10 tanács, hogy nyugodt és békés lehessen a Halottak napja

A Halottak napja a békés megemlékezésről szól, ahol a szeretteinkre gondolva kilátogatunk a temetőkbe. Sajnos a hideg, a sötét vagy a tömeg miatt előfordulhatnak kellemetlenségek, amik megtörhetik a meghitt pillanatokat. Most néhány ötlettel ezeket fogjuk minimalizálni.

halottak_napja.jpg

Bár a Halottak napja egy meghitt ünnep, mégis számtalan kellemetlenséggel találhatod szemben magad, ha nem figyelsz oda a részletekre. 10 olyan tanács következik, amik segítségével több és nyugodtabb időd marad az igazán fontos dolgokra figyelni, az eltávozott szeretteid emlékére.

Óvd a sírt!

Ha félted a sírt a ráfolyó gyertyaviasztól, fenyőgyantától vagy karcoktól, akkor takard le a sírt fekete vagy átlátszó mezőgazdasági vagy más néven kerti fóliával. Nagyon olcsón lehet beszerezni, általában mezőgazdasági boltban vágatni is lehet, de lehet barkács áruházakban vagy a temető melletti virágboltokban csomagban is venni.

Ha ezt a megoldást választod, arra figyelj, hogy időben vidd ki, hogy az legyen az első, ami a sírra kerül. Hogy a szél ne tudja felkapni a fóliát és hogy a végeredmény is esztétikusabb legyen, vigyél magaddal fekete szigetelő szalagot is.

Ügyelj a tűzvédelemre!

Ősszel sok a száraz levél, a sírokon sok a koszorú, ezért a tűzvédelem érdekében ne hagyj égve felügyelet nélkül nyílt lángot! A teamécsesek esetében ez különösen fontos. Mécsest csak üvegben hagyj magára, és az forró üveget csak minden mástól kellő távolságra helyezz el!

halottak_napja_temeto.jpg

Ellenőrizd a temetői nyitvatartást!

Mielőtt késő este indulnál el a temetőbe, azért hogy lásd kivilágítva is, győződj meg róla, hogy az általad választott időpontban még nyitva tart-e a temető. Bár a legtöbb helyen ilyenkor meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat, de így sem szabad túl későre halasztani.

A temetői parkolók ilyenkor mindig zsúfoltak

Október végén és november elején a temetők saját parkolói mindig zsúfolásig tele vannak. Többen is várakoznak az egyetlen parkolóhelyről kitolatni igyekvő autóra. Próbálj meg a környező utcákban leparkolni, keress közeli mellékutcákat. Ne feledd, 10 perc friss levegős séta nemcsak felüdítő, de egészséges is.

Ha későn, sötétben parkolsz le különösen ügyelj arra, hogy minden ablak legyen teljesen felhúzva, legyen bezárva az autó és semmi „kívánatos” ne maradjon az autóban, ezzel is csökkentve az autó feltörésének esélyét.

Temetőn belül járművel vagy inkább mégsem?

A nagyobb temetőkben van lehetőség arra, hogy járművel is be lehessen menni, amit sokan ki is használnak a Halottak napja körüli időszakban. Ez a lehetőség főleg a mozgásukban korlátozottak, és az idős emberek számára teszi könnyebbé a síremlékek megközelítését.

Tudom sokkal kényelmesebb és gyorsabb a bejárattól legmesszebb lévő síremlékeket autóval megközelíteni, de előtte mérlegeld, hogy valóban szükséges-e autóval behajtanod és beállni a kígyózó kocsi sorba.

halottak_napja_temeto_2.jpg

Tudd az útvonalat és a meglátogatni kívánt síremlékek helyét!

Első hallásra valószínűleg egyértelműnek hangzik, hogy tudd hol található a sír, amit fel szeretnél keresni, de hidd el nem az. Nálunk a családban szinte már hagyománynak számít, hogy az egyik vagy a másik nagymama fel szeretne keresni egy sírt, és megemlékezni valamelyik ismerőséről, és fél órákat is keringőzünk és tapogatózunk a vaksötétben feliratokat vadászva. Tanulj a hibánkból és ha bizonytalan vagy inkább kérdezd meg az egyik közelebbi hozzátartozót, hogy merre indulj.

Ne felejtsd otthon a zseblámpát!

Bármennyire is sok gyertya ég a temetőkben sötétedés után, nehéz megtalálni a keresett síremlék feliratot, ezért vigyél magaddal egy zseblámpát! Jó szolgálatot fog tenni akkor is, ha az utat vagy éppen a gödröket és kátyúkat keresed.

halottak_napja_3.jpg

Add meg a kijáró tiszteletet!

Életünk szerves részét képezi a mobiltelefon, de vannak helyek és események, amikor nem illik bekapcsolva hagyni és használni. Amikor kilátogatsz a temetőbe némítsd el a telefonod én ne fogadj és ne kezdeményezz hívásokat! Ha kiérsz a temetőből lesz alkalmad pótolni az elmaradt beszélgetést. Add meg a kellő tiszteletet, és ne folytass hangos, beszélgetéseket ilyenkor!

Ez igaz arra az esetre is, ha rég nem látott ismerőssel találkozol a temetőben. Üdvözöljétek egymást, váltsatok néhány mondatot, de röhögésnek, és viszontlátás örömének hangos kifejezése nem odavaló. Szeretném azt mondani, hogy ez a pont felesleges volt, mert evidens mindenkinek, de sajnos lépten-nyomon találkozni ilyen esetekkel, ami zavaró a többiek számára és illetlen is.

Fogd a kis bocsod kezét!

A kicsik előszeretettel kószálnak el, ha látnak valami érdekeset, de halottak napja körül hatalmas a tömeg és legtöbben sötétedés után mennek a temetőkbe. Ha mégis elvesztenétek egymást, beszéld meg vele, hogy maradjon ott ahol elszakadtatok és majd te megkeresed, így találjátok meg egymást a leghamarabb. A legtöbb temetőben ráadásul nem egyenletes a talaj, így ha fogod a kezét az eleséstől is megkímélheted.

halottak_napja_2.jpg

Ilyenkor is figyelj a kicsi gyerekek napirendjére!

Sokszor látni, ahogy késő este, akár 10 órakor is, egészen kicsi gyerekeket is húznak maguk után a családok a temető látogatásakor, annak ellenére, hogy ők a megszokott napirendjük szerint már órákkal hamarabb aludni szoktak. Senkinek sem jó, ha egy nyűgös, fáradt, félős, éhes és mindezek után egy már egy kicsit hisztis gyereket vontatsz magad után.

Mérlegeld, hogy feltétlen idén szeretnéd-e jóval sötétedés után kivinni magaddal! Csak azért, hogy neki is élmény legyen, hogy "látja milyen szép a temető kivilágítva", és hogy "megismerje a hagyományokat”. Vagy ez tökéletesen ráérne jövőre is?

Legyünk embertársainkra tekintettel és adjuk meg az esélyt mindenkinek a zavartalan megemlékezésre. Az lenne a jó, ha a mindennapokban is odafigyelnénk egymásra és nemcsak a temetőkben, hanem az utcán, munkahelyen és lépcsőházakban is.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

1 komment
2018-10-31 10:51:28 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8614303559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.11.05. 09:10:18

Az egyetlen, mindent überelő tanács:
Ezekben a napokban messziről kerüld a temetőt! Ha csendben, nyugalomban akarsz megemlékezni, akkor ott van az év többi része.
süti beállítások módosítása