Tanácsok porszívó vásárláshoz

Több évnyi hű szolgálat után itt az ideje lecserélni a porszívót? Most választási tanácsokkal segítünk, hogy a számodra legjobb porszívót vidd haza!

porszivo_vasarlas_valasztas_tipp_tanacs_otlet_melyik_legyen_mi_alapjan_tudnivalok_marka_segitseg.jpg

Hatalmas a kínálat a műszaki cikkekkel foglalkozó boltokban porszívók terén, de közel sem biztos, hogy számodra a legtöbb modell megfelelne. Ha olyan terméket szeretnél hazavinni, ami az igényeidnek megfelelő és a mindennapi életedben tényleg segítség és nem probléma forrása lesz, akkor azt javaslom ne random bökj az egyikre és vidd a kasszához, hanem előre átgondolt érvek alapján válassz!

Hogy mi alapján lehet egy ilyen döntést meghozni? Most ebben fogok segíteni. ;)

Mielőtt a porszívók tulajdonságait kezdenéd bogarászni...

Légy tisztában azzal, hogy milyen körülmények között használnád a leendő porszívódat! Nem mindegy ugyanis, hogy 40 négyzetméteres parkettás lakást vagy egy 200 négyzetméteres jórészt szőnyeges otthont takarítanál vele.

Írd fel pontokba szedve, hogy:

  • hány négyzetméteres otthont porszívóznál
  • milyen gyakran szoktál porszívózni
  • mit szoktál/szeretnél porszívózni pl. csak a lakást vagy az autót és a kárpitos bútorokat is
  • milyen talaj van a lakásban (hosszúszálú szőnyeg, padlószőnyeg, parketta, járólap stb.)
  • inkább nagyobb nyitott terek vannak vagy rengeteg a sok kis apró zug, ahová nem fér be a porszívó feje
  • milyen nehezítő körülmények vannak (derékig érő hajú családtagok, 5 bundás kutya és 2 perzsamacska stb.)

Tudtad, hogy léteznek kimondottan allergiásoknak és gazdiknak készült porszívók is?

porszivo_vasarlas_valasztas_tipp_tanacs_otlet_melyik_legyen_mi_alapjan_tudnivalok_marka_segitseg_4.jpg

Az itt felsorolt paramétereket érdemes az áruházi eladóval is megosztani, amikor segítséget vagy tanácsot kérsz!

Fontosak a korábbi tapasztalok

Tudatosítsd magadban azt is, hogy a korábbi porszívódban (vagy esetleg porszívóidban) mit szerettél és örülnél az újban is ezeknek a tulajdonságoknak és mi volt az, amit utáltál és "soha többet ilyet" kategóriás lett.

Most, hogy ezeket összegezted magadban, nagyjából elkezdett körvonalazódni, hogy milyen elvárásokat támasztasz a leendő takarító eszközöddel kapcsolatban.

porszivo_vasarlas_valasztas_tipp_tanacs_otlet_melyik_legyen_mi_alapjan_tudnivalok_marka_segitseg_3.jpg

Mennyit szánsz az új porszívóra?

Jó lenne, ha a világ minden pénze rendelkezésre állnak, de feltételezem ez nálad sincs így. Nyisd ki a családi pénztárcát és határozd meg, hogy maximum mennyi pénzt szánnál erre a projektre. A boltban ácsorogva könnyen eshetsz abba a hibába, hogy elcsábulsz egy olyan készülékre vágyva, amit nem engedhetsz meg magadnak. Légy határozott a kérdésben és lebegjen a szemed előtt az anyagi korlát válogatás közben!

Lássuk milyen tulajdonságokat érdemes figyelni, amikor a porszívó kínálatból próbálod kiválasztani a megfelelő darabot.

Porszívó típusok

Talán az egyik legszembetűnőbb különbség a porszívók között, hogy az álló vagy a fekvő kategóriába tartoznak-e. Azonban még ez a kérdés sem ilyen egyszerű, lássuk mikből lehet válogatni:

Fekvő "hagyományos" porszívó

Hazánkban ez a típus a legelterjedtebb. Előnye, hogy olcsó, általában ennek a legnagyobb a teljesítménye és porszívófej levehető, így a kisebb vagy nehezen elérhető helyeken is jól lehet vele boldogulni,  hála a hosszú fémcsőnek és kiegészítőknek.

