet hagyni rá.

Befőttesüvegek előkészítése

A lecsó főzése közben készítsd elő a befőttesüvegeket is. A befőttesüvegekhez tartozó tetőket tedd forrásban lévő vízbe, de még előtte ellenőrizd, hogy pontosan illeszkednek-e az üvegre valamint, hogy ne legyenek rozsdásak. Az üvegeket nagyon alaposan mosd el, majd forrásban lévő vízbe pár percre tedd be őket is (ne felejtsd el forgatni őket, ha nem lepi el teljesen a víz vagy levegő szorult az üveg belsejébe)! Erre azért van szükség, hogy fertőtlenítsd az üvegek felületét, más néven csírátlanítsd őket. Természetesen erre a célra több módszer is létezik, én most ezt osztottam meg veled, mert én így szoktam csinálni. 

Tanács 3: Amikor kiveszed a vízből az üvegeket vigyázz, hogy ne érjen semmi az üveg szájának pereméhez (vagy belsejéhez) és ne törölgesd el, mert akkor újra koszolódhat! Az üvegek kifőzését mindig úgy időzítsd, hogy a lecsóval egyidőben, ne pedig órákkal előtte, legyen kész!

Tanács 4: Ha nem akarsz pénzt adni a befőttesüvegekért külön a boltban, akkor a háztartásban kiürült lekváros, savanyúságos és befőtteket rejtő üvegeket alapos mosás után gyűjtsd össze és ilyen formában hasznosítsd újra! (Ha neked nincs megüresedett üveged bátran kérj az ismerősöktől, hidd el készséggel adnak majd.)

lecso_befozes_elrakas_telen_recept_tippek_2.jpg

Utolsó lépések

A lecsó elérte a tökéletes állagát és ízét, a befőttesüvegek is elő vannak készítve. Nincs más hátra, mint merőkanállal belemerni a tűzforró lecsót az üvegekbe. Annyira töltsd tele, amennyire csak fizikailag tudod! (Vannak, akik egy ujjnyi olajat öntenek a lecsó tetejére, míg mások celofánt szorítanak a kupak alá, mielőtt rátekerik jó szorosan a tetőt az üvegre, de ezek opcionális lehetőségek.)

Miután lezártad a befőttesüveget rögtön fordítsd fejre és kupakkal lefelé tedd le! Ennek az eljárásnak köszönhetően az üvegbe szorult levegő kénytelen átbuborékozni a teljes lecsón (mert ugye mindig felfelé törekszik) és a forró közegnek hála sterilizálódik.

Ha szeretnél még biztosabbra menni, hogy tuti ne romoljon meg a finomság, a még forró befőttesüvegeket a fejre állítás után tedd száraz dunsztba! A száraz dunszt azt jelenti, hogy sok, vastag takarók közé-alá dugod a befőttesüvegeket (az ágyneműtartó rejtekében)  és hagyod szép lassan kihűlni őket.  Mint említettem, hogy ez a lépés nem kötelező, én készítettem már lecsót télire száraz dunszttal és nélküle is, mindkét esetben mellőzve a tartósítószereket.

A befőzés ezennel véget is érhet a befőttesüveg alapos letisztogatása után már csak fel kell címkézni és mehet is az éléskamrába.

lecso_befozes_elrakas_telen_recept_tippek_1.jpg

Amikor télen leveszel egy üveg igazi, telt ízű lecsót a polcról és belekóstolsz egy üveg nyárt idéző finomságban, akkor jössz majd rá, hogy milyen jó döntés volt néhány hónappal korábban rááldozni egy kis időt a lecsó befőzésére. Előre szólok, hogy én megmondtam!

Viszont most bocsánat, de sürgősen mennem kell, mert hagytam egy tányérnyi lecsót a fazék alján és most egy friss szelet kenyér kíséretében el kell tüntetnem az utolsó árulkodó morzsákat is.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2020-08-12 12:49:07 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr2516128908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása