Ilyen az élet a legfelső lakásban

Éppen lakásnézőben vagy és eljátszottál a gondolattal, hogy a legfelső lakást válaszd leendő otthonodnak? Mielőtt végleg elköteleznéd magad olvasd el, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár egy ilyen választás. 

legfelso_lakasvasarlas.jpg

Annak, aki még soha nem lakott a legfelső szinten valószínűleg csak néhány tulajdonság jut eszébe azok közül, akik ezeket a lakásokat jellemzik. Most részrehajlás nélkül felsorolom, hogy mikre érdemes számítani, ha te is belépsz a magaslati lakók közé, így könnyebben el tudod dönteni, hogy ez neked való-e vagy nem.

Pozitív beállítottságú medve lévén jobb szeretem az előnyökkel kezdeni, szóval engedtessék meg nekem, hogy most is így tegyek.

Miért jó ha te laksz legfelül?

Kezdjük a nyilvánvalóval...

Nem lakik feletted senki

Akinek nem volt még rémes felső szomszédja az el sem tudja képzelni, hogy mennyi problémát levehet a medve válláról, hogy nem hőzöngenek állandóan felette. Fellélegezhet, akinek nincs felső szomszédja, mert nincs a kutyával beltéri labdázás és reggel 6-kor tűsarkúban futkorászás a feje felett. (Persze ettől még a többi szomszéd kitehet magáért, de legalább eggyel kevesebben vannak.)

Tisztább a levegő és csendesebb a lakás

Az utca zaja és mocska nem nyíl egyenesen a te konyhád ablakán fog beszállni. Olyan magasan laksz, hogy hozzád már csak egészen kis része érkezik meg ezeknek a gondoknak. Akkor nyitod ki az ablakodat szellőztetni, amikor csak akarod nem fogsz megőrülni a zajtól és a portól.

Remény a szép kilátásra

Nem azt mondom, hogy minden betondzsungel közepén álló legfelső lakásban panorámás a kilátás, de a potenciál erősen benne van ezekben az otthonokban. Ahogy az erkélyen kávét szürcsölgetve gyönyörködsz a napfelkeltében vagy naplementében az megfizethetetlen. Ráadásul a tűzijátékot is a saját otthonodból nézheted kitakarás nélkül és nem kell hozzá hering módjára összezsúfolódnod a tömegben.

legalso_lakas_5.jpg

Függöny nélkül is élheted az életedet este

Elképzelhető, hogy ez a cím némi magyarázatra szorul. Ha sétáltál már este az utcán hazafelé menet, akkor biztos észrevetted, hogy a legalsó lakásokban tökéletesen belátni, ha nincs sötétítő függöny vagy redőny az ablak előtt. Nem azt mondom, hogy 100% biztonsággal ki merném jelenteni, hogy ma májkrémes kenyér lesz a vacsora annál a családnál, de azt egyértelműen lehet látni, hogy az anyuka fürdőköntösben keni a kenyeret a türelmetlen csemetéjének, miközben a vállával a telefont szorítja a füléhez.

Ha te laksz legfelül már csak azt kell megnézned, hogy van-e a közelben olyan háztömb, ahonnan belátnának hozzád vagy nincs ilyen. Az utcai kíváncsiskodók többé nem a te problémád.

Téged ritkábban találnak meg a házalók

Legyen szó kéregetőkről, takarót és késeket árulókról vagy "szeretne a vallásról beszélgetni" emberkékről a legfelső lakásokban sokkal kevesebbszer kopognak be különösen akkor, ha nincs lift a házban. Úgy tűnik a porszívó ügynökök utálnak lépcsőt mászni.