Hátránya, hogy bármilyen kényelmesnek is tűnik nem szabad a gégecsőnél fogva magad után rángatni, mert előbb-utóbb tönkre fog menni.

appliance-2255_1280.jpg

Álló, amerikai porszívó

A hétköznapokban szokták szobalány porszívónak is csúfolni, mert az amerikai filmekben, szinte kivétel nélkül ilyet használnak a bejárónők. Lehet alul vagy felül tartályos változatban is kapni. Az előbbi típust gyakran lehet 2 az 1-ben formában látni, ahol morzsaporszívóval egészül ki a nagy méretű porszívó. Könnyű velük manőverezni, mert keskenyek és nem kell magad után vonszolni semmilyen gépet, ráadásul a gépek fele vezeték nélküli. 

Aki megteheti annak ezeket a porszívókat inkább a második a hétköznapokban, gyorsan előkapható darabnak javasolják a tapasztalt felhasználók, hogy csak hétvégén kelljen előkapni a fekvő, erősebb porszívót a nagytakarításhoz.

porszivo_vasarlas_valasztas_tipp_tanacs_otlet_melyik_legyen_mi_alapjan_tudnivalok_marka_segitseg_6.jpg

Robotporszívó

Ezek is porszívók még akkor is, ha nem ez a kép ugrik be először ha porszívót említ valaki. Hatalmas segítséget jelenthetnek egy háztartásban, ahogy fel-le cirkálva maguk végzik a házimunkát emberi asszisztálás nélkül.

A játékos háziállatok kárt tehetnek bennük és bizonyos helyre nem tudnak bemenni takarítani, így időről-időre szükséges egy másik fajta porszívóval is végigmenni a házon.

porszivo_vasarlas_valasztas_tipp_tanacs_otlet_melyik_legyen_mi_alapjan_tudnivalok_marka_segitseg_7.jpg

Porszívó fajták

Az alapján is csoportosíthatjuk a porszívókat, hogy mibe gyűjtik a felszívott koszt. Sokaknál ennél a pontnál rostálódik ki a legtöbb takarítóeszköz.

Létezik porzsákos kivitel, ami lehet papír (vagy egyre ritkább esetben vászon) anyagú is. A papír porzsák eldobásával a lehető legkevesebb piszkot engeded vissza a lakásba, hiszen kiveszed a gépből és kidobod a szemetesbe. Ellene szól azonban, hogy állandó feladatot és költséget jelent a porzsákok beszerzése a géphez.

A száraz tartályos porszívók használata kényelmes, de kiborításnál figyelni kell, hogy minél kevesebb por szálljon vissza a lakásba.

A porzsák nélküli vonal másik képviselője a vízszűrős porszívó. A víz segít megkötni a port, így a hatékonysága ilyen szempontból egész jó. Ha bundás kutya van otthon, akkor észben kell tartani, hogy a szőrös vizet nem jó a kukába kiborítani és a wc is eldugulhat tőle, így ezt a típust háziállatos gazdiknak nem javasolják.

porszivo_vasarlas_valasztas_tipp_tanacs_otlet_melyik_legyen_mi_alapjan_tudnivalok_marka_segitseg_5.jpg

Porszívó és felmosó egyben. Vannak olyan porszívók, amik "egyetlen mozdulattal" felszívják a port és felmossák/gőzölik a padlót is. Jól hangzik, praktikus, de ezeknek a gépeknek a mozgatása némi gyakorlatot igényel, hogy tökéletes legyen az eredmény és nem mindegy, hogy milyen felületen alkalmaznád.

Milyen a szűrője?

A porszívó szűrője határozza meg legnagyobb mértékben, hogy mennyi por kerül vissza az otthonod levegőjébe porszívózás közben. A hepa szűrő egyike ezeknek a szűrő fajtáknak és minél nagyobb számot látsz a hepa szó után annál jobban tartja magában a port a porszívó. Hepa 11-13 az átlag, de intenzív keresgélés után találhatsz más értéket is.

