Apró trükkök az egészséged védelme érdekében!

Az egészségnél nincs fontosabb. A mostani pandémiás helyzetben pedig még inkább oda kell figyelni az egészséged védelmére.

egeszseg_eletmod_covid_testi_lelki_trukk_tipp_gyors_apro_rendszeres_zuahny_etkezes.jpg

Ha az egészséges téma szóba kerül legtöbben a testi, fizikai egészségre gondolnak, ami azonban csak az egyenlet egyik fele. A lelki és mentális egészség megléte legalább olyan fontos, épp ezért most ebben a cikkben mindkettő védelmére és fejlesztésre adunk tippeket. Fogyasszátok egészséggel!

Tégy a testi egészségedért!

Nem győzik az orvosok hangsúlyozni a testmozgás fontosságát és a rendszeres sportolás jótékony hatásait. Egész biztos igazuk van, de ilyenkor kerül a képbe a legjobb kifogás az idő hiány. Hát most olyan módszereket mutatok, amik maximum néhány percet vesznek igénybe az életedből és könnyen beilleszthetők a napi rutinba.

Váltott zuhany

A zuhanyzás mindenkinek (na jó, a kádban ázó fajta medvéknek talán nem, de ők most áttérhetnek) a napi rutin része. Nincs más dolgod, mint a meleg és hideg vizet párszor egymás után cserélgetni mosakodás közben. Nem kell a vízcsap két végpontját becélozni, mert az túlzás, bőven elég ha a kellemesen meleg és a kicsit borzongatóan hűvös között variálnod a hőfokokat egymás után.

Haladj a lábadtól lassan felfelé a szíved felé, majd amikor megszoktad azt a hőfokot, akkor válts és kezd újra a lábadtól! Számos bajra mint pl. a vérkeringési gondok, visszerek, gyenge immunrendszer kiváló, de a trombózisos betegek és szívbetegséggel küzdők inkább egyeztessenek a házi orvossal mielőtt belevágnak!

shower-1502736_640.jpg

Lépcsőzés

Sokan lakunk a felsőbb szinteken egy társasházban vagy dolgozunk egy több emeletes épületben. Nincs más dolgod mint naponta egyszer (kezdetben, később ha belejössz persze emelheted az adagot), a lift helyett, lesétálni és egyszer felmenni a lépcsők hosszú során. Legyen az munka miatti jövés-menés vagy épp a szemét levitele vagy a futár fogadása. Alig pár perccel hosszabb és csak akkor kell csinálni, amikor amúgy is dolgod lenne a másik szinten.

Zöld tea és zabkása kombó

A táplálkozás egy mérföldkő, ha az egészséges témakör szóba kerül. Nem akarok órákat papolni arról, hogy ez mennyire fontos, inkább csak egy könnyen betartható tanácsot hoztam a témában.

Hetente egyszer cseréld le/egészítsd ki a kávédat egy bögre forró zöld teával és egyél reggelire egy tál zabkását! Ha szoktál reggelizni, akkor a zabkását rendszeresítsd a menün, ha viszont egyébként reggeliellenes vagy, akkor jobb ha beiktatod legalább hetente egyszer tízóraira. Ezzel az egyszerű lépéssel máris sokat tettél azért, hogy az étkezési szokásaid a jobb irányba haladjanak!

egeszseg_eletmod_covid_testi_lelki_trukk_tipp_gyors_apro_rendszeres_zuahny_etkezes_4.jpg

+1 maszk mosás

Több hete már annak, hogy beszélgetésbe elegyedtem sorban állás közben hölggyel és azt találta mondani, hogy "Csoda, hogy mit ki nem bír az immunrendszerünk. Itt van ez a maszk, már 3 hónapja nem mostam ki mégis jól vagyok." Hát ööö, kicsit lefagytam ás azóta se tudom elfelejteni a szavait.
Kedves medveolvasók, mossátok a maszkokat rendszeresen! Aki naponta több órát hordja a maszkot az minden nap dobja a mosásba vagy főzze ki külön a textilmaszkokat ha hazaér! Sőt ha napi 6+ órát hordod a maszkot, akkor jó, ha van váltásod és ebédszünet után cseréled az addig hordott darabodat! Igen szükség van váltásra, de ez tényleg filléres tétel, 400-600 Ft-ért már lehet válogatni a szebbnél szebb anyagból készült arcmaszkok közül pl.a varrodákban vagy ügyeskezű hirdetőknél. A fenti hölgy esetében tényleg kész csoda, hogy még nem lett semmi baja. Tudom könnyen el lehet feledkezni, ha hazaérve zsebre vágja az ember az utálatos maszkot, de azért figyeljetek oda a mosásra!

egeszseg_eletmod_covid_testi_lelki_trukk_tipp_gyors_apro_rendszeres_zuahny_etkezes_5.jpg

Természetesen a fenti tippek nem váltják ki a rendszeres tornázást és sportolást, de kiegészítésnek vagy "legalább ezeket" címszó alatt tökéletesen megállják a helyüket.

Mindent a mentális egészségért!

Sokunkat erősen megvisel a mostani covidos korszak. Olyan egyébként mentálisan kiegyensúlyozott embereknél lép fel az elszigeteltség, tehetetlenség és "minden napunk egyforma, nem jutunk egyről a kettőre" érzés (a depresszióról már nem is beszélve), ami arra kell, hogy sarkalljon mindannyiunkat, hogy tudatosan tegyünk ezek elkerülésért. Természetesen úgy, hogy egyben a fizikai egészségünk védelméről sem feledkezünk meg!

Lássuk milyen apróságnak tűnő praktikák előzhetik meg a lelki bajokat vagy rángathatnak ki az egyhangúságból.