Télen (is) melegebb van a lakásban

Tűnődtem, hogy a melegebb lakást a pozitív vagy a negatív oldalra írjam, mert ez egész évben igaz a legfelső lakásokra, de csak télen örülünk neki. Viszont nyáron egy klímával könnyen orvosolható a helyzet, aminek az ára bőven kijön a télen megspórolt fűtésszámlából. Na jó lehet, hogy több tél fűtés költsége kell hozzá. Viszont kisgyerekes családoknak egyértelműen sokat számít, hogy milyen jó meleg a lakás, amikor kint tombolnak a mínuszok, anélkül, hogy rámenne a kenyérkereső nadrágja.

legfelso_lakas_meleg.gif

Gyakran ezek a lakások jóval olcsóbbak

Ha megnézed a lakáshirdetéseket, akkor észreveheted, hogy a legfelső lakásokat legtöbbször olcsóbban kínálják, mint a háztömb többi lakását (persze, csak ha tényleg el is akarják adni őket). Ez elég nagy előny, amikor lakást szeretnél venni és szűkösek az anyagi lehetőségeid. De ennek megvannak a maga okai, többek között az emberek előítéletei véleménye ezekről a lakásokról.

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol az őszinteséghez hozzá tartozik, hogy a negatív oldalról is beszámoljak, mert fent lakni sem fenékig tejfel.

Ezek miatt ne akarj legfelül lakni!

Ha nincs lift a házban...

Ha tetszik, ha nem sportolni fogsz. Bár nem edzőcipőben hanem magassarkúban, és nem vizespalackkal hanem bevásárló szatyrokkal a kezedben. Akár fáradt vagy, akár beteg, akár sietsz valahová, mindig másznod kell a betonhegyet föl is, le is. Amikor elromlik a lift, és Murphy törvénye szerint el is fog, akkor az sem vigasztal majd, hogy te direkt liftes házba költöztél.

Ha nincs lift a házban eladni is jóval nehezebb ezeket az ingatlanokat. Kiadni meg csak jóval kevesebbért lehet őket, így nem számítanak potenciális befektetési lehetőségnek, tehát a lehetséges lakásvásárlók egy része eleve kiesik.

legfelso_lakasvasarlas_2.jpg

Télen lakhatnak feletted

Na nem azért, mert időszakosan felépítenek egy plusz lakást föléd, amit nyaranta lebontanak. Nem. Sajnos a hajléktalanok előszeretettel költöznek be a legfelső lakás és a tető közötti folyosókra. Nehéz őket kitessékelni, mert folyton visszajárnak, ha egyszer megtetszik nekik a hely. Azon kívül, hogy ott húzzák meg magukat, sajnos gyakran szemetelnek, hangoskodnak sok más módon is megkeserítik a lakók életét.

Ha gond van a tetővel...

Kell folytatnom? Egy jó társasházi közösségben, ahol a közös képviselő is teszi a dolgát általában gyorsan megoldódik a probléma, DE jobb ha tudod, hogy a tetős gond leginkább neked fontos, nem a többi lakónak. Ha nincs elég pénz, vagy egyetértés stb. akkor bizony hosszú ideig szenvedhetsz.

giphy.gif

Erős szél az erkélyen

Az időjárás jelentésből egy dolgot készpénznek vehetsz, ha a legfelső lakásban laksz, az erős szelet. Abból lehet választani, hogy erős vagy iszonyúan erős a szél. Bocsánat ez sem választás kérdése. A matrózok tuti örülnének neki, de van az úgy, hogy a medve jobban örülne egy kis szélcsendnek. Persze az sem mindegy, hogy milyen domborzati viszonyok, városi beépítettség vagy szélirány jellemzi a környéket, de szerintem érted, hogy mire gondolok.

Tériszonyosoknak rémálom

Vannak, akik másodpercek alatt tudnak zöldre, majd falfehér arcszínre váltani, ha lenéznek a magasságból. Ha te is közéjük tartozol, akkor került el jó messzire a legfelső lakásokat, mert szenvedni fogsz minden ablakpucoláskor, különösen ha a külső oldalhoz érsz.

Most akkor szeretik a betörők vagy nem?

Az ismerősöm szokta mondogatni, hogy amit a 10. emelet legfelső erkélyéről ellopnak azt meg is érdemlik. Viccet félretéve kevés olyan alpinista hajlamú betörő van, aki kívülről megfúj valamit. Gondolj csak bele hány olyan erkélyes lakás épült, ahová egy jó kondiban lévő 60-as nénike is könnyűszerrel belépne és már vihetné is, ami mozdítható. Nem így a legfelső lakásban.

betores_ellen.jpg

Más részről azonban (különösen a liftes házaknál, hogy ne kelljen cipekedni) a betörők közül sokan utaznak a legfelső lakásokra. Itt kisebb az esélye, hogy megzavarják őket, elvégre arrafelé csak az megy, akinek azokban a lakásokban van dolga. Szóval, aki ilyen helyen vesz ingatlant fordítson különösen nagy gondot a bejárati ajtó védelmére, esetleg egy riasztóba is invesztálhat.