Sok porszívóba több szűrő is be van építve, hogy növeljék a hatékonyságot, ezek egy része gyakran mosható. A folyamat végén lévő, utolsó (hepa) szűrőt azonban bizonyos időnként cserélni kell. Attól függően, hogy milyen gyakran és milyen erős igénybevételnek van kitéve a porszívó,  de általában évente kell cserélni ezeket a szűrőket.

porszivo_vasarlas_valasztas_tipp_tanacs_otlet_melyik_legyen_mi_alapjan_tudnivalok_marka_segitseg_2.jpg

Meddig ér?

Nem arra gondolok, hogy magad mellé állítva a cső vége milyen magasan van hozzád képest, hanem arra, hogy milyen hosszú kábel van hozzá,ugyan is több méteres eltérések is vannak a gépek között. Ha nem akarod folyton egyik konnektorról a másikra csatlakoztatni, akkor érdemes minél hosszabb hatótávolságú porszívót keresni. A hatótávolságba egyébként nemcsak a kábel hosszát, hanem magának a porszívónak a méretét is beleszámolják már, ezért láthatsz két különböző értéket ezeknél a soroknál.

Garancia

Az egy év garancián túlmenően sok gyártó ad 2-3 de akár 8 év garanciát is. A nagyobb műszaki boltokban lehetőség nyílik további összegért, meghosszabbítani az egy éves gyártói garanciát. Klassz lehetőség nem?

Hogy kell megemelni és parkoltatni?

A porszívók hátánál egy vékony bemélyedésbe illetve a legtöbb típusnál az alján a kerek mellett is van egy sáv, ahová a porszívó fején lévő síneket becsúsztathatod, hogy ezzel kényelmesen parkoltathasd a porszívót, ha valami miatt szünetet tartanál vagy így tárolnád a szekrényben. Hála ezeknek az apróságoknak, nem kell a földön elfektetni a porszívó csövét és fejét, amikor pl. csengetnek.

14.jpg

A cipekedést hivatott megkönnyíteni a hordfül, amit nem szabad összekeverni a portartály fülével, mert ez utóbbi nem alkalmas arra, hogy ennél fogva emeld meg a porszívó súlyát. Sajnos előfordul, hogy egy tervezési döntés miatt néhány modellről lefelejtik a fogantyút, ami a hétköznapi szekrényből ki-be emelésnél vagy a lépcsőn történő cipekedésnél meglehetősen sok kellemetlenséget okozhat.

Kiegészítők és extrák

Rengeteg gyártó kedveskedik kiegészítőkkel az őket választóknak pl. kimondottan parkettára szánt porszívófejjel, vagy a radiátor közeinek tisztítására is alkalmas szűkítővel. Ezeket a kellékeket vagy a fekvő porszívó testében vagy a csőre erősítve szokták tárolni.

Az extrák közé sorolható a porszívó fején lévő ledvilágítás, ami segít a még tökéletesebb eredmény elérésében. További kényelmi funkció, amit egyre gyakrabban lehet látni a porszívó csövére erősített fogantyú, aminél fogva kényelmesebben lehet a porszívót a talajon húzni és tolni.

porszivo_vasarlas_valasztas_tipp_tanacs_otlet_melyik_legyen_mi_alapjan_tudnivalok_marka_segitseg_1.jpg

Vásárlási tipp

Lehet, hogy nem leszek népszerű a boltok szempontjából, de azért leírom. Ha már eljutottál addig, hogy meglehetősen kevés porszívóra szűkítetted a lehetséges kiválasztottak listáját, akkor azt javaslom látogass el egy boltba és vedd őket szemügyre! Tovább megyek, ha van kiállított darab, akkor vedd le a polcról és óvatosan próbáld meg kihúzni a kábelét, finoman porszívózást imitálva magad után húzni a fekvő porszívók testét és a művelet végén teszteld le azt is, hogy mennyire találod egyszerűnek a porzsák/portartály ürítését! Hidd el meg fogsz lepődni az egyes típusok közti különbségen!

Ennél már csak az jobb, ha a baráti társaságodban akad valaki, akinél a kiszemelt példány van szolgálatban és akkor élesben is megtapasztalhatod, hogy milyen vele a takarítás.