A hármas alap: mosolygás, kedvesség, megbocsátás

Bár nem tulajdonítunk neki kellő jelentőséget a mosolygás és a jókedv megfizethetetlen. Szerencsére több formában is hozzájuthatsz a napi boldogság adagodhoz és másokat is hozzá segíthetsz a cél eléréséhez.

  • Példának okáért naponta olvass el 2-3 viccet vagy nézz meg egy poénos mémet és mutasd meg, meséld el a környezetedben lévőknek is!
  • Ne feledkezz meg napjában legalább egyszer valakinek bókolni és megdicsérni a külsejét, a munkáját vagy elismerni a sikerét vagy szimplán osztozz vele a boldogságában! Nem kell nagy dolgokra gondolni csak mondjuk a boltban a pénztárosnak mosolyogva (hidd el látszik maszkon keresztül is) köszönd meg a segítségét vagy ismerd el, ha tetszik a frizurája a kollégádnak. A kisebb gyerkőcöt kapd fel otthon és pörgesd meg a levegőben miközben azt meséled neki, hogy milyen büszke vagy rá, hogy ezt is megoldotta, legyen szó bármiről!

egeszseg_eletmod_covid_testi_lelki_trukk_tipp_gyors_apro_rendszeres_zuahny_etkezes_1.jpg

  • Ismerd el, hogy hibázni emberi dolog és te is szoktál és másoknak is kommunikáld ezt! Ha valaki hibázik, akkor egyszerűen mondd azt, hogy "semmi baj, csak kérlek javítsd ki, köszönöm szépen"! Ilyen egyszerű, ha még rá is mosolyogsz közben, akkor egész biztos jobbá és nem pedig még rosszabbá tetted valakinek a napját, ami rád is kellemesen fog hatni.
  • Törekedj rá, hogy rendszeresen segíts másoknak! Legyen szó egy idős szomszédról akinek elhozod a csomagját a postáról, egy megtalált telefon haza juttatásáról vagy egy idegenről akinek segítesz jegyet venni a buszmegállóban a jegyautomatából. Olyan nincs, hogy nincs alkalom, csak nyitott szemmel kell járni és észre kell venni! Az ilyen apró jó cselekedettek olyan büszkeséggel és boldogsággal tudnak eltölteni, ami a te lelkedet is gyógyítja. Persze ha nagyobb tételekre is vállalkoznál akkor mindent bele!

Tanulj és fejlődj!

Nem kell nagy dologra gondolni. Sajátítsd el a három labdával zsonglőrködést vagy tanulj meg egy bűvész trükköt, amit legközelebb a videós családi beszélgetésbe bedobhatsz a gyerekeknek! Tudsz már ügyesen enni evőpálcikával? Megy a szimmetrikus szemhéjtus használat a reggeli sminkhez? Hajtogattál már szalvéta hattyút, amivel meglepheted a párod a következő romantikus vacsin? Találj valami olyan készséget, képességet amit szívesen magadénak tudnál és gyakorolj!

egeszseg_eletmod_covid_testi_lelki_trukk_tipp_gyors_apro_rendszeres_zuahny_etkezes_6.jpg

Napi 10 perc magadra és a napodra!

Minden este szánj 10 percet arra, hogy csöndben eltöltesz egy kis időt, amikor van lehetőséged "befelé figyelni magadra" és átgondolhatod a mai napodat. Történhet ez akár lefekvés után az ágyban fekve is. Pl. sorolj fel 3 olyan helyzetet, aminek a kezelésével nem voltál megelégedve és találd ki, hogy legközelebb hogyan csinálnád hatékonyabban vagy udvariasabban! A merengést azonban mindig azzal zárd, hogy sorolj egy rövid listát arról, hogy mi tetszett a mai napodban, mit csináltál jól és milyen dolgok vannak az életedben, amire büszke vagy és boldoggá tesznek! A pozitív gondolatok hagyd a végére, hogy jó érzéssel zárd a meditációt vagy gondolkodást.

+1 Szépítsd a környezeted!

Ezt csak pluszként írom hozzá, mert általában több időt kér néhány percnél. Most, amikor sok időt töltesz az otthonod falai között, ragadd meg az alkalmat, hogy szebbé varázsold az élettered! Fess valami mintát a nappali falára, alkoss a két kezeddel dekorációt a hálószoba szekrényre vagy nevelgess szobanövényeket vagy javítsd ki azt a pici hibát, amit már hónapok óta halogatsz valahol a lakásban! Készíts tervet a megvalósításra váró felújításokról vagy légy spontán és egyszerűen állj neki!

egeszseg_eletmod_covid_testi_lelki_trukk_tipp_gyors_apro_rendszeres_zuahny_etkezes_2.jpg

A fenti tanácsok közül válaszd ki azokat, amiket te szívesen megcsinálnál és építsd be az életedbe! Figyelj oda az egészségedre, mert az az egyik legnagyobb kincsed!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2021-03-18 16:20:33 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr9716468082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nincs1agy 2021.03.19. 16:10:50

"Csoda, hogy mit ki nem bír az immunrendszerünk. Itt van ez a maszk, már 3 hónapja nem mostam ki mégis jól vagyok."

Semmi köze az immunrendszerünkhöz, csak szimplán undorító. Miért betegedne meg valaki egy nem tiszta maszktól, amit ő használt?

John Doe3 2021.03.20. 00:02:06

A zabkása is "csak" szénhidrát, nem tudom, mi lenne benne a jó. A kávét is divat szidni, pedig sok betegséget megelőz. A pszichológiai tippekkel viszont teljes mértékben egyetértek.

kirst 2021.03.20. 19:19:46

Igaz, de egy nagy közhely halmaz :) Még a c-vitamin, a jóga, a "mosolyogj és a világ visszamosolyog" Best magazinos katyvaszok hiányoztak...
süti beállítások módosítása