Remélem ezek után már pontosan tudod, hogy szeretnél-e ilyen magaslatokból lenézni reggelente a világra vagy sem. Mindenki döntse el maga, és ne próbálja meg meggyőzni a többieket, mert felesleges, nem vagyunk egyformák, mint ahogy az igényeink sem. Valaki imád ilyen helyen lakni, valaki semmi pénzért nem vállalná be. Erre mondják, hogy kinek a pap, kinek a paplan.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2018-10-07 11:36:05 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8914281363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.10.10. 10:25:51

A felső lakás télen hideg, nyáron meleg, ha szar a tető beázik, ha nem jó, vagy nincs lift, akkor sokat kell mászni. Ha szemben is ugyanolyan épületek vannak, akkor pont ugyanúgy kell függöny ha nem akarsz a kirakatban élni. A felső lakás szívás mindenképp. Legfelső szint-1(-2), nem szélső lépcsőházi lakás az ideális.

CSOKKI MÁLNA 2018.10.10. 10:31:34

@onlajnok: Előnye talán, hogy nincs fenti lakó, és jó a kilátás..De jóval több a hátránya.

Lady Ann 2018.10.10. 10:46:54

Egy ideig egy ötgyerekes család volt a felső szomszédom, akik sose vitték játszótérre a kölyköket, a dübörgésüktől soha nem tudtam kipihenni magam és füldugó sz*rt sem ért.
Ezekhez képest egy beázás vagy egy lépcsőzés nudli...

2018.10.10. 11:30:09

Társasházban, tömbházban, panelban lakni eleve orbitális szívás, ezen belül kb mindegy, hogy fent vagy lent szív az ember :)

Sir Galahad 2018.10.10. 11:45:49

Panel záró szintjén laktam, borzalmas volt. Nyáron meg lehetett dögleni a melegtől, a klíma sem sokat ért, télen meg nagyon fűteni kellett. Azt, hogy a legfelső szinten télen kisebb fűtésre van szükség, egyszerű logikával könnyű belátni: a legfelső lakást csak alulról "fűtik" pluszban, a többit felülről is.

0dzsud0 2018.10.10. 13:13:22

@Sir Galahad: akkor tehát a legfelső szinten télen *TÖBB* fűtésre van szükség, ugye?

Irbisz 2018.10.10. 13:24:19

@onlajnok:
"A felső lakás télen hideg, nyáron meleg, ha szar a tető beázik, ha nem jó, vagy nincs lift, akkor sokat kell mászni. Ha szemben is ugyanolyan épületek vannak, akkor pont ugyanúgy kell függöny ha nem akarsz a kirakatban élni. A felső lakás szívás mindenképp. Legfelső szint-1(-2), nem szélső lépcsőházi lakás az ideális."
ezek akkor problémák, ha mindenképp 9 emeletes panelben gondolkodik valaki.
Jó állapotú normál társasházban, ha már szigetelt (a tető is), a tél sem sokkal hidegebb, a nyár sem sokkal melegebb. Ha meg nem panel lakótelepben gondolkodunk, és igy nincs feltétlenül szembeszomszéd, a belátás sem probléma.
Szerintem jó állapotú tető esetén egy átlag 9-12 lakásos társasházban bizony a felső szint a legjobb.
Amennyiben valakinek eü-i okokból nem okoz gondot a 3-4 emelet.

murray 2018.10.10. 13:48:55

@Irbisz:" Ha meg nem panel lakótelepben gondolkodunk, és igy nincs feltétlenül szembeszomszéd, a belátás sem probléma"

hát nemtom a mai luxuslakótelepek (lakóparkok) szembe erkélyei között egymás újságjába is bele lehet látni nem még a szobába. a panelek között anno hagytak 40-50 métert ma már az sincs.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.10.10. 14:08:57

A nem kell függöny és nem látnak be, az esetek 90%-ban nem igaz, hiszen
-Magasabb házak lehetnek a szomszédban
- A régi paneleknél még volt megfelelő távolság az épületek közt, de a mostani új lakótelepek/lakóparkok épületei túl közel vannak egymáshoz. Nem csak belátnak a szemközti, melletti épületekből, de a teraszon való tartózkodásnál ki is hallgathatnak beszélgetéseket.