A fenti porszívó tulajdonságokra odafigyelve és a saját elvárásaidnak eleget téve egész biztos, hogy te is rá fogsz akadni a széles kínálatból a tökéletes takarítóeszközre.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

36 komment
2020-09-14 15:53:26 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1316200612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2020.09.15. 13:49:28

Talán azért, hogy ne legyenek egyformák a porszívók, még 100 év után is sikerül gyermeteg hibákat elkövetniük a gyártóknak, pl:
- a szívócső nem olyan szögben lép ki, mint amilyen erő hat rá. Pl 45 fokban lép ki, aztán miközben húzzuk, emiatt feszül a tövénél.
- a tetején nincs hordfül. Ha csak függőlegesen lehet cipelni, akkor mindig lehajolva le kell még finoman dönteni a vízszinteshez, nem lehet csak simán letenni.
- a porzsák körüli fedél annyira könnyen nyílik, hogy sokszor még a becsatlakoztatott gégecső is felemeli (ha azon van a csatlakozója)

Pic 2020.09.15. 14:57:41

Az álló porszívók szívóereje olyan szinte nulla, hogy a hétköznapi takarításhoz sem jók.

A fekvő porszívóknál is komoly probléma, hogy egyre több a "szupercsendes" porszívó, amelyek halkak, aranyosak és szívóerő itt is nulla.

A legjobb viszont, hogy vannak gyártók amelyeknek a porszívója üvölt, mint a fába szorult féreg, DE a szívóereje nulla.

méret:
nagyon sok az utóbbi pár évben a kicsi, aranyos porszívó.

A probléma, hogy nagyon melegednek, sok a meghibásodás ÉS a legfőbb gond, hogy manapság a gyártók egyen porzsákokat árulnak, így a kicsi porszívók, kicsi portartályába berakjuk a sokkal nagyobb porzsákot, aminek felét-harmadát használjuk ki. Mindeközben a porzsák kezd aranyárban mérődni...

A porzsák nélküli porszívókkal sem jobb. Ezer meg egy szűrőbetét, amit tisztítani kell és nagyon dzsuvás tud lenni a tartály azt is takarítani kell. Mikor üríteni akarod és kinyitod a fedelet akkor száll a por amit addig összegyűjtöttél. Persze ez is csak a jobban megtervezett darabokra igaz, mert a vacakabbak esetében az ürités az azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel nem akkor nem ott és nem úgy nyílik a tartály ahogy te gondolod és az egész kiömlik, száll a por a lakásban és szedheted össze megint a dzsuvát.

A robotporszívó egy istenáldás lesz... majd egyszer a jövőben. Ehhez már csak pár apró nehézségen kell átküzdenie magát: küszöbök kezelése/áthidalása, szőnyegekben nem elakadás és ha felmenne a lépcsőn az milyen szuper lenne.

Emellett szinte elhanyagolható probléma, hogy a sarkokba, szűk helyekre nem megy be, tehát időnként a hagyományos porszívóval utána kell takarítani, a necces határeset felületeket el kell barrikádozni indítás előtt (nálunk pl pont a radiátorok vannak rossz magasságban), mert ha be is fér a laposabbik végével a tereptárgy alá, menet közben a kisaranyos forog, így könnyen előfordulhat, hogy addig mozgolódik, amíg megszorul. A legnagyobb gond viszont továbbra is az, hogy mielőtt elindul a robot előtte a lakásban EL KELL PAKOLNI a terepakadályokat, hogy szépen takarítson ki.

A végkövetkeztetés, hogy akármivel is takarítasz a végén sz***ni fogsz, de ha nem takarítasz akkor is, szóval...

bontottcsirke 2020.09.15. 15:10:37

Ipari porszívót kell venni. tizenpárezer a legolcsóbb, többet nem is érdemes rá szánni. Egy heinnert vagy mit használok 10 éve. Üvölt, de szív is.

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2020.09.15. 15:16:56

Felejtsük már el a fekvő "hagyományos" porszívót a picsába! Nem azért nagy a teljesítményük, mert az a jó, hanem azért, mert ezeréve túlhaladott technológiával működnek, és még így sem képesek tizedannyira sem takarítani, mint a forgófejesek (nem tudok fekvő forgófejes porszívóról, de ha létezik, lehet azzal más a helyzet). Egy 40ezres fekvő porszívót hatszor kell végighúzni egy ponton, hogy úgy nagyjából felszívjon mindent (és ha van állatszőr a lakásban, azt felejtsd is el, hogy felszedi), egy forgófejest ugyanott kétszer húzol végig, és el is tűnt minden mocsok. Egy forgófejes 1000 Watt alatt is jobban takarít, mint egy hagyományos a lehető legerősebb motorral.
Aki azt mondja, hogy egy hagyományossal jobban lehet takarítani, mint egy állóval, az még az életében nem próbálta az állót, csak azt nézi, hogy ha kisebb a szívóerő, akkor nyilván gyengébben is takarít. Nem, nem takarít gyengébben. A kefékkel szedi fel a port, szőrt, egyebet a szálak közül, és a szívómotornak tényleg csak annyit kell dolgoznia, hogy a fellazított koszt felszippantsa. Mindeközben a hagyományos a szívóerővel próbálja ugyanezt elérni, de egyszerűen fizikailag képtelen rá.

bandiras2 2020.09.15. 15:37:01

Száll a por ürítésnél? Kinyílik és visszadől? Központi porszívó a megoldás! Pincébe egy izmos villanymotor, egy naaagy tartállyal, meg felfelé egy nagy átmérőjű cső, ami oszlik a szobai fali csatlakozókra. odafent csak gégecső, és fej.
Szűrő után a levegő mehet fel a kémény mellé.
Csendes. A pincében üvölthet.
Erős. Mekkora villanymotort akarsz?
Nem szórja ki a port. Majd odalent kell vele szívni évente egyszer, de azzal le van a gond.

midnight coder 2020.09.15. 16:41:27

@bandiras2: Csak ehhez így kell tervezni az házat.

efi 2020.09.15. 17:19:48

@Pic:
Ha minden igaz már csak 900 W az engedélyezett max.

gigabursch 2020.09.15. 18:11:19

Anno volt egy Dyras vizes porszívónk.
Nem volt rossz, de nem voltam vele elégedett.

Aztán sok évvel később és egyben ezelőtt vettünk egy Luxot.
Ugyan sokan leghülyéztek miatta, de annyira ez nem érdekelt.
Valahogy ott, abban a gyárban jobban ismerik az áramlástant meg az elektronikát.
Ennyi.

fkv.115 2020.09.15. 20:10:12

Bosch Professional vagy Makita. Problem solved.

Menalux 2020.09.15. 20:28:17

AEG. Miele. Vorwerk. Ez az utóbbi 30 év sorrendje (nálam). Az első kettő jó volt, a harmadik más kategória. No.1.! Hallgassatok rám!

mad823 2020.09.15. 20:30:25

@Giggsy: Példa "forgófejesre"? Valamiért azt gondolom, hogy semmi köze a kialakításnak ahhoz, hogy milyen kefe van a végén...

Amúgy meg a watthuszároknak: a porszívóra írt teljesítménynek vajmi kevés köze van a szívóteljesítményhez. Egy jó porszívó attól jó, hogy halk, tehát nem hanggá konvertálja a felvett teljesítményt, emellett végig van tömítve, így sehol nem szív falsot. 7-800 watt bőven elég bármire.

A portartályos hülyeség, ott valóban filtereket kell tisztítani/cserélgetni nonstop. Egy jó porzsákosba meglepően sok kosz fér, nálunk hosszúszőrű macsak mellett, gyakori porszívózással is 3-4 porzsák megy el évente egy S-bag-es porszívóval.

Viktor81 2020.09.15. 20:31:11

Nem ipari porszívókról van szó. Ki akar hálószobát takarítani ilyen szörnyekkel ?

efi 2020.09.15. 20:43:11

@mad823:
Tehát egy tök ugyanolyan, halk, tömített stb porszívó ugyanúgy szív 700W-tal, mint 1200 W-tal? Na persze.

hengerfejtömítés 2020.09.15. 21:09:09

Electrolux Ultrasilencer Zen a legjobb. Biztos van ami erősebben szív (bár ez is pont elég erős), de olyan rohadt halk, hogy simán lehet porszívózás közben beszélgetni vagy TV-t nézni. Cserébe mondjuk drága.

mad823 2020.09.15. 21:24:29

@efi: Mutass két tök ugyanolyan porszívót eltérő teljesítményű motorral.

fkv.115 2020.09.15. 22:06:47

@Viktor81: Én. Meguntam az állandóan beszaró kommersz vackokat, amik szívni se tudnak. És árban se vészes, egy túlárazott Miele 2x annyiba is tud kerülni, és feleannyit nem tud.