Hátrány még, hogy a lift gépháza közel van és annak a rezgése általában a felső lakásokban érződik.

cradbox 2018.10.10. 14:31:08

Hát...ezek régről maradt általános hiedelmek. Magam is ilyen lakásban lakom. Ha panelprogramban részt vett a ház a hideg van, meleg van nem érdekes szempont már. A betörők már régen nem a panellakásokban keresgélnek, ráadásul a legtöbb házban minden pontra legalább 3 lakásból látnak rá, túl kockázatos.

Ami megfizethetetlen, hogy nem mászkálnak feletted, tologatnak bútorokat, húzzák le a wc-t.

Ami igaz: a liftet tényleg lehet hallani, de ez kb. 2 hétig érdekes, utána fel sem tűnik.

2018.10.10. 14:40:21

Szerintem ha:
- 3-4 emeletes a ház
- Nincs lift
- A tető rendszeresen karbantartott, illetve nem túl régen újítottak fel.

Akkor egészséges embereknek több előnnyel jár, mint hátránnyal. Persze klíma az feltétlenül kell.

nniicckk 2018.10.10. 14:51:46

Szerintem is ha mar emeletes, akkor a legfelsobb szint. Egyedul a lift gephaz zaja ami ellene mond.
Az utcan jarva, meg a masodik emeleten is siman latni, mit neznek a teveben, megorulnek ettol :)
Arra viszont kivancsi volnek, hogy tenyleg jobb e a levego ? Nem lattam ilyen kutatast, de logikusnak tunik, hogy 20 -30 meteren tisztabb a levego mint 1-2 meteren.

nniicckk 2018.10.10. 14:57:34

Hogy hideg vagy meleg van, az szerintem inkabb szerkezeti kerdes, nem csak az emelettol fugg. Elsore logikusnak tunik, hogy hidegebb, mert folulrol nem futenek, de sokszor hallottam, hogy telen kinyitjak az emberek az ablakokat, olyan durvan megy a futes a tizediken. Kozponti futes eseten valoszinuleg a tizedeken folyik be a meleg viz, es ott meg joval melegebb mint lejebb.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.10.10. 15:18:56

Mi a legfelsőn lakunk, de a meleg víz lentről jön felfelé, ezért itt a leghidegebb a radiátor. Felszereltünk egy nagyobb radiátort, és ennyi. Felettünk padlás van, zárt ajtóval, jogszabályok szerint eladhatatlanul, ezért nincs fölöttünk sem járkálás, eső. Az erkélyről a kilátás elég szép, az égbolt tágas, éjszaka gyönyörű.

A napsütést behúzható naptetővel és nádrolókkal próbáljuk csökkenteni, de a fal kívülről hőszigetelt, és a napsütötte fal belső fele meglepően hűvös. A szél és az eső ellen ablakokat használunk, de a lakás kiszellőztetését a kereszthuzattal télen néhány perc alatt megoldhatjuk, nyáron pedig gyönyörűség, amikor éjfélkor végre megmozdul a levegő, bár a falevelek megrezdítésére sem elegendő.

Függönyt az ablak elé tenni, ez nekem alap, és csodálkozva látom, hogy nem mindenkinek. Fehér tüll nappalra, szinte átláthatatlan, amikor pedig már bealkonyult, és az ég fényeit már nem nézegetjük, sötétítőfüggöny.

Az egyetlen probléma az, hogy lift nincs, és öregszünk.