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2020.09.15. 22:46:24

@mad823: Forgófejes, mint pl az összes Vorwerk (újonnan drága, de 20 környékén lehet kapni 8-10 éveseket, amik még vagy 20 évig kiszolgálnak), de mondhatnám a Dysonokat, vagy úgy szinte bármelyik álló porszívót. És igenis sok köze van a fejnek a kialakításhoz, ugyanis én fekvő porszívóban még sosem láttam olyat, amelyiken forgó kefe volt. Még a hely sem szokott meglenni neki. Nem állítom, hogy egyáltalán nincs, de én még nem találkoztam vele. A fekvő porszívók általában sima, totál sztenderd csőben végződnek, amire a fejet kell húzni, míg a forgókefések ugyebár külön áramforrást is igényelnek.
Egy átlag 55nm-es lakás kitakarításához bőven elég egy 40ezres álló Electrolux. Abban igazat adok, hogy kicsi a porgyűjtője, és a filtert kell pucolni, ami macera, de nekünk volt régen hasonló árkategóriás fekvő Samsungunk is, ami mindenre jó volt, csak porszívózásra nem. Huzogatod a szőnyegen, és hiába szenved akkor sem tudja kiszedni a szőnyegszálak közül a koszt, a macskaszőrt meg még annyira sem. Utána lett Vorwerkünk, ami valószínűleg a porszívók non-plus ultrája, csak hát ezért cserébe mocsok drága is. Nem a minősége miatt váltunk meg tőle, hanem mert nekünk a panelba egyszerűen túl sok volt. Az atkaszívós funkciójára sem volt szükségünk, a hatalmas porzsákja sem volt nekünk nagy előny, ellenben egy morzsaporszívó kellett volna, és a kábellel vesződni sem volt kényelmes, így váltottunk. Mondom, panelba elég a kis, kombinált Electrolux, nagyobb házba viszont nem is gondolkodnék máson, mint a Vorwerk (nem újonnan, mert úgy botrányosan drága). Ami soha az életben nem jutna eszembe, az egy szutyok forgófej nélküli fekvő porszívó.

mad823 2020.09.16. 00:39:21

@Giggsy: AEG, Electrolux, Miele, Philips mind kínál elektromos forgófejet a komolyabb modelljeihez. Próbáltam is többet, vicc az egész. Normál koszhoz, porhoz nettó felesleges, cserébe hangos, nálunk pedig a shaggy szőnyegeken használhatatlan, a hosszú macskaszőr pedig nyolc másodperc alatt tekeredik rá fel, és lehet pucolni. Tíz kilós álló porszívót meg tologasson akinek két anyja van, ráadásul nem (f)ér be sehova vele az ember. Mindegy, ízlések és pofonok.

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2020.09.16. 01:23:33

@mad823: Fogalmam sincs miről beszélsz. Konkrétan egy Vorwerk a forgófejjel együtt is halkabb, mint akármelyik porszívó, amivel valaha találkoztam. Ami az Electroluxot illeti, semmi érzékelhető hangerőkülönbséget nem ad, mikor a morzsarész a nagy porszívóba van téve. Cserébe viszont mindent pillanatok alatt felszed.
Az sem igaz, hogy normál koszhoz felesleges a forgófej. Nyugodtan ki lehet próbálni, hogy egy erős, hagyományos porszívóval felporszívózod annyira alaposan a szőnyeget, hogy semmi látható kosz nem marad, aztán végig mész rajta még egyszer egy forgófejessel, aminek tiszta a tartálya, vagy friss a porzsákja. Garantálom, hogy egy rakás olyan port szed neked össze, aminek a létezéséről sem tudtál. Egyszerűen fizikailag képtelenség szimpla szívóerővel ellensúlyozni a forgókefék porfelverő erejét. Illetve ha nem is képtelenség, de egyrészt olyan erejű szívómotor kéne hozzá, ami a normál porszívóba nem fér bele, másrészt az olyan vákumot csinálni, ami jelentősen megnehezítené a porszívó tolását.
A hosszú macskaszőr igaz, hogy pillanatok alatt feltekeredik a forgófejre, de a működését nem akadályozza. Elég egyszer, a porszívózás végén leszedni. Ami nagyjából egy 30 másodperces folyamat. Miután kábé 3-4 perc alatt patyolattisztára porszívóztál vele egy szobát olyan mértékben, ami hagyományos, forgófej nélküli porszívóval 15-20 percig tartott volna.
A tízkilós álló porszívó dolog sem világos, hogy honnan a rossebből jött. Egy (az Electrolux-Dyson vonalhoz képest) robosztus Vorwerk Kobold, aminek akkora porzsákja van, hogy egy hónapig takarítod vele a lakást, 4 kiló. Mindennel együtt. Az igaz, hogy a szívófeje magasabb, és szélesebb, mint a hagyományos fej, így nagyon alacsony helyekre nem fér be. Szóval azt aláírom, hogy talán egy fokkal nehezebb vele manőverezni, de semmi olyasmi, ami komolyabb erőkifejtést igényelne bárkitől, aki nagyobb, mint egy 150 centis, 40 kilós nő. Egy hasonló elrendezésű Electrolux és Dyson esetében valahol a tízéves gyerek méretében húznám meg ezt a határt.
Az egyedüli jogos ellenérved a shaggy szőnyeg volt. Azon valóban használhatatlan a forgófejes. Ez kábé az egyedüli helyzet, ahol szőnyeg porszívózására a hagyományos megoldás jobb, mint a forgófejes.

eßemfaßom meg áll 2020.09.16. 06:55:26

@Giggsy: Milyen szárítógépet használsz?

gigabursch 2020.09.16. 12:13:19

@fkv.115:
Bosch??? Nane...
Az elektrotechnika teszkója...

halatlan 2020.09.16. 12:43:45

Nekünk kis porzsák nélküli Samsung fekvő volt, amit pár évig egész jó volt használni, aztán elkezdett bőgni és egyre kevésbé szívni. Hosszas dilemma után egy Dyson fekvőt választottam helyette, és nem bántam meg. Nagy élvezettel használja a család, jó a szívóerő, megfelelő a tisztítás, és még viszonylag halk is. Nem volt olcsó, de meggyőző a minőségérzet, jónak bizonyult a technológia, remélhetőleg hosszú életű is lesz.

Serény Vélemény 2020.09.16. 13:26:05

Ha hangos, az kit zavar? Alvás közben nem akarok porszívózni, és porszívózás közben meg nem akarok aludni...

gigabursch 2020.09.16. 13:42:23

@Giggsy:
"ugyanis én fekvő porszívóban még sosem láttam olyat, amelyiken forgó kefe volt"
Akkor kevés porszívót láttál.

Egyébiránt nekem ez a Vorwerk fazon baromira nem jön be.

Ugyanakkor a forgófej kérdéskörrel és azzal, amit leírtál maximálisan egyetértek.

KékFény6 2020.09.16. 19:14:46

@Serény Vélemény: De nem mindenki él ám egyedül!

eßemfaßom meg áll 2020.09.16. 19:37:50

@Tesztelo.hu: azért jellemzően az emberek éjjel alszanak és nappal végzik a házimunkát.

bati67 2020.09.16. 19:43:44

@halatlan: Nekünk egy Dyson DC-23-as van, de már arra sem emlékszem, hogy mikor vettük... Egyszer már vettem hozzá új forgófejet, mert elkopott. Remélem, hogy a tied is legalább ennyi ideig bírja majd!!!

fkv.115 2020.09.17. 01:10:10

@gigabursch: Nyilván BVoschból csak a zöldet ismered, a gagyi verziót. Az direkt olyan szar, mint laptopból a 150k-s "ezt vedd meg"...

gigabursch 2020.09.17. 07:14:09

@fkv.115:
Igen, úgy húsz éve a kék az még kék volt.
Mára egyenfos.
Sajnos bőségesen van tapasztalatom a lézeres távmérőtől a leszabó körfűrészen át az autóalkatrészekig. - Takonyból készült szerszámok (kipotyog a vídia a fúrószárból, stb.
(Off: Te minek neveznéd azt, amikor a 4+1 zsinóros gyári gyűjtáskábelből 3 ereszt?)

Én rád hagyom, hogy mit veszel, de én az elmúlt 15 év tapasztalata alapján hamarabb veszek még lidl/aldi gazdaságost a kacatsorrl, mint ezt a foschBosch-t
süti beállítások módosítása