Egy speciális gond viszont tud lenni: a padlástérben lehet kazán vagy szellőztető gépezet. Ennek a zajáról gondosan tájékozódni kell, mielőtt ott lakást veszünk.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2018.10.10. 15:21:57

12 év zárószinti panel után (ötszintes ház, nincs lift): télen egyáltalán nem fűtöttünk soha (sőt túl meleg volt, ott megy körbe a vízszintes fővezeték, alapban volt 26 fok), nyáron valóban meleg van, de a tető - és a fal is - szigetelt (azóta be sem ázott egyszer sem), így elviselhető. (Klíma nincs, úgy nyilván semmi gond nem lenne.)

A lépcsőzést valóban meg kell szokni. Fiatalok előnyben, idősek inkább ne költözzenek liftnélküli zárószintre.

A nyugalom megfizethetetlen. Erkélyen madárcsicsergés, télen tucatnyi cinkét etettünk, a szélből nem vettem észre semmit. ;-)

Beázás volt a házban, nyilván nem érintett. : -)

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.10.10. 15:26:30

@nniicckk: ez régebben így is volt, de a fűtéskorszerűsítés azon lépését, ami az egyedi szabályozhatóságot lehetővé teszi, a legtöbb helyen megcsinálták. Ez azzal jár, hogy lecsökkent a hőmérséklet a lakásokban, viszont szigetelés/ablakcsere nélkül ugyanúgy elszökik a meleg, mint előtte. És mivel fentről ezeket a lakásokat nem fűtik a szomszédok, így még inkább hidegebb lesz. Mi a 3. emeleten laktunk egy 4 emeletesben és a részleges fűtés korszerűsítés után érezhetően hidegebb lett a lakás, annak ellenére, hogy minden oldalról fűtöttek a szomszédok. A 4-en lakók szóvá is tették a dolgot.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.10.10. 16:41:18

@cradbox: @nniicckk: @Androsz:

A lift és más a tetőn lévő gépészettel, azért kell ügyelni, mert nem csak a közvetlen zaj a probléma, hanem az úgynevezett infra hang, azaz a rezgések (16-20 Hz alatti) amelyeket nem is hallunk. ...de hosszan tartóan egészségkárosító. Így írnak róla az egyik helyen:

"Kellő erősségben rosszullétet, emésztési zavarokat, pánikhangulatot okozhat. (..... Egyes állítások szerint különösen veszélyes a nagy teljesítményű, 7 Hz-es infrahang.) "

élhetetlen 2018.10.10. 19:02:57

@nniicckk: „tenyleg jobb e a levego?”. Általában nem tudom. Gyakorlatban, a Petőfi híd budai hídfőjénél lakom a 8. emeleten, ami az északnyugati-délkeleti szélcsatornába esik, nincs magas ház a környéken, ami lefogná a légmozgást. Bizony, mikor még dolgozni jártam, minden nap szembesültem vele, hogy zebránál mit szívok be, és mit a lakásban. Komoly különbség. Baráti család a Bocskai úton, negyedik emeleti szuper lakás, de csak hajnalban érdemes szellőztetni, mert odáig még felmegy az autók által kibocsátott akármi. A hideg, meleg? A meleggel nincs gondom, nem vagyok érzékeny a huzatra, pucéron kereszthuzatban működök. Télen van gond, mert öt oldalról hűl a lakás, több radiátor már nem fér be, és nálam még senkinek sem volt melege télen, viszont a kilátás kárpótol. A Gellért hegytől a János hegyig, másik oldalon az Infopark, ami nálam csak szabad kilátásként játszik, gyönyörű, jövő, menő viharok, stb. 20 éve költöztem ide, akkor nem volt gond, hogy csak a hetedikig jött a lift, most már gond, de még mindig ott tartok, hogy jobb egy lakás, ahonnét esetleg nem tudok lemenni, mint egy olyan, ahonnét nem látok ki, csak a szemben levő lakásra, falra.

gabiiii 2018.10.10. 21:06:07

Az ötödik emeleten nagyobb szívás, ha elromlik a lift. Ők ötöt gyalogolnak fel. Én a szomszéd lépcsőházban lifttel fel a tizedikig, onnan gyalog egyet fel, majd egyet le.

ekat 2018.10.10. 21:13:02

A posztot nem értem, csak tízemeletes panelházban létezik legfelső szint, sehol máshol? Mert a tárgy nem az, de csak arról van szó.

De amúgy legfelül lakni megfizethetetlen, ezt mindenki tudja, akinek rohangásztak már gyerekek a feje felett. Ha beázik a tető*, akkor meg kell csináltatni, és jó lesz, de a gyerekek elrohangálnak pár évig nap mint nap. (Vagy a kutya, vagy a fapapucsos nő, kinek mi van a feje felett.)

*Olyan hat évet laktam panel tizedik emeletén, most kb. 10 éve egy háromemeletes társasház harmadik emeletén, de beázással még nem találkoztam.

A panelben anno tényleg olyan meleg volt, hogy télen is nyitva volt az ablak, gondolom ez már nem így lenne. Itt most nyáron meleg van, télen hideg, az ablakok háromfele néznek, felettünk lapostető, szomszéd csak egy oldalról. Van két klíma meg három mennyezeti ventilátor, télen meg fűtünk. :) Azt meg, hogy gyalog kell feljönni, nem is bánom, csak jót tesz szerintem. Szóval kinek mik a szempontjai, ill. kinek mit ér meg. Én nagyon szeretek itt lakni, de a Gyakorló utcai panelt is szerettem, pl. jó volt a konyhablakból a budai hegyeket látni. :) És oda tényleg nem kellett függöny, mert egy lapos óvoda volt előttünk.

fbal02 2018.10.10. 21:32:06

Legfelül lakom panelben, 10.-en nagyjából 20 éve. Nálam a hátrány: Télen meleg, nyáron meleg. Csak klímával élhető nyáron. Beázik, mert bizony beázik. Tökmindegy milyen profi cég csinálja a tetőt, nagyjából 5 évente - különböző helyeken - , de beázik. Aztán örökös hatc a liftért. Ha bringás vagy pláne szar a 10., nézheted az állandó pofavágásokat, amikor beszállnak melléd a liftbe. Lefelé retteghetsz mert soha nem tudsz úgy lemenni, hogy ne szálljon be vmi tahó, aki képes a 3.-on beszállni, hogy lejöjjön a fsz.-re, de van olyan is, aki az elsőn száll be és még ő vágja a pofákat. Aztán, amit itt nem mond senki, hogy a víznyomás szar, nálunk annyira szar, hogy olyan mosógépet kellett választanunk, ami nem tilt le egy időn túl mert annyi idő, amig feltölt a gép. A zaj meg a por, hogy kevesebb az kamu, ugyanolyan por és zaj van, mint pl 5 emelettel lejjebb. Ha bútort veszel vagy bármilyen nehéz árut kell felhozni akkor szívni fogsz és a szállítóknál is jól megdobja az árat. Van, ahol 2000Ft/emelettel számolnak. Aztán ha bejön vmi drogos/alkoholista csóringer dögleni a házba akkor az a 10.-re fog jönni, nem egyszer volt már, hogy a lábtörlönkön aludt vmi embernek látszó förmedvény és nem nagyon akaródzott róla lemászni, rendőrt kellett hívni. Előnye, hogy tényleg feletted nincs senki, legalább onnan nyugi van, de ha az oldalsó szomszédot tirpák akkor igazából tökmindegy. Aztán nálunk brutál jó panoráma van a budai hegyekre, szóval ez nagyon sok mindenért kárpótol. És még egy dolog, ha előfordul csótány a házban akkor a 10.-re sokkal kevésbé mászik fel.

vackor1 2018.10.10. 23:03:03

@ekat: Pontosan ez jutott eszembe nekem is, hogy mi a helyzet pl. a penthouse ( vagy penthouse-jellegű ) lakásokkal ?
Csak 3 szint - azaz nem klasszikus penthouse - így nincs lift , pláne , hogy a felső két szint egy egység , óriási terasszal ( és még egy extra terasszal a legfelső szint tetején ) , de az alsó szinten 800 , az említett felsőket 1000 ezer / nm áron felül adjuk el jelenleg . Szóval a felső mindig drágább , nem véletlen , hogy a szállodákban is felül vannak az exkluzív lakosztályok.

mizie 2018.10.11. 08:13:58

"a legfelső lakásokat legtöbbször olcsóbban kínálják" WTF?

Ahol nincs lift max ott, de mindenhol máshol ezek a legértékesebb lakások
süti beállítások módosítása